Brandend Maagzuur

Laatste Update: 24 juni 2020

Brandend maagzuur en stress: Wat te doen

Stress en dan met name psychologische stress speelt een rol in hoe je maag en darmstelsel functioneren. Stress kan daardoor zorgen voor diarree, constipatie en ook voor brandend maagzuur. Acute stress hoeft echter niet altijd voor reflux te zorgen en daarom is er van alles te doen tegen brandend maagzuur door stress.

TIP van Robert Jan:
Regelmatig last van maagzuur en wil je hier direct wat aan doen? Dit helpt snel >>

In dit artikel ga ik in op de oorzaken van brandend maagzuur, welke invloed stress erop heeft en wat je snel kunt doen om van het brandend maagzuur af te komen en wat je kunt doen om de stress te verminderen zodat je minder last hebt van brandend maagzuur.

Oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan allerlei oorzaken hebben. Het meest bekende voorbeeld is als je te veel gegeten hebt en het er bijna uit komt. Ook vette voeding, wat helaas maar al te vaak bij die net te grote pizza hoort, is een trigger voor het krijgen van brandend maagzuur.

Ook andere voedingsmiddelen zoals alcohol, medicatie, kruiden en sommige zuivelproducten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

Stress als veroorzaker van brandend maagzuur

De kans dat brandend maagzuur voorkomt kan ook nog eens vergroot worden door stress. Uit onderzoek blijkt wel dat acute stress de kans op brandend maagzuur niet significant laat toenemen. Hierin is dus geen duidelijk verband gevonden.

Dit is wel een onderzoek waarin de stimulans van stress is nagedaan. In dit geval door twee verschillende liedjes tegelijkertijd op te zetten en om daarbij beelden uit horrorfilms te laten zien. Dit kan heel vervelend zijn voor de persoon die ernaar moet luisteren. Echter, of dit realistisch gezien net zo stressvol is als stress door gevaar of emoties is niet altijd hetzelfde. Deze vorm van invloed op stress verhoogde wel de hartslag significant.

Uit andere onderzoeken blijkt wel dat mensen die last hebben van GERD tijdens stressvolle perioden in hun leven meer last hebben van brandend maagzuur dan normaal.

Ook is het zo dat als je stress krijgt doordat je het gevoel hebt dat je leven in gevaar is dit brandend maagzuur kan veroorzaken.

Sommige mensen moeten zelfs overgeven bij een groot gevoel van gevaar.

Stress die voor een grote emotionele verandering zorgt, zoals van tevredenheid naar groot verdriet, kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van brandend maagzuur.

Als je eens stress hebt gehad, zoals door het verlies van werk of door ziekte, en je wordt weer geconfronteerd met een dergelijke stressor kan dit ook voor een verergering zorgen van maag en darmklachten zoals die van brandend maagzuur.

Er zijn dus meerdere vormen van stress die voor een verhoging van maag- en darmklachten kunnen zorgen, zoals brandend maagzuur. Gelukkig is er veel te doen aan stress.

Snelle oplossingen tegen brandend maagzuur

Toch heb je vaak ook even een snelle oplossing nodig als je nu op dit moment last hebt van brandend maagzuur. Stress is ook snel te verminderen, maar soms is iets praktisch ook handig.

Als je aan het sporten bent en je krijgt last van brandend maagzuur kun je het beste stoppen en gaan staan. Vooral bij sit-ups kun je last krijgen van brandend maagzuur omdat je buikspieren je maag indrukken. Door je buik te ontspannen kun je bijna direct het brandend maagzuur verminderen.

Als je tijdens je slaap last krijgt van brandend maagzuur kun je een extra kussen onder je schouders leggen zodat je maag altijd lager ligt dan je slokdarm. Hierdoor voorkom je dat maagzuur uit je maag sijpelt en je het nare gevoel geeft.

Heb je strakke kleding aan? Probeer dan even een knoopje los te doen of je riem wat minder strak aan te trekken.

Neem een kauwgom. Door het kauwen van kauwgom maak je extra slijm aan wat een kalmerend effect heeft op brandend maagzuur.

Eet een zoete appel. Zoete appels kunnen ook een kalmerend effect hebben op het brandend maagzuur. De extra sappen en het extra slijm wat je aanmaakt kan hiervoor de oorzaak zijn. Bovendien geeft het je maagzuur direct een taak om te volbrengen en wordt het niet belast door pittige smaken of vet.

Neem een beetje appel cider azijn. Dit kun je mengen met water zodat de smaak niet te erg is. Het is erg zuur. Arts Theodore Baroody beveelt dit aan in een boek van hem.

Neem een beetje rauwe honing. Honing stimuleert de aanmaak van lichaamssappen en ook de werking van de alvleesklier. Dit ondersteunt uiteindelijk je hele maag- en darmstelsel.

Stress verminderen voor minder brandend maagzuur

Deze snelle oplossingen kunnen voor even de klachten van brandend maagzuur oplossen. Om dit nog verder te verminderen kun je ook levensstijl aanpassingen doorvoeren, zoals minder vet eten, op andere tijdstippen na het eten bewegen, stoppen met roken en stoppen met het drinken van alcoholische dranken.

