Cholesterol supplementen

Laatste Update: 25 juli 2023

Appel cider azijn met honing als wapen tegen hoog cholesterol

In een vorig artikel heb ik het gehad over de bloeddruk verlagende eigenschappen van appel cider azijn. Maar appel cider azijn is niet alleen bloeddruk verlagend. Het is ook nog eens heel goed voor je cholesterol!

Het is dusdanig effectief in het verlagen van te hoog cholesterol, dat het bovenaan het lijstje staat van natuurlijke remedies om de cholesterol te verlagen (1).

Appel cider azijn (ACA) om je cholesterol te behandelen is zeker niets nieuws onder de zon. Het wordt al eeuwen lang gebruikt voor verschillende aandoeningen. Om heel eerlijk te zijn ben ik verbaasd over ACA en dat het voor zo veel verschillende gezondheidsklachten kan werken.

Oorspronkelijk kwam ik in contact met appel cider azijn voor het behandelen van huidklachten. Maar de toepassingen gaan veel verder! Van een candida infectie tot hoge bloeddruk tot zelfs het verlagen van je cholesterol en triglyceriden.

Het middel wordt vaak gebruikt in de ayurveda geneeskunde en in die hoek is er eigenlijk alleen maar lof over ACA. Het werkt zo goed omdat het niet alleen de bloedtoevoer en circulatie van het lichaam verbetert, maar ook aderverkalking tegengaat (2).

Werking:

Tijdens het fermentatie proces van appels komt er een alcoholische appel cider vrij, wanneer dit in aanraking komt met zuurstof verandert de alcohol in een azijnzuur. Deze azijnzuur en de pectine gevonden in ACA heeft een cholesterol verlagende werking doordat het de cholesterol vet en aanslag in de aderen kan losmaken en absorberen. Het gevolg is een lagere cholesterol!

Toepassingen ACA

toepassingen appel cider azijn

De toepassing van ACA om voortijdige veroudering tegen te gaan houdt in dat het DNA in je cellen langer goed blijft. Dit geld ook voor de cellen van je bloedvaten. Als die langer goedblijven heb je ook minder last van beschadigingen waar het LDL-cholesterol zich aan kan vasthouden. Dit voorkomt ook ophopingen van cholesterol in de aderen waardoor plaque kan ontstaan die voor allerlei nare gevolgen kan zorgen. Een bloedpropje kan dan zomaar ontstaan door een stuk cholesterol dat opeens loslaat en dat kan weer een beroerte en andere nare gevolgen hebben. Doordat appel cider azijn helpt om vroegtijdige veroudering tegen te gaan blijven je aderen ook langer gezond.

Overgewicht is ook een oorzaak van een te hoog cholesterol. Bij overgewicht is soms ook sprake van de kip-en-ei discussie, maar er is een duidelijke correlatie, samenhang, tussen het hebben van overgewicht en het hebben van in ieder geval te veel LDL-cholesterol. Afvallen is ook een manier om je cholesterol te verlagen. Doordat ACA kan helpen bij het bestrijden van overgewicht en dus bij gewichtsverlies (3) kan dit daardoor ook indirect bijdragen aan een lager cholesterolgehalte of in ieder geval een betere verhouding van HDL-cholesterol en LDL-cholesterol.

Hoeveel nemen?

Allereerst is het belangrijk om altijd goed te overleggen met je arts wanneer je ACA neemt. Dit komt omdat het de werking van medicijnen eventueel kan beïnvloeden. 

De meeste mensen nemen 1 theelepel ACA met een beetje honing in een groot glas water. Het is noodzakelijk om het te verdunnen met water omdat het anders te zuur is! Dit kan je tanden beschadigen, dus verdun het!

Zelf neem ik ook elke dag 1 theelepel appel cider azijn met een glas water om hart- en vaatziekten op lange termijn te voorkomen.

Zorg er wel voor dat je de biologische appel cider azijn krijgt waarin alle belangrijke vezels, mineralen en aminozuren nog aanwezig zijn. Deze kun je op de biologische afdeling vinden of krijgen bij de natuurwinkel. Zelf heb ik appel cider azijn van het BIO merk in Duitsland.

Langzaam omlaag

Appel cider azijn is zeker effectief, maar het kan even duren voordat je cholesterol daadwerkelijk lager is. Dit is verschillend per persoon en ook weer afhankelijk van de levensstijl die je hebt terwijl je gebruikmaakt van dit middel. Toch werkt ACA bij de meeste mensen om de cholesterol te verlagen.

Videofragment ACA

Levensstijl om ACA te ondersteunen

Om de werking van ACA te ondersteunen is het belangrijk om ook een gezonde levensstijl te hebben. Dit betekent dat je dagelijks 30 minuten beweegt al is het maar een wandeling of op je fiets boodschappen doen. Als je daarbij ook 3 keer in de week sport ben je helemaal goed bezig, maar dat is niet verplicht.

Als je het lastig vindt om te bewegen zijn er een paar bewegingsvormen die niet echt voelen als sport, zoals yoga en dansen. Experimenteer met bewegen totdat je iets hebt gevonden dat bij jou past. Niet iedereen houdt immers van joggen en fietsen.

Daarbij is het ook belangrijk om gezond te eten. Dagelijks een patatje met eten gaat natuurlijk niet helpen om je cholesterol te verlagen. Vermijd vette voeding, snelle koolhydraten en toegevoegde suikers. Ga in plaats daarvan voor fruit, groente, vis en noten. Mager vlees zoals kip en kalkoen is ook nog toegestaan als je jouw cholesterol wilt verlagen. Wat ook goed kan helpen is om part-time vegetariër te worden. Het is goed voor jezelf en goed voor het milieu. Dan krijg je naast de appel cider azijn ook andere voedingsstoffen binnen die je lichaam helpen om cholesterol te verminderen, zoals vezels en omega 3.

Conclusie

Het mooie van natuurlijke remedies is dat het je cholesterol ongeveer met 30% kan verlagen. Appel cider azijn staat zeker bovenaan in de lijst met natuurlijke remedies om dat doel te bereiken. De meeste mensen hebben er baat bij door elke dag ACA te nemen en nooit een dag overslaan. Overleg wel eerst met je arts voordat je met ACA gaat beginnen in verband met invloed op de werking van medicijnen en verdun de appel cider azijn om schade aan je gebit te voorkomen.

Naast de cholesterolverlagende eigenschappen is het ook een goed middel om af te vallen doordat het de stofwisseling versterkt (iets wat afneemt bij het ouder worden). Dit helpt ook indirect weer om je cholesterol nog verder te verlagen.

In combinatie met andere natuurlijke middelen zoals knoflook en een gezond dieet kun je veel bereiken! Als je daarbij ook nog een actieve levensstijl hebt doe je jouw lichaam echt een plezier.

.

Bronnen:

  1. http://www.lifesciencesite.com/lsj/life0904/360_10755life0904_2431_2440.pdf
  2. Setorki, M., Asgary, S., Haghjooy-Javanmard, S., & Nazari, B. (2011). Reduces cholesterol induced atherosclerotic lesions in aorta artery in hypercholesterolemic rabbits. Journal of Medicinal Plants Research, 5, 1518-1525.
  3. Hasan, F., Hamilton, K.P., Angadi, S.S., & Kranz, S. (2022). The Effects of Vinegar/Acetic Acid Intake on Appetite Measures and Energy Consumption: A Systematic Literature Review. Current Developments in Nutrition, 6, 285 - 285.

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

18 Shares
Tweet
Pin14
Share4