Wat zijn aambeien? Algemene inleiding over aambeien

Wat zijn aambeien precies?

inwendige en uitwendige aambeien

"Aambeien: wat zijn het precies?"

Iedereen heeft wel eens van aambeien gehoord, maar weet jij wat het precies zijn? Als je last hebt van aambeien, wil je hier liever niet over praten; de meeste mensen schamen zich ervoor. Maar dat is helemaal niet nodig, want meer dan 50% van de mensen in Nederland krijgt er wel eens mee te maken.

Logisch ook dat er zoveel onduidelijkheid heerst over aambeien wanneer er niet over gesproken wordt, toch?

Aambeien zijn eigenlijk heel normaal, het zijn kleine zwellichamen die er voor zorgen dat je anus goed afgesloten word (behalve tijdens de stoelgang). Het kan zijn dat wanneer deze zwellichamen onder langdurige grote druk komen te staan, zich naar buiten gaan bewegen. Wanneer deze zwellichamen naar buiten komen, noemen we dit een aambei.

Inwendige aambeien en uitwendige aambeien

Er zijn 2 verschillende soorten aambeien, namelijk inwendige aambeien en uitwendige aambeien.

Hieronder zal ik het verschil uitleggen.

  • Uitwendige aambeien kun je voelen zitten. Als je langzaam met die vinger richting je anus beweegt, kun je ze voelen zitten. Het voelt aan als een klein zacht maar pijnlijk bolletje. Vooral wanneer hier druk op komt te staan (tijdens stoelgang, het zitten op een stoel, hardlopen etc) kan het een stekende pijn geven.
  • Inwendige aambeien kun je niet voelen. Deze zijn niet zo pijnlijk als uitwendige aambeien omdat er op deze vorm van aambeien minder druk komt te staan. Wel kan het zijn dat deze inwendige aambeien op lange termijn je last kunnen bezorgen. Deze inwendige aambeien kunnen met de stoelgang mee naar buiten worden geduwd, dit veroorzaakt grote pijn op lange termijn. Wanneer de inwendige aambei naar buiten is geduwd komt het ineens bloot te staan aan erg veel druk. Je lichaam is dit niet gewend en hierdoor zal je grote pijn ervaren. Vaak gaat dit gepaard met een beetje bloed!


Lees meer: Aambeien bloed

Wie krijgt aambeien?

Als je aambeien hebt denk je vaak bij jezelf dat jij de enige bent die pech heeft!
Wees gerust je bent niet de enige...

Het is eigenlijk heel erg simpel. Iedereen kan last krijgen van aambeien. Het feit is, dat meer dan 50% van de Nederlandse bevolking minimaal 1 keer in zijn leven last krijgt van aambeien. Vaak is het zo dat aambeien op een wat latere leeftijd komen opduiken.

Tegenwoordig ontwikkelt deze trend steeds meer richting jongeren. Dit heeft  verschillende oorzaken, omdat men tegenwoordig steeds ongezonder eet, men veel alcohol drinkt en te weinig beweegt.

Soms worden aambeien geassocieerd met een slechte verzorging of hygiëne. Dit is echter niet het geval! Dit probleem heeft niets te maken met uiterlijk verzorging! Wel innerlijke verzorging!

Wel is het bewezen dat mannen over het algemeen meer last krijgen van aambeien dat vrouwen. Dit was vroeger zeer zeker het geval, dat kwam vooral omdat mannen vroeger meer fysiek werk verrichten. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van aambeien.

Oorzaken Aambeien

Hieronder een rijtje met factoren/oorzaken die aambeien kunnen prikkelen:


Daarnaast zijn er ook nog een aantal ziektes/aandoeningen die de kans vergroten; echter deze staan niet hierboven vermeld aangezien dit om een erg klein percentage gaat.

Tips tegen aambeien

vezels

Hieronder heb ik een aantal tips voor je die je kunt toepassen als je vaak last hebt van aambeien. Zoals je hebt kunnen lezen in de artikelen over de oorzaken van aambeien, weet je dat voeding een belangrijk factor is als je last hebt van aambeien. Zorg dat je veel vezelrijke voeding eet, zodat je stoelgang een stuk makkelijker is.

Daarnaast is het belangrijk dat je veel water drinkt, de hele dag door. Hierdoor zal je stoelgang ook een stuk makkelijker verlopen.

Als je gedurende de dag veel op een stoel zit, kun je er het beste een kussen onder leggen. Daarnaast is te lang op een stoel zitten ook een directe oorzaak van aambeien. Als je een persoon bent die langer dan 8 uur per dag op een stoel zit, zorg er dan voor dat je minimaal om de 90 minuten een loopje gaat maken, zodat de druk op de anus zal verminderen.

Aambeien pijn stoppen
Als je aambeien hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af. Het kan namelijk de normale gang van zaken erg beinvloeden.

Gedurende de dag zitten we vaak lang, of dit nu op een stoel is, op kantoor of in de auto. Tijdens al die activiteiten zal je pijn niet afnemen, ook zullen we er niet aan gewend raken.

Bij de apotheek kun je speciale zetpillen krijgen waardoor de pijn afneemt.  Deze zetpillen werken plaatselijk verdovend.

Wat ook een directe pijn verlichting heeft op de pijn die ontstaat bij aambeien, is een warm bad. Een warm bad zorgt er namelijk voor dat de spieren rond de anus zich zullen gaan ontspannen door de warmte. Hierdoor komt er minder druk op de anus te staan, en zul jij minder pijn en jeuk voelen.

Hieronder de tips onder elkaar:

  • Drink veel water
  • Neem een warm bad
  • Eet vezelrijk voedsel
  • Als je op een stoel zit, leg er dan een kussen onder
  • Beweeg regelmatig
  • Zorg dat je anus zo min mogelijk wordt belast
  • Draag een niet al te strakke broek


Lees verder: Aambeien blog

Meer informatie wat aambeien zijn en hoe je er van af kunt komen! Snelle en effectieve oplossing tegen aambeien!