Zelf management kan goed werken om je hoge bloeddruk onder controle te krijgen en te houden. Uit een Brits onderzoek is naar voren gekomen dat zelfstandig je bloeddruk in de gaten houden en de medicatie op die resultaten aan te passen beter kan werken dan de traditionele methoden.
Het onderzoek
In het onderzoek werden 527 mensen (man en vrouw)  benaderd met een bloeddruk van hoger dan 140/90 mm Hg waarbij medicijn gebruik niet voor de gewenste resultaten zorgden. Vervolgens werden 263 mensen willekeurig gekozen om met het zelf management programma te starten. De andere 264 mensen gingen aan de slag met de traditionele behandeling, zodat het onderzoek respresentatief is en de nieuwe methode vergeleken kan worden met de oude methode.
Resultaat
Na 6 maanden had de zelf management groep een verlaging van 12.9 mm Hg waarbij de traditionele groep slechts een verlaging van 9.2 mm Hg hadden. Dit verschil is al redelijk groot.
Na 12 maanden had de zelf management groep een verlaging van 17.6 mm Hg en was er een verlaging van 12.2 mm Hg bij de traditionele groep. Opvallend is dat de zelf management groep meer gevarieerde medicijnen namen en dat kan de grotere verlaging verklaren. Ik moet zeggen dat de resultaten best verrassend zijn en het onderzoek geeft wederom aan hoe belangrijk het is om zelf actief bezig te zijn met de verlaging van je bloeddruk, zelfs op het gebied van medicijn gebruik.
Echter, dit houdt niet in dat zelfstandig je bloeddruk behandelen niet zonder slag of stoot gaat. Deze individuele manier van behandelen is ook niet geschikt voor iedereen en een arts nauw betrekken in het proces is absoluut noodzakelijk. De studie geeft wel aan dat zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid en bloeddruk goed kan werken.
Deze manier van behandelen is vooral geschikt voor mensen met hypertensie waarbij normale traditionele manier van behandelen niet goed werkt(1).
Ik heb een tijd geleden nog een e-mail ontvangen van een meneer die het hoge bloeddruk programma had gevolgd en zelfs in combinatie met medicijnen een te lage bloeddruk had. Hij kon pas na een lange tijd met de medicatie verminderen.
Dit geeft aan dat de dosering van medicijnen goed in de gaten gehouden moet worden en regelmatig kritisch overlegd moet worden met je arts. Simpelweg opvolgen is niet slim gezien de bijwerkingen. Nog schokkender is dat hoge bloeddruk een enorme risicofactor is voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en snel onder controle gekregen moet worden.
Toch slaagt maar de helft van het aantal mensen (50%) met hoge bloeddruk erin om hun bloeddruk te verlagen en onder controle te krijgen. Dat terwijl ze heel goed weten wat de gevolgen zijn van hoge bloeddruk.
Ik denk dat dit komt doordat routines en gewoontes eenmaal moeilijk te doorbreken zijn. Vooral de kleine dingen, zoals een keer vet eten, of alcohol consumptie, kunnen moeilijk zijn om mee te stoppen.
Meer betrokkenheid
De reden waarom zelf management beter scoort dan traditionele behandelingen is omdat de patiënt meer betrokken raakt in het hele proces en een grotere wil heeft om zelf de bloeddruk te verlagen. Door alles over te laten aan een arts is de patiënt wellicht minder gemotiveerd en neemt hij/zij minder zelf de verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen gezondheid.
Tevens kan deze manier van behandelen kosten besparend zijn en wellicht de betere optie. Hiervoor moet echter wel een plan van aanpak worden opgesteld samen met je behandelend arts en meer kennis over medicijnen en bloeddruk metingen is noodzakelijk. Vanzelfsprekend moet je er wel voor zorgen dat je een degelijke bloeddruk meter hebt en eventueel gekalibreerd is door je arts.
Het zou zeker een goed initiatief zijn om mensen meer te betrekken bij het behandelen van hun hoge bloeddruk en zelf management kan zeker een goede oplossing zijn wanneer traditionele methoden niet goed genoeg werken om de bloeddruk te laten zakken.
Naast traditioneel is een natuurlijke methode ook erg effectief om je bloeddruk te verlagen. Deze manier van behandelen kan samen met medicijn gebruik effectief werken.
Stappen voor meer zelf management
Er zijn nu al een aantal stappen die je kunt zetten om jezelf te managen en daarmee invloed uit te oefenen op je hoge bloeddruk, zoals het regelmatig meten van je bloeddruk, het bijhouden van je dieet en het bijhouden van je lichaamsbeweging.
Bloeddruk meten
Door 's ochtends en 's avonds je bloeddruk te meten kun je erachter komen of je bloeddruk een bepaald patroon heeft. Bij de meeste mensen is de bloeddruk in de ochtend bijvoorbeeld lager dan in de avond. Daarnaast kunnen bepaalde veranderingen of dingen die gedurende de dag gebeuren invloed hebben op de bloeddruk die je 's avonds hebt. De kans is bijvoorbeeld groot dat je op een werkdag een hogere bloeddruk hebt dan op een vrije dag door de stress die je op het werk ervaart.
Veel onderzoeken naar zelf management van hoge bloeddruk laten mensen ook thuis de bloeddruk meten(2).
Eetdagboek bijhouden
Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid. Ik zeg weleens: Je bent wat je eet. Bijna iedereen weet dat zoute voeding ervoor zorgt dat je een te hoge bloeddruk kunt krijgen. Door een eetdagboek bij te houden kom je erachter of je te veel zoute voeding eet of niet en of er andere aanpassingen zijn die je kunt maken om je bloeddruk middels je dieet te verlagen.
Onderzoek naar studenten die een eetdagboek bijhielden liet zien dat dit ze hielp om bewuster te zijn van wat ze aten(3).
Beweegdagboek bijhouden
Bewegen is goed voor het lichaam. Inmiddels wordt al gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Om erachter te komen of je echt te weinig beweegt kun je een beweegdagboek bijhouden. Daarin zet je hoeveel je loopt, fietst en sport. De boodschappen met je fiets doen telt ook al als beweging!
Aan het eind kun je de resultaten met elkaar vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld eerst een week doen wat je altijd hebt gedaan. Na die eerste week kijk je wat voor aanpassingen je kunt uitvoeren in je dieet en in je beweegpatroon. Dan kies je een onderdeel uit en verander je dat ten goede. Vervolgens kun je kijken of dit een week of twee weken later al invloed heeft op je bloeddruk.
Voor meer tips kun je het beste aanmelden voor de hoge bloeddruk verlagen nieuwsbrief bovenaan deze pagina.
Referentie:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673610609646
- https://www.acpjournals.org/doi/full/10.7326/0000605-200911170-00148
- https://mhealth.jmir.org/2020/3/e17613/