Psoriasis

Laatste Update: 16 januari 2017

Wat kun je het beste doen tegen psoriasis

Psoriasis is de meest voorkomende huidziekte in de wereld. Een huidziekte die niet te genezen is, maar wel op een efficiënte manier te behandelen is. Er zijn behandelmethodes voor verschillende vormen van psoriasis, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Maar er zijn ook zaken die je zelf kunt doen om het herstelproces van de huid te stimuleren. Met name het versterken van je huid en een gezond voedingspatroon is essentieel. Lees snel verder!

Introductie

Wist je dat alleen al in Nederland ongeveer 350.000 mensen in meer of mindere mate last hebben van psoriasis? Het is dan ook de meest voorkomende huidziekte ter wereld. Het is een aandoening waarbij de huid chronisch ontstoken is en kan verspreid over je lichaam voorkomen.

In de meeste gevallen uit psoriasis zich op de ellebogen en op de knieën. Deze plekken hebben van nature al vrij droog. De plekken zien er schilferig en rood uit. De schilfertjes hebben in veel gevallen een grijze, bijna zilverachtige kleur.

Om die reden wordt er dan ook wel eens gesproken van een ‘zilveren schild’.

Psoriasis kan zich op verschillende manieren manifesteren: Soms gebeurt dit heel snel en spontaan, in andere gevallen gebeurt dit op een hele geleidelijke manier zonder dat je het direct in de gaten hebt.

Met name deze laatste is erg lastig omdat er in de meeste gevallen pas op het laatste moment contact wordt gezocht met een arts.

Er zijn verschillende soorten psoriasis, maar de vorm die het meeste voorkomt is de chronische plaque psoriasis, ofwel de psoriasis vulgaris. Deze vorm kun je herkennen aan de rode plekken op je huid, samen met de zilverkleurige schilfers.

Deze meest voorkomende vorm komt vooral voor op de ellebogen, knieën, onderrug en op de hoofdhuid. In zeldzame gevallen kan psoriasis ook voorkomen onder en op de nagels. Er verschijnt dan eelt onder de nagel en de nagel zelf vertoont een gelige kleur met schilfers. Soms komt het voor dat de nagel in zijn geheel loslaat van de vinger.

Er is een duidelijk verband tussen de huidaandoening Psoriasis en Artritis. We hebben het hier dan over de vorm Artritis Psoriatica. Artritis is een aandoening die zorgt voor pijnlijke ontstekingen in pezen en gewrichten.

[pullquote]Ongeveer een derde van de mensen die last hebben van psoriasis, hebben ook in een bepaalde mate last van artritis.[/pullquote]

Speciale aandacht voor psoriasis aan de hoofdhuid

Naast de eerder besproken psoriasis aan de ellebogen en de knieën, komt psoriasis ook heel veel voor op de hoofdhuid. Vaak komt psoriasis op de hoofdhuid in combinatie met andere plekken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Op de hoofdhuid kun je psoriasis vrij gemakkelijk herkennen: Het zijn grote, rode schilferige plekken die vastkleven aan je hoofdhuid.

Het lijkt in de meeste gevallen wel heel veel op roos of eczeem. Maar bij deze twee gevallen zijn de huidschilfers veel fijner van structuur en zitten verspreid over je hele hoofdhuid.

Bij psoriasis zit het juist op bepaalde plekken, en daarbij komt dat de schilfers in dat geval ook enigszins vastgekleefd zitten aan de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid lijkt voor de buitenstaander wat minder erg, eenvoudigweg omdat je het niet direct ziet. Maar het grote nadeel is dat psoriasis aan de hoofdhuid vreselijk kan jeuken, vaak nog erger dan psoriasis op andere plekken op je lijf. En soms is de psoriasis zo erg dat het haaruitval tot gevolg heeft!

Zalven om psoriasis te behandelen

pot zalfPsoriasis is een aandoening die niet te genezen is. Tenminste, voor dit moment nog niet. Er zijn vele onderzoeken gaande, maar wetenschappelijk onderzoek en de verificatie daarvan kost ontzettend veel tijd. Op dit moment kan de aandoening wel met goede resultaten behandeld worden om de symptomen draaglijker te maken en soms zelfs een tijd te laten verdwijnen.

Maar vroeger of later zal de psoriasis de kop weer opsteken en zal de behandeling weer van voren af aan moeten beginnen.

Voor de behandeling van psoriasis zijn verschillende methodes beschikbaar. Welke behandeling bij jou ingezet kan worden is uiteraard sterk afhankelijk van de hardnekkigheid, de ernst en de aard van de psoriasis.

Gelukkig is psoriasis in de meeste gevallen van een lichte vorm. Deze vorm wordt dan meestal behandeld met lokale therapieën. Dit is dan in de vorm van een lotion, een crème of een zalf die je aan kunt brengen op de psoriasisplekken.

De crèmes die gemaakt zijn op basis van vitamine E, vaseline en oliën hebben in de meeste gevallen de beste resultaten voor een lokale behandeling.

