Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 18 januari 2017

Zes manieren om te vermijden dat je 's avonds gaat snacken

We weten allemaal dat het niet gezond is en dat we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Maar toch geven velen onder ons er te vaak aan toe. In de avonduurtjes op de bank voor de tv beginnen we te snacken, niet zozeer omdat we honger hebben maar vooral omdat we 'er zin in hebben'.

Met ons verstand weten we wel dat ons achteraf door die calorierijke snacks 's avonds schuldig en gefrustreerd voelen. Maar toch als we nog maar aan dat pak chips of koekjes denken zijn we vaak al verloren.

In het Engels noemen ze het 'cravings', vrij vertaald kan je zeggen dat je soms momenten hebt waarop je hunkert naar een bepaald soort voedsel.

Bijvoorbeeld: als je hunkert naar chocolade is het vrij onwaarschijnlijk dat het eten van een appel je behoeftes zal vervullen.

Het is dus niet hetzelfde als honger hebben. Wat meer is: onderzoek toont aan dat vrouwen eerder hunkeren naar zoetigheden zoals chocolade, koekjes of ijs, terwijl mannen juist eerder zin hebben in hartiger voedsel zoals steak, frietjes, burgers, pasta of pizza.

Talloze studies hebben ook aangetoond dat deze smulpartijen niet het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dat excuus kan je dus niet gebruiken.

Waarom hebben we dan deze 'hunkeringen'?

 • Aangeleerd gedrag en ervaringen:
  Als kind werd je misschien consequent beloond met zoets als je eens een slechte dag had gehad. Dit aangeleerde gedrag waarbij iets zoets je kan helpen om jezelf beter te voelen kan een gewoonte worden die moeilijk te doorbreken is.
 • Hormonale wisselingen:
  Bepaalde hormonen in ons lichaam helpen ons onze honger te beheersen. Ghreline is een hormoon dat je eetlust stimuleert, terwijl leptine juist het signaal geeft aan je lichaam dat je voldaan bent. Normaal werken deze hormonen samen om je hongergevoel in balans te houden. Maar in bepaalde psychologische omstandigheden, zoals slaaptekort, kan het zijn dat dit systeem uit evenwicht raakt. Oestrogeen, cortisol en serotonine kunnen ook een rol spelen in het krijgen van een oncontroleerbare zin tot snacken. Of het nu aan slaaptekort, stress of de normale hormonenfluctuaties in de menstruele cyclus van vrouwen ligt, deze kunnen ons ertoe brengen calorie- of suikerrijke en vette voedingsproducten te gaan consumeren.
 • Milieufactoren en zintuglijke stimulatie:
  Studies hebben aangetoond dat enkel het zien, ruiken, smaken of zelfs de gedachte aan onze favoriete snacks ertoe kan lijden dat we er een oncontroleerbare hunkering naar krijgen. Als we een reclame voor snacks op tv zien voorbij komen of we lopen langs een lekker ruikende bakkerij kan dit dus al de aanzet zijn tot snacken. Ook omgevingsfactoren zoals een feestje of de gedimde lichten van een restaurant zouden ons zin geven om te eten.

Waarom is het vooral 's avonds en 's nachts zo moeilijk hieraan te weerstaan?

gezonde snackHet kan zijn dat je pas laat op de avond voor de eerste keer echt kunt relaxen  na een lange stressvolle dag. Je bent klaar met werken, de kinderen liggen in bed: het is eindelijk jouw tijd! De drang die je dan krijgt om jezelf te verwennen met een overdreven zoete of vette snack kan een reactie zijn van je lichaam op de behoefte om je te ontspannen.

Bovendien ben je waarschijnlijk moe wat het nog moeilijker maakt die impuls te onderdrukken. En uiteraard helpen al die reclames voor lekkere snacks die je op tv voorgeschoteld krijgt ook niet echt.

