LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 6: Hoge Bloeddruk overzicht

Klik hier om deel 5 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 5: Cholesterol overzicht

Dat mensen een te hoge bloeddruk hebben is een steeds vaker voorkomend probleem. Dat is trouwens niet zo raar, we hebben al eerder besproken waardoor een hoge bloeddruk ontstaat, en toch willen de meeste mensen alles steeds gemakkelijker.

Uiteraard is een fast food hamburger of een diepvriesmaaltijd gemakkelijk en sneller klaar, maar er zit zoveel zout in dat je gelijk genoeg zout binnenkrijgt voor de komende vijf maaltijden. Natuurlijk weten we wel dat even een paar boodschappen doen op de fiets beter is voor het lichaam, maar vaak kiezen we toch voor de auto omdat gemakkelijker en sneller is.

Het probleem krijgt niet veel aandacht

Het is niet alleen een probleem voor de steeds dikkere westerse wereld. Zelfs in delen van Afrika komt een te hoge bloeddruk steeds vaker voor. En het wordt een steeds groter probleem. Het is interessant dat er elk jaar meer mensen sterven als gevolg van problemen met een te hoge bloeddruk, maar dat sommige ziektes (denk bijvoorbeeld aan de vogelgriep) waar ‘slechts’ honderden mensen door sterven meer aandacht krijgt dan dit probleem.

Bij de mensen tussen 20- 60 jaar oud heeft ongeveer 20% (1 op elke 5 mensen) een verhoogde bloeddruk. Dat betekend dat in Nederland meer dan één miljoen mensen hypertensie hebben. Volgens de World Health Organisation (WHO) worden 49% van de hartaanvallen en 62% van de beroertes veroorzaakt door een te hoge bloeddruk.

Een niet onverwacht probleem

De hypertensie trend is niet onverwacht gezien de toename van zwaarlijvigheid en een vergrijzende bevolking. Obesitas draagt bij aan de ontwikkeling van hypertensie en de huidige epidemie van overgewicht en obesitas in de wereld, en ja ook in Nederland, maakt het mogelijk dat meer mensen dan ooit tevoren last hebben van een te hoge bloeddruk. We weten ook dat hoge bloeddruk vaker voorkomt als mensen ouder worden. Als iemand 55 jaar oud is en nog geen hoge bloeddruk heeft, maken ze gemiddeld 90% kans dat op een bepaald punt in hun leven nog hypertensie zullen gaan ontwikkelen.

Hartproblemen met een te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is een van de vier belangrijkste risicofactoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten. Na verloop van tijd wordt de binnenkant van de kransslagaderen beschadigd door de constante hoge druk. Als een reactie op de aanwezige schade zal het lichaam het gebied proberen te genezen. Het lichaam doet dit door bloedplaatjes te sturen, deze vergemakkelijken de bloedstolling. Hoe meer stolling optreedt, hoe smaller de inwendige diameter van de slagaders zullen worden. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar het hart steeds moeilijker. Op het moment dat het hart echt te weinig bloed krijgt is het mogelijk dat er een hartaanval plaatsvind.

Hoge bloeddruk en atherosclerose

Als de atherosclerose in de kransslagaders een verder stadium bereikt dan kan een te hoge bloeddruk de situatie nog veel erger maken. Cholesterol die de kransslagaders bekleed zal hard en bros worden en er kunnen scheuren ontstaan in de arteriële voering. In dat geval kunnen de bloedplaatjes het probleem nog verergeren en misschien de slagader volledig blokkeren. Soms resulteert de hoge druk in het volgende probleem, namelijk dat stukjes plaque afbreken en "stroomafwaarts" reizen met de bloedstroom. Als het stukje plaque groot genoeg is of in de kransslagaderen bij een cruciaal gebied binnendringt dan kan dit resulteren in een zeer snelle en volledige occlusie van bloed naar het hart.

Risico’s met een te hoge bloeddruk

Mensen met een hoge bloeddruk hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen. Dit komt vooral omdat aanhoudende verhoogde bloeddruk extra stress op de slagader muren zet. Langdurige vernauwing belemmert de elasticiteit en verzwakt de slagader muur structuur waardoor het risico van schade nog meer toeneemt. Daardoor kunnen cholesterol en andere vetzuren moleculen in het bloed in de beschadigde gebieden storten. Dit kan leiden tot atherosclerose en vergroot weer het risico op een hartaanval of beroerte.

Een van de meest gevaarlijke aspecten van hypertensie of een abnormaal hoge bloeddruk is het feit dat de meeste mensen niet weten dat ze er last van hebben. Het is zelfs zo dat bijna een derde van de mensen die een te hoge bloeddruk heeft dit niet weet. De enige manier om er achter te komen of de bloeddruk te hoog is, is door middel van regelmatige controles. Dit is vooral belangrijk als er familieleden die ook een te hoge bloeddruk hebben. Als de bloeddruk extreem hoog is zijn en bepaalde symptomen waar goed op gelet moet worden:

 • Ernstige hoofdpijn
 • Vermoeidheid of verwardheid
 • Problemen met het gezichtsvermogen
 • Pijn op de borst
 • Moeilijk ademhalen
 • Onregelmatige hartslag
 • Bloed in de urine
 • Het gevoel van een stevige pulsatie in je borst, nek, of oren

Vernauwingen en obstructies in de bloedstroom kunnen ook voorkomen in de slagaders bij andere belangrijke organen, zoals de nieren en de ogen. Hierdoor is het mogelijk dat er extra schade is. Dit is de reden waarom een verstoorde nierfunctie en problemen met het gezichtsvermogen (retinopathie) twee van de meest voorkomende problemen van een te hoge bloeddruk zijn.

Wanneer de bloeddruk een lange periode te hoog is, dan kunnen de volgende organen beschadigd raken:

 • Nieren – Bij nierbeschadiging kan de nier zijn functie minder goed uitoefenen, hierdoor zullen mensen nog weer verdere problemen ontwikkelen.
 • Benen – Op het moment dat de bloedvaten vernauwen kan het moeilijk en pijnlijk zijn om te lopen. Op het moment dat het pijnlijk is om te lopen zullen mensen nog minder gaan bewegen waardoor de problemen erger worden.
 • Hersenen – Dit kan leiden tot een hersenbloeding of een herseninfarct.
 • Bloedvaten – Als de bloedvaten lang genoeg worden uitgerekt dan is de kans aanwezig dat ze op een gegeven moment scheuren.
 • Hart – Door het vernauwen van de kransslagaders is het mogelijk dat er bijvoorbeeld een hartinfarct kan ontstaan.

Een verhoogde bloeddruk legt bovendien nog extra druk op de hartspier die hierdoor harder moet werken om het bloed rond te kunnen pompen. Deze constante stress op het hart kan leiden tot een verdikking van de hartspier waardoor de hart- en vaatstelsel functie in gevaar wordt gebracht. Uiteindelijk lijkt het wel duidelijk, hoge bloeddruk is een serieus probleem dat klein begint en weinig aandacht krijgt.

Klik hieronder om deel 7 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten deel 7: Conclusie

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share