• Brandend maagzuur en stress wat te doen

Brandend maagzuur en stress: Wat te doen

2017-03-26T10:48:30+01:00maart 26th, 2017|Brandend Maagzuur|0 Reacties

Laatste update: door

Stress en dan met name psychologische stress speelt een rol in hoe je maag en darmstelsel functioneren. Stress kan daardoor zorgen voor diarree, constipatie en ook voor brandend maagzuur. Acute stress hoeft echter niet altijd voor reflux te zorgen en daarom is er van alles te doen tegen brandend maagzuur door stress.

In dit artikel ga ik in op de oorzaken van brandend maagzuur, welke invloed stress erop heeft en wat je snel kunt doen om van het brandend maagzuur af te komen en wat je kunt doen om de stress te verminderen zodat je minder last hebt van brandend maagzuur.

Oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan allerlei oorzaken hebben. Het meest bekende voorbeeld is als je te veel gegeten hebt en het er bijna uit komt. Ook vette voeding, wat helaas maar al te vaak bij die net te grote pizza hoort, is een trigger voor het krijgen van brandend maagzuur.

Ook andere voedingsmiddelen zoals alcohol, medicatie, kruiden en sommige zuivelproducten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

Stress als veroorzaker van brandend maagzuur

De kans dat brandend maagzuur voorkomt kan ook nog eens vergroot worden door stress. Uit onderzoek blijkt wel dat acute stress de kans op brandend maagzuur niet significant laat toenemen. Hierin is dus geen duidelijk verband gevonden.

Dit is wel een onderzoek waarin de stimulans van stress is nagedaan. In dit geval door twee verschillende liedjes tegelijkertijd op te zetten en om daarbij beelden uit horrorfilms te laten zien. Dit kan heel vervelend zijn voor de persoon die ernaar moet luisteren. Echter, of dit realistisch gezien net zo stressvol is als stress door gevaar of emoties is niet altijd hetzelfde. Deze vorm van invloed op stress verhoogde wel de hartslag significant.

Uit andere onderzoeken blijkt wel dat mensen die last hebben van GERD tijdens stressvolle perioden in hun leven meer last hebben van brandend maagzuur dan normaal.

Ook is het zo dat als je stress krijgt doordat je het gevoel hebt dat je leven in gevaar is dit brandend maagzuur kan veroorzaken.

Sommige mensen moeten zelfs overgeven bij een groot gevoel van gevaar.

Stress die voor een grote emotionele verandering zorgt, zoals van tevredenheid