LAATSTE UPDATE: 3 november 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Als je last hebt van een hoge bloeddruk of je valt in de risicogroep dan is het heel erg belangrijk dat je zelf de regie in handen hebt en niet afhankelijk bent van de huisarts of specialist wat betreft het monitoren van je bloeddruk.

Want het hebben van een hoge bloeddruk kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs je levensverwachting.

Wat dat betreft moet je geen enkele hindernis hebben als het gaat om zoiets simpels als je bloeddruk meten. Je moet het zo zien: elke actie die jij moet ondernemen om te weten te komen wat je bloeddruk is, is er een teveel.

Bij elke hindernis heb je een grote kans dat het er niet van komt, dat je een andere keer wel een afspraak maakt met de arts om je bloeddruk te controleren. En je weet het van uitstel komt afstel.

Uit onderzoek blijkt ook dat het regelmatig meten van je bloeddruk, ook thuis, de behandeling van een hoge bloeddruk vaak ten goede komt(1).

Hieronder de voordelen van een bloeddrukmeter voor thuis:

Gemak:
De oude hoge bloeddrukmeters waren erg lastig om te gebruiken waardoor alleen een gekwalificeerde arts er mee mocht werken. Tegenwoordig zijn de bloeddruk meters enorm gesimplificeerd en geschikt voor thuisgebruik. Je hoeft alleen maar het apparaat om te doen en op een knop drukken. Tevens slaat de bloeddrukmeter de waarden op in het geheugen en deze kun je meenemen naar je huisarts om te laten zien hoe het met je bloeddruk waarden gegaan is de afgelopen tijd.

Goedkoop:
Doordat de technologie zich steeds verder doorontwikkeld zijn bloeddrukmeters niet alleen nauwkeuriger dan ooit tevoren, maar ze worden ook steeds goedkoper omdat de componenten die gebruikt worden ook steeds goedkoper worden. Voor ongeveer 50 euro heb je al een degelijke bloeddrukmeter en de duurdere versies hebben een eigen geheugen en dit raad ik zeker aan omdat je dan niet afhankelijk bent van je eigen documentatie.

Bewijs:
Veel mensen krijgen alleen al hoge bloeddruk van het bezoeken van een arts waardoor er een vertekent beeld kan ontstaan. Hierdoor kunnen verkeerde diagnoses gesteld worden en een persoon de diagnose krijgen dat hij of zij hypertensie / hoge bloeddruk heeft. Wanneer jij thuis je hoge bloeddruk in de gaten houdt weet jij ZELF hoe het met je bloeddruk gaat.

Controlefunctie:
Wanneer je een hoge bloeddruk meter thuis hebt kun je regelmatig je bloeddruk meten en weet je hoe hoog of laag je bloeddruk is. Ook herinner je daardoor om je medicijnen te nemen en blijf je gezond leven omdat je je bloeddruk in de gaten blijft houden.

Zekerheid:
Het is goed om te weten wanneer jij de noodzakelijke aanpassingen maakt en je bloeddruk binnen de veilige waarden ziet dalen en blijven. Wanneer je erg hoge bloeddruk hebt ben je vanzelfsprekend gestrest en maak jij je zorgen.

Eigen verantwoordelijkheid:
Wanneer jij zelf je bloeddruk gaat meten leer je een belangrijke les, namelijk zelf verantwoordelijkheid nemen om je bloeddruk te meten en te verlagen. Want vaak is hoge bloeddruk het gevolg van een aantal leefstijlfactoren en door hoge bloeddruk prikkels weg te nemen ben je op de goede weg om wat te doen tegen je hoge bloeddruk.

Meer motivatie:
Mensen zijn eenmaal meer gemotiveerd wanneer ze regelmatig feedback krijgen van hoe het gaat. Hetzelfde met je bloeddruk, wanneer jij ziet dat je bloeddruk zakt en je kunt het zelf monitoren dan ben je velen malen meer gemotiveerd dan wanneer je meer 1x per maand de resultaten ziet van je bloeddrukmeter.

Ben je het zat medicijnen te slikken om van je hoge bloeddruk af te komen? Ben je op zoek naar een natuurlijke en gezonde manier om je bloeddruk te normaliseren? Dan zit je hier goed! Ik heb namelijk speciaal voor mensen zoals jij mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven!

Download mijn boek direct hier!

