Weightcare Nederland is al lange tijd onderdeel van de grote reeks producten die vallen onder de maaltijdvervangers. Volgens de Nederlandse website is het merk inmiddels uitgegroeid tot ‘specialist én marktleider’ op het gebied van maaltijdvervangers. Dat is een hele sterke bewering, wat ik graag even verder wil onderzoeken. Zijn hun maaltijdvervangers écht zo effectief? En als dat zo is, waarom gebruikt de hele wereld dan niet de Weightcare maaltijdvervangers?
Ik ben een beetje sceptisch…
Allereerst de term ‘maaltijdvervanger’
Weightcare zegt er zelf het volgende over:
"... De benaming zegt het eigenlijk zelf, het zijn simpelweg producten die je volledige maaltijd vervangen. De Weight Care maaltijdvervangers zijn op zo'n manier samengesteld dat ze jouw lichaam voorzien van de nodige voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines & mineralen. Tegelijkertijd zijn ze ook beperkt in calorieën. Deze ideale mix zorgt ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl je energie-inname beperkt blijft! ..."
Met het gebruik van de term ‘maaltijdvervanger’ krijg ik altijd weer een vreemd gevoel. Dit heeft twee redenen:
- Allereerst is de term ‘maaltijdvervanger’ géén beschermde aanduiding. Dit geld ook voor de namen Eiwit shake, dieet shake, afslank shake, en maaltijd shake, om er maar even een paar te noemen. Dat wil zeggen dat iedereen deze mag gebruiken, ongeacht de claims die ze maken, of NIET maken. En omdat het geen beschermde term is, is er ook geen controle over de beloofde effecten van het gebruik. Met andere woorden: Ik kan een heerlijke smoothie maken, deze aan jou verkopen als maaltijdvervanger om af te vallen, en jou 12 euro in rekening brengen. Uiteindelijk ga je waarschijnlijk niet afvallen, maar dan is het kwaad al geschied: Je hebt al betaald, en je kunt nergens je verhaal meer halen.
- Ten tweede is de term ‘maaltijdvervanger’ een misleidende term. De term impliceert dat je kunt leven van deze producten. Dat je verder niks meer hoeft te eten en dat alles wat je lichaam nodig heeft in de maaltijdvervangers zit. Dit zal resulteren in een erg eenzijdige voeding wat je maar beperkt vol kunt houden. Op de langere termijn gaat je lichaam haperen en stotteren door het gebrek aan essentiële voedingsstoffen.
Weightcare spreekt op hun site over maaltijdvervangers, dus bovenstaande punten zijn naar mijn smaak ook op Weightcare van toepassing.
De maaltijdvervangers van Weightcare
Als ik de producten van Weightcare op de website bekijk, is het eerste wat me opvalt dat het gros van alle producten ook heel gemakkelijk zelf gemaakt kunnen worden. Er is niks speciaals aan de samenstelling, behalve dan het feit dat er ontzettend veel suiker in verwerkt is. Sommige producten tot wel 50%.
Denk hier eens goed over na: Maaltijdvervangers met alle mogelijke voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft, met als uiteindelijke doel om af te vallen. En dan lees je dat er grote hoeveelheden suiker in zitten. Niet bepaalt een goed uitgangspunt om gewicht te verliezen!
Laten we even één product van Weightcare onder loep nemen:
Voorbeeld: De maaltijdshake ‘Aardbei’ van Weightcare
Het eerste wat me opvalt is de (méér dan) indrukwekkende lijst aan voedingsstoffen die verwerkt zitten in deze shake. Maar aan de andere kant doet dit me ook denken aan een brouwseltje van deze voedingsstoffen met een toegevoegde smaak van aardbeien. Aangezien de aarbeishake in gedroogde vorm verkocht wordt, en aangelengd moet worden met melk, krijg ik de sterke indruk dat het weinig te maken heeft met aardbeien. Natuurlijk, het smaakt naar aardbei, maar zijn er ooit in het productieproces échte aardbeien aan toegevoegd?
Ook indrukwekkend is het suikerpercentage: 51 gram per 100 gram!
Zijn de producten van Weightcare dé oplossing?
Alléén maar leven op de maaltijdvervangers van Weightcare, of welk ander merk dan ook, is een slecht idee. Wat je wel kunt doen is deze gebruiken als aanvulling. Maar in geen geval als vervanger!
Let in ieder geval wel op je suikerinname, want dat is over het algemeen excessief in deze producten.
4 tips voor duurzaam afvallen
Als je duurzaam af wilt vallen, en geen grote bedragen uit wilt geven aan producten die op de langere termijn niet gaan werken, raad ik je aan om gezond en gevarieerd te eten, beperkt te eten (maar niet té beperkt) en te bewegen. Dat zijn de enige elementen die voor permanent gewichtsverlies zullen zorgen.
