LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Risicofactoren en complicaties hoge bloeddruk

Weet jij van welke aandoening één op de drie volwassenen last heeft? Ik geef je een hint: Bijna één op de drie volwassenen, die deze aandoening nog niet hebben, zijn nog maar één stap verwijderd om het te krijgen. Het antwoord is een zeer veel voorkomende aandoening die hypertensie wordt genoemd, maar beter bekend staat als hoge bloeddruk. Daarom moet je dit artikel aandachtig lezen als je symptomen ervaart die horen bij hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk is meer dan een probleem op zich, omdat het leidt tot andere gevaarlijke gezondheidstoestanden, waaronder het krijgen van een beroerte, een hartaanval, chronisch hartfalen en het ontwikkelen van een nierziekte.

Wist je dat de meeste mensen met hoge bloeddruk of hypertensie geen symptomen ervaren, zelfs niet wanneer hun bloeddruk gevaarlijk hoge niveaus bereikt? In feite weet ongeveer één op de vijf Nederlandse volwassenen met een hoge bloeddruk niet, dat hij of zij dit heeft. Ik weet het, erg eng!

Het goede nieuws is dat het aanpassen van je dieet en meer lichaamsbeweging de belangrijkste hulpmiddelen zijn om de hoge bloeddruk op een natuurlijke manier succesvol te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken en risicofactoren van een hoge bloeddruk

Weten wat een hoge bloeddruk triggert, kan je helpen om het te voorkomen of om het te keren. Net als bij de meeste andere chronische ziekten zijn er verschillende factoren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk is erfelijk maar het is ook sterk afhankelijk van de levensstijl dat iemand leidt. Vrouwen hebben een verhoogd risico door gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap of als als ze hormonale therapie krijgen om de symptomen van de menopauze te beheersen. Obesitas of overgewicht verhoogt ook de kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, omdat dit meer druk op het hart en de slagaders legt.

Mannen en vrouwen kunnen op elk moment tijdens hun leven een hoge bloeddruk ontwikkelen, maar interessant is dat mannen vaak jonger last krijgen van deze aandoening.

Voor de leeftijd van 45 jaar hebben mannen meer kans dan vrouwen op het krijgen van een hoge bloeddruk, maar dat slaat om bij de leeftijd van 65 jaar want dan is het risico voor vrouwen weer hoger dan voor mannen.

Als kinderen jonger dan 10 jaar een hoge bloeddruk hebben, is het meestal een bijwerking van een andere aandoening. Dit kan een nierprobleem, medicatiegebruik of diabetes Type 1 zijn.

Een hoge bloeddruk heeft een grote waslijst aan risicofactoren. Het goede nieuws is dat de meerderheid van deze risicofactoren goed onder controle kunnen worden gehouden.

Laat ik ze even voor je op een rijtje zetten:

