Zes manieren om te vermijden dat je 's avonds gaat snacken

2017-01-18T07:57:41+01:00juli 11th, 2013|Gezonde Gewoontes|5 Reacties

Laatste update: door

Zes manieren om te vermijden dat je 's avonds gaat snacken

We weten allemaal dat het niet gezond is en dat we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Maar toch geven velen onder ons er te vaak aan toe. In de avonduurtjes op de bank voor de tv beginnen we te snacken, niet zozeer omdat we honger hebben maar vooral omdat we 'er zin in hebben'.

Met ons verstand weten we wel dat ons achteraf door die calorierijke snacks 's avonds schuldig en gefrustreerd voelen. Maar toch als we nog maar aan dat pak chips of koekjes denken zijn we vaak al verloren.

In het Engels noemen ze het 'cravings', vrij vertaald kan je zeggen dat je soms momenten hebt waarop je hunkert naar een bepaald soort voedsel.

Bijvoorbeeld: als je hunkert naar chocolade is het vrij onwaarschijnlijk dat het eten van een appel je behoeftes zal vervullen.

Het is dus niet hetzelfde als honger hebben. Wat meer is: onderzoek toont aan dat vrouwen eerder hunkeren naar zoetigheden zoals chocolade, koekjes of ijs, terwijl mannen juist eerder zin hebben in hartiger voedsel zoals steak, frietjes, burgers, pasta of pizza.

Talloze studies hebben ook aangetoond dat deze smulpartijen niet het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dat excuus kan je dus niet gebruiken.

Waarom hebben we dan deze 'hunkeringen'?

  • Aangeleerd gedrag en ervaringen:
    Als kind werd je misschien consequent beloond met zoets als je eens een slechte dag had gehad. Dit aangeleerde gedrag waarbij iets zoets je kan helpen om jezelf beter te voelen kan een gewoonte worden die moeilijk te doorbreken is.
  • Hormonale wisselingen:
    Bepaalde hormonen in ons lichaam helpen ons onze honger te beheersen. Ghreline is een hormoon dat je eetlust stimuleert, terwijl leptine juist het signaal geeft aan je lichaam dat je voldaan bent. Normaal werken deze hormonen samen om je hongergevoel in balans te houden. Maar in bepaalde psychologische omstandigheden, zoals slaaptekort, kan het zijn dat dit systeem uit evenwicht raakt. Oestrogeen,