Het ziekenhuis dieet, dat ook wel het "Royal Danish Hospital-dieet" of het “Copenhagen-dieet" wordt genoemd, is een nieuwe dieetrage op het internet.
Het ziekenhuis dieet helpt je niet alleen om in een korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid gewicht te verliezen, maar er wordt ook van gezegd dat het in minder dan twee weken je metabolisme zal ten goede zal veranderen. Bovendien wordt er gezegd dat nadat het dieet voorbij is de veranderingen in het metabolisme lang zullen blijven aanhouden, waardoor het gemakkelijker wordt om in de toekomst gewicht te verliezen.
Je zult na het volgen van het ziekenhuis dieet zeker gewicht verliezen (tot 22 kilo wordt er gezegd), maar niet vanwege een magische combinatie van voedingsmiddelen maar eerder als gevolg van de weinige calorieën die je zult binnenkrijgen. En hoe zit het met de boost in de stofwisseling? Laten we zeggen dat ik hierover heel erg sceptisch ben.
Hier zullen we het ziekenhuis dieet eens nader onderzoeken en kijken of het dieetplan de hype waarmaakt.
Wat is het ziekenhuis dieet?
Hoewel het ziekenhuis dieet minder dan twee weken duurt, is het erg streng en kan het heel moeilijk te volgen zijn. Het dieet beschrijft precies wat je voor de duur van het dieet mag eten. De exacte details van het ziekenhuis dieet zullen op basis van wie het aanbeveelt variëren, maar de vele variaties zijn duidelijk gerelateerd. Hier zijn enkele van de beperkingen die je waarschijnlijk in de verschillende versies van het ziekenhuis dieet tegen zult komen.
- Géén kauwgom
- Géén alcohol
- Géén frituur
- Géén saladedressing
- Géén zoetstoffen, zoals suiker en honing
- Géén voedingsmiddelen die niet in het dieetplan voor het ziekenhuis dieet zijn opgenomen
Het dieet staat ook géén substituties toe. Het adviseert om veel water te drinken. Sommige variaties staan het gebruik van zout en peper toe, anderen sluiten zout uit.
Voor het ziekenhuis dieet is strikt voorgeschreven wat je elke maaltijd moet eten. Om je een idee te geven van het soort maaltijden dat dit dieet bevat, is hier een populaire versie van het dieet:
Het ziekenhuis dieet, stap voor stap:
Dag 1
- Ontbijt: zwarte koffie (altijd zonder suiker en melk)
- Lunch: 2 gekookte eieren en gekookte spinazie (waar geen hoeveelheid bij het gerecht staat aangegeven, mag je zoveel eten als je wilt)
- Avondeten: magere gegrilde biefstuk
Dag 2
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: ham (200gr)
- Avondeten: gegrilde magere biefstuk, groene salade (gemaakt van alleen sla en komkommer) en fruit van een goede kwaliteit
Dag 3
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: 2 gekookte eieren, tomatensalade en sperziebonen
- Avondeten: 1 plakje ham en groene salade (alleen komkommer en sla)
Dag 4
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: gekookte of rauwe worteltjes met kaas
- Avondeten: fruitsalade (alle fruitsoorten naar keuze) en natuurlijke yoghurt
Dag 5
- Ontbijt: wortel (gekookt of rauw) met citroen en zwarte koffie
- Lunch: gegrilde witte vis met rauwe tomaat
- Avondeten: gegrilde biefstuk en groene salade
Dag 6
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: 200gr kip zonder vel (gegrild)
- Avondeten: 2 gekookte eieren met wortels
Dag 7
- Ontbijt: thee met citroen
- Lunch: gegrilde biefstuk en fruit
- Avondeten: Alles (zelfs als het niet op deze lijst staat)!!!
