Wat te doen bij een candida infectie tijdens de zwangerschap
Op internet kun je ontzettend veel informatie vinden over schimmelinfecties, of een candida-infectie. Probleem is dat er veel tegenstrijdige informatie te vinden is. En als je dan ook nog meer wilt weten of candida een potentieel gevaar is voor je ongeboren baby, dan wordt het nog gekker.
Nu had ik al een kort artikel geschreven over een schimmelinfecti en zwangerschap. Echter, dit zal een verdieping zijn met meer relevante informatie!
Ik heb het tot de bodem uitgezocht, met als resultaat alle informatie over candida zelf en de relatie tot zwangerschap en geboorte. Eerst even in het kort over candida zelf:
Introductie
Candida komt meer voor dan je denkt. Het is nu niet bepaald een onderwerp waar vrolijk lachend tijdens een gezellige borrel over gesproken wordt. Een aandoening die in principe niet gevaarlijk is, maar wel ontzettend vervelend, en dan druk ik me nog heel voorzichtig uit.
Dit in combinatie met een steeds slechter wordend voedingspatroon, is de grootste oorzaak van het alsmaar groeiende aantal mensen die last hebben van candida.
In veel gevallen wordt candida niet als zo danig herkend door een arts, omdat de symptomen vaak complex zijn en worden toegeschreven aan andere aandoeningen. Hierdoor zijn er vrouwen die hier jarenlang mee rond kunnen lopen, met alle klachten van dien, zonder dat het een ‘naam’ heeft, en dus zonder een afdoende behandeling.
Om even compleet te zijn, de plaatsen waar candida voor kan komen:
In de voortplantingsorganen
Zoals al eerder gezegd, kan candida in de voortplantingsorganen voorkomen. Bij de mannen komt het wel voor, maar het is eerder een ding voor de dames. Het meest bekende is dan ook de candida in de vagina, bij de vrouw dus. Maar liefst 3 op de 4 vrouwen krijgen hier mee te maken, op een bepaald moment in het leven.
Als er sprake is van een schimmelinfectie op de huid, dan zit dit in de meeste gevallen tussen de vingers of tenen, aan de binnenkant van de dijen, onder of rond de vingernagels, op de penis of rondom de anus. Deze laatste komt veelvuldig voor, omdat de Candida Albicans schimmel heel vaak voorkomt in de ontlasting.
Mond en keel
Als er sprake is van candida in keel en mond, dan hebben we het over orale candida of spruw. Dit is te herkennen aan wit-gelige plekjes op het gehemelte, aan de binnenkant van de wangen, op de lippen oen/of op de tong. Als een vrouw een candida infectie heeft tijdens een bevalling, is er een redelijke kans dat de pasgeboren baby direct last krijgt van spruw.
Maar hier komen we later in dit artikel op terug.
Darmen
In de darmen zitten allerlei bacteriën en schimmels die in een hele wankele balans met elkaar samenleven. Dit noemen we de darmflora. Op het moment dat die wankele balans uit evenwicht is gebracht, kunnen bepaalde schimmels de overhand krijgen en gaan woekeren. Dat is het ideale moment voor de candida gist om zich te manifesteren. Deze schimmel gaat zich dan lekker in de darmwand nestelen en microscopisch kleine gaatjes in de darmwand prikken en graven.
Op deze manier ontstaat bijvoorbeeld Lekkende Darm Syndroom. Ook komt de combinatie van Prikkelbare Darm Syndroom met Candida, en Colitis (een ontsteking van de dikke darm) met candida regelmatig voor.
We spreken dan van Candida in de darmen.
Het lichaam in het algemeen
Gelukkig komt dit heel zelden voor, maar toch wil ik het even noemen: Candidiasis. Dit is een systematische infectie van Candida in het hele lichaam. Dit is een hele ernstige aandoening die niet onbehandeld mag blijven. Een directe behandeling is direct noodzakelijk. Maar nogmaals, dit is zeer zeldzaam.
De symptomen nog even toegelicht
De symptomen van candida kunnen heel verschillend zijn. Dit is erg persoonlijk, en ook nog eens afhankelijk van de plaats waar de candida zich in het lichaam aan het ontwikkelen is. Maar om toch een idee te krijgen, vermeld ik even de meest voorkomende symptomen die er op zouden kunnen wijzen dat je in meer of mindere mate last hebt van candida-schimmels:
Bij spruw, of orale candida: witgele plekjes in en rond de mond, die zich mogelijk kunnen verspreiden naar de slokdarm. De slokdarm voelt pijnlijk aan en slikken is erg moeilijk.
