Nogal wat mensen zijn geneigd om hun eten te zout te bereiden of er een extra schep zout op te doen eens het op tafel staat. We vinden zout eten nu eenmaal vaak lekkerder, al weten de meeste mensen wel dat te veel zout schadelijk is voor de gezondheid. Zeker mensen die risico lopen op hypertensie dienen hun zout-inname tot een strikt minimum te beperken.
Maar wil dat dan zeggen dat je dagelijkse menu smakeloos moet zijn? Absoluut niet! Want zout kan je in veel gerechten perfect vervangen door een veel gezonder ingrediënt: citroensap.
Gezondheidswetenschappers wereldwijd zijn het erover eens dat in een evenwichtig en gezond dieet maximaal 2400 mg zout per dag zou mogen zitten. Dit komt overeen met ongeveer één theelepel. De aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van een te hoge zoutinname zijn immers behoorlijk ernstig.
In de eerste plaats leidt teveel zout natuurlijk tot een te hoge bloeddruk. De gezondheidsproblemen die daaruit voortkomen kunnen dodelijk zijn: hartaanvallen, beroertes, nierziektes...
Bovendien, doordat onze nieren zo hard moeten werken om al dat overtollig zout kwijt te raken verliest ons lichaam ook veel calcium, waardoor onze beenderen zwakker worden (osteoporosis).
Het is om al die redenen belangrijk in de gaten te houden hoeveel zout je nu eigenlijk consumeert. Als je zelf kookt is dit eenvoudiger dan als je uit eten gaat of kant-en-klaar maaltijden eet natuurlijk. En experts zeggen dat tot wel driekwart van onze zoutinname inderdaad uit eten komt dat we niet zelf bereid hebben.
Goed de etiketten lezen en niet bang zijn om te klagen als je in een restaurant een veel te zoute maaltijd voorgeschoteld krijgt kunnen daar iets aan verhelpen.
Maar dat ene kwart waar we volledig zelf voor verantwoordelijk zijn, kunnen we daar nog een groot verschil in maken?


Citroen in plaats van zout
In de mediterraanse keuken wordt citroen heel vaak als ingrediënt gebruikt, onder andere omdat ze zeker in de regio rond Griekenland en Cyprus vaak gekweekt worden. Als je er niet echt mee bekend bent kan het vreemd klinken. Citroensap? Dat gebruiken wij hier in West-Europa toch voornamelijk bij vis, in de thee of in limonade.
Maar voor mensen die hun zoutinname willen terugdringen kan deze mediterraanse keuken een goede inspiratiebron vormen. Het is waar dat de smaak van citroen iets is waar je even aan zult moeten wennen als je het niet gewend bent, maar na een korte 'training' zal je het al snel bij allerlei bereidingen beginnen gebruiken, zo lekker is het.
Eén goede tip als je minder zout wil gebruiken: voeg het niet meer toe tijdens het koken. Je kan in de grote meerderheid van de gerechten het zout ook achteraf toevoegen als het echt nodig is. Door het echter al tijdens het koken toe te voegen ga je snel teveel gebruiken.
Dat is stap één. Je zal merken dat je systematisch minder zout gebruikt als je het pas achteraf toevoegt, nadat je eerst geproefd hebt hoe je maaltijd zonder zout smaakt. Een goede kok heeft eigenlijk heel weinig zout nodig, zeker als je de smaak van alle ingrediënten goed wil laten uitkomen en niets wilt verdoezelen.
De volgende stap kan dan zijn dat je achteraf eens geen zout toevoegt maar wel een klein beetje citroensap. Je zal merken dat citroensap erg goed past bij heel wat gerechten: kip, salades, stoofpotjes...
De zure smaak van citroensap zorgt voor die pittige toets die maakt dat je eten niet flauw smaakt en doet je vergeten dat er geen zout in zit. Citroensap is bovendien veel gezonder: je krijgt er geen hoge bloeddruk van, het bevat veel vitamine C en het helpt om brandend maagzuur en oprispingen te voorkomen.
Interessant artikel? Deel het hieronder via social media
Heb veel last van maagzuur, dus ga dit proberen, heb alleen limoen, maar dat kan ook wel, denk ik.
Met vriendelijke groeten, Gina
Ook kan je een klein kopje expresso koffie toevoegen als smaakversterker ! Zie onze kookgek Pierre Wind!
Dank voor deze extra tip, Wouter!