Weet wat je slikt: pijnstillers

2017-04-07T10:07:23+01:00juni 22nd, 2013|Medicatie|5 Reacties

Laatste update: door

Weet wat je slikt: pijnstillers

Veel mensen grijpen zonder veel nadenken naar pijnstillers vanaf ze last hebben van hoofdpijn of andere pijn. Maar uit een Britse studie bleek dat slechts een derde van de volwassenen weet wat het verschil is tussen de meest gebruikte pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen en paracetamol.

Tegenwoordig is het gebruik van pijnstillers niet altijd zonder gevaar en zijn bepaalde pijnstillers meer of minder geschikt naar gelang de pijn waarvoor ze gebruikt worden. Dit artikel gaat over welke verschillen er zijn, wat de juiste dosering is en welke risico's er aan het gebruik verbonden zijn.

De studie die  hierboven vermeld staat werd uitgevoerd op 1000 mensen en liep samen met een overheidscampagne om mensen te stimuleren zich beter te informeren over de juiste werking en het gebruik van medicijnen.

Eén op drie deelnemers verklaarde dat ze bij pijn de eerste willekeurige pijnstiller namen die ze voorhanden hadden.

Vrouwen bleken een beter geïnformeerde keuze te maken dan mannen: 39% van de vrouwen dacht eerst na over welke pijnstiller het beste was tegen slechts 27% van de mannen. De meeste deelnemers wisten wel dat bepaalde pijnstillers moesten vermeden worden indien men bepaalde aandoeningen had maar 40% had geen idee welke aandoeningen dat waren.

Tijd om hier wat meer duidelijkheid over te brengen dus! Laten we eens kijken naar de voornaamste verschillen tussen pijnstillers.

Paracetamol

 • Dosering voor volwassenen:  500 mg – 1g elke vier tot zes uur, met een maximum van 4g per dag
 • Wat is het? Een niet-opioïde (of niet-narcotische) pijnstiller
 • Wanneer mag je het nemen? Het wordt gebruikt om milde pijnen te verlichten: hoofdpijn, tandpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn.
 • Wat zijn de risico's? Bijwerkingen zijn zeldzaam indien je de maximum aanbevolen dosis niet overschrijdt. Overdoseringen zijn echter wel erg gevaarlijk.
 • Kan je het combineren met andere medicijnen? Het is in de regel veilig te combineren met andere medicijnen. Maar als je lever- of nierproblemen hebt moet je dit toch eerst met je arts of apotheker bespreken. Let ook op als je andere medicijnen neemt die vrij verkrijgbaar zijn. Populaire medicijnen voor verkoudheden bijvoorbeeld bevatten vaak ook paracetamol.

Aspirine

 • Dosering voor volwassenen:  300 – 900 mg elke vier tot zes uur, met een maximum van 4 gram per dag.
 • Wat is het? Het hoort bij de groep bekend als niet-steroïde, ontstekingsremmende medicijnen.
 • Wanneer mag je het nemen? Het kan gebruikt worden om de pijn en ontsteking te verlichten die veroorzaakt wordt door reuma, spierpijn, verstuikingen, rugpijn, hoofdpijn, keelpijn, tandpijn en menstruatiepijn. Het kan ook gebruikt worden om symptomen van de griep en van koorts te behandelen. In kleine doseringen kan het als bloedverdunner gebruikt worden.
 • Wat zijn de risico's? Bij bepaalde aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, frequente bloedingen, astma, maagzweren en lever- en nierziektes is aspirine geen goede optie.
 • Kan je het combineren met andere medicijnen? Aspirine kan negatieve effecten hebben wanneer het samen met andere medicijnen, vitaminen, kruiden en voedingssupplementen gebruikt wordt. Mensen die reeds bloedverdunners op voorschrift gebruiken moeten zeker eerst hun arts raadplegen voor ze aspirine nemen, zelfs al is het maar één keer.

Ibuprofen

 • Dosering voor volwassenen: 1200 – 1800 mg per dag, verdeeld in drie tot vier dosissen, bij voorkeur na het eten. De maximale dagelijkse dosis bedraagt 2400 mg.
 • Wat is het? Een niet-steroïde ontstekingsremmer