Bloeddruk verlagende tips:

Om je nog meer te motiveren om aan je bloeddruk te werken zal ik dit artikel afsluiten met een aantal bloeddrukverlagende tips. Dan kun je je bloeddrukmeter en de tips testen! Met name op het gebied van leefstijl en voeding zijn grote verbeteringen te behalen die een flink effect kunnen hebben op je bloeddruk. Laten we beginnen met je leefstijl:

1 Overbelast jezelf niet!

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar een hele groter factor in het krijgen van hoge bloeddruk is en blijft stress.(2) Stress krijg je onherroepelijk als je meer hooi op je vork neemt dan dat je aankunt. Het is eigenlijk de basisregel die voor iedereen die gezond wil leven moet gelden: Ken je grenzen en ga er niet overheen!

De beste manier om te voorkomen dat je over je limiet heengaat is door een vaste structuur te hebben zoals een agenda, een to do list of werken met een actieplan op een whiteboard.

Je moet je taken zorgvuldig plannen en ook een bepaalde marge inplannen voor tegenslag. Heet klinkt misschien een beetje overdreven om voor elke taak een planning te hebben, maar die planning is meer voor jou gezondheid dan dat het met de moeilijkheidsfactor van de taak te maken heeft.

2 Slaap voldoende

Er is al snel sprake van overbelasting en stress als je niet genoeg slaapt. Was tien jaar geleden het minimum nog 7 uur slaap, nu neigt de wetenschap steeds vaker naar het advies van minimaal 8 en liever nog 9 of 10 uur slaap. Een harde werker moet wel voldoende slapen.

En eerlijkgezegd is het toch ook logischer dat je als volwassene evenveel slaap nodig hebt als kinderen en jongeren. Dat we onszelf die slaap vaak niet gunnen en te laat naar bed gaan is een ander verhaal.

Zie het maar zo: voegt dat late night programma daadwerkelijk zoveel toe aan jouw leven dat je het niet kunt missen of is de late night show eigenlijk een samenvatting van alle nieuws op de dag dat je al langs hebt zien komen gedurende de dag?

En wat heeft die samenvatting van de dag voor meerwaarde als je het afweegt tegen de voordelen die je hebt als je net voor dat programma gaat slapen en de volgende morgen wakker wordt en wel goed uitgeslapen bent en met minder moeite en met meer energie de dag doorkomt?

En dat je dus minder bang hoeft te zijn slachtoffer te worden van stress en de daarbij horende hoge bloeddruk?

Uit onderzoek blijkt ook dat slechte slapers een hogere bloeddruk hebben dan goede slapers(3).

3 Niet roken

Ik kan het subtiel proberen te zeggen maar soms helpt subtiel niet echt. Vandaag doe ik het eens anders: roken is dom! Juist ja, er kleeft geen enkel voordeel aan roken, het is duur, het is ongezond en als je heel eerlijk bent, het is nog vies ook.

Dus voor diegenen die roken, stop er alsjeblieft mee! Gun jezelf die gezondheid, zet een hele grote bonus voor jezelf klaar om je te motiveren om te stoppen met roken. Echt waar, jouw overwinning op de sigaret mag over een half jaar gevierd worden met een paar extreem dure laarsjes.

En over een jaar een verre vakantie of een paar cilinders meer onder de motorkap. Jouw gezondheid is dat waard, jij bent dat waard!

4 Matig je alcoholgebruik

Alcohol is een goedje dat je plezier en berouw tegelijk geeft. Je moet sterk in je schoenen staan om niet teveel te drinken, de vreugde is ’s avonds groot maar het berouw de volgende morgen ook. En op lange termijn wordt je er helemaal niet gelukkig van.

Een op de tien mannen heeft hoge bloeddruk als gevolg van alcohol. Is dat het waard?

Als je het in de kroeg alleen maar leuk vind als je drank op hebt, is die kroeg dan wel zo leuk? Er zijn vast wel andere hobby’s te bedenken waar jij echt een kick van krijgt of die jouw enorm veel voldoening geven zonder dat je gezondheid eronder moet lijden. Ben je al eens in IJsland geweest, of op een Caribisch eiland? Of wat dacht je van wintersport, karten, duiksport of zeilen?

5 Vermijd sedentair gedrag

Achter de geraniums kan natuurlijk altijd nog, al is het ook op oudere leeftijd nog steeds aan te bevelen om het juist niet te doen. Het is een beetje een noodzakelijk kwaad, de hele dag zit je in de auto, trein, bus, achter je bureau en ‘s avonds op de bank.

Het lijkt inderdaad een beetje op die tekenfilm met die schattige robot en die mensen die niet meer kunnen lopen omdat hun spieren te zwak zijn, WALL•E.

