Suiker

Laatste Update: 18 januari 2017

Wat zijn de beste suikervervangers?

We consumeren met z'n allen elk jaar behoorlijk veel suiker. Gemiddeld 50 tot 60 kilogram per jaar zelfs. Eigenlijk veel meer dan we nodig hebben. Maar we houden toch zo van onze koekjes, gebak, snoep en limonades! Kunnen we echter niet van al dit zoets genieten zonder de hoge caloriewaardes  van suiker erbij te moeten nemen?

Zijn er suikervervangers die ons de smaak van suiker kunnen bieden en ons tegelijk toelaten gewicht te verliezen?

Suikervervangers kunnen van natuurlijke of synthetische bron afkomstig zijn en worden gebruikt als additief om in voedingsproducten de smaak van suiker na te bootsen. Ze worden ook wel kunstmatige zoetstoffen genoemd. Er zijn momenteel zes producten op de markt die goedgekeurd zijn voor gebruik als voedingsmiddel: aspartaam, sucralose, saccharine, neotame, acesulfaankalium en stevia.

Aspartaam

Dit additief, gepatenteerd door Monsanto wordt onder andere verkocht onder de merknamen NutraSweet en Canderel. Het is een non-sacharide zoetstof die 180 keer zoeter is dan suiker.  De smaak van aspartaam is helemaal niet dezelfde als die van suiker maar indien het gemengd wordt met acesulfaankalium in limonades zal het er wel op lijken. Het kan niet gebruikt worden om te bakken of te koken omdat de zoetheid verdwijnt indien het opgewarmd wordt.

Voor taarten die niet gebakken moeten worden of voor pudding is het echter perfect geschikt. Het is uitgebreid getest en niet schadelijk bevonden voor de gezondheid. Over dat laatste blijft echter toch controverse bestaan. Mensen die aangeboren phenylketonuria (PKU) hebben kunnen het gebruik ervan best vermijden.

Sucralose

Dit product werd in 1976 ontdekt door wetenschappers van Tate & Lyle. Het wordt verkocht onder de merknamen Splenda en SucraPlus en is 600 keer zoeter dan suiker. De smaak ligt erg dicht bij die van suiker en het behoudt z'n smaak ook onder grote hitte. Bij het bakken gebruik je één kopje Splenda om één kopje suiker te vervangen.

Hoewel de zoetheid hetzelfde is kan de textuur een beetje verschillen van dat je van suiker gewend bent. Ook zijn recepten met sucralose sneller afgebakken dan met suiker dus je moet de tijd dat je je cake of taart in de oven laat daarop aanpassen.

Het is de enige zoetstof waarbij niemand twijfelt aan de veiligheid van het gebruik ervan. Diabetici en patiënten met hypoglicemia geven vaak de voorkeur aan dit additief omdat het per pakje slechts 3.31 calorieën bevat.

Sacharine

Ongeveer 300 keer zoeter dan suiker. Dit middel heeft een metalige en bittere nasmaak in vergelijking met andere zoetstoffen. Sacharine is ook bestand tegen hoge temperaturen en kan dus gebruikt worden om mee te bakken. Het kan echter slechts de helft van de suiker in een recept vervangen.

Studies hebben in het verleden sacharine gelinkt aan het ontwikkelen van blaaskanker. Latere studies spraken dit echter weer tegen waardoor het product nog steeds vrij op de markt te verkrijgen is.

Neotame

De chemische structuur van dit additief is dezelfde als die van aspartaam, het wordt geproduceerd door NutraSweet en is 8000 (!) keer zoeter dan suiker. Het is nog maar sinds 2002 op de markt, is bestand tegen hoge temperaturen en je hebt slechts zeer kleine hoeveelheden nodig om je voeding te zoeten. Omdat het zoveel op aspartaam lijkt is het echter waarschijnlijk dat het dezelfde gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor mensen met PKU.

Acesulfaankalium

Ook bekend als Ace K, dit product is 180 keer zoeter als suiker. Het heeft net zoals sacharine een bittere nasmaak. Hierdoor wordt het vaak gemengd met andere zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam. Het kan gebruikt worden om mee te bakken.

Een natuurlijke suikervervanger: Stevia

steviaStevia is afkomstig van subtropische kruiden bekend onder de naam zoetblad of suikerblad. Het extract van de bladeren van dit kruid is tot 250 keer zoeter dan suiker maar heeft ook een bittere  of zelfs zoethout-achtige nasmaak.

Het wordt wijdgebruikt als zoetstof in Japan maar in Europa en de VS is het momenteel enkel als voedingssupplement op de markt.

Het geniet de voorkeur van veel diabetici en mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgen maar er is nog steeds controverse over de veiligheid en gezondheid van het product.

Wat is nu de beste suikervervanger?

Alle zes de bovengenoemde suikervervangers laten je als consument toe je calorie-inname te beperken en toch van zoeternijen te genieten die je omwille van je dieet, diabetes of hypoglicemia eigenlijk zou moeten vermijden. Ze zijn bovendien onschadelijk voor je gebit en zullen dus geen plaquevorming veroorzaken.

