Prikkelbare Darm

Laatste Update: 20 januari 2015

De beste tips voor gezonde darmen en een optimale spijsvertering

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De beste tips voor gezonde darmen en een optimale spijsvertering

gezonde darmenJe spijsvertering is kortgezegd het proces waarin je lichaam eten omzet in voedingsstoffen om te kunnen functioneren. Deze voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld de vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Maar ook de eiwitten, vetten en koolhydraten die je lichaam voorzien van energie. Om gezond te blijven is een goede spijsvertering essentieel.

Het voorziet alle noodzakelijke processen van energie, zoals bijvoorbeeld het aanmaken, onderhouden en vervangen van cellen. Maar ook bijvoorbeeld je immuunsysteem is erg afhankelijk van je spijsvertering.

Om te weten hoe je voor een goede spijsvertering kunt zorgen is het belangrijk dat je weet hoe de spijsvertering werkt.

Je spijsvertering uitgelegd

Je spijsverteringssysteem is eigenlijk een lopende band waar aan het begin voedsel naar binnengaat, halverwege alle nuttige stoffen uit de voeding worden gehaald en aan het eind het afval en de stoffen waar het lichaam niets aan heeft weer van de lopende band afkomen.

Het eerste gedeelte is de slokdarm en de maag. In dit eerste gedeelte worden de grote brokken voedsel kleiner gemaakt zodat het lichaam makkelijker bij de voedingsstoffen kan.

Nadat het voedsel dat je eet door het kauwen en de maagsappen verkleind is, belandt het in de dunne darm. De dunne darm is het gedeelte waar de voedingsstoffen daadwerkelijk uit het eten worden gehaald en aan het lichaam worden afgegeven.

Vervolgens wordt de brei die over is, en waar door de dunne darm alle nuttige stoffen uitgehaald zijn, doorgeschoven naar de dikke darm. De dikke darm verwijdert dan zoveel mogelijk vocht en zouten uit de restanten van het eten. Wat dan overblijft verlaat samen met de andere afvalstoffen, die door de lever en de nieren uit het lichaam worden gehaald, het lichaam via de ontlasting.

Zoals je kunt lezen is je spijsvertering een zeer uitgebreid systeem, ga maar na: je dunne darm is wel 6 meter lang en je dikke darm bijna 1,5 meter. Dit spijsverteringstraject functioneert in wezen op drie elementen.

 1. De peristaltische beweging die de darmen maken. Dit is de beweging die het eten door je spijsverteringsysteem knijpt en duwt.
 2. Enzymen en gal. Deze worden door je lever en alvleesklier aangemaakt zodat je dunne darm voeding om kan zetten in voedingsstoffen.
 3. Bacteriën. Er komen  miljarden bacteriën aan te pas van begin tot eind het spijsverteringsproces te mogelijk te maken. Bacteriën komen voor in zowel je maag als je dunne en dikke darm. De meeste bacteriën zijn te vinden in je dikke darm. Elk gedeelte van je spijsvertering heeft dan ook specifieke bacteriën, de bacteriën in je maag verschillen van hun collega’s is de dikke of dunne darm.

Ontstaan van darmklachten

Als je problemen hebt met je spijsvertering is het belangrijk om vast te stellen waar de problemen ontstaan. Zoals je net hebt gelezen bestaat het spijsverteringsysteem uit verschillende delen. Zo zit er tussen de maag en je slokdarm een klepje die moet voorkomen dat maagsappen de verkeerde kant opstromen en dus in je slokdarm belanden.

Een tweede veiligheidsklep zit tussen de dikke en de dunne darm. Deze voorkomt dat de bacteriën  uit je dikke darm in je dunne darm belanden.

spijsverteringAls je problemen hebt zoals brandend maagzuur dan zit het probleem in het bovenste gedeelte van je spijsvertering. Aandoeningen zoals coeliakie vinden hun oorsprong in de dunne darm.

Deze is dan niet in staat om bepaalde voeding af te breken. Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn hebben te maken met problemen in je dikke darm. Een arts zal dus moeten vaststellen in welk gedeelte van het spijsverteringssysteem de klachten ontstaan.

Een specifiek probleem wat vaak over het hoofd wordt gezien is als een van de veiligheidsmechanismes in je spijsverering niet goed functioneert.

Er zijn vele darmaandoeningen maar de diagnose bacteriële overgroei syndroom wordt echt heel veel over het hoofd gezien, en dit terwijl er studies zijn (1) waaruit blijkt dat 80% van de patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) ook te kampen hebben met bacteriële overgroei in de dunnen darm. Dus als je darmklachten hebt zorg er dan voor dat je behandelend arts een goede diagnose stelt.

Zuurbranden is een algemeen bekend probleem, het bovenste veiligheidsklepje laat dan maagzuur door wat dan in je slokdarm terechtkomt. Bacteriële overgroei syndroom daarentegen wordt vaak over het hoofd gezien.