Probeer daarom volgende strategieën eens uit om met deze hunkeringen om te gaan:

 • Breng je honger onder controle:
  Eet je ontbijt binnen de 90 minuten nadat je opstaat en eet daarna om de vijf uur. Dit zorgt ervoor dat je suikerniveau in het bloed onder controle blijft en zou ervoor moeten zorgen dat je 's avonds in elk geval geen honger meer hebt.
 • Eet een vezelrijke avondmaaltijd:
  De oplosbare vezels houden je bloedsuiker onder controle en de onoplosbare vezels geven je een goed gevuld gevoel tijdens de avond en nacht. Ook voldoende water drinken kan hierbij helpen.
 • Plan je avondmaaltijd een uurtje later dan normaal:
  Indien je regelmatig veel snackt 's avonds dan kan je eventueel overwegen je avondeten een uurtje later op te eten. Dit geeft je minder tijd om te snacken.
 • Haal geen snacks in huis:
  Het maakt niet uit hoeveel wilskracht en goede voornemens je hebt, indien je omringd bent met verleidelijke snacks is het erg moeilijk hieraan te weerstaan. Als je ze niet in huis hebt kun je ze niet eten, zo eenvoudig is het.
 • Plan je snacks:
  Mensen hebben vaak een hunkering naar de snack die ze al op voorhand gepland hadden. Probeer daarom jezelf te beloven dat je later een gezonde snack mag eten en je zal zien dat je er automatisch ook begint naar te verlangen..
 • Indien je in grote hoeveelheden eet plan dan een snack in waar je een tijdje zoet mee zal zijn. Pistachenootjes bijvoorbeeld, kan je niet in één keer in een grote hoeveelheid verorberen.
 • Hou jezelf bezig, in en rond het huis:
  Als je niets te doen hebt ga je jezelf bezighouden met snacken. Zoek iets, gelijk welke activiteit (en tv kijken is geen activiteit!) om je gedachten van het snacken weg te houden. Naaien, tekenen, kruiswoordraadsels oplossen kunnen bijvoorbeeld goede manieren zijn om je focus te verleggen. Als je dan toch tv kijkt kan je er best voor zorgen dat je iets te doen hebt tijdens de dode momenten van de tv-reclames. Je e-mail bekijken, wat fitnessoefeningen doen, je agenda updaten... Het is ook een goed idee om wat vaker activiteiten buitenshuis te plannen. Een cursus volgen, lid worden van een sportclub, naar het theater of de bioscoop gaan. Het zal allemaal tijd opvullen die je anders misschien snackend voor de buis had doorgebracht!

Wat zijn jouw manieren om ervoor te zorgen dat je 's avonds niet teveel snoept en snackt? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. savonds snoepen is niets meer en niets minder dan het proberen weg te eten van onvrede/pijn (uit de jeugd of van iets anders dat opgebouwd is zonder dat je het in de gaten hebt).
  De enige manier is om door die pijn heen te gaan. Probeer maar eens niks te eten terwijl je die craving gevoel hebt, dat voelt aan als een emotionele pijn (alleen als je heel goed oplettend bent kun je dat voelen)

 2. ik wil stoppen met snoepen. Het lukt echt niet. Als ik besluit niet meer te snoepen houd ik het maar een dag vol. Ik snoep echt veel te veel, Ik probeer het maar daarna snoep ik weer. Ik wil gewoon niet meer snoepen en gezond blijve. ( ik ben niet echt dik). Maar toch wil ik gewoon fit zijn. Mijn ouders halen altijd wel wat lekkers omdat ze dat zelf lekker vinden. Ik kan er echt niet van af blijven. HELP!!!. ( ik eet af en toe wel fruit maar lekker vind ik het niet. Ik heb alles al geprobeert. Ik weet wel dat het niet goed voor me is maar ik kan er niet vanaf blijven. Ik sport ook sowieso 1 uur per dag. HELP hebben jullie tips? Morgen wil ik weer beginnen
  Alvast Bedankt Groetjes simone

 3. Ik probeer echt gezond te leven ,sport veel ,eet fruit en groenten ,allemaal geen probleem ,tot na het avondeten ,dan heb ik plots geen wilskracht meer en drink ik thee met ...een pak koekjes ...zakje borrelnootjes ...ik kan het niet weerstaan ,ik laat me telkensweer gaan ,,,en dan ben ik zo boos op mezelf .Wat kan ik daar toch tegen beginnen ?

  1. Een relatief eenvoudige oplossing, Rina: Die zooi gewoon niet meer kopen. Niet voor jezelf en niet voor je partner en eventueel kids.
   Maak je huis vrij van alle ongezonde snacks.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share