Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 20 februari 2014

Wat kan ik doen wanneer mijn gezin niet met mijn gezonde routines wil mee doen

groentenHet lijkt erop alsof we elke twee dagen iets over een nieuw fitnessprogramma horen zodat gewichtsverlies nog gemakkelijker gaat. Maar aangezien er een steeds groter wordend percentage van de Nederlanders last heeft van overgewicht is het misschien toch wel handig dat we ons richten op dingen waarvan we weten dat ze werken.

Misschien maak jij je zorgen over het gewicht van jouw kind of jouw eigen gewicht. Misschien heb je gemerkt dat de gewoonten en hobby's van jouw familie vaak zittend in plaats van actief zijn. Misschien heb je met het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt om jouw levensstijl te veranderen. Misschien ben je een actieve zomervakantie aan het plannen of wil je lid worden van een sportclub.

Het maakt niet uit welke reden je hebt, als je maar een gezonde routine wilt beginnen voor jouw gezin.

Motivatie is een krachtig middel om gewichtsverlies te bevorderen. Een studie van 2010 dat is gepubliceerd in het "International Journal of Obesity" veronderstelde dat wanneer je een familielid wilt helpen gewicht te verliezen, motivatie een belangrijk onderdeel van de puzzel is.

Maar wat kun je doen als jouw gezin niet meer wil werken met jouw gezonde routines?

Wat je NIET moet doen

De conventionele wijsheid zegt dat je iemand misschien niet kan motiveren. Echter, misschien kun jij jouw familie wel inspireren met jouw eigen goede voorbeeld. Geef ze de informatie die ze nodig hebben om problemen op te lossen, of ondersteun ze wanneer het moeilijk wordt.

Echter, het is vaak niet mogelijk om iemand echt grote veranderingen door te laten voeren tenzij ze hier klaar voor zijn.

Deze conventionele wijsheid is waarschijnlijk wel waar, maar het enige wat het zegt is wat je niet kunt doen om iemand anders te motiveren. Je kunt jouw familie niet voorzien van een goede reden om gezond te leven, je kunt ze niet overtuigen om gezonder te leven met de pure genialiteit van jouw logica en overtuigende technieken.

Je kunt jouw familie ook niet overtuigen door maar te blijven zeuren, door ze om te kopen met andere dingen, of ze te dwingen. Totdat jouw familie iets wil gaan doen aan hun situatie (en dus gezonder gaan leven) gaat alles waarschijnlijk het ene oor in en het andere oor weer uit.

plantaardige vettenDus als je denkt dat jij jouw familie kan overtuigen door te schreeuwen, te dwingen of te smeken, stop er dan nu gelijk maar mee. Stop ermee voordat jouw relatie met jouw familie verslechtert  en jouw familieleden gek worden van dat ‘eeuwige gezeur’.

Als je erover nadenkt dan is dit volkomen logisch. Hoeveel mensen ken jij die echt graag ongezond willen leven en last willen hebben van overgewicht? Hoeveel mensen zouden er niet liever beter uitzien, zich beter voelen, en zo gezond mogelijk zijn?

Wanneer iemand nog ‘niet gemotiveerd is’ om gewicht te verliezen of een gezonde levensstijl aan te gaan dan betekent dit niet dat ze het uiteindelijke doel niet interessant vinden.

Het probleem is waarschijnlijk niet dat ze nog niet klaar of bereid zijn om te profiteren van de voor de hand liggende voordelen van gezond eten en bewegen. Als alles zo simpel was dan konden we waarschijnlijk al binnen een paar minuten een verschil maken.

Het is waarschijnlijk dat mensen die niet willen sporten of gezonder willen eten "profiteren" van de manier waarop ze deze dingen nu doen. Ze zijn er misschien niet zeker van dat ze dezelfde prettige leefstijl zouden houden op het moment dat ze grote veranderingen in hun leven gaan maken.

De beste kans om mensen dan ook te motiveren om gewenste veranderingen door te voeren is erachter te komen welke voordelen ze nu hebben van hun "ongezond" gedrag. Zodra je dat eenmaal weet, dan moet je leren wat jij kunt doen om hun te helpen die dezelfde dingen te behalen zonder problemen met obesitas, inactiviteit en andere gezondheidsproblemen.

Maar nu genoeg over wat je niet moet doen, nu gaan we het hebben over wat je wel kunt doen.

Luister meer dan je praat 

Vergeet niet dat het niet jouw taak is om iemand te overtuigen, te corrigeren of te gaan preken. De meeste mensen die "vasthouden" aan hun ongezonde gedrag weten al wat er mis is en wat ze eventueel zouden moeten veranderen. En wat ze niet weten kunnen ze vaak gemakkelijk genoeg leren als ze klaar zijn om deze informatie te gebruiken.

De meeste mensen weten wat er mis is, maar ze ontkennen de voor de hand liggende problemen en proberen hun gedrag te rationaliseren. Ze proberen excuses te bedenken en kijken enkel naar de moeite of lastige kant die gezond eten en gezond leven eventueel met zich meebrengt.

