Hoge Bloeddruk Medicijnen

Laatste Update: 29 augustus 2017

Aspirine en (té) hoge bloeddruk

aspirineIn het dagelijkse leven is het zo gewoon: Een beetje hoofdpijn of je voelt je in het algemeen niet zo heel erg lekker: Neem een aspirientje en je voelt je in veel gevallen na een paar uurtjes weer beter. Aspirine is, naast ibuprofen en paracetamol, de pijnstiller en onstekingsremmer bij uitstek. Maar aspirine kan ook positief werken voor mensen met een (té) hoge bloeddruk.

Aangezien aspirine de stolling van het bloed vertraagd, verlaagt het dus ook het risico op bloedstolsels (=infarct) bij mensen met een hoge bloeddruk.

Lees hier alles over aspirine in combinatie met hoge bloeddruk!

Wat is aspirine?

Tot voor 10 jaar geleden was aspirine nagenoeg de enige pijnstiller beschikbaar. Dat is ook de reden dat we tegenwoordig alle pijnstillers voor het gemak maar ‘aspirine’ noemen. Maar er zijn, in deze tijd van medische progressie, heel veel verschillende soorten pijnstillers op de markt. Ibuprofen, Diclofenac en Paracetamol zijn, naast de originele aspirine, de meest bekende.

De belangrijkste stof in een aspirine is acetylsalicylzuur. Door de veelzijdige werking van deze chemische stof, werd vroeger voor van alles en nog wat een aspirine voorgeschreven, ook door de huisarts. De werkzame stof heeft een positieve werking als ontstekingsremmer, als pijnstiller en het verlaagt ook nog eens de koorts. Daarnaast, en dat is het meest opvallende aan de werkzame stof in aspirine, gaat het de vorming van trombose tegen.

Met andere woorden: Het vertraagd de bloedstolling, waardoor de kans op bloedstolsels in de bloedbaan lager wordt. Als de bloedstolling niet helemaal goed werkt, gaan de bloedplaatjes samenklonteren, waardoor er bloedstolsels gaan ontstaan. Op zich een mooi mechanisme als je een wondje hebt:

Het sluit de wond af en stopt het bloeden, maar als dit binnen in je lichaam gebeurt spreken van trombose: Een bloedprop in de aderen. Om dit te voorkomen, wordt nog steeds aspirine voorgeschreven om allerlei gerelateerde aandoeningen te bestrijden. Een wondermiddeltje? Misschien wel, maar er kleven ook nadelen aan!

Wat doet aspirine?

Om te kunnen begrijpen wat Aspirine, en pijnstillers in het algemeen, precies doet, moet ik eerst even uitleggen wat ‘pijn’ precies is, hoe dit ontstaat, en hoe dit door je lichaam en hersenen wordt ervaren.

Als je lichaam pijn ervaart, bijvoorbeeld bij een verwonding, dan komen er vrijwel direct chemische stoffen vrij die de uiteinden van je zenuwuiteinden prikkelen. Niet alleen de uiteinden van de zenuwen van de beschadigde cellen krijgen hiermee te maken, maar ook de zenuwuiteinden van de omliggende cellen die niet beschadigd zijn.

Ik wil niet té technisch worden, maar deze chemische stoffen worden aangemaakt onder invloed van zogenaamde Cytokine, waarbij Histamine en Waterstofionen vrijkomt. Het zijn deze twee laatste stoffen die de zenuwuiteinden ‘aanvallen’, wat je lichaam, en uiteindelijk je hersenen, vertalen als ‘pijn’. Er is nog een stof in het spel, genaamd Prostaglandine. Deze stof verergert de werking van de chemische stoffen nog een keer, waardoor de (gevoels-)pijn alleen nog maar erger wordt.

Op het moment dat je een Aspirientje inneemt, wordt de werking van het enzym Cyclo-Oxygenase heel sterk afgeremd. Dit enzym is verantwoordelijk voor de aanmaak van de eerder genoemde Prostaglandine. Het resultaat is merkbaar minder pijn, en vaak zelfs helemaal geen pijn meer.

Deze verminderde werking van Prostaglandine heeft nog een ander voordeel: Prostaglandine is ook verantwoordelijk voor het initiëren en stimuleren van ontstekingsreacties, waardoor heel vaak koorts ontstaat. Door het remmen van de werking van de Prostaglandine, wordt dus ook voorkomen dat je ontstekingen krijgt en dat je koorts krijgt.

Zoals eerder in dit artikel aangegeven, heeft Aspirine nog een belangrijke werking, waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt. De werkzame stof in de aspirine, acetylsalicylzuur, heeft de eigenschap om samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen. Met andere woorden, het bloed wordt een beetje ‘dunner’. Aspirine wordt dus ook regelmatig voorgeschreven voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad, een beroerte hebben gehad, of patiënten met een zogenaamd trombosebeen.