 • Leeftijd - je risico op een hoge bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Het komt vaker voor bij mannen jonger dan 45 jaar. Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van een hoge bloeddruk na 65 jaar.
 • Familiegeschiedenis - een hoge bloeddruk is erfelijk.
 • Ras - een hoge bloeddruk komt vooral vaak voor bij Afro-Amerikanen en het ontwikkelt zich dan ook vaak op een vroegere leeftijd dan bij Kaukasiërs. Ernstige complicaties, zoals een beroerte, een hartaanval en nierfalen komen vaker voor bij Afro-Amerikanen die hoge bloeddruk hebben.
 • Overgewicht - hoe meer lichaamsgewicht je hebt, hoe meer bloed je zuurstof en voedingsstoffen moet leveren aan je weefsels. Als het volume bloed dat door je bloedvaten wordt toegediend toeneemt, zet dit behoorlijke druk op de wanden en de bloeddruk.
 • Niet fysiek actief - mensen die inactief zijn, hebben een hogere hartslag. Hoe hoger je hartslag, hoe harder je hart moet werken met elke samentrekking en hoe sterker de kracht op je slagaders is. Een gebrek aan lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging verhoogt ook het risico op overgewicht, wat enkele redenen zijn waarom een ​​sedentaire leefstijl gevaarlijk is.
 • Roken - Als je rookt wordt onmiddellijk je bloeddruk verhoogd. Bovendien beschadigen de stoffen in tabak de binnenkant van je slagaderwanden, waardoor je bloedvaten vernauwen en waardoor je bloeddruk wordt verhoogd. Meeroken kan ook je bloeddruk verhogen.
 • Té veel alcohol - zwaar drinken kan je hart beschadigen. Bij meer dan twee drankjes per dag voor mannen en meer dan één drankje per dag voor vrouwen kan de bloeddruk negatief beïnvloeden.
 • Té veel natrium in je dieet - te veel zout of natrium in je dieet zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, wat de bloeddruk verhoogt.
 • Té weinig kalium in je dieet - kalium is een mineraal dat het natriumgehalte van de cellen in je lichaam helpt om op peil te blijven. Als je niet genoeg kalium verbruikt kun je een teveel van natrium in je bloedstroom krijgen.
 • Stress – hoge niveaus van stress kunnen leiden tot een tijdelijke toename van de bloeddruk.
 • Bepaalde chronische aandoeningen - bepaalde chronische aandoeningen, zoals nierziekte, diabetes en slaapapneu kunnen ook je risico op een hoge bloeddruk verhogen.
 • Zwangerschap - soms kan een zwangerschap bijdragen aan een hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk komt het meeste voor bij volwassenen, maar kinderen lopen ook een risico. Soms kunnen kinderen een hoge bloeddruk krijgen door problemen met het hart of de nieren.

Toch krijgen steeds meer kinderen last van een hoge bloeddruk en dit komt door slechte leefstijlgewoonten. Als ik het over slechte leefstijlgewoonten heb verwijs ik naar een ongezond dieet en een gebrek aan lichaamsbeweging. De toename van obesitas bij de jeugd zorgt ook steeds vaker voor een hoge bloeddruk onder jongeren.

Mogelijke complicaties van een hoge bloeddruk

Het hebben van een hoge bloeddruk verhoogt je risico op gevaarlijke gezondheidstoestanden, zoals:

 • Eerste hartaanval: ongeveer zeven op de tien mensen die hun eerste hartaanval krijgen, hebben een hoge bloeddruk.
 • Eerste beroerte: ongeveer acht op de tien mensen die een eerste beroerte krijgen, hebben een hoge bloeddruk.
 • Chronisch hartfalen: ongeveer zeven op de tien mensen met chronisch hartfalen hebben een hoge bloeddruk.
 • Oogproblemen: een hoge bloeddruk kan dikke, verkleinde of gescheurde bloedvaten in de ogen veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van zicht.
 • Metaboolsyndroom: een hoge bloeddruk kan het risico op het ontwikkelen van het metabolisch syndroom verhogen. Dit is vooral het geval als je een combinatie van drie of meer van de volgende gezondheidskwesties ervaart: abdominale obesitas, hoge bloedsuiker, hoge triglyceriden, hoge bloeddruk of lage HDL-cholesterol (het goede cholesterol).
 • Geheugen: een ongecontroleerde hoge bloeddruk kan je vermogen om te denken, dingen te onthouden en om te leren beïnvloeden. Problemen met het geheugen of begrip komen vaker voor bij mensen met een hoge bloeddruk.
 • Aneurysma: een verhoogde bloeddruk kan ervoor zorgen dat je bloedvaten verzwakken en buigen, waardoor er zich een aneurysma vormt. Als een aneurysma breekt, kan dat levensbedreigend zijn.

