Voedingsadvies

Laatste Update: 16 januari 2017

Wat te eten voor een blakende gezondheid

Uit eigen ervaring weet ik dat er momenteel te veel keuze is omtrent voeding. Het is eigenlijk raar dat zoiets simpels zo moeilijk is geworden. Dit komt natuurlijk dat de lokale supermarkt vol staat met verschillende voedingsmiddelen. Onlangs was ik bij een XL supermarkt en was verbaasd over de hoeveelheid producten in het assortiment.

Uit cijfers blijkt dat een normale Albert Heijn[1] supermarkt maar liefst 20.000 producten in het assortiment heeft. De grote XL heeft 31.000 verschillende producten in het assortiment. Het is niet gek natuurlijk dat met zoveel aanbod het overzicht over wat gezond is snel verdwenen is.

Daarbij zou het mij niks verbazen dat het productaanbod de komende jaren alleen maar toeneemt. Vanzelfsprekend blijven fabrikanten nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen, meestal zijn dat bewerkte voedingsmiddelen, want je hebt geen duizenden soorten groente en fruit!

Dat betekent dat procentueel gezien het aandeel gezond versus bewerkt enorm laag is in een gemiddelde supermarkt. Nog erger is wellicht de producten die gezond lijken, maar dat helemaal niet zijn. Weten wat te eten is wellicht het meest lastige als je enerzijds gezond wilt eten, maar anderzijds ook  een normaal budget wilt handhaven.

Om je hierbij te helpen ga ik verschillende voedingsmiddelen classificeren in een model, zodat je exact weet wat te halen uit een supermarkt.

Dit is mijn eigen persoonlijke richtlijn waarbij ik zoveel mogelijk échte, verse en gezonde voedingsmiddelen eet, maar bewerkte voedingsmiddelen niet compleet oversla. Echter, het aandeel bewerkt zijn wel voedingsmiddelen die enigszins door de beugel kunnen. Denk dan aan een pak rijstwafels, een keer wat speltkoekjes etc.

Simpelweg door meer de focus te gaan leggen op weer écht eten te gaan eten wordt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Ik weet nog goed toen ik zelf meer écht ging eten met niet te veel calorieën! Meer energie, meer focus en ik voel me nu beter dan ooit tevoren. Het is niet te geloven wat een gezond voedingspatroon met je lichaam kan doen. Het grappige is, dat je ook steeds gemotiveerder wordt door de goede resultaten. Na verloop van tijd heb je niet eens meer behoefte aan een zak chips, chocoladereep of een vette hap.

Hieronder zal ik de richtlijnen even stap voor stap met je doornemen:

Eet écht, vers en als het kan biologisch

Het beste zou zijn om je voeding uit ongeveer 70 - 75% vers en écht voedsel (grotendeels plantaardig) te laten bestaan en 25 - 30% licht bewerkt. Dit kun je bijvoorbeeld invullen met o.a. vleesproducten of andere voedingsmiddelen. Onderzoek[2] toont aan dat minder vlees eten zeker bevorderlijk is voor je gezondheid.

Echt, vers en organisch eten betekent dat je HELE natuurlijke voedingsmiddelen gaat eten. Echte voedingsmiddelen tref je aan op het land, bomen in de zee waar het betreft voedingsmiddelen die voldoende zonlicht en frisse lucht krijgen. Deze voedingsmiddelen tref je niet zo zeer aan in de fabriek. Deze voedingsmiddelen kan je lichaam het beste verteren en je krijgt er de een grotere hoeveelheid voedingsstoffen van. Dit alleen kan je gezondheid compleet transformeren en kan ik met eigen ervaring onderbouwen.

wat te eten cirkeldiagram

Voorbeelden:

Vers fruit, groenten (vooral donkere bladgroenten), algen (zoals spirulina), volkoren, spelt, quinoa, bruine of wilde rijst, peulvruchten, bonen, zaden, noten, biologisch vlees, vis uit het wild etc.

Richtlijnen

  1. Probeer zo veel mogelijk verse en liefste biologische groente eten en dit gaat de basis vormen van je maaltijden. Groente zit vol met belangrijke voedingsstoffen zoals fytonutriënten.
  2. Normale hoeveelheden fruit en overige groente. Ik zal niet te veel fruit aanraden vanwege de suikers. Maar bosbessen bijvoorbeeld is extreem gezond vanwege de hoeveelheid antioxidanten. De truc is om veel te variëren zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  3. Je dagelijkse portie gezonde vetten. Mijn persoonlijke favorieten zijn olijfolie, amandelen, avocado, lijnzaad en hennepolie.
  4. Beperkte hoeveelheid tarweproducten. Tarweproducten zijn goed voor de vezels, echter veel mensen ervaren toch spijsverteringsproblemen. Daarom zoek ik wederom de middelmaat op en zullen in beheerste kleine hoeveelheden tarweproducten toegestaan zijn. Ik vertrouw erop dat je zelf de aanpassingen maakt wanneer je bijvoorbeeld een gluten intolerantie hebt.
  5. Eet ruime porties peulvruchten (ook een geweldig alternatief voor vlees) vanwege de ruime hoeveelheid belangrijke micro- en macro nutriënten en vezels. Denk dan aan kidney bonen, bruine bonen, witte bonen, erwten, linzen etc. Altijd wel even koken omdat ze rauw gifstoffen bevatten. Ook goed kijken of de peulvruchten uit blik niet te veel zout bevatten. Beter zijn verse peulvruchten zoals sperziebonen of gefermenteerde sojaproducten.
  6. Tenslotte, kleine hoeveelheden snacks. Gelukkig zijn er ook gezonde snacks te krijgen zoals een portie fruit, stukje magere geitenkaas, rijstwafels of donkere 70+ chocolade. Het is zeker niet de bedoeling dat we niet meer mogen genieten van lekker eten.

Heb je zelf nog aanvullende tips wat een gezond voedingspatroon in de praktijk betekent? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd! 


[1] http://www.ah.nl/albertheijn/feiten

[2] http://www.mayoclinic.com/health/meatless-meals/MY00752

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share