Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 25 januari 2022

Zeldzame aandoening "Cushing" kan oorzaak van hoge bloeddruk zijn

In dit artikel zal ik gaan uitleggen wat het syndroom van Cushing is. Wat heeft dit met hoge bloeddruk te maken? Er is een verband met het syndroom van Cushing en hypertensie (1). Hoge bloeddruk heeft vele oorzaken en omdat dit een blog is over deze aandoening, wil ik elke mogelijk oorzaak hiervan behandelen. Het syndroom van Cushing is een uiterst zeldzame aandoening, daarom zullen niet veel mensen hier de oorzaak vinden van hun te hoge bloeddruk, maar toch vind ik het belangrijk dat dit toch even behandeld wordt.

Wat is Cushing?

Het syndroom van Cushing is een verzamelnaam van gevolgen en verschijnselen die veroorzaakt worden door een te hoog cortisolgehalte in het bloed. Cortisol is een zogenaamde corticosteroïde, wat een hormoon is dat wordt geproduceerd in de bijnierschors. De bijnieren zijn kleine organen die als het ware boven je nieren zitten.

Corticosteroïde is een hormoon dat vaak gebruikt wordt als geneesmiddel voor verschillende ziekten. Het gaat ontstekingen tegen evenals allergische reacties zoals bijvoorbeeld bij eczeem of psoriasis. Cortisol is een onmisbaar hormoon dat vrijkomt bij elke vorm van stress. Wanneer er te veel cortisol in het bloed voorkomt, kan dit het syndroom van Cushing veroorzaken. De aanmaak van te veel cortisol door de bijnieren veroorzaakt deze aandoening.

Waarom te veel cortisol?
De bijnier zal niet vanzelf te veel cortisol aanmaken, de oorzaak hiervoor kan bij 2 factoren liggen. Een tumor in de bijnier of een tumor in de hypofyse (deze stuurt de bijnier aan). Niet alleen de bijnieren kunnen de oorzaak zijn, ook het slikken van medicijnen die het hormoon bevatten kunnen voor de grote hoeveelheden cortisol zorgen.

Cortisol is een onmisbaar hormoon dat een belangrijke bijdrage levert aan de stofwisseling: Belangrijk voor de eiwitomzetting, vetstofwisseling en de koolhydratenhuishouding.

Oorzaken van het syndroom van Cushing

Niet alle oorzaken van het syndroom van Cushing zijn genoemd. Er zijn er nog veel meer oorzaken te noemen. Hieronder een rijtje met alle mogelijk oorzaken van deze aandoening:

 • Tumor in de hypofyse
 • Tumor in de bijnieren
 • Medicijnen met het hormoon corticosteroïde tegen andere aandoening
 • Zeer zware depressie
 • Tumor die zich buiten de hypofyse bevindt
 • Hypothalamus, een onderdeel van de hersenen die het autonome zenuwstelsel controleert die overmatig het hormoon CRH aanmaakt.


Tot op heden is men nog volop onderzoeken aan het uitvoeren ten guste van het syndroom van Cushing want er zijn nog altijd een aantal dingen niet helemaal duidelijk.

De symptomen

Allereerst zal ik je de symptomen voorleggen die zoveel mannen als vrouwen ervaren:

 • Erg veel last van acne
 • Vaak moeten plassen
 • Minder spierkracht
 • Minder grote spieren
 • Slaapproblemen
 • Oververmoeidheid
 • Erge vorm van striae (niet te verwarren met cellulitis)
 • Blauwe plekken doordat de huid en spieren dunner worden
 • Opgeblazen gezicht
 • Onverwachte gewichtstoename
 • Veel vet op de buik, maar niet op de armen en benen: Verdeling


Vrouwen en mannen met het syndroom van Cushing hebben een verlaagd libido wat inhoudt dat men minder zin heeft in sex. Vrouwen krijgen last van overmatige haargroei en de menstruatie kan onregelmatig verlopen. Mannen kunnen als gevolg van Cushing zelfs impotent raken.

Syndroom van Cushing en hoge bloeddruk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen het syndroom van Cushing en een hoge bloeddruk. Uit ander onderzoek bleek ook dat de manier waarop het hart slaat bij mensen met het syndroom van Cushing net even anders is dan bij normale mensen. Dit kan komen doordat de linkerkant van het hart een verdikking heeft van de weefsels aan de linker hartkamer.

Normaal gesproken daalt 's nachts je bloeddruk met meer dan 10%. Bij mensen met het syndroom van Cushing is dit niet het geval en daalt de bloeddruk niet of met minder dan 10% in de nacht. Dit had volgens het onderzoek geen samenhang met de verdikking van de weefsels in de linker hartkamer, maar dit is wel degelijk een probleem.

Als je bloeddruk 's nachts namelijk niet daalt heb je een verhoogde kans op orgaanschade vanwege een hoge bloeddruk. Daardoor kun je problemen krijgen met je hart, nieren en zelfs je hersenen.

Genezing
De ziekte van Cushing is tot op heden niet te genezen maar wel te behandelen, de behandeling moet bij een specialist uitgevoerd worden(2). In enkele gevallen kan het verwijderen van de tumor in de bijnier of de hypofyse zorgen voor herstel van het gehalte cortisol in het bloed. Daarnaast krijgen mensen met Cushing vaak medicatie die de opname en aanmaak van cortisol tegengaat, maar dit heeft wisselende resultaten. Er zijn totaal geen aanwijzingen dat een verandering in de levensstijl of voeding de symptomen van het Syndroom van Cushing kan verminderen. Hoewel het natuurlijk altijd goed is om zo gezond mogelijk te leven om zo min mogelijk reden aan je lichaam te geven om zich ongezond te gedragen.

Als je bang bent dat je last hebt van het syndroom van Cushing moet je altijd hulp van een arts inschakelen. 

Een arts zal bloedonderzoek uitvoeren en afhankelijk van die resultaten scans maken van de locaties waar je lichaam hormonen aanmaakt of waar verder de veroorzaker van het syndroom zich kan bevinden, zodat de arts weet of er iets verwijderd moet worden of dat de oorzaak elders te vinden is.

Ondanks dat de tumor weg is en het cortisolgehalte in het lichaam zich hersteld heeft, blijven veel patiënten zich nog steeds ziek voelen.

.

Tot slot...

Het syndroom van Cushing is een ziekte die meestal veroorzaakt wordt door een te grote aanmaak van het cortisolhormoon. De meest voorkomende oorzaak van het syndroom van Cushing zijn medicatie die de aanmaak van cortisol stimuleren. Daarnaast kan een tumor de oorzaak zijn voor een verhoogde aanmaak van cortisol. Een tumor in de bijnieren of hypofyse kan dan verantwoordelijk zijn voor de toename van cortisol in je lichaam.

Het probleem bij Cushing is niet alleen dat de bloeddruk te hoog is, maar ook dat hij 's nachts niet of nauwelijks daalt waardoor het bloed organen zoals de nieren, het hart en de hersenen kan beschadigen.

Bronnen:

 1. http://link.springer.com/article/10.1007/s12020-016-0986-6
 2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889852914001005

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share