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

Wat is hoge bloeddruk?

Om nu de relatie te kunnen leggen tussen de hoge bloeddruk en het eventueel nemen van aspirientjes, gaan we eerste even kijken naar de bloeddruk. Kortom: Wat is een hoge bloeddruk?

Om even heel kort door de bocht te gaan: Je bloeddruk is de druk van het bloed in je bloedvaten. Op het moment dat je hart zich samentrekt, en op deze manier je bloed door je lichaam stuwt, is de druk op z’n hoogst. Dit noemen we de bovendruk.

Op het moment dat je hart zich daarna weer ontspant, als aanloop naar de volgende samentrekking, is de bloeddruk in je aderen op z’n laagst. Hierbij spreken we dan van onderdruk.

Een normale bloeddruk, in ruststand, is 130/85 (valt over te discussiëren), waarbij het eerste cijfer de bovendruk is, en het laatste cijfer de onderdruk. Maar je bloeddruk wisselt zeer regelmatig: Terwijl je slaapt heb je een iets lagere bloeddruk, en als je heel erg intensief aan het sporten bent, heb je een hogere bloeddruk.

bloeddruk meterJe hart werkt dan harder en sneller om het bloed door je lichaam te pompen, om op deze manier alle organen van voldoende zuurstof te kunnen voorzien. Dit merk je direct door een hogere hartslag, waardoor de capaciteit van het hart om bloed rond te pompen wordt verhoogd.

Om een correcte meting te kunnen doen, moet je eerst minimaal 5 minuten rustig zitten, waarna je een betrouwbare meting kunt doen. Als je zelf de meetapparatuur hiervoor hebt, is het verstandig om minimaal drie keer te meten, op verschillende momenten van de dag.

Het gemiddelde hiervan is een betrouwbare meting. Op het moment dat de bovendruk boven de 140 eindigt, spreken we van een hoge bloeddruk.

Aspirine en hoge bloeddruk

Het is beslist NIET zo dat het innemen van een Aspirine een invloed heeft op de te hoge bloeddruk zelf. De werkzame stof in aspirine heeft invloed op de gevolgen van een te hoge bloeddruk.

Een te hoge bloeddruk is een welvaartsziekte, en s vaak het gevolg van een ongezond en stressvol bestaan. Hart- en vaatziekten zijn heel vaak het gevolg van de te hoge bloeddruk. En de kans hierop is beduidend minder als je regelmatig een Aspirientje slikt. De werkzame stof in Aspirine zorgt er voor dat het stollen van het bloed wordt afgeremd. Mensen met een hoge bloeddruk lopen zo minder risico op hart- en vaatziekten. Recent onderzoek heeft deze werking van het bekende aspirientje nog eens bevestigd.

Maar of het dagelijks innemen van een aspirine nu een hele goede oplossing is, is maar de vraag. Er zijn namelijk ook nadelen aan verbonden. Naast de bekende bijwerkingen van Aspirine zoals maagirritatie, maagbloeding, doofheid en oorsuizen, is de kans op bloedingen vele malen groter dan normaal.

Eenvoudigweg omdat het bloed dunner is, en minder snel stolt bij een verwonding. Het is, misschien ten overvloede, nog wel belangrijk om hierbij te zeggen dat het aspirientje de bloeddruk op zich niet verlaagt, maar de alléén de gevolgen van de te hoge bloeddruk aanpakt. In feite een omgekeerde wereld. Het is beter om de oorzaak zelf, de te hoge bloeddruk, direct aan te pakken door een gezondere levensstijl te hanteren.

Aspirine als zelfzorgmiddel, maar niet voor alles!

Aspirine is natuurlijk vrij verkrijgbaar bij de apotheek, zodat het ingezet kan worden als zelfzorgmiddel voor bijvoorbeeld menstruatiepijn, spier- en gewrichtspijn, griep, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, of migraine. Maar voor andere aandoeningen, met name om bloed te verdunnen, is het belangrijk om niet zelf te gaan ‘dokteren’. Ga nooit zelfstandig aspirientjes innemen, als er sprake is van één van de volgende gevallen:

 • In combinatie met bloedverdunners, zoals Sintrom of Marcoumar
 • Stoornissen in de nierfunctie
 • Als je een zoutarm dieet hebt
 • Bij maagklachten
 • Bij stoornissen in de functies van de lever
 • Bij overgevoeligheid voor acetylsalicylzuur
 • Als het griep bij kinderen betreft
 • In geval van uitdroging, met name bij kinderen
 • Bij hersenbloeding en/of hersenbeschadiging
 • Bij darmperforatie en/of darmobstructie
 • Als er te weinig bloedplaatjes in je bloed zitten
 • Als je last hebt van een trage bloedstolling.

