Prikkelbare Darm

Laatste Update: 10 november 2016

Bacteriële overgroei oorzaak prikkelbare darm klachten

Bacteriële overgroei oorzaak prikkelbare darm klachten

Een bacteriële overgroei kan één van de onderliggende oorzaken zijn van de ontwikkeling van prikkelbare darm syndroom. Een overgroei wordt in het algemeen veroorzaakt doordat bacteriën van de colon naar de dunne darm verhuizen waardoor er te veel bacteriën aanwezig zijn en klachten ontstaan.

Volgens onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Gastroenteroly heeft 78% van de 157 patiënten last van een bacteriële overgroei en is dat één van de primaire oorzaken van maag- en darmklachten. Door de bacteriële overgroei in de dunne darm te verminderen door bijvoorbeeld antibiotica hadden de helft van de onderzochte minder last van klachten. In de praktijk zullen de getallen zeker anders zijn, maar wel genoeg reden dat er mogelijk een verband ligt tussen PDS en een overgroei.

Symptomen bacteriële overgroei


Het lijkt erop dat de bacteriële overgroei in de dunne darm heel goed verantwoordelijk kan zijn voor typische prikkelbare darm symptomen zoals boeren, maagpijn, krampen, verstoppingen en diarree.

Spijsvertering op de hobbel

Wanneer je normale voedingsmiddelen eet zoals koolhydraten en suikers zoals aardappelen, brood etc. worden deze opgenomen door de bacteriën in je spijsvertering.

Wanneer deze geabsorbeerd worden komt er een beetje gas vrij. In normale kleine hoeveelheden is dit geen enkel probleem, maar bij een bacteriële overgroei zijn er VEEL bacteriën en komt er dus veel gas en afvalstoffen vrij. Het gevolg is dat je lichaam zelf niet voldoende voedingsstoffen binnen kan krijgen omdat de bacteriën alles absorberen.

[pullquote]Door een bacteriële overgroei krijgt je lichaam veel minder belangrijke voedingsstoffen binnen![/pullquote]

Het probleem van een bacteriële overgroei is dat niet alle noodzakelijke voedingsstoffen verteerd worden waardoor je lichaam op lange termijn een tekort kan hebben. Dit kan doorgroeien tot andere klachten, dat terwijl je weliswaar heel gezond eet.

Bij een bacteriële overgroei zijn er veel meer bacteriën aanwezig in de dunne darm dan dikke darm. Het gevolg is wanneer er voedsel daar terecht komt en niet geabsorbeerd wordt door de maag en veel sneller sprake is van symptomen zoals boeren, winderigheid en maag- en darmklachten.

In een ‘’gezonde spijsvertering’’ zijn er meer bacteriën in de dikke dan dunne darm en duurt het ongeveer 90 minuten voordat voedingsmiddelen in de dikke darm verteerd worden. Daarom is het altijd belangrijk om regelmatig te eten en niet de hele dag door te eten, omdat anders je verteringscyclus niet voltooid kan worden of steeds onderbroken worden.

Mijn regel is om altijd om de 2 uur een maaltijd te eten, en zeker niet vaker!

Diagnose

Verder kan het heel goed zijn dat prikkelbare darm klachten veroorzaakt worden door een bacteriële overgroei. De diagnose wordt gedaan aan de hand van een waterstof ademtest waarbij gemeten wordt hoeveel waterstof aanwezig is in je adem.

Wanneer er veel bacteriën zijn kan dat betrekkelijk eenvoudig gemeten worden. De tweede test wordt er gekeken hoeveel bacteriën aanwezig zijn in de dunne darm.

Indien de test resultaten aantonen dat er sprake is van een overgroei kan deze vrij eenvoudig bestreden worden met behulp van bijvoorbeeld antibiotica. De antibiotica moet wel op de kweek worden gezet aan de hand van de resultaten uit de test.

Ook zullen de voedingstekorten door de bacteriën aangevuld worden.

Conclusie

Het onderzoek is zeker interessant en wanneer je last hebt van een prikkelbare darm is het belangrijk om je te laten testen op een bacteriële overgroei. Vooral wanneer je last hebt van diarree, boeren en veel winderigheid kort na het eten van een maaltijd. In een normale cyclus duurt dat ongeveer 90 minuten en wanneer je er eerder last van krijgt kan dat een signaal zijn.

Wel moet gezegd worden dat niet iedereen een bacteriële overgroei hoeft te hebben en uit het onderzoek kunnen geen definitieve conclusies getrokken worden gezien de populatie van de steekproef.

Bron onderzoek

http://www.biomedcentral.com/1471-230X/10/23

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste,

    zo onderhand ben ik nu al twee jaar bezit met testen en langs de huisarts...melk allergie was 1 en tarwe 2. Zelfs na uitgebreid veel verschillende voedings schema's ben ik nog steeds niet af van me opgezette buik na het eten...of vaak veel vocht vasthouden en moeilijk warm worden...ik train wel en doe zwaar werk..en me spierem herstellen goed.
    Word nu getest op cysten,candida etc...maar het onverteerde voedsel is er nog steeds. Af en toe krampen etc...maar ziek ben ik nooit. Verkouden alleen een kleine loopneus.
    Moet ik nou er maar mee verder leven ?? Vroeger toen ik jonger was had ik niks bij wat ik ook at...en vaak ben ik ook moe en zijn me ogen bol enzo... Soms snap ik er helemaal niks meer van ik rook niet,drink geen koffie meer...eet supergezond als het maar kan en mensen die frikandellen eten op me werk zijn fitter als mij.
    IS het misschien wat ergers ?? Ik ben 23 en echt ten einde raad.

    1. Beste,

      Als je klachten na twee jaar testen nog niet gevonden zijn, wordt het misschien tijd om een second opinion aan te vragen, misschien ziet je huidige arts wel iets simpels of ergers over het hoofd.

      Succes,
      Jack.

  2. Hoi Eric,

    Heb je na laten kijken of je misschien een te snelle of te trage schildklier hebt? Want je zegt dat je ogen soms bol staan, dat is niet normaal en duidt vaak op een schildklier probleem. Dat zou ook je spijsverteringsklachten en je moeheid verklaren.
    Ga naar je huisarts en laat je bloed prikken op TSH en T4 voor je schildklier,

    groetjes Karin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

29 Shares
Tweet
Pin
Share29