• Wat is zwangerschapsvergiftiging? + 5 tips!

Wat is zwangerschapsvergiftiging? + 5 tips!

2018-08-09T14:06:27+01:00augustus 17th, 2018|Zwangerschap en Voeding|0 Reacties

Een zwangerschap is meestal iets heel moois. Het is immers letterlijk een nieuw leven geven. Maar helaas kan een zwangerschap echter ook samen gaan met complicaties en soms zelfs met een dodelijke afloop. Een van die complicaties is zwangerschapsvergiftiging wat in ontwikkelde landen de belangrijkste oorzaak van sterfte van moeders en foetussen is.

Aangenomen wordt dat deze aandoening op ongeveer 3%-5% van alle zwangerschappen van invloed is, waardoor het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de tekenen van een zwangerschapsvergiftiging. Wat is een zwangerschapsvergiftiging, wat zijn de symptomen en hoe kun je het voorkomen of behandelen om een gezonde en prettige zwangerschap te kunnen garanderen? Laten we die vragen eens gaan onderzoeken en samen de antwoorden op deze vragen vinden.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening waarbij een vrouw rond het laatste kwartaal of na 20 weken een abnormale ontwikkeling van de placenta, een hoge bloeddruk (hypertensie) en hoge niveaus van eiwit in de urine (proteïnurie) ervaart.

Zwangerschapsvergiftiging, dat voorheen ook bekend stond als ‘toxemie’ kan stoornissen aan de organen, vochtretentie, buikpijn en bepaalde ernstige zwangerschapscomplicaties veroorzaken. Daarom wordt zwangere vrouwen geadviseerd om de waarschuwingssignalen van PE te leren kennen zodat ze zichzelf nauwlettend in de gaten kunnen houden.

Zwangerschapsvergiftiging kan tijdens de zwangerschap een zeer ernstige en gevaarlijke aandoening zijn. Naast het verhogen van de bloeddruk van de zwangere vrouw kan het voorafgaand aan de bevalling ook schade toebrengen aan vitale organen, waaronder de lever, de hersenen, de nieren en de placenta en ernstige misvormingen bij de ongeboren baby veroorzaken. Hoewel de meeste vrouwen met zwangerschapsvergiftiging gewoon voldragen gezonde baby’s zullen krijgen, is dit niet altijd het geval - zwangerschapsvergiftiging is momenteel de oorzaak van ongeveer 15% van de vroeggeboorten in Europa (dat wil zeggen de geboorten voor de 37steweek in de zwangerschap).

Meestal wordt het beschouwd als een 'zwangerschapsspecifiek syndroom', wat betekent dat de symptomen van zwangerschapsvergiftiging normaal gesproken zodra de moeder haar baby heeft gekregen en de placenta veilig naar buiten is gekomen weer verdwijnt. Sommige vrouwen ontwikkelen echter postpartum zwangerschapsvergiftiging en blijven ook na de geboorte symptomen zoals een hoge bloeddruk ervaren.

Terwijl artsen geloven dat er geen remedie is tegen zwangerschapsvergiftiging - en onderzoekers nog steeds niet 100% weten waarom het zich eigenlijk ontwikkelt – is wel gebleken dat hoe eerder een vrouw de symptomen herkent en hulp zoekt, hoe beter de prognose zal zijn. In sommige gevallen kan zwangerschapsvergiftiging, als dat onbehandeld