Maar ruzie maken met een familielid over gezond eten maakt het uiteindelijk voor hen veel moeilijker om te praten over de echte problemen. Daarom is het belangrijk dat je goed luistert in plaats van mensen telkens te vertellen wat ze verkeerd doen.

Het is dan jouw taak om te luisteren, begrip te tonen en proberen ze te ondersteunen als je het over eventuele problemen met gezond leven hebt.

Geef het goede voorbeeld

De beste reden die jij een familielid kan geven voor het aannemen van een gezonde levensstijl is het goede voorbeeld te geven en te laten zien hoe het jou heeft geholpen. Een andere dimensie van dit goede voorbeeld is het feit dat jij kunt vertellen over wat jij geleerd hebt tijdens jouw eigen zoektocht naar een gezonder leven.

Hierdoor kun jij ook vertellen over voordelen die misschien niet gelijk duidelijk zijn voor mensen die nog niet begonnen zijn.

verse saladeZoals al eerder vermeld is de "echte" reden dat mensen verandering vaak tegenhouden een onderliggende angst om iets belangrijks te verliezen of zich bloot te stellen aan iets ‘nieuws’. Dat iets belangrijks kan van alles zijn, bijvoorbeeld iets simpels als een bakje chips eten bij het tv-kijken of een diepe psychologische behoefte om overgewicht te houden.

Misschien hebben mensen een bepaalde emotionele band met eten die niet gelijk duidelijk is.

Wat de redenen ook zijn, het is niet waarschijnlijk dat er iets anders gaat gebeuren totdat jouw familie denkt dat er andere realistische opties zijn om aan deze behoeften en verlangens te voldoen.

De meeste mensen willen hierover zelf niet veel nadenken en helemaal niet graag met iemand anders over praten.

Samen koken

Een studie uit 2006 dat werd gepubliceerd in het "International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity" merkte op dat het van tevoren plannen van maaltijden een effectieve manier was om de dagelijkse calorie-inname te verminderen, gewicht te verliezen en gewichtsverlies te behouden.

Dezelfde studie toont ook aan dat wanneer het koken van gezonde maaltijden leuk is, het waarschijnlijker is dat mensen hun gezonde gewicht vasthouden.

Maak wat tijd vrij om elke week weer een paar maaltijden samen te koken. Je kunt deze tijd gebruiken om jouw familie te laten zien hoe gemakkelijk het is om gezonde en smakelijke maaltijden op tafel te zetten. Hier kun je het belang van fruit, groenten, volle granen en mager vlees benadrukken voordat je de maaltijd samen kookt.

Je kunt deze tijd ook mooi gebruiken om iemand meer te leren over hoe ze de etiketten van ons dagelijks eten moeten lezen. Hoe zorgen we ervoor dat de voor de voedzame voedingsmiddelen kiezen?

Dit is een goede manier om mensen te helpen af te vallen zonder dat iemand zich slecht hoeft te voelen over hun huidige eetgewoonten.

Een dagboek bijhouden

voedseldagboek
voedseldagboek

Moedig jouw familie aan om een dagboek bij te houden over hun eventuele gewichtsverlies. Vraag of ze op willen schrijven wat ze elke dag eten en hoe ze zich voelen nadat ze klaar zijn met eten. Gevoelens op papier zetten zou de intrinsieke motivatie kunnen verhogen om aanpassingen te maken in het dagelijks dieet.

Bij onderzoek gepubliceerd in het "International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity" is gebleken dat mensen die proberen gewicht te verliezen succesvoller zijn als ze om persoonlijke redenen gewicht willen verliezen in plaats van gewicht te verliezen vanuit externe druk.

Een dagboek kan ervoor zorgen dat jouw familie gemotiveerd is, maar jouw aanmoediging om een dagboek bij te houden is een krachtig motiverend hulpmiddel. Geef jouw mening over het dagboek om voor nog meer steun en aanmoediging te zorgen. Dit kan jouw familie helpen motiveren om hun eetgewoonten bij te houden.

De conclusie

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw familie samen meedoet met gezond eten en gezond leven, zorg er dan voor dat je de worteltjes met de hüttenkäse dip achterwege laat. Probeer in plaats daarvan een kleine familiewedstrijd te hebben om te zien we er met de lekkerste en meest voedzame maaltijd of snack idee op de proppen komt.

De winnaar hoeft dan bijvoorbeeld niet af te wassen of niet te stofzuigen. Als je bijvoorbeeld kinderen van de computer en de telefoon af wilt, dan is het niet alleen genoeg om maar gewoon strikte regels te hebben, je moet ze ook een alternatief bieden zodat ze iets te doen hebben.

Het goede nieuws is dat een gezonde levensstijl iets is wat de meeste mensen eigenlijk prettig en de moeite waard vinden, mits ze dit een kans geven. Met deze suggesties is de kans groot dat ze in elk geval iets gemotiveerder zullen zijn.

Bronnen

http://www.ijbnpa.org/content/pdf/1479-5868-9-22.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293190/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share