Om je op weg te helpen, wil ik graag een paar belangrijke tips met je delen:
Kies voor een koolhydraatarm dieet
Als je wilt afvallen, moet je beginnen met het vermijden van het eten van suiker en zetmeel (zoals bijvoorbeeld brood). Dit is al een oud idee: al langer dan 150 jaar worden er een oneindig aantal diëten voor gewichtsverlies gebaseerd op het eten van minder koolhydraten. Wat er wel nieuw is, is dat tientallen moderne wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het verminderen van de inname van koolhydraten de meest effectieve manier is om af te vallen.
Uiteraard is het, ongeacht het dieet dat je volgt, mogelijk om gewicht te verliezen - eet gewoon minder calorieën dan je verbrandt, simpel toch? Het probleem met dit simplistische advies is echter wel dat het de grote roze olifant die in de hoek van de kamer staat negeert: Honger. De meeste mensen houden er niet van om ‘gewoon minder te eten’, wat eigenlijk zoveel wil zeggen als dat ze voor altijd honger moeten hebben. Dat lijkt meer op een dieet voor masochisten. Vroeg of laat zal een normaal persoon opgeven en toch weer gaan eten, vandaar de term ‘jojo-dieet’.
Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat het ervoor zal zorgen dat je minder wilt gaan eten. Zelfs zonder het tellen van calorieën eten de meeste mensen met overgewicht veel minder calorieën bij een lage inname van koolhydraten. Suiker en zetmeel kunnen je honger doen toenemen, terwijl het vermijden ervan je eetlust juist kan verminderen. Als je je lichaam dus een passend aantal calorieën wilt geven, hoef je ze niet te tellen. Dus: calorieën tellen zeker mee, maar je hoeft ze niet letterlijk te tellen.
Een onderzoek uit 2012 toonde ook aan dat mensen die een koolhydraatbeperkt dieet volgden 300 calorieën per dag verbrandden - terwijl ze rustten! Volgens een van de professoren aan Harvard die heeft meegewerkt aan dit onderzoek zou dit voordeel "gelijk zijn aan het aantal calorieën dat gewoonlijk wordt verbrand in een uur van matige fysieke activiteit". Stel je voor: elke dag, een heel bonusuur per dag zonder echt te hoeven bewegen.
Kortom: een koolhydraatarm dieet vermindert je honger en maakt het ook gemakkelijker om minder te eten. En het kan zelfs je vetverbranding in rust verhogen. Onderzoek na onderzoek heeft steeds opnieuw aangetoond dat het verminderen van de koolhydraat inname de slimme manier is om af te vallen en dat het ook belangrijke gezondheidsmarkeerders verbetert.
Eet écht voedsel
Een andere veelgemaakte fout bij het eten van een koolhydraatarm dieet is dat je je voor de gek laat houden door de creatieve marketing van speciale ‘koolhydraatarme producten’.
Vergeet niet: een effectief koolhydraatarm dieet om gewicht te verliezen moet gebaseerd zijn op echt voedsel.
Echt eten is wat mensen duizenden of (zelfs beter gezegd) miljoenen jaren hebben gegeten en voorbeelden van echt eten zijn vlees, vis, groenten, eieren, boter, olijfolie, noten enz.
Als je wilt afvallen, kun je beter speciale ‘koolhydraatarme’ producten die toch nog vol koolhydraten zitten vermijden. Dit zou duidelijk moeten zijn, maar creatieve marketeers doen er toch alles aan om je voor de gek te houden (en je geld te krijgen). Ze zullen je vertellen dat als je een koolhydraatarm dieet volgt je koekjes, pasta's, ijs, brood en veel chocolade kunt eten, zolang je maar hun merk koopt. Ze zitten vol met koolhydraten dus laat je niet misleiden.
Wat dacht je van koolhydraatarm brood? Wees voorzichtig: als het gebakken is met granen, is het zeker niet koolhydraatvrij. Maar sommige bedrijven proberen het nog steeds aan je te verkopen als een optie met weinig koolhydraten.
Chocolade zonder koolhydraten zit meestal vol met suikeralcoholen, die de fabrikant niet als koolhydraten meetelt. Maar ruwweg de helft van deze koolhydraten kan toch nog worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel en insuline stijgen. De rest van de koolhydraten belandt in de dikke darm en veroorzaakt mogelijk lucht en diarree. Bovendien kunnen eventuele zoetstoffen het verlangen naar suiker behouden.
Er zijn duizenden bedrijven die je proberen te verleiden tot het kopen van hun ‘koolhydraatarme’ junkfood, vol zetmeel, suikeralcoholen, tarwebloem, zoetstoffen en vreemde additieven. Twee eenvoudige regels om deze rotzooi te voorkomen:
- Eet geen ‘koolhydraatarme’ versies van koolhydraten, zoals koekjes, repen, chocolade, brood, pasta of ijs - tenzij je ZEKER van de ingrediënten bent (misschien door het zelf te maken).