Maar feit is dat veel mensen meer dan 8 uur per dag zittend doorbrengen, funest voor je doorbloeding en je bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten neemt schrikbarend toe. De enige oplossing hiertegen is elk uur dat je werkt even een paar minuten lopen, alleen staan is niet genoeg!

Je moet echt even bewegen om weer bloed door je ledematen te krijgen en het risico weer acceptabel te maken.

Op de lange termijn heeft deze kleine pauze ook voordelen voor je werkgever, want jij krijgt hierdoor geen rugklachten of uitval omdat je ziek bent geworden van al dat zitten.

6 Ga meer bewegen

Deze tip lijkt veel op de vorige maar er zit wel verschil tussen. Er zit een groot verschil tussen vermijden dat je langdurig niet beweegt en dat je wel voldoende beweegt. Je kunt te lang zitten namelijk niet compenseren met ’s avonds extra bewegen.

Los daarvan is het wel belangrijk dat jij elke dag minimaal een halfuurtje gaat lopen of fietsen.

Met dit halfuurtje houd je jezelf fit en verbeter je zelfs je conditie. Dit halfuurtje kan een enorm verschil maken wat betreft je gewicht. Een halfuurtje bewegen is noodzakelijk voor een goed gewicht en een goede bloeddruk!

7 Meer mineralen

Je lichaam heeft mineralen nodig om processen aan te sturen. Met name kalium, calcium en magnesium spelen een belangrijke rol in het reguleren van je bloeddruk.

Zie mineralen maar het middel dat het stuurprogramma van je bloeddruk verbind met de organen die de bloeddruk op peil regelen. Gaat dit mis omdat je tekorten hebt, of juist teveel van een bepaalde stof dan is dat de oorzaak van de hoge bloeddruk, de fout hoeft niet perse in je bloedvaten te zitten!

8 Meer vitaminen

Vitaminen uit fruit en groente verzorgen en voeden je lichaam. Uit vitaminen worden de stofjes gehaald die je lichaam helpt om gezond te blijven en zich te beschermen tegen schade. Dit zijn de antioxidanten. Deze antioxidanten zijn heel belangrijk om je bloedvaten gezond en soepel te houden.

9 Meer vezels

Vezels zijn heel belangrijk omdat deze vezels ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel is. Een schommelende bloedsuikerspiegel is erg ongezond en werkt ontstekingen in de hand. Ontstekingen leiden op den duur tot harde aderwanden wat erg slecht is voor je bloeddruk.

Helemaal geen suikers meer eten is niet realistisch, wat wel heel goed haalbaar is, is je energie halen uit de complexe koolhydraten die je terugvindt in volkorenproducten, noten en zaden.

10 Meer water

Je bloed bestaat voor een groot gedeelte uit water. Als jij niet genoeg water drinkt wordt je bloed dik en stroperig. Drink je daarentegen voldoende water dan blijft je bloed mooi vloeibaar. Daarnaast is water nodig om alle afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Voldoende water betekent dus dat je minder gifstoffen in je bloed hebt en dat je bloed dun blijft. Sterker nog water is de enige bloedverdunner die bestaat!

Daarom kun je van teveel water drinken ook sterven. Want als je teveel water drinkt plas je al die noodzakelijk mineralen en dat kleine beetje zout dat je dagelijks nodig hebt ook uit. Het advies is dan ook om ongeveer 2,5 liter water per dag binnen te krijgen. Ongeveer 1 liter water krijg je als het goed is binnen via voeding, dus reken maar op ongeveer anderhalve liter water per dag drinken.

Tot slot:

Zoals je kunt lezen is het erg handig en belangrijk voor je gezondheid om een bloeddruk meter aan te schaffen wanneer je a) hoge bloeddruk hebt, b) lage bloeddruk hebt c) normale bloeddruk maar je kunt het in de gaten houden d) en ten slotte zodat familie leden en vrienden ook hun bloeddruk kunnen meten en niet jarenlang met hoge bloeddruk rondlopen zonder dat ze het door hebben omdat ze geen bloeddrukmeter hebben. Daarnaast is het natuurlijk prettig als je ook de resultaten van al die inzet terugziet op je bloeddrukmeter! Koop een meter en ga met de tips aan de slag!

.

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/ajh/article/30/5/453/2803214
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajhb.23449
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.13220

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Aderverkalking door hoge bloeddruk?

Aderverkalking door hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share