Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 2 september 2021

Andere bloeddruk metingen bij de huisarts!

Sommige mensen hebben bij de huisarts een hogere bloeddruk dan wanneer ze dit zelf thuis meten met een bloeddrukmeter. Waar ligt dit aan? Veel mensen denken dan direct aan het witte jassen syndroom! (1) Dit kan inderdaad het geval zijn, echter zijn er ook mensen die geen stress ervaren bij de huisarts en toch een hogere bloeddruk hebben dan de standaard! Waar ligt dit aan?

Meting huisarts vallen hoger uit

Wanneer je zelf thuis je bloeddruk meet, kan het voorkomen dat de meting bij een specialist hoger uitvalt! Geen paniek, dit kan verschillende oorzaken hebben. Voordat je bij de huisarts op de behandelstoel zit, ben je al verschillende factoren tegengekomen die je bloeddruk tijdelijk iets kunnen verhogen zoals: Autorijden, fietsen, koude lucht en stress van het wachten in de wachtkamer!

Bij autorijden en fietsen ben je druk bezig met het bewegen van je lichaam. Een stuur goed houden en het gas op de juiste stand houden is toch een inspanning die je niet hebt als je thuis op de bank zit. Uiteraard is het minder intensief dan fietsen, maar echte ontspanning is het niet.

Onderzoek met het rijden in een virtuele reality auto laat zien dat mannen dan ook vaker last hebben van een hogere bloeddruk dan vrouwen(2).

Koude lucht zorgt weer voor een hogere bloeddruk doordat je bloedvaten kleiner worden om je lichaam warmer te houden. Hierdoor moet er meer bloed door een nauwere gang gaan waardoor er dus meer druk op de wanden komt te staan. Dit komt ook naar voren tijdens een bloeddrukmeter.

Daarnaast heb je nog het wachten. Wellicht ben je al wat zenuwachtig en door alle informatieve afbeeldingen over de werking van je lichaam kun je nog zenuwachtiger worden. Dit is het moment waarop je gedachten kunnen gaan dwalen en voor extra stress kunnen zorgen wat je bloeddruk weer verhoogd.

Dit zijn allemaal factoren die je bloeddruk iets verhogen op korte termijn! Een enkele meting heeft vaak geen zin en daarom zal de huisarts een aantal metingen moeten verrichten. Maar omdat je steeds dezelfde tijdelijke bloeddruk verhogende factoren tegenkomt, zal je bloeddruk altijd iets hoger uitvallen dan normaal.

Wanneer je zelf thuis metingen verricht kan je dit precies doen volgens de handleiding.

Dan ga je niet van te voren eten of drinken en heb je niet de stress van het wachten in de wachtkamer. Thuis ben je over het algemeen ook meer ontspannen dan bij de huisarts. Deze metingen geven daarom over het algemeen een veel duidelijker beeld (mits goed gemeten) dan bij de huisarts. Deze heeft niet een speciaal meetinstrument die het altijd goed heeft. Juist het je gemiddelde bloeddruk over een langere periode, zoals een week, geeft een betere indicatie.

Thuis en bij de arts een hogere bloeddruk dan gemiddeld

Sommige mensen hebben van nature een hogere bloeddruk dan normaal. Is dit gevaarlijk? Kan dit op langer termijn problemen met zich mee brengen?

Help, hogere bloeddruk dan normaal?

Ik krijg af en toe de vraag van mensen "ik heb een hogere bloeddruk dan de standaard, is dit slecht?". Het is vrij moeilijk om hier op de antwoorden aangezien de bloeddruk per persoon (lees: lichaam) anders is. Iemand die gezond eet, leeft, veel sport, niet rookt en geen stress heeft, kan een hogere bloeddruk hebben dan de standaard. Dit betekent echter niet direct dat deze persoon een te hoge bloeddruk heeft. Hieronder een tabel met "goede" en "slechte" bloeddrukwaarden

Hoge bloeddruk waarden
Hoge bloeddruk waarden

Wanneer je bloeddruk bovenaan de categorie "pre-hypertensie" zit betekent dit niet dat dit direct slecht is. Iedere persoon is anders en het kan heel goed zo zijn dat je een gemiddeld hogere bloeddruk hebt dan de standaard zonder dat je gevaarlijk gevolgen ondervindt! Sporters hebben bijvoorbeeld  over het algemeen gemiddeld een hogere bloeddruk dan "niet-sporters". Dit hoeft niet direct te betekenen dat deze mensen aan de medicijnen moeten om dit te verlagen.