Dag 8
- Ontbijt: zwarte koffie met zoveel suiker als je maar wilt
- Lunch: 2 gekookte eieren, gekookte spinazie
- Avondeten: gegrilde biefstuk (200gr)
Dag 9
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: gegrilde biefstuk en groene salade
- Avondeten: Ham (200g)
Dag 10
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: 2 gekookte eieren, tomatensalade en sperziebonen
- Avondeten: ham en groene salade (alleen komkommer en sla)
Dag 11
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: gekookte of rauwe worteltjes met kaas
- Avondeten: fruitsalade en natuurlijke yoghurt
Dag 12
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: tomaat en gegrilde kip (zonder vel)
- Avondeten: 2 gekookte eieren met wortels
Dag 13 (yep, zelfde als dag 12)
- Ontbijt: zwarte koffie met een sneetje volkoren brood met boter
- Lunch: tomaat en gegrilde kip (zonder vel)
- Avondeten: 2 gekookte eieren met wortels
Is het ziekenhuis dieet eigenlijk wel gezond?
Het ziekenhuis dieet maakt enkele echt gewaagde beweringen, die maar door weinig wetenschappelijk bewijs worden ondersteund. Er zijn een aantal zaken in verband met deze extreme methode voor gewichtsverlies waar je rekening mee moet houden. Ten eerste lijkt zo'n massaal gewichtsverlies in een korte periode onredelijk en onhoudbaar. Een typische aanbeveling voor hoeveel gewicht je per week veilig kunt verliezen is 1 tot 2 pond. Beslist niet meer!
Als je meer gewicht verliest, verlies je naast vet ook spiermassa wat het waarschijnlijker maakt dat je dat gewicht later weer aankomt (en wat serieuze gezondheidsproblemen kan veroorzaken).
Ten tweede zijn de voedingsmiddelen, die in het dieet zijn opgenomen, uiterst beperkt waardoor het moeilijk is om het volledige scala aan vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen dat jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Sommige versies van het dieet proberen dit te compenseren door een supplement of een multivitamine aan te bevelen. Vitaminepillen kunnen echter niet alle voordelen en voedingsstoffen van gezond eten vervangen (dit raden wij dan ook niet aan.)
En hoewel het dieet soms wel het Royal Danish Hospital Dietwordt genoemd, is er geen echte consensus over waar dit dieet vandaan komt of wie het heeft ontwikkeld (het is in ieder geval zeker niet door een ziekenhuis ontwikkeld). Dit betekent dat er geen garantie is dat het is ontworpen door iemand die verstand heeft van voeding, gewichtsverlies en gezond leven.
Tenslotte kunnen te strenge diëten, zoals het ziekenhuis dieet, heel moeilijk te volgen zijn en brengen je niet op de juiste weg naar een duurzame, gezonde levensstijl. Vergissen is menselijk en de beste diëten zijn helemaal geen diëten; in plaats daarvan moet een goed dieet realistisch zijn, iets wat je lang kunt volhouden en het moet gezonder leven gemakkelijker maken.
Moet ik het ziekenhuis dieet proberen?
Het ziekenhuis dieet werkt technisch gezien wel... maar dan alleen voor de 13 dagen. Je zult als je stopt met dieten waarschijnlijk al het gewicht dat je hebt verloren weer aankomen.
En hoewel het dieet beweert je metabolisme te stimuleren, zijn voedingsdeskundigen en diëtisten het erover eens dat het veel waarschijnlijker is dat het je metabolisme vertraagt (door de lage hoeveelheid caloriën) wat betekent dat je nadat het dieet voorbij is, en je weer normaal begint te eten, uiteindelijk slechter af zult zijn.
Om deze redenen raad ik het ziekenhuis dieet absoluut niet aan. Waarom zou je jezelf 13 dagen pijnigen om achteraf weer méér gewicht aan te komen? Het dieet mist goede voeding en kan je lichaam verwoesten, waardoor je je moe, geïrriteerd, humeurig voelt en qua voedingswaarde ernstig tekort schiet.
Als je dit dieet nog steeds wilt proberen, raden wij je TEN STELLIGSTE aan om dit in overleg met een arts te doen om je veiligheid en gezondheid te garanderen.
Er zijn grote risico's aan verbonden als je wilt afvallen met een crashdieet zoals het ziekenhuisdieet.
Wat is toch het probleem met al die crashdiëten?
De markt is overvoerd met caloriebeperkende gewichtsverlies diëten, waarvan de overgrote meerderheid meer euro’s dan vet van de zwaarlijvige personen opslurpt. Crash-diëten werken zelden omdat ze proberen het lichaam voor de gek te houden, maar het lichaam trapt daar niet in. Diëten voor een snel gewichtsverlies mislukken altijd omdat ze ongezond voor het metabolisme zijn, vaak onveilig en gewoon om deze redenen niet werken: crash-diëten stellen het vetpunt niet opnieuw in.