Toch is het ook handig om te weten wat je kunt doen om stress te verminderen zodat dat ook minder invloed heeft op je brandend maagzuur.

Tips voor het verminderen van acute stress

Acute stress is erg vervelend en kan voor een gevoel van paniek zorgen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, een versnelde hartslag, misselijkheid en dus ook brandend maagzuur. Je kunt dan ook allerlei gedachten krijgen die je nog meer stress geven

Gelukkig zijn er manieren om snel te kalmeren zodat je minder last hebt van acute stress.

Haal adem door je buik

Als je acute stress hebt ga je vaak door je borstkas ademen en heb je vaak vluchtige ademteugen. Door juist bewust rustig door je buik te ademen zorg je ervoor dat je voldoende zuurstof in je lichaam hebt. Daarbij is dit een manier om je aandacht te focussen op wat anders dan hetgeen je acute stress geeft, zoals het geven van een presentatie.

Maak bewust contact met de grond

Je staat of zit. Als je staat kun je heel bewust voelen dat je zolen contact maken met de grond. In de yoga wordt dit ook wel het grounden genoemd. Door je bewust te zijn van je zolen en daarbij op je ademhaling te letten voorkom je dat je gedachten allerlei scenario’s bedenken die nog helemaal niet aan de hand zijn.

TIP van Robert Jan:
Regelmatig last van maagzuur en wil je hier direct wat aan doen? Dit helpt snel >>

Ga bewust je spieren langs om ze te ontspannen

Een andere techniek die ook uit de yoga komt en die ook gebruikt wordt met mindfulness is om tijdens het moment van stress je lichaam te “scannen”. Je begint dan bij je voeten en voelt langzaam je spieren af naar je kruin. Je spant en ontspant je spieren om zelfcontrole over je spierspanning te houden.

Stress kan ervoor zorgen dat je onbewust je spieren spant of bijvoorbeeld hard met je tong tegen je gehemelte aan drukt. Door de fysieke reactie op stress te verminderen verminder je vaak ook de emotionele reactie.

Bovendien helpt dit ook nog eens om minder last te hebben van zuurbranden.

Langdurige emotionele stress verminderen

Langdurige stress heeft een andere aanpak nodig dan acute stress. Je kunt de technieken wel gebruiken op momenten dan je het extra moeilijk hebt, maar daarnaast zijn er ook andere manieren om je stress te verminderen.

Eet voeding met magnesium

Magnesium is een mineraal dat je concentratievermogen bevordert en een mineraal dat nodig is om je spieren te ontspannen. Het kan daarom zowel mentaal als fysiek je stress laten verminderen.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat magnesium milde depressieklachten kan verminderen. Op het moment worden deze effecten nog op ratten getest, maar de resultaten zijn veelbelovend. Stress kan ook een oorzaak zijn van milde depressie.

Magnesium zit onder andere in volkorenproducten en groene bladgroenten.

Eet voeding met omega 3

Een ander voedingsmiddel dat kan helpen tegen stress is omega 3. Omega 3 is belangrijk voor het functioneren van je hersenen en voor het oplossen van problemen. Hierdoor wordt omega 3 ook in verband gebracht met het verminderen van stress. Voor wetenschappers is het eten van omega 3 al een goede oplossing om stress te verminderen.

Uit onderzoek blijkt ook dat studenten door het nemen van omega 3 capsules minder last hebben van angst en ontstekingen. Dit effect op angst kan ook stress verminderen.

Het enige nadeel was wel dat ze van de capsules brandend maagzuur konden krijgen. Het is daarom belangrijk om omega 3 uit natuurlijke bronnen te halen, zoals vis, olijven en olijfolie.

Ga regelmatig yoga beoefenenbrandend maagzuur en stress

Yoga is ook een goede manier om te ontspannen. Het is een bewegingsvorm waarbij de ademhaling en het gevoel met het lichaam van belang is. De technieken om direct te kalmeren bij stress spelen in yoga een belangrijke rol. Een yogales kan zomaar een uur duren. Hierdoor ben je al snel een uur bezig met ontspanning en het verminderen van stress in je lichaam.

Gespannen spieren die “in de knoop” zitten kunnen door yoga eindelijk ontspannen. Een vriendin van mij had al jaren last van een raar gevoel bij haar schouderblad. Op aandringen van een vriendin van haar is ze begonnen met yogalessen via YouTube video’s. Al bij de derde sessie knakte er iets waardoor het vervelende gevoel bij haar schouderblad na jaren weg was. En dan is ze nog niet eens naar een les gegaan met een instructrice die alles goed controleert.

Uit onderzoek blijkt ook dat yoga vrouwen kan helpen die op dat moment emotionele stress hebben.

In het onderzoek kreeg een groep vrouwen om de 2 weken een yogales van 90 minuten. Na 3 maanden was de emotionele stress significant lager dan voordat ze begonnen met yoga. Ook angst werd lager en het welzijn werd juist hoger na de 3 maanden yoga en dat met maar 1 lange sessie om de 2 weken.