Hoe kun je darmklachten het beste tegengaan?

Nu is het natuurlijk niet zo dat je je gelijk maar gewonnen moet geven als je vaak last hebt van darmklachten. Want ook al zijn je darmen je zwakke plek, zoals bij veel mensen, toch kun je zelf heel veel doen om je darmen te ondersteunen zodat je in ieder geval niet onnodig je spijsvertering tegenwerkt.

De beste tips om je spijsvertering te ondersteunen:

 • Drink zomin mogelijk alcohol.

Van alcohol is bekend dat het darmklachten in de hand werkt.  Uit onderzoek (2) gedaan door Maastricht UMC+ blijkt dat zelfs een geringe hoeveelheid alcohol al een negatief effect heeft op de doorlaatbaarheid van de darmen. Dat wil zeggen de functie van de darmen om gezonde voedingsstoffen op te nemen en de ongezonde of onverteerde inhoud van je darmen tegen te houden. Doordat deze functie afneemt loop je het risico dat er stoffen in je bloed komen die er niet horen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals ontstekingen en reacties van je immuunsysteem op deze stoffen.

 • Drink voldoende water (twee liter per dag).

Om de darmwerking optimaal te laten verlopen helpt voldoende water drinken enorm. Het voorkomt obstipatie en het zorgt ervoor dat vezels uit voeding vloeiend door het spijsverteringskanaal worden geloodst. Zodoende worden alle afvalstoffen goed door het systeem geleid en na het bezoek aan het toilet ben je alle toxines en afvalstoffen weer kwijt.

 • Eet voldoende vezels.

Zoals ik net al vertelde zijn vezels en water heel belangrijk. Je hebt vast al vaker gehoord dat vezels de darmwerking ten goede komen, ze werken als een soort bezem zodat het spijsverteringssysteem niet verstopt raakt en er geen afvalstoffen achterblijven. Daarom is het aanbevolen om minder simpele koolhydraten en meer complexe koolhydraten te eten.

Mocht je je inname van vezels op een makkelijke manier willen verhogen, een paar voorbeelden van vezelrijke producten die je makkelijk kunt toevoegen aan je dieet zijn:

En onderzoek (3) heeft ook aangetoond dat voldoende inname van vezels niet alleen maar je spijsvertering bevorderen. Voldoende inname van vezels je  helpen om af te vallen of op gewicht te blijven.

 • Eet meer yoghurt of kefir en andere zure producten zoals zuurkool.

Niet alleen de probiotica zoals in yoghurt of kefir is erg bevorderlijk voor een gezonde darmflora, een juiste zuurgraad in de darmen is heel erg essentieel voor de bacteriën in je darmen om goed te gedijen. En juist zure of gefermenteerde  voeding is iets wat we van nature minder vaak eten, zoet is immers lekkerder. Maar onze darmen prefereren een licht zure zuurgraad, daarom eet meer zure  (gezonde)voeding.

 • Voldoende bewegen

Voldoende beweging zorgt er niet alleen voor dat je extra calorieën verbrandt, je je conditie verbetert, en je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Voldoende beweging is erg belangrijk om de knijp-en-duw beweging die je spijsvertering maakt te handhaven. Als jij niet genoeg beweegt dan beweegt je darm ook niet genoeg en kun je last krijgen van verstoppingen of een vertraagde werking van je darmen.

Onderzoek toont aan dat de beste manier om verstoppingen te voorkomen onder andere voldoende bewegen is.(4) Een bijkomend probleem is dat hierdoor voedingsresten te lang in je darmen zitten blijven, hetgeen erg ongezond is.

Je kunt last krijgen van schimmelvorming, de microbiotische balans raakt verstoord en bovendien wordt je er winderig van.

Zoals je ziet is voorkomen van problemen door gezond te eten en te leven erg belangrijk. Als jij een gezond voedingspatroon handhaaft dan voorzie jij je spijsvertering precies met de ingrediënten waarvoor het gemaakt is. Maar daarnaast moet je als je toch klachten hebt niet met die klachten blijven doorlopen.

Als klachten langer aanhouden moet je actie ondernemen, doorlopen met problemen in je spijsvertering kunnen het hele stelsel op den duur aantasten en heb je in plaats van een klacht er ineens drie!  Je spijsvertering is essentieel voor een goede gezondheid.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/

http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/kleine-hoeveelheid-alcohol-al-schadelijk-voor-darmbarriere

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21147364

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24267606[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn man is geboren 04-07-1933, slecht ter been en na behandeling van prostaatkanker door bestralingen niet meer de normale stoelgang heeft gehad, dit is nu 18 jaar geleden.
  Iedere dag diaree loopt voortdurend naar het toilet de hele ochtend, s'middags neemt het af en sávonds ook nog naar het toilet, drinkt veel alcohol.Graag een reactie van u.

  Met vriendelijke groet,
  Tiny van Rijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share