Voedingsadvies

Laatste Update: 18 januari 2017

Weegbree, het gezonde "onkruid"

Als je maar een beetje oplet, dan kun je gezond eten overal vinden – zelfs tussen de straattegels groeit er gezond eten. De Plantago Major, vaak gewoon de weegbree genoemd, is een soort onkruid dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Europa , maar nu wereldwijd gevonden kan worden.

Weegbreeblad heeft een rijke geschiedenis als oraal en lokaal medicinaal gebruik, in het bijzonder voor de behandeling van huidaandoeningen. Het is dan ook niet vreemd dat het tegenwoordig ook wordt verkocht als een supplement voor een verscheidenheid van gezondheidsbevorderende doeleinden.

Het werd vroeger vaak gebruikt als een ‘geneesmiddel’ tegen brandnetelstekels. Je wrijft de plant over de brandnetelstekelplek heen en je merkt al snel dat de pijn en irritatie veel minder wordt. Echter, de weegbree kan veel meer voor ons doen dan alleen problemen met brandnetelstekels op te lossen. Het bevat veel verschillende vitamines en is gewoon rauw te eten. Je kunt het vaak gebruiken in verschillende recepten in plaats van spinazie of sla.

Nutritionele voordelen

De weegbree bevat vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. Het is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines.

Lees hier meer over vitamines, mineralen & aminozuren

Fytochemicaliën zijn antioxidanten die van nature in planten voorkomen. Deze fytochemicaliën kunnen de schade die vrije radicalen in het lichaam veroorzaken drastisch verminderen. Volgens verschillende betrouwbare bronnen binnen de kruidengeneeskunde heeft het weegbree blad anti-inflammatoire, pijnstillende, en immuunsysteem versterkende eigenschappen. Het is dus een beetje een alleskunner als het om de kruidengeneeskunde gaat.

Voordelen van het lokaal aanbrengen op de huid

Weegbree bladeren hebben antiseptische eigenschappen en kunnen lokaal op de huid worden aangebracht om de genezing van beschadigde huid te bevorderen. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van huidontstekingen, bloed stollen, pijn verminderen, en kan het helpen om secundaire infecties bij wonden te voorkomen.

De weegbree kan ook worden toegepast als een kompres om pijn te verminderen bij bijensteken, brandwonden, huiduitslag, aambeien en om jeuk te verlichten bij insectenbeten.

Daarnaast kan een extract van weegbree worden gebruikt als mondwater om tandvleesontsteking en tandvleesaandoeningen te verminderen en helpt het bij de behandeling van mondzweren. Daarnaast kan weegbree worden gebruikt als een oogspoeling om te helpen bij het behandelen van conjunctivitis.

De weegbree gebruiken

We weten dat het kneuzen van een weegbreeblad kan helpen bij het verminderen van pijn en jeuk. Maar waar kunnen we de weegbree nog meer voor gebruiken? Het eerste wat je wel moet herinneren is dat je bij de weegbree alleen het blad wilt gebruiken, de rauwe wortel van de weegbree is giftig en dus niet aan te raden. Het is niet meteen slecht voor je, maar in grote hoeveelheden krijg je er wel degelijk last van.

Pluk bij een schone locatie

Als je gezond probeert te eten dan is het belangrijk dat je goed oplet waar je dit kruid vandaan haalt. Wanneer je het uit de tuin haalt of ergens uit het bos dan zit je waarschijnlijk goed, maar als je het langs de weg gaat halen dan moet je niet vergeten dat elke plant de vervuiling om zich heen voor een gedeelte absorbeert.

De weegbree drogen

Het is een goed idee om weegbree te drogen aangezien je het dan kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. Je wilt de bladeren in het donker laten drogen nadat jij ze geplukt hebt. Wanneer de weegbree bladeren verkleuren dan smaken ze bitter en smerig. Je hoeft ze niet om te draaien, gewoon lekker in het donker laten liggen. Als je ze gaat drogen, dan bij maximaal 40 graden. De volgende mogelijkheden werken allemaal goed:

  • Siroop tegen kriebelhoest – Begin door ongeveer 30 gram gedeeltelijk gedroogde bladeren te verzamelen. Deze doe je in 2,5 cl alcohol en gewoon een tijdje laten trekken. Je merkt dat de alcohol uiteindelijk de bladeren zullen opnemen. Wanneer dat gebeurd is, dan verdun je het geheel met 22,5 cl kokend water. Laat het ongeveer 24 uur inweken, zeef dan de resterende bladeren eruit en voeg wat suiker toe. Breng het opnieuw aan de kook en laat het afkoelen. Om kriebelhoest tegen te gaan neem je zowel s’ morgens als s’ avonds een eetlepel.
  • Maak er thee van – Breng wat water aan de kook en voeg drie theelepels gehakt blad toe. Laat het geheel 10 minuten trekken. Dit helpt bij keel-en longproblemen. Zorg er wel voor dat je de niet-verkleurde bladeren gebruikt (je laat de bladeren dus uit de zon na het plukken) want verkleurde weegbree thee is echt niet lekker.
  • Een genezende zalf maken met verse bladeren – Deze zalf maak je zelf met een 12e deel verse bladeren, een 16e deel plantaardige olie, en een 2e deel bijenwas. Zorg voor een geschikte pan en voeg zowel de olie als de bijenwas toe op een zacht vuurtje. Doe hierna er wat gescheurde of gekneusde blaadjes bij en stop het geheel in de warme oven. Laat het ongeveer drie uur staan. Zeef dan de zelfgemaakte zalf nog een keer en stop de zalf hierna in potjes.
  • In de soep – Het is mogelijk om weegbree in de soep te gebruiken. Als je al hete soep hebt (maakt niet echt uit welke smaak) dan voeg je vlak voor het opscheppen er nog wat fijngesnipperde weegbree aan toe. Het is net kervel, je mag deze tere kruiden niet laten meekoken.
  • Op de boterham – Je kunt een gemakkelijke en gezonde bruine boterham maken met gesnipperde weegbree en wat geitenkaas. Toch de Hollandse brood-met-kaastraditie en ook nog gezond, wat wil je nog meer?