Als er sprake is van één of meerdere eerder beschreven gevallen, ga dan beslist niet zelf ‘dokteren’, maar neem contact op met je huisarts of specialist!

Conclusies en aanbevelingen

We hebben in dit artikel duidelijk gemaakt wat een Aspirine is, wat het doet als pijnstiller en ontstekingsremmer, wat  bloeddruk precies is, en wat de relatie is tussen deze twee.

Hoewel het inmiddels een medisch bewezen feit is dat aspirientjes je kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten, als je last hebt van een hoge bloeddruk, is het natuurlijk veel beter om de bron van het kwaad aan te pakken. Als je last hebt van een te hoge bloeddruk, kun je je beter concentreren op het verlagen hiervan.

Op deze manier is de kans op hart- en vaatziektes nog kleiner dan met aspirientjes. Denk bijvoorbeeld eens aan minder stress, wat meer sporten, gezonder eten en wellicht wat extra pondjes kwijtraken. Dit is, en blijft, de beste manier om de kans op hart- en vaatziektes zo minimaal mogelijk te houden!

Vragen of een opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack

  Eenvoudigweg omdat het bloed dunner is, en minder snel stolt bij een verwonding. Het is, misschien ten overvloede, nog wel belangrijk om hierbij te zeggen dat het aspirientje de bloeddruk op zich niet verlaagd, maar de alléén de gevolgen van de te hoge bloeddruk aanpakt. In feite een omgekeerde wereld. Het is beter om de oorzaak zelf, de te hoge bloeddruk, direct aan te pakken door een gezondere levensstijl te hanteren.

  svp 'verlaagd' vervangen door 'verlaagt'

  groeten

  Annelie

  1. Hallo Annelie,

   ik ben het helemaal met je eens! De oorzaken wegnemen is het belangrijkste. Maar ook het risico op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk verminderen. Eén van de meest effectieve manieren om dat doel te bereiken is door een mediterraan voedingspatroon te volgen met veel gezonde vetten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan en het mediterrane voedingspatroon is het meest effectieve.

   Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,

   Jack

 2. Hoi Annelie.even een vraagje .mijn cholesterol blijft maar hoog 8.4 en ik heb al 4 verschillende pillen daar voor gehad waar ik niet tegen kon.zelfs hyperventilatie ,nu gebruik ik even niets maar maak me wel zorgen om de 8.4 cholesterol .mijn vraag als ik nu 2 x per week een kinderasperine ga gebruiken loop ik dan minder gevaar ??? mijn cholesterol wordt er niet minder door maar hopelijk loop ik dan wel een stuk minder risico ,graag uw mening mijn arts vond dit achterhaald. fijne avond en alvast hartelijk dank. Elly Sonke.

  1. hi Elly

   Ik ben geen arts.

   Recent (sept 2014) heb ik met mijn arts besproken wat het eventuele
   nut zou kunnen zijn van 70 - 75 mg aspirine.

   Hij vertelde dat er nog steeds onderzoeken gaande zijn en dat pas over 5 a 10 jaar duidelijk is dat preventief 75 mg dagelijks innemen een goed idee is.

   Ik wacht daar niet op en koop steeds een doosje aspirine met 500 mg tabletten en snij die in stukjes van circa 75 mg.

   Ik hoop van harte dat kater blijkt dat het verstandig is, om
   dit preventief in te nemen.

   Wat betreft de cholesterol verlager: ik zal je laten weten welke ik ga gebruiken.

   groeten,

   Annelie

 3. In mijn emailadres zie je mijn leeftijd...... Bijna 55 🙂 Soms heb ik een hoge hartslag waardoor ik het een beetje benauwd krijg. Dit kan zijn na enige inspanning, maar ook nadat ik een paar borrels (3 à 4) heb gedronken. Bij toeval heb ik ontdekt dat twee stuks paracetamol (500 mg) binnen een half uur mijn hartslag terug brengt naar "normaal", 75-80. Mijn Cardiologe heeft hier geen verklaring voor, of wil `m niet geven. Misschien dat ik hier nu iets meer over kan leren?

  1. Hallo Rene,

   Het is inderdaad een feit dat aspirines een invloed hebben op de bloeddruk. Maar wetenschappelijk is dit nog niet aangetoond. Op dit moment zijn er wel verschillende onderzoeken gaande, maar de medische wetenschap zal niks bevestigen als de resultaten hiervan niet officieel bekend zijn. Een arts zal hier dus zelden iets over zeggen, en het al helemaal niet officieel voorschrijven.