Doe aan mindfulness

Mindfulness is een andere manier om minder last te hebben van stress en daardoor ook reflux te verminderen. Mindfulness zorgt ervoor dat je met je aandacht in het hier en nu blijft. Stress wordt namelijk maar al te vaak veroorzaakt door dingen die we nog moeten doen en die zich in de toekomst of juist in het verleden plaatsvinden.

Hoe vaak ben je niet met iets bezig en denk je opeens aan wat je allemaal nog meer op die dag moet doen? Hoe vaak ben je niet met iets bezig en denk je opeens aan een fout uit het verleden?

Dit soort gedachten kunnen voor stress zorgen en daar kan je lichaam dan weer raar op reageren. Door mindfulness zorg je ervoor dat je in het hier en nu bent met je gedachten wat een veel ontspannender staat voor je lichaam is en waardoor je minder vaak last hebt van stress.

Als je jezelf betrapt op een gedachte over iets dat nog helemaal niet aan de hand is focus je je op het hier en nu door eerst even een paar keer diep adem te halen en je aandacht weer te verleggen naar waarmee je bezig bent.

Door dit in ieder geval 10 minuten per dag heel bewust te doen, zoals tijdens het schoonmaken, kun je jouw stressniveau al behoorlijk verlagen.

Langdurige stress door externe factoren verminderen

Soms kun je langdurige stress hebben door externe factoren. Je krijgt bijvoorbeeld brandend maagzuur als je naar je werk moet of als je naar je schoonouders gaat omdat je het daar niet (meer) prettig vindt. Het is dan belangrijk om stappen te zetten om de stress te verminderen.

Zeg nee

Langdurige stress door te veel werk is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je na verloop van tijd overspannen wordt of zelfs een burnout krijgt. Dan ben je nog verder van huis dan als je alleen maar last hebt van brandend maagzuur door stress.

Eigenlijk is het brandend maagzuur door stress ook een heel duidelijk signaal van je lichaam dat het nu echt tijd is om de stress te verminderen.

Als je merkt dat je toch bijna dagelijks overwerkt en niet echt kunt ontspannen in het weekend is het belangrijk om dit op je werk bespreekbaar te maken. Blijkbaar moeten er toch extra mensen worden ingehuurd of moet je taakverdeling veranderen.

Zeg daarom eens nee tegen dingen die niet in je taakomschrijving staan. Je kunt een nee verzachten door aan te geven dat iemand anders die taak beter kan doen of door jezelf aan te bieden voor een taak die wel in je taakomschrijving valt.

Me-time

Soms heb je ook gewoon even een beetje me-time nodig. Als je vaak last hebt van stress doordat je altijd overal voor iedereen klaarstaat is het soms lastig om je eigen rust te pakken. Het is daarom verstandig om me-time in te plannen waarin je niets voor anderen hoeft te doen.

Deze me-time kun je indelen zoals je zelf wilt. Als jij niets wilt doen doe je niets, als jij wilt sporten ga je sporten, als je een boek wilt lezen doe je dat. In je me-time is het in ieder geval niet de bedoeling dat jij je alsnog aanpast aan wat een ander wilt. Soms is het daarom verstandig om tijdens me-time alleen te zijn.

Tot slot…

Stress en dan met name emotionele stress kan ervoor zorgen dat je last krijgt van zuurbranden. Brandend maagzuur wordt dan veroorzaakt door de spanningen in je lichaam die veroorzaakt worden door stress.

Het is een signaal dat je nu echt rustiger aan moet doen.

De belangrijkste stappen die je direct kunt zetten om te ontspannen is door heel bewust door je buik te ademen en je spieren 1 voor 1 te ontspannen zodat ze je maag niet verdrukken en zo voor het brandend maagzuur zorgen.

Vervolgens is het belangrijk om langdurige stress te verminderen. Gelukkig kan dit al door gezonde voeding waarin magnesium en omega 3 zit. Dit zijn twee voedingsstoffen die het functioneren van de hersenen verbeteren waardoor je beter met problemen om kunt gaan.

Daarnaast is meditatie, yoga en beweging van belang om te stoppen met stressen of om het in ieder geval op acceptabele niveaus terug te brengen.

Download dit gratis e-book vol met tips tegen brandend maagzuur.

TIP van Robert Jan:
Regelmatig last van maagzuur en wil je hier direct wat aan doen? Dit helpt snel >>

Bronnen:

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/triggers#1

https://www.e-sciencecentral.org/articles/SC000021364

http://www.karger.com/Article/Abstract/50681

http://ajpregu.physiology.org/content/271/5/R1270.short

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/america-asks-9/nighttime-heartburn-sleep-tips

http://www.livestrong.com/article/35020-cure-heartburn-fast/

https://academic.oup.com/ijnp/article/17/3/393/759123/Antidepressant-like-activity-of-magnesium-in-the

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191260/

http://www.medscimonit.com/abstract/index/idArt/438851/act/2

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share