Appelbessen als superfood

2017-01-18T01:27:13+01:00oktober 4th, 2013|Superfoods|18 Reacties

Laatste update: door

Appelbessen als superfood

Zwarte appelbessen (Aronia melanocarpa) worden steeds populairder bij gezondheidsbewuste consumenten die op zoek zijn naar verschillende superfoods om toe te voegen aan hun dieet. De kleine donkere bessen van de Aronia melanocarpa plant zitten vol met gezonde voedingsstoffen en antioxidanten zoals vitamine C en anthocyanen.

Daarnaast hebben ze een paar andere goede voordelen voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren door middel van een betere voeding.

Iets meer informatie over zwarte appelbessen

Zwarte appelbessen komen oorspronkelijk uit oostelijk Noord-Amerika, die daar door tuinarchitecten vaak hoofdzakelijk worden gebruikt vanwege de clusters van witte bloemen in het late voorjaar en kleurrijke rode herfstbladeren die een prachtig contrast voeren met de donkere bessen. De dikke struiken groeien tot 1,8 en 2,5 meter hoog en worden soms gebruikt om aanplant uit de wind te houden.

Zwarte appelbessen hebben een vochtige, zure grond nodig met voldoende regen tijdens het groeiseizoen. De violet-zwarte bessen (ter grootte van een erwt) worden in de herfst geoogst. Bessen hebben een sterke, stabiele en natuurlijke kleur, met een sterke, droge en zure smaak.

Een sterke plant die ons ook sterker maakt

Zwarte appelbessen waren goed bekend bij autochtonen en vroege kolonisten in Noord-Amerika maar worden pas sinds de eeuwwisseling in de VS commercieel geteeld. In Nederland zijn zwarte appelbessen dan ook nog niet al te lang bekend. In Denemarken, Oost-Europa en Rusland (in het bijzonder in Siberië) is de sterk gekleurde, zure bes heel populair om te gebruiken als sap en zelfs bij wijnproductie.

Aronia is winterhard (tot ongeveer -30 °C) en de late bloeiperiode (eind april tot mei) voorkomt schade door vorst in het voorjaar. Planten kunnen wel tegen een natte grond maar niet goed tegen droogte. De planten zelf zijn sterk en volwassen planten kunnen tot wel 40 trossen met zwarte appelbessen hebben.

Waarom je zwarte appelbessen moet eten

Verse zwarte appelbessen worden vaak gebruikt om sap, jam, siroop en wijn te maken. Gedroogde zwarte appelbessen, die verkrijgbaar zijn in veel verschillende reformwinkels, kunnen als een gezonde snack gemakkelijk worden opgegeten. Daarnaast kunnen ze uitstekend worden toegevoegd aan muesli.

In Nederland worden zwarte appelbessen vaak als alternatieve voedingskleurstof toegepast in vruchtenyoghurt.

In sommige landen worden gedroogde zwarte appelbessen gebruikt om een antioxidantrijke kruidenthee te maken. Als je nog niet overtuigd bent dat je de volgende keer gewoon een zak organische gedroogde zwarte appelbessen in de winkelwagen moet gooien als je in een reformzaak bent, lees dan verder.

In dit artikel leg ik in detail uit waarom zwarte appelbessen zo goed voor je zijn en hoe je het meeste uit de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van dit superfood kan halen.

Zwarte appelbessen – een super antioxidant

De superfood status heeft Aronia melanocarpa vooral verdiend vanwege de extreem sterke antioxidante eigenschappen. Sterker nog, zwarte appelbessen hebben de hoogste