Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 1 november 2018

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 2: Bloeddruk Kruiden

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 2:
Bloeddruk Kruiden

Klik hier om deel 1 te lezen:
Cholesterol verlagende kruiden

Het probleem met een te hoge bloeddruk is dat er in het begin slechts beperkte symptomen zichtbaar zijn. Echter, op lange termijn kunnen er zeer ernstige complicaties optreden waaronder:

 • Een hartaanval
 • Hart-en vaatziekten
 • Congestief hartfalen
 • Een beroerte
 • Angina
 • Verlies van gezichtsvermogen
 • Seksuele problemen
 • Cognitieve problemen
 • Ademhalingsproblemen

Dit is slechts een kleine lijst van de gevaren die een hoge bloeddruk  met zich meebrengt.


Samen met een goed behandelingsplan kunnen bepaalde kruiden en natuurlijke supplementen helpen om een te hoge bloeddruk te verlagen. Natuurlijke kruiden worden al jaren gebruikt om een te hoge bloeddruk te verlagen. Twee van de meest voorgeschreven bloeddrukverlagende kruiden zijn meidoorn en knoflook.

Andere kruiden die goed werken bij een behandeling van een te hoge bloeddruk, zijn hoofdzakelijk kruiden die een diuretische werking hebben, zoals peterselie (1). Meidoornbessen worden vaak gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk, net als rozemarijn en kamille. Kruiden zoals valeriaan, dat de zenuwen kalmeert, kan ook een verhoogde bloeddruk op een effectieve manier verminderen.

Knoflook

Knoflook bevat allicine, deze stof heeft antibacteriële, antioxidante, lipidenverlagende en anti-hypertensie eigenschappen. Bij een onderzoek dat werd gedaan door het Clinical Research Center van New Orleans om te bestuderen of knoflook de bloeddruk kan verlagen, kregen negen patiënten met ernstige hypertensie een knoflookpreparaat met 1,3% allicine (2). De bloeddruk ging drastisch omlaag. Daarnaast werd in een onderzoek uit 2009 bewezen dat verse knoflook krachtigere beschermende eigenschappen heeft dan ingeblikte knoflook (3).

Uit een meta-onderzoek dat een soort superconclusie trekt uit andere onderzoeken naar de effectiviteit van een knoflookpreparaat, blijkt ook dat knoflook helpt om de bloeddruk te verlagen in vergelijking met een placebo (4). Het is niet vergeleken met medicatie, maar ook zonder medicatie is het dus mogelijk om je bloeddruk te verlagen, onder andere door knoflook aan je dieet toe te voegen.

Knoflook kun je rauw toevoegen aan een salade voor extra pit.

Meidoorn

Meidoorn is een struik met doorns die lid is van de rozenfamilie. De bloemen hiervan bloeien in de maand mei, vandaar de naam. Dit kruid werd al in de eerste eeuw gebruikt voor de behandeling van hart-en vaatziekten. Amerikaanse artsen gebruikten meidoorn tot de jaren 1800 om een reeks van hart- en vaatziekten te behandelen en het is nog steeds een uitstekend natuurlijk alternatief.

Uit onderzoek dat in 2013 is uitgevoerd bij ratten blijkt dat het nemen van een meidoornextract kan helpen om de bloeddruk te verlagen (5). Het had bij de ratten geen effect op het verlagen van de hartslag, waarvoor meidoorn soms ook wordt gebruikt. Daarnaast bleek ook dat als de meidoorn "uitgewerkt" was de bloeddruk weer steeg. Het toevoegen van meidoorn in je dieet is dus een verandering van de levensstijl en niet te gebruiken als een antibioticakuur.