De getallen in de tabel hierboven kunnen gezien worden als richtlijn i.p.v. een verplichting! Wel zal je altijd jezelf moeten afvragen om je te hoge bloeddruk voor jouw "normaal" is. Wanneer je ongezond eet en rookt is een hogere bloeddruk dan de standaard wel degelijk gevaarlijk!

Het hangt af van de persoon zelf!

Stappen om je hoge bloeddruk te verlagen

Wil je toch bij je huisarts een "normale" bloeddruk hebben. Dan kun je iemand vragen om je naar de huisarts te brengen zodat de extra beweging niet voor een hogere bloeddruk zorgt. Daarnaast kan warme kleding je beschermen tegen een onverwacht lage temperatuur bij de huisarts.

Om tijdens het wachten in de wachtkamer minder last van stressgedachten te hebben kun je zittende meditatie toepassen(3). Tijdens het wachten verleg je dan je aandacht naar je ademhaling. Je voelt hoe de lucht in je longen komt en je lichaam voorziet van energie. Je kunt tijdens deze ademhalingsoefening ook je lichaam controleren. Ga langzaam met je gedachten van je voeten naar de toppen van je vingers als je merkt dat je ergens gespannen bent kun je nu ontspanning aanbrengen.

Tijdens deze meditatie kunnen gedachten natuurlijk wel opkomen. Wat je dan kunt doen is het onderwerp van de gedachte benoemen en vervolgens je aandacht weer terug verleggen naar je ademhaling. Op die manier is het lastig voor stress om voet aan de grond te krijgen in je lichaam en heb je een normalere bloeddruk bij je arts.

Tot slot...

Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Als je een hoge bloeddruk hebt kan dit liggen aan mentale problemen, zoals angsten en stress, maar ook aan je levensstijl. Als je inactief bent en een ongezond dieet hebt is de kans groter dat je een te hoge bloeddruk hebt dan wanneer je regelmatig beweegt en actief bent.

Een hoge bloeddruk geeft risico op dodelijke en verlammende ziekten. Probeer daarom altijd stappen te ondernemen om je bloeddruk te normaliseren als deze gemiddeld te hoog is. Vermijd stress waar mogelijk, eet minder zout en vet en probeer 2 of 3 keer per week intensief te bewegen en dagelijks een wandeling te maken.

Ben je klaar met slechte bloeddruk metingen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6233698/
  2. https://link.springer.com/article/10.3758/BF03200591
  3. https://academic.oup.com/ajh/article/21/3/310/102286?login=true

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Erg interessant en informatief artikel! Mijn bloeddruk is inderdaad ook altijd hoger bij de huisarts. Bij mij ligt het aan de stress denk ik, thuis voel ik mij meer op mijn gemak. Ik heb thuis overigens ook een bloeddrukmeter voor mijn pols, dit vind ik prettiger (te bestellen bij hulpwinkel).

    1. Hoi Anneloes,

      Een eigen bloeddrukmeter geeft inderdaad een beter beeld van je bloeddruk dan tijdens een bezoekje aan de huisarts.
      Schrijf de waardes iedere keer even op in een boekje. Op deze manier kun je het verloop aantonen aan de huisarts, wat een betere basis is voor een eventuele diagnose.

      Dankjewel voor je input!

      Jack

  2. Zelf meet ik voordat ik naar de huisarts ga thuis m'n bloeddruk ( in rust ). Ik vergelijk deze waarden met die van de huisarts,en geef evt grote verschillen ook aan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share