Wat is Multiple Sclerose?

2017-01-18T02:16:55+01:00september 4th, 2013|Multiple Sclerose|1 Reactie

Laatste update: door

Wat is Multiple Sclerose?

Je hebt net je studie afgerond, een gelukkige relatie en je bent druk aan het bouwen met je carrière, en dan krijg je plotseling te horen dat je MS, multiple sclerose, hebt. Aangezien de meeste gevallen van MS zich openbaren tussen het 20ste en het 40ste levensjaar, zet MS in de meeste gevallen een hele grote streep door alle nog te realiseren toekomstplannen.

Alle zekerheden die je had, vallen als een kaartenhuis in elkaar en er volgt een hele moeilijke periode van diagnoses, behandelingen, teleurstellingen en onmacht. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de partner.

Multiple Sclerose is géén spierziekte!

Voor we verder gaan, wil ik even iets rechtzetten. Heel veel mensen denken bij MS direct aan een spierziekte. Niets is minder waar! MS is een auto-immuunziekte, met als gevolg dat er minder kracht in de spieren aanwezig is. De spierverslapping is dus een symptoom van MS en heeft niets met de oorzaak van MS zelf te maken.

Een veelgehoorde vergissing, dus direct maar rechtgezet: MS is dus géén spierziekte, maar een auto-immuunziekte!

Een paar feiten en cijfers

We zetten eerst een paar feiten en cijfers op een rijtje, voor we verder gaan:

  • Het is een bekend feit dat MS vaker bij vrouwen voorkomt, dan bij mannen.
  • In Nederland leven ongeveer 17.000 mensen die Multiple Sclerose hebben. Dat is 0,1% van de Nederlandse bevolking.
  • Het aantal mensen met MS verschilt sterk per land, bevolkingsgroep en werelddeel. Het is niet aangetoond, maar er wordt gezegd dat dit te maken kan hebben met het traditionele voedingspatroon.
  • MS komt het meeste voor bij blanke mensen die wonen in Australië, Noord-Amerika en Europa.
  • De eerste symptomen van MS verschijnen meestal in de periode tussen het 20ste en het 40ste levensjaar

Wat doet MS precies?

Om te kunnen begrijpen wat MS precies in het lichaam doet, gaan we eerst de werking van het zenuwstelsel wat nader bekijken.

Alle opdrachten, dus eigenlijk de complete besturing, die in je lichaam plaatsvinden, lopen via het zenuwstelsel. Alle kleine, grote, bewuste of onbewuste processen en bewegingen die dagelijks plaatsvinden, worden door het centrale zenuwstelsel gecoördineerd. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan je geheugen, het denken, spreken, lopen, iets vastpakken.

Maar ook de externe prikkels zoals horen, zien, ruiken proeven en voelen lopen via het centrale zenuwstelsel naar de hersenen en weer terug met een reactie. Als je bijvoorbeeld je hand brand aan een pan, gaat er via het centrale zenuwstelsel een berichtje naar de hersenen dat je je brandt. Direct daarna geven de hersenen het commando om de hand terug te trekken om verdere pijn en schade  te voorkomen.

Dit proces vindt in een super korte tijd plaats, denk aan milliseconden. Allemaal hele ‘normale’ en dagelijkse handelingen die je doet zonder er bij na te hoeven denken.

Dit centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit zenuwcellen, die met elkaar, en met de rest van je lichaam, verbonden zijn door middel van zenuwuitlopers, ofwel axonen. Deze zenuwuitlopers zijn ingepakt in een witte stof die we