LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Zuivel en hoge bloeddruk: melk, kaas of yoghurt: welke is het beste?

Zuivel en hoge bloeddrukAls je last hebt van een hoge bloeddruk is het vaak van belang om je dieet aan te passen. Om te zien of zuivel nu wel of niet goed is bij de hoge bloeddruk ga ik in op de voor- en nadelen van meerdere zuivelproducten bij hoge bloeddruk.

Wat is zuivel?

Zuivel is de verzamelnaam voor alle producten die gemaakt zijn van melk, zoals uiteraard melk. Daarnaast vallen yoghurt en kaas ook onder zuivel.

Het gaat hierbij niet alleen om melkproducten van koeienmelk. Het gaat ook om melk van geiten en schapen dat als basis gebruikt wordt.

Zuivel is gezond

Zuivel is een ingrediënt in de schijf van vijf. Zuivel is namelijk een belangrijke bron van calcium en vitamine B12. Deze twee stoffen zijn minder makkelijk uit plantaardige bronnen te halen en onder andere daarom is zuivel gezond.

Als je melkproducten op een normale manier neemt, zoals aanbevolen, krijg je via de zuivel al minimaal 60% van de aanbevolen hoeveelheid calcium die je nodig hebt en 40% van de minimale hoeveelheid vitamine B12.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal dat meerdere functies heeft, zoals het sterk houden van je botten en gebit. Een minder bekende functie is dat calcium ook een rol speelt in je zenuwstelsel. De moleculen van calcium zorgen bijvoorbeeld samen met andere mineralen voor het doorgeven van signalen en de opdrachten die je hersenen je geven worden onder andere ook uitgevoerd doordat je voldoende calcium eet.

Calcium zit vaak ook in noten en groenten, maar wel in veel mindere mate.

Vitamine B12

Vitamine B12 is onder andere bekend bij mensen die van alcohol houden omdat het de schade ervan zeer minimaal kan beperken. Hierdoor wordt de kans op Korsakov een beetje kleiner. Dit komt doordat vitamine B12 nodig is om je zenuwstelsel sterk en gezond te houden.

Als je een tekort van vitamine B12 hebt merk je dit ook door tintelingen in je vingers, spierzwakte in de benen, geheugenverlies, ongecontroleerde spierbewegingen en ook concentratieproblemen.

Naast de rol die vitamine B12 voor het zenuwstelsel heeft is het ook een belangrijke vitamine voor de rode bloedcellen. Als je te weinig vitamine B12 eet kun je daarom ook last krijgen van bloedarmoede.

Vitamine B12 kun je alleen uit dierlijke producten halen. Krillolie wordt daarom door veganisten ook gebruikt voor de vitamine B12. Dat is een soort plankton. Het is echter wel de plankton die walvissen ook nodig hebben om te leven.

Als je geen vlees eet kan het dus heel gezond zijn om nog wel gebruik te maken van zuivelproducten.

Vitamine A

Bij vollere producten waarin meer vet zit kun je ook nog vitamine A binnen krijgen. Dat is een krachtig antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijk voor het beschermen van je DNA tegen beschadiging door vrije radicalen. Dat zijn moleculaire deeltjes met een bepaalde lading waardoor ze nog gekoppeld kunnen worden aan een ander moleculair deeltje, zoals die van vitamine A.

Als hij zich echter bindt aan je huid of weefsels kan dit juist je DNA in je cellen aantasten.

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten en oranje groenten, zoals wortels en zoete aardappelen.

Voordelen van zuivel

Zuivelproducten en dan met name de probiotische producten, zoals yoghurt, hebben allerlei voordelen voor de gezondheid. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld dat het de werking van je darmen kan ondersteunen. Hierdoor werkt yoghurt bijvoorbeeld tegen diarree.

Daarnaast kan yoghurt de kans op allergieën verminderen en verlaagt het ook de kans op blaaskanker.

In zuivelproducten zoals melk zit ook whey. Dit zorgt ervoor dat ontstekingswaarden lager worden.

Nadelen van zuivel

Uit ander onderzoek, ook bekend als the China Study, blijkt juist dat zuivel en met name melk eigenlijk helemaal niet zo gezond is. In melk en kaas zit bijvoorbeeld het stofje caseïne. Dit stofje zorgt ervoor dat je meer last krijgt van ontstekingen. Door de whey kan dit effect weer verminderd worden, maar uit het onderzoek blijkt dat in culturen waar minder dierlijke eiwitten, zoals uit melk, in het voedingspatroon zaten mensen minder last van hart- en vaatziekten hadden.

Ontstekingen kunnen weer zorgen voor beschadiging aan de aderen waardoor die minder flexibel worden, wat de bloeddruk juist kan verhogen.

Daarnaast kunnen dit soort ontstekingen ook zorgen voor meer cholesterol en plaque. Ontstekingen zijn dus in het algemeen niet goed voor hart- en vaatziekten.

Het is daarom erg belangrijk om de verhouding caseïne en whey goed te krijgen. Daarom is zuivel op zich wel gezond, maar je moet niet een pak melk per dag opdrinken.