Een heerlijke salade

receptWe besluiten deze weegbree special met een heerlijke gezonde salade die je gewoon zelf kunt maken zonder al te veel problemen. Het is gezond, smaakvol, en zit vol met gezonde voedingstoffen.

 Ingrediënten:

  • Ruccola
  • Weegbree
  • Veldzuring
  • Kippemuur
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 gekookte aardappel
  • Gistextract
  • Peterselie
  • Basilicum
  • Uitje
  • Olijfolie

 Bereiding:

  • Begin door een sausje te maken van het gistextract, basilicum, een beetje peterselie, het fijngesnipperde uitje, en de olijfolie. Hierdoor doe je de gekookte aardappel (goed prakken).
  • Pak een ruime slakom en scheur de groenten in stukjes.
  • Meng het sausje door de groenten heen
  • Je kunt de salade garneren met madeliefjes,  radijsjes en/of alfalfakiemen en fijngesnipperde bieslook.

Heb je zelf nog goede aanvullingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Weegbree vind je niet zoasl in dit verhaal gezegd wordt in het bos, maar juist vaak in de wegkant, grasveld of wei. De brede en smalle weegbree zie je het meest in ons land. Smalle weegbree wordt graag door knaagdieren gegeten en de brede weegbree zou voornamelijk helpen tegen brandneteljeuk. Het mooie van die laatste plant is dan ook dat hij vlak naast een brandnetel "woont"! De Hertshoornweegbree is het meest geschikt voor menselijke consumptie. Je kunt er lang naar zoeken, maar ook gewoon wat zaad kopen en in je tuin laten groeien 🙂

  2. Hallo Jack,

    Je weet inmiddels mijn vergaande interesse in ondermeer natuurproducten.

    Zou je mij nadere/gedetailleerdere info willen/kunnen sturen over het zelf maken van weegbreezalf?

    Mijn vrouw heeft behoorlijke eczeem plekken nu op beide benen.

    Op één van die plekken heb ik enige tijd geleden gewoon met een soort van ingeving een gekneusd weegbreeblad gewreven en....de plek reageerde héél goed

    Onlangs heeft ze een zogenaamde prednison stootkuur gehad.

    Sindsdien zitten er ook verschillende plekken op haar andere been welke ik gevoelsmatig zou willen behandelen met die weegbreezalf.

    Geïnteresseerd wacht ik je reactie af.

    Met vriendelijke groet,
    Henk Mengerink.

    Goed weekend.

    1. Hallo Henk,
      Ik weet niet of je al een weegbreezalf hebt gevonden (of zelf gemaakt) maar ik heb een zalfje met weegbree in de bio winkel zien staan in Bennekom (Kardoen heet die winkel).
      En ik kom er net achter dat het merk zelf ook een website heeft: http://www.polderkol.nl/ Hier kun je het dus ook bestellen.
      Hopelijk heb je er wat aan!
      Vriendelijke groet,
      Shirley

  3. Hallo Henk,

    Ik heb net het recept voor de zalf van smalle weegbree doorgenomen maar ik weet niet goed hoe ik die 12 delen smalle weegbree en 16 delen olie enz... moet verstaan.

    Heeft u hier specifiekere eenheidsmaten voor?
    Grammen, eetlepels, kopjes ...?

    Ik zou het graag zelf uitproberen.

    Met energieke groet,

    Ellen

  4. vanaf welke leeftijd mag je de weegbreethee of de siroop aan kinderen toedienen en in welke hoeveelheid.Mijn 2 kleinkinderen zijn zeer vlug verkouden en snotteren veel en snachts hoor ik bemoeilijkte luchtwegen.Ze zijn 3 en4 jaar.Als ze hier zijn krijgen ze smorgens en savonds elk ee koffielepel organise bio honing.Dat helpt maar thuis doen ze dit niet terwijl ze zich er beter bij voelen.Door die siroop van weegbree zou het dus rechtstreeks de luchtwegen verbeteren.Vandaar de leeftijdsvraag.Vriendelijke dank op voorhand

    1. Hieronder vind je de doseringen van weegbree voor de diverse leeftijdsgroepen.

      Als thee: 2 gr fijngehakt weegbreeblad in 150 ml kokend water, 2 tot 3 maal daags
      Volwassenen ouder dan 10: 3 tot 6 gr dagelijks
      Kinderen 1 tot 4 jaar: 1 tot 2 gr dagelijks
      Kinderen 4 tot 18 jaar: 2 tot 4 gr dagelijks

      Let op:
      Wegens gebrek aan onderzoek naar neveneffecten alleen onder medisch toezicht gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

287 Shares
Tweet
Pin5
Share282