Met uitzondering van Neotame kunnen ze allemaal ook gekocht worden in verpakkingen die gemakkelijk te gebruiken zijn voor het zoeten van koffie of thee. Welk substituut je best kiest hangt echter volledig af van je persoonlijke smaak. De meest populaire suikervervangers in onze contreien zijn sucralose en aspartaam. Voor bakken kies je best voor sucralose omdat de porties die je moet gebruiken dezelfde zijn als die van suiker en de smaak ook het meest gelijkend is.

Welke suikervervanger gebruik jij in koffie, thee en gebak? Waarom? Kan je de smaak ervan waarderen of vind je dat die toch teveel afwijkt van die van suiker? En stel je jezelf vragen bij de gezondheid van bepaalde suikervervangers?

Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Bedankt voor de aanvulling. Ik ga een apart artikel wijden aan GULA JAVA omdat ik daar op de blog nog niet over heb geschreven. Verder zijn er natuurlijk veel meer suikervervangers, ik heb in het artikel een aantal genoemd die momenteel vrij populair zijn.

      Succes!

  1. Beste Jack,

    Dank voor de veelzijdige en genuanceerde artikelen hier. Ik heb ze met veel interesse gelezen.

    Ik wil bij bovenstaand artikel de opmerking maken dat het helaas mijn ervaring is dat ALLE witte kristalsuiker vervangers een bijsmaak en/of nasmaak bezitten. Misschien ligt deze constatering specifiek aan mijzelf, in die zin dat ik bijvoorbeeld blindelings al bij de eerste slok doorheb of mij een "light frisdrank/thee/koffie" of niet is voorgeschoteld.

    Daar ik dol ben op zoetigheid en mijn (sterke) koffie & thee niet met minder dan 2,5 volle theelepels suiker door mijn keel kan krijgen (ik heb het reeds teruggebracht van 3,5 naar 2,5, maar daaronder blief ik de thee en de koffie in het geheel niet meer !), had ik mijn hoop gevestigd op eerst stevia en daarna sucralose, maar stevia heeft wel degelijk een groot nadeel en dat is de inderdaad zoethoutachtige, bittere bijsmaak. Dit is - op mijn gewenst niveau van zoertheid - in zowel thee als koffie (vooral koffie !) NIET te doen... Nog nooit zulke smerige koffie gedronken als die gezoet met stevia. Sucralose dan ? Wel, ten gunste van sucralose kan ik zeggen dat die tot op heden de meest op witte kristal suiker lijkende zoetstof is, maar ook van sucralose in mijn thee en koffie wordt ik niet vrolijk - ook dat proef ik meteen en vind ik uiteindelijk niet prettig, dus keer ik van pure ellende weer terug naar mijn bekers koffie en thee met kristalsuiker. Enkel rietsuiker in koffie en acaciahoning in thee kan ik waarderen, maar dat zijn calorisch natuurlijk geen alternatieven voor kristalsuiker.

    Stevia in cola en 7-up achtige frisdrank, lijkt een succes te zijn, maar het gaat hier om slechts zo'n 25~30% minder kristal suiker door stevia toe te voegen en ook hier grijp ik na een liter Coca cola/Pepsi Green gefrustreerd weer naar de "gewoon gesuikerde" cola. Ik bezit kennelijk een iets TE goed ontwikkelde smaak voor zoet, want hele volkstammen lijken er geen moeite mee te hebben hun thee met suikervervangers te drinken.

    1. Niet alleen heeft dit met smaak te maken, maar natuurlijk ook met wilskracht. Je hebt al een paar stapjes gezet, maar het is nog niet genoeg. Je moet doorzetten naar nog minder, en het liefst helemaal niet meer. Ook al is dat in het begin 'vies' voor jou, geloof me: Je smaak gaat er aan wennen!

      Maar nogmaals: Alleen met échte wilskracht kun je zover komen.

      Heel veel succes,
      Jack

    2. Beste Marc
      Ik ben blij dit te lezen want ik heb hetzelfde probleem!
      Aztekenzoet heeft iemand hier ervaring mee?
      Ik ben al jaren op zoek naar een goed alternatief want ik drink tot op heden nog 5l cola per dag...

  2. Maanden lang de Stevia suiker van Tate & Lyle gekocht bij de supermarkt. Ineens was het er niet meer. Vroeg de manager van Jumbo waarom het er niet was. De omzetsnelheid was niet voldoende zei hij. Ik vertelde hem dat dit logisch was want je doet langer met deze suiker omdat je er veel minder van nodig hebt in de koffie en thee. Zag hem glazig kijken, maar het is niet meer terug gekomen. Zelfs bij de Ekoplaza is het ook niet meer in het assortiment. Jammer en geen gemiste kans lijkt mij. Blijkbaar is de omzetsnelheid belangrijker dan de gezondheid van de mens.

  3. Ik zoek naar een zoetmaker voor bv gekookte cranberries. Dat is zonder echt heel wrang! Net als rabarber. Is appeldiksap ook slecht om er bij te doen?Heb je een suggestie?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2