Stress

Laatste Update: 13 februari 2014

Wil je minder stress? Verlaag je werkdruk!

stress en werkdrukHet is, zeker tegenwoordig, een heel normaal verschijnsel: Er wordt op alle fronten bezuinigd waardoor veel bedrijven met minder mensen hetzelfde werk moeten doen. Een verschijnsel wat onherroepelijk resulteert in een hogere werkdruk bij de overblijvende ‘gelukkigen’, wat meer stress in de hand werkt.

Je kunt dit natuurlijk gelaten aanvaarden, wat beslist niet goed is voor je gezondheid in verband met stress, of je kunt je hier tegen wapenen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je een deel van je werk maar moet weigeren, maar op een totaal andere manier:

Door je anders op te stellen, de juiste verantwoordelijk te nemen en een goede organisatie, zowel zakelijk als privé, kun je met veel minder stress meer werk kunt verzetten en dus overmatig veel werkdruk kunt aanpakken.

Hoe? Lees snel verder!

De oorzaken van werkdruk

Werkdruk is op zich niet zo heel erg. Een gezonde werkdruk, in combinatie met een gezonde dosis stress, is goed voor je efficiëntie en je alertheid. Maar als het allemaal té veel gaat worden, ontaard dit in een erg ongezonde situatie. Het probleem is dat té veel werkdruk niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het is een sluipmoordenaar die beetje bij beetje dichterbij komt en genadeloos toeslaat, op momenten dat je het niet in de gaten hebt. En als je het in de gaten hebt, zit je er al tot je nek in, en is er vaak geen weg meer terug.

Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken te definiëren, die uiteindelijk zorgen voor té veel stress en een té hoge werkdruk, zeg maar: Té veel hooi op je vork:

Je takenpakket wordt beetje bij beetje groter

Meestal heb je het niet in de gaten, maar beetje bij beetje wordt je takenpakket steeds groter. Aan de ene kant doordat er meer werk door minder mensen gedaan moet worden, aan de andere kant doordat je zelf je beste beentje voor wilt zetten, en dus dat extra taakje er maar bij neemt, in de hoop dat die salarisverhoging deze niet aan je neus voorbijgaat.

De schuldige aanwijzen

Veel energie gaat verloren door je constant af te zetten naar alle anderen die het allemaal fout doen: Je klanten die te veel zeuren, je baas die vreemde grillen heeft of je collega’s die helemaal niks uitvreten waardoor jij ‘alles’ moet doen. Dit soort ideeën en situaties, of ze nu waar zijn of niet, kosten ongelooflijk veel energie en stress, en dat zijn nu juist de zaken die je even niet kunt gebruiken.

Je neemt niet je verantwoordelijkheid

Natuurlijk neem je je verantwoordelijk door te proberen nét even wat meer te doen dan van jou verlangd wordt, dat is een natuurlijke reactie. Maar je hebt ook verantwoordelijkheid naar jezelf toe.  Jij neemt onvoldoende verantwoordelijkheid voor jezelf op het niveau van werkdruk en spanning, en je communiceert deze gevoelens niet. Is natuurlijk lekker makkelijk, maar resulteert wel in een situatie die extreem stressvol kan zijn!

Natuurlijk kunnen er in specifieke situaties nog veel meer oorzaken zijn, maar deze drie zijn wel de meest herkenbare oorzaken.

Wil je weten hoe je het beste te veel werkdruk kunt aanpakken? Lees dan vooral verder!

Organiseer jezelf en je werk

Het is altijd een goed voornemen om je werk zo optimaal mogelijk te organiseren, maar in heel veel gevallen lukt dat niet, of maar gedeeltelijk. Er zijn altijd van die onverwachte klusjes die je planning hinderlijk verstoren, en misschien heb je zelf ook wel moeite met het organiseren, waardoor je veel tijd en energie verliest, met een hogere werkdruk en stress als direct gevolg. Om je werk beter te organiseren, kun je aan de volgende tips denken:

  • Maak aan het einde van de middag een planning voor wat je de volgende MOET doen en wat je WILT doen. Het is belangrijk om dit onderscheid in prioriteiten te maken. Maak er zo nodig een uren-indeling bij, zodat je een duidelijk beeld houdt naarmate de dag vordert. Plan dus eerst de vaste dingen in, zoals vergadering, telefoontjes afhandelen, mailtjes afhandelen, lunch en je afspraken. Daarna kun je eventueel nog actiepunten of doelen toevoegen. Als je sneller door je taken heen loopt dan gepland was, kun je altijd op het laatste moment nieuwe dingen toevoegen, of gewoon een keertje lekker op tijd naar huis gaan…
  • organisatie lijstHoudt altijd een vel papier naast je toetsenbord voor snelle aantekeningen die je diezelfde dag nog nodig hebt. Wat verwerkt is, direct weer doorkrassen!
  • Noteer direct nieuwe afspraken of andere informatie voor morgen of de dagen daarna, op de juiste plaats. Alleen op deze manier kun je je hoofd ‘leeghouden’ om je te kunnen concentreren op de zaken waar je op dat moment mee bezig bent.
  • Vergeet niet, als je een planning maakt, om tijd in te ruimen voor de onvermijdelijke, onverwachte telefoontjes en extra werk.
  • Organiseer niet alleen jezelf, maar ook je bureau en je computer. Houdt beide bureaubladen schoon en overzichtelijk, dan blijven jouw gedachten ook schoon en overzichtelijk. Neem de tijd om je bureaubladen op te ruimen en alle documenten en papieren op de juiste plaats op te bergen, zodat je later niet onnodig tijd verliest aan iets wat je maar niet terug kunt vinden.

