[vc_row][vc_column][vc_column_text]
De 80/20 regel voor je gezondheid
We gaan eerst even kijken wat de 80/20 regel inhoudt, en daarna zal ik je uitleggen hoe je dit toe kunt passen op je eigen voeding en je gezondheid.
De 80/20 regel: De wet van de minste inspanning
Als we gaan zoeken naar een definitie van de 80/20 regel, dan krijg je allerlei verschillende resultaten. Vaak wordt de definitie gegeven op basis van het vakgebied waarin de wetmatigheid wordt toegepast.
De meest complete en algemene definitie zou als volgt kunnen luiden:
De 80/20 regel is een algemeen rekenmodel dat een groffe voorspelling kan geven over het feit dat 80% van een bepaald effect verantwoordelijk is voor maar 20% van de oorzaken hiervan. Dit effect werkt twee kanten op: Het tegenovergestelde is dus ook waar.
Met andere woorden: Met een relatieve kleine inspanning, de 20%, kun je al 80% van de beoogde resultaten halen. En verder redenerend: Om de laatste 20% van de resultaten te halen moet je nog wel de laatste 80% aan inspanningen gaan doen.
Hieruit kun je dus concluderen dat je met relatief weinig inspanningen reeds een groot deel van het resultaat kunt halen. De 80/20 regel wordt daarom ook wel de wet van de minste inspanning genoemd.
Dit rekenmodel is ooit ‘uitgevonden’ of ‘ontdekt’ door een Italiaanse econoom. Hij ontdekte op een bepaald moment dat 20% van alle Italianen samen ongeveer 80% van de Italiaanse grond in eigendom had. Dit feit vond hij erg interessant, en hij begon verder onderzoek te doen. Hij ontdekte dat deze wetmatigheid op meer landen van toepassing was.
Maar ook ontdekte hij dat het niet alleen toegepast kon worden in het verdelen van het land, maar ook gebruikt kon worden als economisch begrip. Vaak is 20% van de klanten van een bedrijf verantwoordelijk voor 80% van de omzet. Het bleek dus dat de 80/20 regel op heel veel gebieden toegepast kon worden.
Voor de duidelijkheid wil ik hier een aantal voorbeelden noemen:
- In de wereld is 20% van de mensen in het bezit van 80% van de rijkdom
- Gemiddeld is 20% van de bezoekers van deze site verantwoordelijk voor het lezen van 80% van de artikelen
- 80% van al je kleren die in de kast hangen, wordt maar 20% van je tijd gedragen.
- Maar 20% van de klanten zorgen maar liefst voor 80% van de klachten die binnenkomen.
En deze drie toepassingen van deze wetmatigheid kun je, logischerwijs, dus ook omdraaien:
- In de wereld is 80% van de mensen in het bezit van maar 20% van de rijkdom
- Gemiddeld is 80% van de bezoekers van deze site verantwoordelijk voor het lezen van 20% van de artikelen
- 20% van al je kleren die in de kast hangen, wordt maar liefst 80% van je tijd gedragen.
- 80% van de klanten zorgen maar voor 20% van de klachten die binnenkomen.
Gevoelsmatig klopt dit allemaal wel. In de praktijk blijkt ook dat deze regel op nagenoeg alles toegepast kan worden. Maar een échte wetenschappelijke verklaring is hiervoor nooit gevonden.
Het gekke van deze regel is dat het totaal tegengesteld is aan de algemene verwachtingen, en ook aan de logica. Het zou namelijk vrij logisch zijn dat 50% van je inspanningen zouden kunnen zorgen voor 50% van de resultaten. Met andere woorden, dat er een 1 op 1 relatie is tussen inspanningen en resultaten.
Maar deze regel bewijst dat dit niet het geval is:
Met 20% van de totale inspanningen kun je al 80% van de resultaten bereiken.
Ok, genoeg theorie. We gaan nu kijken hoe we deze wetmatig, de wet van de minste inspanning, kunnen toepassen op je voeding, en dus op je gezondheid.
Toepassen op je voeding
Na de ‘zonde’ is het doel dus niet bereikt, en vervalt men al snel weer in het oude voedingspatroon. Alle foute dingen worden weer gegeten en het hele goede voornemen is volledig van de baan. Het is juist door de striktheid van het dieet dat veel mensen dit niet vol kunnen houden.
Je wordt immers dagelijks verleid met heerlijke hapjes en drankjes, waarvan je gewoon weet dat die lekker zijn. Vandaag of morgen ga je voor de bijl, en dan is alles voor niets geweest.