- Vermijd producten met de woorden ‘nul koolhydraten’ op het etiket. Dat is meestal gewoon een manier om je voor de gek te houden.
Kortom: focus je op het eten van goede kwaliteit, minimaal bewerkt echt voedsel. In het ideale geval zou het voedsel dat je koopt niet eens een lijst met ingrediënten moeten hebben (of het zou heel kort moeten zijn).
Minder stress en meer slapen
Heb je in het algemeen weleens meer slaap en een minder stressvol leven gewenst? De meeste mensen hebben stress en gebrek aan slaap en dat is slecht nieuws voor hun gewicht.
Chronische stress kan het niveau van stresshormonen zoals cortisol in je lichaam verhogen. Dit kan verhoogde honger veroorzaken en resulteren in gewichtstoename. Als je graag wilt afvallen, moet je mogelijke manieren bekijken om overmatige stress in je leven te verminderen of leren om hier beter mee om te gaan. Hoewel dit vaak aanzienlijke veranderingen vereist, kan zelfs het veranderen van kleine dingen - zoals bijvoorbeeld je houding – je stresshormoonniveaus en misschien wel je gewicht onmiddellijk beïnvloeden.
Je moet ook proberen om, bij voorkeur elke nacht voldoende goede nachtrust te krijgen. Streef ernaar om uit eigen beweging, dus zonder de wekker verfrist wakker te worden. Als je het soort persoon bent dat altijd brutaal wordt gewekt door het alarm dat afgaat, geef je je lichaam misschien nooit voldoende rust.
Een manier om dit te bestrijden, is door vroeg naar bed te gaan zodat je lichaam zelfstandig wakker wordt voordat de wekker afgaat. Jezelf een goede nachtrust gunnen is een andere manier om de niveaus van het stresshormoon in je lichaam te verminderen.
Slaapdeprivatie gaat juist vaak samen met een verlangen naar suiker. Het heeft ook een nadelig effect op je zelfdiscipline en maakt het pijnlijk gemakkelijk om toe te geven aan een verleiding (het is geen toeval dat geïnduceerd slaapgebrek een veel voorkomende ondervragingstechniek is). Daarnaast verzwakt slaapgebrek je voornemen om te trainen ook vaak.
Heb je, ook als er voldoende tijd voor is, moeite met slapen? Hier zijn vijf tips:
- Blijf elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan. Op de lange termijn zal dit je lichaam helpen om zich op dat moment voor te bereiden op de slaap.
- Drink na 14.00 uur geen koffie meer. Doe het gewoon niet en onthoud dat het tijd kost voordat cafeïne je lichaam verlaat.
- Beperk je alcoholinname tot drie uur voor het slapen gaan. Als je door de drank slaperig wordt, wordt de slaapkwaliteit slechter.
- Beperk lichaamsbeweging tot vier uur voor het slapen gaan. Lichamelijke activiteit kan ervoor zorgen dat je na enkele uren pas slaapt en het moeilijk maakt om in slaap te vallen.
- Krijg elke dag 15 minuten zonlicht. Dit is goed voor je circadiane ritme (je ‘biologische klok’).
Zorg er ten slotte voor dat je slaapkamer donker genoeg is en dat er een aangename temperatuur is. Welterusten!
In het kort: velen vinden de bovenstaande richtlijnen, misschien vanwege een gebrek aan tijd (of het equivalent daarvan - kleine kinderen!) moeilijk te volgen. Maar minder stress hebben en meer slapen voelt niet alleen goed. Het kan ook een rol spelen in het helpen slanker te worden.
Laat je hormonen eens controleren
Dus je hebt de vorige tips gevolgd, belangrijke veranderingen in de levensstijl doorgevoerd en vastgesteld dat medicatie noch vitamine-deficiëntie een probleem is. Je hebt zelfs een tijdje geprobeerd om in optimale ketose te zijn (wat zorgt voor een laag insulinegehalte). En je kunt nog steeds niet op een normaal gewicht komen?
Als dit op jou van toepassing is, wordt het hoog tijd om de mogelijkheid te overwegen dat hormonale onevenwichtigheden de oorzaak van je problemen zijn. Er zijn drie veelvoorkomende knelpunten:
- Schildklierhormoon
- Geslachtshormonen
- Stresshormonen
Schildklierhormoon
Sommige mensen, vooral vrouwen, lijden als gevolg van schildklierhormoondeficiëntie - hypothyreoïdie aan een verminderd metabolisme. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Vermoeidheid
- Koude intolerantie
- Constipatie
- Droge huid
- Gewichtstoename
In deze gevallen overschrijdt de gewichtstoename als gevolg van een verminderd metabolisme gewoonlijk niet meer dan vijftien pond.