De natuurlijke oliën die in deze crèmes verwerkt zit is hierin een hele belangrijke factor. De moleculen van natuurlijke oliën zijn heel erg klein, en zijn daardoor in staat om snel en diep door de huid opgenomen te worden. De vetheid van de crème, in de vorm van vaseline, is verantwoordelijk voor het soepeler worden van de huid en voor het oplossen van de loszittende huidschilfers.

Ook zijn de vette bestanddelen heel erg goed voor je huid, omdat je daarmee je daarmee voorkomt dat je huid verder uitdroogt. Het vettige laagje op je huid voorkomt dat er vocht kan verdampen.

Een ander bestanddeel in de crèmes zijn de lipiden. Dit zijn moleculen, natuurlijke vetten, die lichaamseigen zijn. Deze lipiden helpen je huid om vanaf de binnenkant je huid te herstellen. Lipiden dienen dan als bouwstof voor nieuwe lichaamscellen en/of huidcellen, en dienen tevens als belangrijke bron van energie voor de huid.

Over het algemeen is een lokale behandeling met zalf, voor de lichtere vormen van psoriasis, afdoende om de aandoening te kunnen beheersen. Maar op het moment dat een zalf geen of te weinig effect heeft, of als de psoriasis op meerdere plekken over het lichaam voorkomt, kunnen er andere behandelingen toegepast worden.

Er kan dan bijvoorbeeld lichttherapie toegepast worden, waarbij het lichaam aan een bepaalde golflengte licht wordt blootgesteld. Ook kan er systematische therapie toegepast worden. Hieronder wordt verstaan dat je op gezette tijden medicijnen inneemt in de vorm van een pil, of dat er regelmatig een spuitje gegeven wordt.

Wat kun je zelf doen?

Naast de reguliere behandelmethodes zoals hiervoor omschreven, zijn er ook een aantal zaken waar je zelf om kunt denken. Een aantal zaken die erg verstandig zijn om te doen, maar ook een aantal zaken die minder verstandig zijn. Ik ga ze even overzichtelijk voor je op een rijtje zetten:

  • Het is prima om je dagelijks te douchen. Water weekt de schilfers los. Ook een bad of lekker zwemmen kan hier een positief effect op hebben. Denk er wel om dat het water niet te warm is, want dat droogt je huid weer uit, wat weer een negatief effect kan hebben.
  • Gebruik bij het douchen bij voorkeur een douchegel zonder parfum of andere vreemde stoffen. Gebruik bij voorkeur een gel of crème die je huid voedt, en niet uit laat drogen.
  • Alvorens je een vette crème op je lijf smeert, probeer dan eerst de dode huidschilfers van je lichaam te verwijderen. Alleen op deze manier kan de crème op een efficiënte manier door de huid worden opgenomen en haar helende werk doen.
  • Probeer je huid koel te houden door zo veel mogelijk katoenen kleding te dragen. Synthetische kleding kan de huid irriteren en laat je lichaam en huid slechter ademen.
  • Het zonnetje op je huid is heel goed tegen psoriasis, maar zorg er heel goed voor dat je niet verbrand. Brandplekken door de zon werken direct averechts in het helingsproces.

Wat je beter NIET kunt doen

  • Het is een open deur intrappen, en het moeilijkste wat er is: Ga niet krabben! Dit verergert de plekken en zal het genezingsproces alleen maar vertragen. In plaats van krabben, kun je beter koelen met koud water of ijsblokjes.
  • Gebruik op de plekken met psoriasis alléén maar zeep als het écht nodig is. Op het moment dat je zeep gebruikt, wrijf het dan niet te hard over de plekken. Bij voorkeur voorzichtig deppen. Dit geld ook voor het afdrogen.

Conclusies en aanbevelingen

Ondanks dat psoriasis niet te genezen is, is deze vervelende huidaandoening zeker te behandelen. Door een goede verzorging van de psoriasisplekken met goede huidverzorgingsproducten speciaal gericht op psoriasis is het heel goed mogelijk dat je psoriasis onder controle krijgt.

Maar mocht huidverzorging alleen niet het gewenste resultaat brengen kun je nog een stapje verder gaan en ook op je voeding te letten, en ook externe factoren zoals stress hebben een grote impact op psoriasis!

Heb je nog tips of vragen? laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste psoriasis patiënten ,

    Ik heb jaren lang ook last gehad van psoriasis en ook diverse smeermiddelen van de dermatoloog gekregen en niets hielp, tot ik een keer naar het buitenland op vakantie was geweest en daar dagelijks langs het strand liep door de branding,en tot mijn verbazing werden mijn vlekken en plekken steeds kleiner en lichter van kleur U begrijpt wel wat ik bedoel. Toen ik weer thuis was ben ik dagelijks mij gaan overgieten met warm zee zout water,en na enkele maanden vol te houden heb ik weer een mooie huid en ben ik van de psoriasis af .Misschien helpt het dit ook bij een ander ,ze geven immers ook een Dode Zee kuren. Succes.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1