En ALS je het al vol gaat houden, wil je dan op deze manier verder gaan met je voedingspatroon? Ben je bereid om alles te laten staan wat je lekker vindt? Wil je jezelf nooit eens een keer verwennen met wat lekkers, hoe fout dat dan ook mag zijn? Nee, natuurlijk niet!
We kennen allemaal de definitie van ‘gezonde voeding’. Dat is nooit een probleem. Het probleem is wel dat we zelf vaak de discipline niet op kunnen brengen om de ‘ongezonde’ voeding helemaal links te laten liggen. Dit soort extreme voedingspatronen vragen gewoon om fouten, ze schreeuwen om een terugval.
En als je dan terugvalt, dan zeg je tegen jezelf dat het nu toch allemaal al verloren is, en je vervalt daarna direct in je oude patroon.
Het is dus beter om een gulden middenweg te zoeken met als motto: Beter iets dan niets!
Beter is het om de 80/20 regel toe te passen op je voeding. Het principe is dat je beter 80% gezond kunt eten, en daarnaast 20% ‘ongezond’ kunt eten. Daardoor heb je al heel veel winst in gezond eten, terwijl je je zo nu en dan toch dat plezier gunt door die lekkere, en foute, dingen te eten.
Doelstelling hierin is om gezond te eten, maar toch te kunnen blijven genieten van die lekkernijen die je eigenlijk helemaal niet mag eten, maar die wel zo vreselijk lekker zijn.
Natuurlijk kun je de 80/20 regel op verschillende manieren toepassen. Het maakt in principe niet uit, zolang jij jezelf er maar goed bij blijft voelen. Zolang jij het naar jezelf toe maar kunt blijven verantwoorden. Om je een beetje inspiratie te geven, geef ik je hierbij een paar voorbeelden van toepassingen:
- Het zou een keuze kunnen zijn om bij jou thuis gewoon helemaal gezond te eten, maar op de momenten dat je uit eten gaat in een restaurant of bij vrienden en familie, je dan de teugels kunt laten vieren. Dat zijn jouw 20% momenten, terwijl je thuis de andere 80% volledig invult.
- Je kunt er ook voor kiezen om 6 dagen per week helemaal gezond te eten, en 1 dag per week te eten wat je wilt en wanneer je wilt. Neem hiervoor dan de zaterdag of de zondag. Dat zijn traditioneel altijd al de moeilijke momenten omdat je dan vaak gaat eten bij vrienden of familie.
- Een andere toepassing is om je maaltijd dusdanig klaar te maken dat het voor 80% gezond is, en voor 20% gewoon lekker. Gezond of niet. Neem bijvoorbeeld een gezond voorgerecht, een gezonde hoofdmaaltijd en een toetje wat je gewoon lekker vindt. En daarbij maakt het niet uit of dat nou een gezond of een ongezond toetje is.
- Een andere invulling is om overdag altijd gezond te eten, maar je laat jezelf toe om in de avond een paar wijntjes te drinken met een paar borrelhapjes erbij of nog beter, een handvol noten.
Hoe je dit indeelt is helemaal aan jezelf, zolang je jezelf er maar goed bij voelt. het principe moet zijn dat je door het eten van de ‘foute’ dingen veel minder kans hebt om terug te vallen in je oude voedingspatroon: 100% ongezonde dingen eten.
Tot slot…
Voorwaarde voor het toepassen van de 80/20 regel is het feit dat je dan wel heel goed moet genieten van die 20% ‘foute’ dingen. Geniet van dat pilsje, proef dat lekkere wijntje en drink het niet in twee teugen op, sluit je ogen even als je dat stuk chocolade in je mond stopt. Zoals eerder gezegd is het genieten van eten ook al een winst voor je lichaam, en of dat nu gezond of ongezond eten is, is niet belangrijk.
Genieten betekend de aanmaak van endorfine in je hersenen. Een stofje waardoor je jezelf beter voelt en waarbij je kunt ontspannen. Maar hoezeer je er ook van kunt genieten, doe het wel met mate en hou jezelf aan de 80/20 regel.[/vc_column_text][vc_toggle title=”Bronnen & Onderzoeken:” open=”false”]Bronnen:
http://www.goodadvicebooks.nl/artikelen/paretoprincipe.html
Interessante website:
http://www.groenevrouw.nl/80-20-of-hoe-ik-mijn-perfectionisme-de-mond-snoerde/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]