Talrijke dieetprogramma's voor gewichtsverlies claimen een ‘snelle oplossing’ te zijn en ze beloven dat je lichaam zich onmiddellijk, zonder het doen van oefeninge van ongewild vet ontdoet. Deze dieetplannen, ook wel bekend als crash-dieten, zijn niets meer dan extreme manieren om gewicht te verliezen, zoals uithongering en een minimale inname van voedingsstoffen, wat gepaard gaat met een zeer hoge prijs voor jouw gezondheid en algehele welzijn. Elke effectiviteit, die ze kunnen hebben, wordt vaak teniet gedaan door meer permanente gezondheidsproblemen zoals toekomstige ziekten. Het is logisch dat als je stopt met eten, je ook vet verliest en dat het gewicht dus afneemt. Maar zelfs als dat werkt, zijn de resultaten van crash-dieten op zijn best gezegd van korte duur en wegen ze nooit op tegen de risico's die ermee gepaard gaan.
Crash-diëten kunnen echt schade aan je lichaam aanrichten, om nog maar te zwijgen aan je algemene karakter.
Hier zijn vijf redenen waarom je ze waarschijnlijk nooit meer zou moeten doen:
-
Ongezond voor je metabolisme
Wanneer een persoon plotseling een crash-dieet volgt en zijn calorieën beperkt, komt het lichaam uit angst dat het uitgehongerd raakt hiertegen in opstand om door het metabolisme van het lichaam te verlagen en in de vetopslagmodus te gaan in plaats van de vetverbrandingsmodus zijn vastgestelde vetpunt te beschermen. Het lichaam interpreteert in zijn wijsheid de plotselinge calorierestrictie als een bedreiging voor de voeding en beschermt zichzelf daarom door het metabolisme te veranderen om weerstand te kunnen bieden aan de plotselinge verandering van het dieet. Eén manier om dit te doen is door de productie van het enzym lipoproteïnelipase (LPL) te verhogen, wat de opslag en de overdracht van bloedvetten in lichaamsvetten bevordert. In wezen werkt je lichaam dan tegen je. Wanneer je opeens de hoeveelheid calorieën, die je binnenkrijgt vermindert, reageert het lichaam door die minder calorieën op te nemen en ze in vet te veranderen. Als je dan weer ‘normaal’ begint te eten, heeft het lichaam zichzelf al op een lager niveau van calorieverbranding gezet, dus kom je sneller gewicht aan dan dat je hebt verloren. Zoals we later zullen zien, is het belangrijk om het vetpunt geleidelijk te bedriegen, zodat je lichaam metabolisch samenwerkt in plaats van vetverlies te bestrijden.
-
Vocht gewichtsverlies
Crash-diëten (diegene die niet werken, houden niet lang stand en zijn vaak ronduit ongezond) geven je vaak een snel gewichtsverlies dat je alleen op de weegschaal ziet. Voor deze diëten is gewichtsverlies niet hetzelfde als vetverlies omdat je vaak het gewicht in de vorm van vocht (dat wat je snel terugwint) of het gewicht in de vorm van spieren verliest. Beide soorten gewichtsverlies zijn voor jouw welzijn potentieel schadelijk. De reden voor dit onechte gewichtsverlies is dat tijdens de eerste of de tweede week van een crashdieet het lichaam eerst eiwitten en vocht verliest, omdat de wijsheid van het lichaam zegt dat het het vet als laatste reserve moet vasthouden. Dit verlies van eiwit en vocht is de reden dat de meeste mensen zich slecht voelen gedurende de eerste week of twee op een crashdieet.
-
Vetgebrek
Een andere reden waarom crashdiëten slecht voor je gezondheid kunnen zijn, is dat ze niet alleen de slechte vetten, maar ook de goede vetten weglaten, waardoor de diëter een tekort aan essentiële vetzuren heeft, wat de gezondheid van een persoon in gevaar kan brengen. De sleutel tot vetbeheersing is niet alleen het eten van minder vetten, maar ook het eten van de juiste vetten. Essentiële vetzuren kunnen zelfs essentieel zijn om een goed vetverbrandend metabolisme te kunnen behouden. Niet alleen zijn crashdiëten ongezond, veel crash dieters eten meer en krijgen meer vet terug als ze met het dieet stoppen - een eigenaardigheid van de natuur, wat bekend staat als het vasten dat gevolgd wordt door het feest. Het lichaam was gewend aan het vet dat het had en wil het terug.