Je arts kan eenvoudig een bloedonderzoek om de concentratie thyroïdstimulerend hormoon (TSH) te meten voor je aanvragen. Als de test terugkeert en alles ziet er goed uit, is je schildklier waarschijnlijk in orde. Voor een meer exacte diagnose, kun je hen vragen om de werkelijke niveaus van schildklierhormonen in het bloed (T3 en T4) te meten.
Twee manieren om te voorkomen dat je een tekort aan schildklierhormoon krijgt:
- Zorg voor voldoende jodium, een bouwsteen van het schildklierhormoon. Goede bronnen zijn vis, schelpdieren en gejodeerd zout (of zeezout).
- Zeer lage niveaus van schildklierhormoon duiden meestal op een auto-immuunreactie op de schildklier zelf. Dit betekent dat je oraal supplementen moet nemen en meestal is dit een stabiele vorm T4 (Levaxin), die je arts je kan voorschrijven. Je lichaam zal dit indien nodig transformeren in het actieve T3-hormoon. De supplementendosis moet zodanig worden aangepast dat je de normale hormoonspiegels (TSH, T3, T4) bereikt en de symptomen voldoende verlicht - hoewel een paar mensen zich het beste voelen wanneer ze de TSH iets onder het normale houden.
Sommige mensen voelen zich beter bij de inname van actieve T3 (soms gemaakt van varkensschildklieren), omdat het een sterker effect kan geven dan het T4-hormoon, maar het effect ervan is vaak moeilijker onder controle te houden. De Zweedse gezondheidszorg schrijft of biedt zelden zo'n T3-behandeling aan, omdat het vaak voordelen mist en een risico kan vormen wanneer de doses gedurende een lange periode hoog zijn.
Geslachtshormonen
Geslachtshormonen hebben ook invloed op je gewicht:
- Vrouwen: vrouwen kunnen lijden aan de endocriene aandoening PCOS - polycysteus ovariumsyndroom - die de testosteron- en insulinewaarden verhoogt. Dit kan gewichtstoename en menstruatiestoornissen (zeer vaak), onvruchtbaarheid, acné en haargroei in het mannelijke patroon (zoals gezichtshaar) betekenen. Een koolhydraatarm dieet is hiervoor een goede behandeling. Tijdens de menopauze daalt het niveau van het vrouwelijk geslachtshormoon van het vrouwelijke geslacht. Dit veroorzaakt vaak wat gewichtstoename, vooral rond de darm (de zogenaamde centrale obesitas).
- Mannen: vanaf middelbare leeftijd en later ervaren mannen geleidelijk dalende niveaus van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Dit leidt tot een lichte gewichtstoename, ook typisch rond de darm en verminderde spiermassa.
Wat kun je doen aan een tekort aan geslachtshormonen?
Testosterondeficiëntie kan op zijn minst gedeeltelijk worden behandeld door slimme trainingsroutines en de inname van vitamine D.
Natuurlijk kun je ook de testosteronniveaus beïnvloeden door je arts een testosteronsupplement voor te laten schrijven (een bloedtest bevestigt een tekortkoming). Vrouwen kunnen voor hun menopauze-problemen oestrogeensuppletie gebruiken.
Het is echter wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat gedurende vele jaren suppletie met testosteron of oestrogeen, in doses die abnormaal hoog zijn, het risico op prostaatkanker (bij mannen) en borstkanker (bij vrouwen) zal verhogen.
Het kan verstandig zijn om als je meerdere keren zo oud bent te accepteren dat je niet het lichaam van een 20-jarige hebt (en het niet zou moeten hebben). Een betere optie zou kunnen zijn om in plaats daarvan te proberen je te focussen op een gezonde levensstijl en om zo gelukkig en dankbaar mogelijk te zijn voor het lichaam dat je hebt.
Stresshormonen
De laatste mogelijke boosdoener achter de problemen met hardnekkig overgewicht kan het stresshormoon, cortisol te maken hebben. Te veel cortisol verhoogt het hongerniveau, waardoor de gewichtstoename ook wordt verhoogd. De meest voorkomende oorzaak van verhoogde cortisol is chronische stress en gebrek aan slaap of cortisone-medicatie. Het is een goed idee om je best te doen om hier iets aan te doen.
Tot slot…
Als jij serieus bent over afvallen, en niet steeds maar weer teleurgesteld wilt zijn in dure producten die uiteindelijk je lichaam meer slecht dan goed doen, dan heb ik de oplossing voor je.
Lees hier maar eens verder:
Duurzaam afvallen zonder dieet!
Bronnen
www.weightcare.nl