Plan (micro-) pauzes

Het is onmogelijk om op volle snelheid 10 uur per dag te werken, waarbij je ook nog eens helder en efficiënt blijft denken en werken. Het is daarom belangrijk om zeer regelmatig micro-pauzes in te lassen. Dit doe je door bijvoorbeeld even naar de koffieautomaat te gaan of even een babbeltje met je collega te maken. Ga daarbij vooral even lopen, want de beweging zal je beslist goed doen. Hoewel je gemakkelijker water neemt als je een fles op je bureau hebt staan, kan het ook een keuze zijn om steeds even naar de keuken of naar de water-automaat te lopen.

pauze en lunchtrommelNeem de tijd voor de lunch. Eet niet achter je bureau, maar ga eten in een andere omgeving. Als het mooi weer is, kun je ook even een bankje opzoeken in de omgeving. De combinatie lunch en bewegen is natuurlijk ideaal. Dit is géén verloren tijd, want alleen dan kun je volledig fris de middag weer efficiënt werken.

Wees heel selectief in het aannemen van extra werk

Even wat extra werk doen om de baas of de chef te plezieren, is heel erg gevaarlijk. Wees hier heel erg selectief mee, want op den duur gaat dit extra werk je opbreken. Opbreken in kwaliteit, stress, werkdruk, humeur, gezondheid, noem maar op.

Het is beter om direct naar je baas te stappen en te vertellen dat dit echt niet lukt, omdat het extra werk ten koste gaat van de kwaliteit, dan dat je achteraf moet vertellen dat het niet gelukt is, en dat je eigenlijk midden in een burn-out zit. Tijdig escaleren, en daarmee het probleem terugkaatsen naar je baas, is een kunst, maar zeker de moeite waard om het te leren en vol te houden.

Creëer een balans tussen werk en privé

stress kipNaast je werk, bestaat er natuurlijk ook een privéleven. Thuis zit je partner op je te wachten, en misschien ook wel een paar kids. Deze hebben jou ook nodig! Daarnaast is het ‘thuis zijn’ ook een vorm van ontspanning: Een lekker avondje uit, of even spelen met de kids, naar de voetbalwedstrijd van je oudste etc. etc.

Natuurlijk, een privéleven is ook druk, en kent ook zijn stress-momenten, maar is aan de andere een bron van ontspanning en, als het goed is, ook van geluk! Breng dus een goede balans aan tussen je werk en privé!

Begin de dag relaxed

Gebeurt het regelmatig dat je je in de morgen moet haasten?

Geen tijd voor een ontbijt, en je koffie meeneemt in de auto? Dit is een hele slechte start van de dag. Alleen al voor je gevoel moet je je dus de hele dag door haasten. Begin je dag gewoon een half uurtje vroeger, neem de tijd om je te douchen en aan te kleden, en neem rustig een ontbijt. Je hebt dan echt het gevoel dat je een goede start maakt. Je legt een goede basis voor de rest van de dag. Een dag waarin je je energie heel erg hard nodig hebt.

Denk positief

En ‘last but not least’: Probeer positief te blijven. Benader je collega’s en je baas/chef altijd met een mate van positieve uitstraling. Als jij een positieve uitstraling hebt, zullen anderen dat ook naar jou toe hebben. En met een positieve instelling
krijg je ook gewoon meer gedaan. Dus niet alleen goed voor jezelf, je persoonlijkheid en je uitstraling, maar ook goed om dingen gedaan te krijgen. Vergeet niet dat je vriendenkring ook een grote invloed heeft op je gemoedsrust!

Conclusies en aanbevelingen

Stress door een overmatige werkdruk is een heel groot risico voor een burn-out. Je zult het gevoel hebben dat er drastisch iets moet veranderen om te kunnen blijven genieten van zowel je werk als privé, en op deze manier een burn-out te voorkomen. Kijk eens heel kritisch naar jezelf en naar je werk. Werk de eerder genoemde punten stuk voor stuk af, en bekijk of deze van toepassing zijn op jou en/of je werk. Alleen door eerlijk naar jezelf te zijn, kun je het probleem van overmatige werkdruk aanpakken!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag-87-pauze-nemen.mp4" width="478" height="360" description="pauze nemen" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Vragen of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd. 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share