Een leuk voordeel is wel dat er in yoghurt weinig caseïne zit, daarvan kun je dus rustig een kommetje per dag eten.

Voordelen van zuivel voor je bloeddruk

De voordelen van zuivel voor je bloeddruk zijn onderzocht bij jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vooral meisjes baat hebben bij het eten van zuivelproducten op de bloeddruk te verlagen. Dit gold voor zowel melk en kaas.

Beide geslachten hebben in die leeftijd baat bij het eten van yoghurt om de bloedvaten wijd en flexibel te houden.

Voor volwassenen zijn er tekenen dat het nemen van zuivelproducten de bloeddruk kan verlagen. Als je bijvoorbeeld over het algemeen te weinig zuivel eet kan een interventie waarbij je 2 weken voldoende zuivel eet je cadiovasculaire systeem verbetert, zoals door met het eten van yoghurt de ontstekingswaarden te verlagen. Echter, dit leidt niet altijd tot het verlagen van de bloeddruk.

Er is ook nog niet genoeg onderzoek uitgevoerd naar het nemen van voldoende zuivelproducten op de lange termijn en of dat dan ook langdurige voordelen heeft.

Wel denken onderzoekers dat het eten van zuivelproducten goed is voor je cardiovasculaire systeem en de bloeddruk wel goed doet. Mits het eten van zuivel er niet voor zorgt dat je juist andere gezonde producten, zoals een stukje fruit, laat staan.

Uit een lange termijn studie blijkt wel dat het eten van yoghurt de bloeddruk kan verlagen.

Een onderzoek bij volwassen mannen die 22 jaar gevolgd zijn biedt ook leuke inzichten in de voordelen van het eten van zuivelproducten. Als je zuivel als groep neemt hoeft dit namelijk niet te betekenen dat je bloeddruk daalt, maar je kunt ook kijken naar de verschillende soorten zuivel.

In dit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat de bloeddruk bij mannen die melk dronken lager was dan de bloeddruk bij mannen die geen melk dronken.

Als ze juist naar de hele groep van zuivelproducten keken, in dit geval melk, kaas en room, waren er geen duidelijke verschillen. Je bloeddruk wordt er niet beter van en ook niet slechter.

Uit een meta-onderzoek naar het effect van gefermenteerde prebiotische melk, oftewel karnemelk, blijkt dat het drinken van karnemelk je bloeddruk kan verlagen. Dit kwam zowel voor in Europa als bij onderzoeken die in Japan zijn uitgevoerd. Wel waren de verlagingen groter in Japan dan in Europese studies. Dit kan komen door de interfererende werking van het dieet. Een gezond dieet met vis, groenten en fruit, naast het drinken van karnemelk versterkt daarmee de bloeddrukverlagende effecten van karnemelk.

Ook uit ander onderzoek blijkt dat als yoghurt gegeten wordt naast een dieet waarin ook veel vezels voorkomen, zoals in groenten en fruit het geval is, dit de bloeddrukverlagende effecten versterkt.

Alleen bij de boterconsumptie was er een duidelijk negatief effect op de bloeddruk en stijfheid van de aderen.

Als je al deze onderzoeken gezamenlijk bekijkt kun je de volgende positieve conclusies trekken over zuivelproducten:

  1. Tienermeiden hebben baat bij het eten van zuivelproducten.
  2. Yoghurt is een product met een positieve invloed op de bloeddruk, mits je door het eten van yoghurt geen andere gezonde voeding laat staan.
  3. Het drinken van melk is voor mannen gezonder dan melk laten staan wat betreft het behouden van flexibele aderen en het hebben van een lagere bloeddruk.
  4. Het drinken van karnemelk verlaagt de bloeddruk.

Nadelen van zuivel voor je bloeddruk

In sommige zuivelproducten zit veel caseïne wat ontstekingen kan bevorderen. Hierdoor krijg je een grotere kans op aderverkalking wat weer kan leiden tot een hogere bloeddruk.

Zoals te zien zijn er meerdere soorten zuivelproducten, namelijk:

  • Melk
  • Karnemelk
  • Kaas
  • Yoghurt
  • Crème/room

Uit de onderzoeken komt naar voren dat yoghurt, melk en karnemelk een goede invloed kunnen hebben, maar dit betekent ook dat niet alle zuivelproducten goed zijn om je bloeddruk te verlagen.

Kaas is bijvoorbeeld een zuivelproduct dat geen nut heeft om je bloeddruk te verlagen.

Dit komt doordat kaas, en dan met name oudere kaas, erg veel natrium bevat. Natrium lijkt heel erg op zout. Door het natrium houdt je lichaam meer vocht vast dan nodig is.

Hierdoor raakt je cardiovasculaire systeem overbelast, eigenlijk lijkt het heel erg op een ballon die je vol laat lopen met water. Doordat je lichaam meer vocht vasthoudt zit er ook meer bloed in je cardiovasculaire systeem die je aderen op laat zwellen. Hierdoor stijgt ook de druk op de aderwand en heeft het eten van kaas dus zelfs een duidelijk negatieve invloed op je bloeddruk.

