• productiviteit

Wat is productiviteit en hoe kun je het verhogen?

2016-11-28T09:31:56+01:00februari 21st, 2013|Productiviteit|0 Reacties

Laatste update: door

Wat is productiviteit en hoe kun je het verhogen?

Een van de doelstellingen van deze special is mensen te helpen bij het verbeteren van hun (persoonlijke) productiviteit. Nu kun jij je afvragen wat we precies bedoelen met productiviteit, gezien het feit dat het een woord is dat geen echt duidelijke definitie heeft. De definitie die we willen gebruiken is de hoeveelheid tijd die iemand besteedt aan het werken in de richting van zijn of haar doelen. Er is een verschil tussen druk zijn en productief zijn.

PRODUCTIVITEIT IS JOUW TIJD GEBRUIKEN OM NAAR JOUW DOEL TOE TE WERKEN.

Bezig zijn is niet noodzakelijkerwijs gelijk aan productief zijn. Zou jij het bijvoorbeeld productief vinden als je een volledig seizoen van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ achter elkaar afkijkt? Je bent misschien wel bezig, maar niet productief. Als je iets doet zodat je dichter bij de doelen die jij voor jezelf hebt gezet, dan wordt dat beschouwd als productief.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld, als het jouw doel is om te beginnen met een nieuwe blog, dan zou het schrijven van artikelen worden beschouwd als productief. Dit omdat het direct betrekking heeft met jouw doel. Als jij een scriptie moet schrijven over hedendaags Nederlands televisiedrama, dan wordt het bekijken van een volledig seizoen van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ ineens wel productief.

Er is een andere definitie van productiviteit die gebruikt wordt in de economische sector, een definitie die belangrijk is om te weten. In economisch opzicht is de productiviteit de volgende: de productie per bepaalde invoer. Bijvoorbeeld, als iemand jou 5 appels geeft en jij maakt 1 liter appelsap, dan is de productiviteit 1 liter per 5 appels. Echter, als iemand anders 1 liter appelsap kan maken met slechts 4 appels, dan is die persoon productiever. Die persoon heeft minder appels nodig om dezelfde hoeveelheid appelsap te maken.

De maatstaf die in dit economie voorbeeld wordt gebruikt, zoals je waarschijnlijk al eens hebt gezien in een economie klas op school, is de volgende:

PRODUCTIVITEIT = OUTPUT / INPUT

Voor het eerste appel voorbeeld is P = 1/5 = 0.2 maar bij de andere persoon P = 1/4 = 0,25. Hoe groter de P, hoe groter de productiviteit. In dit geval betekent groter ook beter. Deze fundamentele kostenanalyse is zeer belangrijk en je zult dit waarschijnlijk nog wel een paar keer tegenkomen in onze special. Om te weten wat productiever is of hoe jij productiever kan zijn moet je een standaard kostenanalyse gebruiken.

Het vrijmaken van middelen

Dit is een centraal aspect van productiviteit. Als jij hetzelfde kan krijgen met minder middelen dan kun je deze overgebleven middelen nu op een andere manier gebruiken. Het belangrijkste idee is het vrijmaken van middelen, en middelen kunnen van alles zijn – tijd, energie, geld, en stress om er maar een paar te noemen.

In het appel voorbeeld hebben we dus één appel over. Dat betekent dat de kosten van de productie minder zijn (4 appels tegenover 5 appels) en we kunnen deze extra appel gebruiken voor het creëren van meer appelsap, of gewoon mee te nemen om te kunnen eten tijdens de lunch.

Persoonlijke productiviteit

Als het gaat om persoonlijke productiviteit dan wordt het moeilijker om dat te meten in cijfers en dus te kwantificeren. Persoonlijke productiviteit is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals onze leefomgeving, onze gewoonten, en onze levensstijl om er maar