-
Vet-opslag koolhydraten
Nog een punt waarom crashdiëten falen, is dat ze het samenspel tussen insuline, koolhydraten en vetopslag niet respecteren. Wanneer je je calorieën beperkt, kan je bloedsuikerspiegel dalen, waardoor je honger krijgt en koolhydraten verbruikt, waardoor je insuline, het hormoon dat ook de opslag van vet bevordert, wordt geactiveerd. In essentie kan honger krijgen bij sommige mensen in plaats van vetverbranding de opslag van vet bevorderen.
-
Verkleinen
Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je aan een dieet te houden? De reden is dat je lichaam, zelfs als het ten goede is, van nature weerstand tegen verandering biedt.
Het is als een bedrijf dat overladen is met te veel werknemers, inefficiënt, slecht beheerd en ronduit ongezond is. De aandeelhouders van het bedrijf, laten we het Obese bv noemen, stemt in om het bedrijf te verkleinen. Het ondersteuningsnetwerk of de ‘werknemers’ van het bedrijf met overgewicht verzetten zich tegen de inkrimping omdat zij hun baan willen behouden.
Het lichaam werkt op een vergelijkbare manier. Om ongeveer twintig pond extra vet te vervoeren, ontwikkelt het lichaam een ondersteunend netwerk. Het hart moet meer bloed pompen, er zijn extra zenuwen, de heupbeenderen worden groter om die extra ponden in het midden te ondersteunen en er worden extra calorieën opgenomen om dit extra spul te ondersteunen. Maar het lichaam went aan dit extra spul en zoekt naar strategieën die al zijn ‘werknemers’ ten goede komen.
Terug naar Obese bv: In de vroege stadia van het afvallen van het bedrijf voelen de werknemers zich ongemakkelijk. Er zijn waarschuwingsbriefjes, ontslagen, vervroegde pensioneringen. Toch beseft het management dat dit eerste ongemak belangrijk is om het bedrijf te laten draaien. Na een paar maanden draait het bedrijf efficiënter, werknemers zijn gelukkiger, de aandeelhouders zijn tevreden, de lonen zijn hoger en er zijn bonussen in overvloed. Het bedrijf is nu slank, efficiënt en winstgevend. Nu het ondersteuningssysteem vecht om het bedrijf op orde te houden, is het gemakkelijker om nu datgene te doen om die ervoor hadden gezorgd dat het bedrijf in de eerste plaats overgewicht kreeg, eruit te gooien.
Tot slot...
Het hele idee van een crashdieet is dat het niet duurzaam is en dat het niet iets is dat je moet opnemen in een eetplan. Natuurlijk kun je snel afvallen en als je dat volgt met gezonder gedrag (zoals minder suiker eten, minder bewerkt voedsel eten en meer oefeningen doen), zijn de resultaten misschien blijvend. (Maar wees nou eerlijk: hoe waarschijnlijk is dat nu eigenlijk?) Dat gezegd hebbende, kan een ernstige beperking van je calorieën of het eten voor een langere periode van tijd van slechts één soort voedsel echt enge dingen aan je lichaam veroorzaken en die effecten kunnen ook blijvend zijn.
Metabolisch gezien, doen ze waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Zelfs als er in die tijd een klein beetje gewicht verloren gaat, kan dit veel directe gevolgen voor de gezondheid hebben.
Weet je wat een beter, en veel leuker, idee is? Afvallen op een natuurlijke manier. Afvallen zonder de stress en bijwerkingen van een crashdieet.
Goed plan? Wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Afvallen op een natuurlijke manier, zonder gebruik van gevaarlijke afslankpillen?
Lees dan hier even verder: Afvallen op een natuurlijke manier! >>>
Bronnen
www.dietspotlight.com/danish-diet-review/
farawayuniverse.wordpress.com/2013/05/31/the-danish-copenhagen-diet/
fatloss-advisor.blogspot.com/2012/08/the-royal-danish-hospital-diet.html