De invloed van je dieet op een hoge bloeddruk

Met tweederde van de populatie die klinische hypertonicum of prehypertensie heeft, is dit een gezondheidsprobleem dat aandacht verdient. Een van de beste natuurlijke remedies voor het verbeteren van een hoge bloeddruk is het aanpassen van je dieet.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden omdat ze de symptomen van een hoge bloeddruk verergeren

 • Alcohol - vernauwt de slagaders en kan de bloeddruk verhogen. Als je alcohol drinkt doe dat dan met mate. Voor gezonde volwassenen betekent dat één drankje per dag voor vrouwen van alle leeftijden en mannen ouder dan 65 jaar en tot twee drankjes per dag voor mannen van 65 jaar en jonger.
 • Voedingsmiddelen die hoog zijn in natrium - je hoeft zout echt niet helemaal te elimineren en vooral niet als je kwalitatief goed zout gebruikt, maar je wilt absoluut geen bewerkte en ingeblikte voedingsmiddelen eten omdat die zeer hoog in natrium zijn.
 • Transvetten en omega-6 vetten - deze vetten verhogen de ontsteking in het lichaam en verhogen ook flink de bloeddruk en deze vetten zijn vooral te vinden in verpakt voedsel en bewerkte vleeswaren.
 • Suiker - een hoog suikerverbruik draagt ​​bij aan een hoge bloeddruk. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat als het gaat om hoge bloeddruk een hoge suikerinname erger is dan een hoge zoutinname.
 • Koffie - te veel cafeïne kan een verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Als je lijdt aan een hoge bloeddruk, kan het weglaten van je dagelijkse consumptie van koffie en andere dranken die hoog in cafeïne zijn, een makkelijke manier zijn om je bloeddruk te verlagen en de overdosering van cafeïne te voorkomen.

Voedingsmiddelen die je kunt eten om je hoge bloeddruk te verlagen

 • Mediterraan dieet - dit dieet is gunstig voor het verlagen van een hoge bloeddruk. Bij dit dieet eet je veel vruchten, groenten, zeevruchten en gezonde omega-3 vetten. Een van de beste voedingsmiddelen uit het mediterrane dieet zijn olijfolie, wild gevangen vis (vooral zalm) en veel fruit en groenten, die allemaal helpen om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.
 • Voedsel dat rijk is aan kalium - een dieet dat rijk is aan kalium is een ​​belangrijk onderdeel van het controleren van de bloeddruk omdat het de negatieve effecten van natrium op het lichaam vermindert. Kalium vermindert het effect van natrium en helpt dus indirect om de bloeddruk te verlagen. Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn dingen zoals kokosnootwater, meloenen, avocado's en bananen.
 • Vezelrijke groenten en vruchten - onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, vruchten, zaden en bonen, dienen de basis te zijn voor elk gezond dieet en met name als je graag je bloeddruk wilt verlagen.
 • Omega-3 rijke voedingsmiddelen - eet voldoende omega-3 rijke voedingsmiddelen zoals wild gevangen zalm, chiazaden en lijnzaad omdat dit ontsteking in het lichaam kan verminderen.
 • Appel Cider Azijn – appel cider azijn is uiteraard zeer hoog in kalium. Het helpt ook om het lichaam alkalisch te houden, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.
 • Thee - in het bijzonder witte thee kan het bloed daadwerkelijk dunner maken en de slagaderfunctie drastisch verbeteren. Een aantal keer per dag witte thee drinken kan de druk van je bloed daadwerkelijk verlagen en het lichaam beschermen tegen een van de meestvoorkomende gezondheidsvijanden, een beroerte. Dit werkt alleen als je de thee elke dag, een paar keer per dag, drinkt.
 • Donkere chocolade - donkere chocolade is gezonde chocolade. Eet donkere chocolade die minstens 200 milligram cacaofenolen bevat omdat dat je bloeddruk kan verminderen.