Onderzoeken naar de invloed van kaas, zoals cheddarkaas, op de bloeddruk laten ook zien dat het vergeleken met een placebo kaas geen bloeddrukverlagend effect heeft.

Als je alleen kijkt naar personen die alleen last hebben van een hoge bloeddruk en verder niets kan karnemelk de bloeddruk verlagen, maar uit extra onderzoek naar karnemelk en de bloeddrukverlagende effecten bij mensen met diabetes type 2 blijkt juist dat het in dat geval geen bloeddrukverlagend effect heeft.

Zuivelaanbevelingen voor het verlagen van de bloeddruk

Uit de gegevens van de onderzoeken zijn er een paar dingen duidelijk geworden. Zuivelproducten zoals yoghurt, melk en karnemelk kunnen de bloeddruk verlagen. De effecten hiervan zijn vooral merkbaar en worden versterkt als je daarnaast een dieet volgt met voldoende groenten en fruit.

Kaas, boter en room zijn zuivelproducten die je beter kunt laten staan als je jouw bloeddruk wilt verlagen.

Elke dag een mok of glas karnemelk kan dus zeker geen kwaad voor het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast kun je de yoghurt combineren met andere gezonde voeding om de bloeddrukverlagende effecten te versterken.

yoghurt hoge bloeddruk

Recepten met yoghurt voor het verlagen van de bloeddruk

Elke dag yoghurt eten zonder variatie kan heel saai zijn, daarom heb ik drie leuke yoghurt variaties voor je bedacht.

Yoghurt met blauwe bessen

Blauwe bessen zijn erg lekker om in de yoghurt te doen. De blauwe bessen zorgen ook voor een zoetere smaak en extra kleur. De kleur is eigenlijk best belangrijk omdat die veroorzaakt wordt door polyfenolen. Dat zijn krachtige antioxidanten.

Die beschermen je bloed weer tegen oxidatie beschadiging waardoor je bloedvaten langer soepel blijven.

Yoghurt met stukjes peer

Peer is ook erg lekker door de yoghurt. De peer is best een zoete vrucht die soms wat wegheeft van meloen. Het voordeel van peer in de yoghurt is dat je ook veel vezels aan je maaltijd toevoegt. Vezels zorgen ervoor dat de energie van de yoghurt en peer gelijkmatig aan je lichaam wordt doorgegeven.

Daarbij is deze combinatie erg gezond voor de darmen. De yoghurt zorgt voor ondersteuning van de goede bacteriën en de vezels zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen goed door je lichaam worden opgenomen.

Bovendien zorgt de peer er ook voor dat de kans op constipatie verlaagd wordt.

In de peer zit ook nog eens veel kalium wat een belangrijk mineraal is voor het verlagen van de bloeddruk.

Yoghurt met mangostukjes

Een andere lekkere zoete combinatie is yoghurt met mangostukjes. De mango is lekker zoet en heeft net als de peer ook vezels die ervoor zorgen dat alles geleidelijk door je lichaam wordt opgenomen.

Daarbij zit er in mango ook veel vitamine A wat erg belangrijk is voor gezonde weefsels en het is een goede bron van magnesium. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor het ontspannen van de spieren. Dit helpt ook om de bloeddruk te verlagen.

Tot slot…

Zuivelproducten zijn niet allemaal goed voor het verlagen van de bloeddruk. Dit komt door de caseïne en het natrium dat erin kan zitten. In yoghurt zit weinig caseïne en natrium en daardoor is yoghurt eigenlijk het beste zuivelproduct voor het verlagen van de bloeddruk, mits je dit in combinatie eet met een dieet dat rijk is aan vezels.

Daarnaast is karnemelk ook een goed zuivelproduct voor het verlagen van je bloeddruk. Dagelijks een glas karnemelk of een kommetje yoghurt met fruit is aan te bevelen voor het verlagen van de bloeddruk.

Kaas moet je in ieder geval laten staan. Wat betreft melk neig ik om deze ook te laten staan omdat de China Study een heel grootschalig onderzoek is waardoor de uitslag zeer valide is. De andere onderzoeken zijn ook niet altijd even duidelijk.

Heb je mijn gratis eBook al gelezen?

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

Bronnen:

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17123989

http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(14)00196-3/abstract

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/73/1/36/1806813/Protective-role-of-dairy-and-its-constituents-on

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114515003578

http://hyper.ahajournals.org/content/61/1/42.short

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114513001712

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213434413000364

http://open.bu.edu/handle/2144/16721

 

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Ontspannen tegen een hoge bloeddruk

Ontspannen tegen een hoge bloeddruk

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Mijn vraag is: Kan ik ook kwark eten i.p.v. yoghurt? Ik eet al jaren geitenkwark, want producten van koemlek verdraag ik niet. Kan ik daarmee doorgaan om de bloeddruk te verlagen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share