   Groet,
   Jack

 4. "Hart- en vaatziekten zijn heel vaak het gevolg van de te hoge bloeddruk. En de kans hierop is beduidend minder als je regelmatig een Aspirientje slikt"

  Inmiddels is in een japans onderzoek bewezen dat het preventies slikken van asprine geen enkele tot weinig invloed heeft op de kans op een hartinfarct, met preventies bedoel ik in dit geval, als je nog geen eerste (of meerdere) hartinfarcts hebt gehad. (Persoonlijk zet ik dus ook mijn grote vraagtekens bij of het als je er wel een hebt gehad, waarom het dan WEL een duidelijk verschil in risico op vervolg zou hebben, ik zie de logica niet).
  Echter kleven er wel hele grote nadelen aan het slikken van asprine, de bijwerkingen kunnen zeer ernstig zijn.

  Misschien een idee om wat aandacht aan dat Japanse onderzoek te wijden?

  Gr.
  Tanja

  1. Ik zal dit onderzoek even opzoeken en doornemen.

   In ieder geval heel erg bedankt voor deze tip!

 5. Hi Tanja

  Wat je even vergeten was te vermelden, is dat de leeftijd van de mensen die aan het onderzoek meewerkten 60-85 jaar bedraagt.

  The study, which involved more than 14,000 Japanese people aged 60 to 85, found no major difference in heart-related deaths or non-fatal heart attacks and strokes between people who took aspirin and those who didn’t.

  Bron:

  http://news.health.com/2014/11/17/daily-aspirin-fails-to-help-heart-in-japanese-study/

  Het is daarom te kort door de bocht om re stellen dat het preventief innemen van 75 mg asperine eventueel in combinatie met 20 mg Omeprazole (om de maag te beschermen.) niet zou helpen om een hartinfarct te voorkomen.

  Desondanks goed dat je aan de studie
  refereerde, ik had het nog niet gelezen.

  groeten

  Annelie

 6. Ships, hele commentaar weg 🙁
  Ik was een heel stukje aan het tikken, 1 foutje.....alles weg haha...
  Dus maar overnieuw.

  Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg van dit onderzoek. Dank je wel voor je aanvulling en de link, die kon ik zo snel niet vinden.
  Ik blijf de logica niet snappen dat het preventief dus weinig tot niks uit zou maken (ook al is de leeftijd van de groep hoog, het is wel de leeftijdsgroep waarin het het meest voor komt. Ik denk dat ze daarom doe groep alleen gepakt hebben.

  Maar als preventief na een eerste hebben ze het ineens over verlagingskans van 20-25%, dan denk je: zo hè! Dat is veel.
  Tot je je er in verdiept en dan blijkt het feitelijk "maar" 1-1,5% te zijn.
  Normaal risico dat je een hartaanval krijgt is 1-2%. Na eenmaal een hartaanval gehad te hebben, is dit volgens de wetenschap verhoogt naar 3-5%.
  De 20-25% waar over gesproken wordt is "van het verhoogde risico".
  Dat is dus (zoals ik het zie) 20-25% van gem 4 = 1% op 100%.

  Graag wil ik jouw visie hierop eens horen.

  Waar ik ook eigenlijk wel benieuwd naar ben is jouw visie op hennepolie gebruiken. Ik kwam daar vandaag iets over tegen ivm de omega vetten in de perfect goede samenstelling en daarmee beschermend voor oa hart en vaten....Maar vooral de bijwerking ervan, het werkt antistollend op het bloed.
  Zou hennepolie niet als een natuurlijk (en dus beter) alternatief voor de chemische antistolling (met verl bijwerkingen) kunnen fungeren?

  Groetjes, Tanja

  1. Jouw berekening is inderdaad correct, Tanja. Als je even door redeneert dan hebben de cijfers een wat lager 'wow!' gehalte dan je in eerste instantie zou denken.
   Voor wat betreft de hennepolie, het klinkt logisch, maar ik ben geen chemicus die hier correct over kan oordelen. Maar de gedachtengang klinkt helemaal niet verkeert.

   Fijne dag!

 7. Ik heb het eens opgezocht:

  Paracetamol bestaat sinds 1893
  Acetylsalicylzuur sinds 1897
  Isobutylpropanoicphenylicacid oftewel Ibuprofen sinds 1969

  Dat is allemaal veel langer dat 10 -15 jaar!

  1. Het klopt inderdaad dat paracetamol, acetylsalicylzuur en ibuprofen al veel langer bestaan dan de 10-15 jaar die ik noemde. Nogmaals bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share