Kaneel

Kaneel helpt niet alleen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het helpt ook bij het voorkomen van diabetes. Bij een onderzoek met 22 proefpersonen kreeg de helft van de mensen dagelijks 250 mg in-water-oplosbare kaneel terwijl de andere helft een placebo kreeg (6). Bij de mensen die kaneel dronken werd een toename geregistreerd van 13 tot 23 procent van bepaalde antioxidanten die helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Uit een meta-onderzoek dat is uitgevoerd in 2013 blijkt ook dat het eten van kaneel op de korte termijn de bloeddruk significant kan verlagen en dat dit effect ook te zien is bij mensen met diabetes type 2. Als je dus diabetes type 2  én een hoge bloeddruk  hebt, dan is kaneel zeker een kruid dat je kunt eten om je bloeddruk en diabetes onder controle te houden (7).

Kaneel is heel lekker op sommige groenten.

Ginkgo Biloba

Ginkgo kan de bloedvaten iets verbreden en het bloed verdunnen, dit helpt om de circulatie te verbeteren. Ginkgo bladeren zijn rijk aan antioxidanten genaamd flavonoïden en terpenen. Dit zijn stoffen waarvan is aangetoond dat het hart-en vaatziekten helpt voorkomen en het zorgt voor een lagere bloeddruk.

Omdat ginkgo het bloed kan verdunnen, moet je het niet gebruiken wanneer je al bloedverdunnende middelen gebruikt. Vraag daarom altijd eerst advies aan je arts voordat je begint met Ginkgo supplementen.

Uit onderzoek blijkt ook dat Ginkgo gebruikt kan worden tegen een hoge bloeddruk waar geen duidelijk aanwijsbare reden voor is (8). Een meta-onderzoek vond veel positieve resultaten, maar omdat de methoden soms onduidelijk waren, bevelen ze wel meer onderzoek aan voordat dit standaard wordt. Overleg daarom altijd met je arts voordat je Ginkgo Biloba toevoegt aan je dieet.

Ginkgo-supplementen zijn verkrijgbaar in reformwinkels.

Uien

Uien bevatten quercetine, een antioxidantensoort van flavonoïde waarvan bewezen is dat het zowel hart- en vaatziekten zowel als beroertes kan voorkomen. In een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition bleek dat mensen met een hoge bloeddruk een daling van hun bloeddruk zagen na het nemen van quercetine, dit in tegenstelling tot de mensen die een placebo kregen.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een ui niet altijd werkt om de bloeddruk te verlagen. Als je bijvoorbeeld last hebt van overgewicht helpt het niet significant om de bloeddruk te verlagen. In dat geval is het belangrijk om eerst een gezond gewicht te krijgen voordat de ui de bloeddruk kan verlagen, maar baat het niet dan schaadt het niet en er zitten ook veel andere voordelen aan uien. Een ui heeft bijvoorbeeld ontstekingsremmende eigenschappen en kan een maaltijd een stuk lekkerder maken.

Olijven

Olijven maken een belangrijk deel uit van het mediterrane dieet, erkend als een van de gezondste diëten ter wereld. Van olijfolie is gebleken dat het de bloeddruk helpt verlagen. Deze positieve werking komt waarschijnlijk door de polyfenolen in extra virgine olijfolie, deze worden verantwoordelijk gehouden voor de aanzienlijke verlaging van de bloeddruk.

Met name olijfolie wordt dus geroemd vanwege de bloeddrukverlagende eigenschappen. Olijfolie is heerlijk op een salade en wordt in sommige landen ook op stokbrood gegeten.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 3: Dieet cholesterol

Bronnen:

http://ajh.oxfordjournals.org/content/early/2014/09/18/ajh.hpu165.short

http://www.esciencecentral.org/journals/effects-of-an-extract-of-hawthorn-on-arterial-blood-pressure-in-anaesthetized-rats-2329-6607.1000104.php?aid=11269

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900713001913

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711314002086

http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1185-1

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb geen creditkaart maar zou graag de baanbrekende methode om direct bloeddruk te verlagen,
  bestellen. Kan ik overschrijven op een rekening die u mij kan kenbaar maken?
  Ik ben woonachtig in België

  Dank voor uw antwoord.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share