Natuurlijke remedies tegen een hoge bloeddruk

 1. Verhoog je lichamelijke activiteit en de hoeveelheid lichaamsbeweging

Fysieke activiteit kan je helpen om een ​​gezond gewicht te behouden en om je bloeddruk te verlagen. Ideaal gezien moet je minstens 30 minuten per dag bewegen om van de voordelen van het doen van oefeningen te kunnen profiteren. Kinderen en pubers moeten elke dag minstens een uur lichamelijke activiteit krijgen.

 1. Verminder je stress

Nog een andere reden om stress te verminderen is dat het je bloeddruk kan verlagen. Maar ontspan je niet door meer te eten of door tabak of alcohol te gebruiken. Deze verergeren namelijk alleen maar het probleem.

Om de symptomen van een hoge bloeddruk te verminderen en om een goede gezondheid te kunnen waarborgen is het een goed idee om dagelijkse ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en/of meditatie oefeningen te doen. Deze natuurlijke stress verminderaars helpen je om je te ontspannen en om je bloeddruk te verlagen.

 1. Etherische oliën

Etherische oliën kunnen door als anti-oxidanten op te treden om oxidatieve stress te verminderen en door emotionele stress te verminderen de bloeddruk verlagen. De beste keuzes bij het verlagen van een hoge bloeddruk zijn neroli, lavendel, ylang-ylang, zoete marjolein, salie en wierook. Je kunt deze oliën in een speciaal daarvoor gemaakte brander gebruiken. Je kunt ook een paar druppels aan een neutrale dragende olie of lotion toevoegen en het mengsel op je lichaam masseren.

 1. Bezoek regelmatig een arts

De bloeddrukniveaus hebben de neiging om te stijgen als iemand ouder wordt. Daarom is preventie, vroegtijdige detectie en beheer door middel van een gezonde leefstijl zo belangrijk voor het verlagen van de bloeddruk. Vergeet niet dat je waarschijnlijk geen merkbare tekenen of symptomen van een hoge bloeddruk zult merken en dat je er dus niet van uit kunt gaan dat alles wel in orde zal zijn omdat je niets voelt.

Als je een groot risico loopt op het krijgen van verschillende vormen van hartziekten moet je er echt voor zorgen dat je je bloeddruk minstens eenmaal per 6-12 maanden professioneel laat opmeten. Als je bloeddruk normaal is moet je er keihard aan werken om dat zo te houden als je ouder wordt! Maar als je bloeddruk hoog is, moet je enkele veranderingen aanbrengen in je leefstijl en samen met je arts bekijken hoe je de bloeddruk onder controle kunt houden. Dit kun je eventueel doen door medicijnen te gaan gebruiken en door gewicht te verliezen. Houd er rekening mee dat het hebben van een hoge bloeddruk een chronische ziekte is en uiteindelijk een levenslange behandeling nodig heeft, dus ondersteuning is handig om het gemakkelijker te maken om je aan je nieuwe gezonde leefstijlplan te houden.

 1. Overweeg om thuis je bloeddruk te meten

Als je al een hoge bloeddruk hebt, blijkt dat als je je meetwaarden thuis bijhoudt je je symptomen van deze aandoening beter onder controle kunt houden. Dit is ook een goed waarschuwingsteken omdat je het dan ook gelijk ziet als de cijfers op de meter omhoog beginnen te kruipen. Je kunt zo ook controleren hoe je reageert op verschillende maaltijden, omstandigheden, slaaproutines, oefeningen enz.

Je kunt zonder recept bij de apotheek of online verschillende soorten bloeddrukmeters voor thuisgebruik kopen. Als je dat prettiger vindt kun je ook vragen of je arts of de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk wil opmeten. Uit onderzoek blijkt dat als mensen onder controle zijn bij een arts of een gezondheidskliniek ze hun bloeddruk beter kunnen reguleren dan de mensen die geen ondersteuning krijgen.