Bij een vaginale candida-infectie: Jeuk, irritatie en een branderig gevoel in en rond de vagina. Plassen doet erg pijn, en seksueel contact is nagenoeg onmogelijk. De huid aan de binnenkant van de dijen en rondom de schede is rood. Je hebt een dikke, wit/geel gekleurde afscheiding.
Een bijna verslavende zin aan suikers en suikerproducten.
Vrouwen die al eerder last hebben gehad van een candida-infectie, zullen de bovenstaande symptomen direct herkennen. Artsen zijn soms geneigd om de symptomen aan een andere aandoening toe te schrijven, waardoor de candida onbehandeld blijft. Het is dus belangrijk om mondig te zijn bij een bezoek aan de arts, om duidelijk te maken dat je wel degelijk last hebt van candida.
Natuurlijk heeft de arts hiervoor een dure studie gevolgd, maar alleen jij kent je eigen lichaam het beste. Beter dan je behandelend arts.
Mogelijke oorzaken van candida toegelicht
Om even heel erg kort door de bocht te gaan, is er sprake van een candida schimmelinfectie als er een onbalans in je lichaam is tussen de ‘slechte’ bacteriën en de ‘goede’ bacteriën. Deze onbalans maakt het mogelijk voor de candida-schimmel om de overhand te gaan nemen op de eerder genoemde plaatsen in je lichaam.
Je hebt een immuunsysteem die zwakker is dan normaal, wel of niet in combinatie met een onbalans van de zuurtegraad, de pH-waarde, van het lichaam.
Een onbalans of een plotselinge verandering in de hormonen. Bijvoorbeeld vlak voor de menopauze, tijdens een zwangerschap of rondom de menstruatie. Ook het gebruik van sommige soorten conceptiepillen kunnen een oorzaak zijn, met name die pillen die niet gelijkmatig hun hormonen afgeven.
Als je medicijnen gebruikt, zoals antibiotica, worden niet alleen de ‘slechte’ bacteriën onschadelijk gemaakt, maar ook de ‘goede’ bacteriën. Ook corticosteroïden en anticonceptiepillen staan er om bekend dat ze de groei van schimmels bevorderen.
Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat de afscheiding uit de vagina toeneemt. Dit is het gevolg van de verandering van de hormoonspiegel in het lichaam en de voorbereidingen van het lichaam voor de geboorte. Maar als deze zelfde afscheiding een vreemde kleur en/of geur heeft, en als er sprake is van een jeukerig en branderig gevoel in en rond de vagina, is er mogelijk sprake van een candida schimmel.
In dat geval is het heel erg verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts en/of je gynaecoloog. De Candida kan dan nog op tijd behandeld worden, voor de geboorte. De arts zal dan een schimmeldodend middel voorschrijven.
Op het moment dat je rond en tijdens de bevalling last hebt van candida, kan dit gevolgen hebben voor de baby. Aangezien de baby via hetzelfde kanaal ter wereld moet komen, is de mogelijkheid heel groot dat de gistinfectie doorgegeven wordt aan de bab. Deze gistinfectie zal zich dan in de mond van de baby manifesteren, en noemen we spruw.
Als de baby ter wereld komt met spruw, dan kun je dat zien aan kleine plekjes in de mond en keel die wit-gelig van kleur zijn. Hoewel de infectie in basis onschuldig is, moet de baby hier uiteraard direct voor behandeld worden.
Conclusies en aanbevelingen
Candida is een onschuldige schimmelinfectie die kan ontstaan door een onbalans tussen de ‘goede’ en de ‘slechte’ bacteriën in je lichaam. Candida komt het meeste voor bij vrouwen, als een vaginale infectie. Hoewel onschuldig, is het vreselijk lastig en heel slecht voor je eigenwaarde, zeker in seksueel opzicht.
Als de candida zich manifesteert rond de bevalling, moet deze direct behandeld worden, anders is er een grote kans dat de infectie doorgegeven wordt aan de baby in de vorm van spruw, een orale candida-infectie.
Neem in dat geval direct contact op met je arts, ook als je twijfelt. Het is beter om een keer voor niets naar de arts te gaan, dan het risico lopen dat je baby met spruw ter wereld komt.
Afvallen kan ook makkelijk zijn!
Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.