 1. Eet een gebalanceerd dieet om een ​​gezond gewicht te behouden

Wil je weten hoe je je bloeddruk kunt reguleren zonder dat je medicijnen nodig hebt? De eerste stap is een goed dieet. Je dieet is een van, zo niet het meest belangrijke stukje van de puzzel als het gaat om het op een natuurlijke manier reguleren van je bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk hebben de neiging om een ​​ongezond dieet te eten dat laag is in voedingsstoffen, elektrolyten (vooral lage calciumgehalten), antioxidanten en vezels.

Natrium, alcohol, geraffineerde granen, suiker en transvetten kunnen allemaal een ontsteking veroorzaken, waardoor je meer kans loopt op het krijgen van een hoge bloeddruk. Verander je dieet en eet zoveel mogelijk onbewerkte en verse voedingsmiddelen zoals verse groenten, fruit, gezonde vetten en "schoon en mager" eiwit. Je arts kan je aanbevelen om The DASH Diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) te volgen waarbij je dan vooral bovenstaande voedingsmiddelen eet en alcohol en natrium (zout) beperkt. Het is rijk aan essentiële voedingsstoffen, eiwitten en vezels en het moedigt je aan om voor onbewerkt voedsel te kiezen dat laag is in natrium en dat geen toegevoegde suikrs en zout bevat.

 1. Stoppen met roken

Roken beschadigt je bloedvaten en verhoogt het risico op het krijgen van verschillende hartproblemen. Het zal ook eventuele complicaties verergeren en het moeilijker maken om het probleem te keren.

Tot slot…

Hoge bloeddruk wordt ook wel eens de ‘stille moordenaar’ genoemd: In veel gevallen zijn er geen merkbare symptomen, totdat het extreem wordt en het te laat kan zijn.

Het is dus belangrijk om hoge bloeddruk te verlagen en in balans te houden.

De bovenstaande tips kunnen je hierbij helpen. Wil je meer informatie over hoe je je hoge bloeddruk in balans kunt krijgen, en in balans kunt houden?

Ik heb hierover een boek geschreven waarin ik je precies uitleg hoe je je bloeddruk kunt verlagen met behulp van 20 bloeddruk verlagers. Het doel? Je bloeddruk verlagen zonder gebruik te te maken van enige vorm van medicatie!

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt het boek ’29 bloeddruk verlagers’ hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/herbs-to-lower#overview1

www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-complementary-alternative-treatments#1

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

De gemiddelde bloeddruk meting

De gemiddelde bloeddruk meting

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo ,

  Ik heb een vraag,Ik loop al anderhalf jaar met klachten.Druk op de borst,hartkloppingen ,overslagen,vol gevoel in de maag,en nog wat

  meer ongemakken.Allerlei onderzoeken gehad,Hartcathetherisatie,Fietstest,enz.Is niets aan de hand met mijn hart.Ben voor een secend

  opinion geweest bij cardioloog DR.Angela Maas ,spesialist in vrouwenharten.Ook zij kon niets vinden,ik had wel een hoge bloeddruk

  bij haar iets van 160 bovendruk benedendruk weet ik niet meer.Volgens haar heb ik een hoge bloeddruk.maar heb daarvoor nooit

  een hoge bloeddruk gehad,Ik ging altijd 1 a 2 keer per jaar naar de dokter mijn bloeddruk laten meten en die was altijd keurig.Nu is

  mijn vraag,kun je met die klachten van mij een hoge bloeddruk hebben.Omdat er gezegd wordt,dat het de stille moordenaar is,omdat

  je er niets van merkt.Nou ik heb er ontzettend veel last van.Ik hoor graag van jou.

  Met vriendelijke groet Mini.

  1. het een kan het ander uitlokken, Mini. Hoge bloeddruk kan deze klachten veroorzaken, maar deze klachten kunnen op hun beurt ook weer hoge bloeddruk veroorzaken. Het is zaak om de achterliggende oorzaak te vinden. Maar je hebt al heel veel onderzoeken gehad, en zelfs een second opinion.

   Waar komen de klachten vandaan? Sinds wanneer? Is er iets verandert in je leven? Stress? Andere voeding?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share