Spijsverteringsklachten

Laatste Update: 28 november 2016

Buikkrampen na grote hoeveelheden extra vezels

Ons lichaam kan voedingsvezels niet verteren. Waarom hebben we ze dan nodig zou je denken? Onze darmen kunnen voedingsvezels niet afbreken, maar dit betekent niet dat deze geen nut hebben. Sterker nog, ze leveren een hele grote bijdrage aan de gezondheid van je darmen en /of darmflora. In onze darmen leven honderden (zowel goede als slechte) verschillende bacteriën. Voedingsvezels dienen als bron voor de bacteriën in je darmen waardoor deze op hun buurt weer gehele darmflora beter kunnen ondersteunen.

Er bestaan verschillende soorten vezels, de meeste mensen kennen alleen de oplosbare- en de niet-oplosbare voedingsvezels. Tegenwoordig let men hier net echt meer op. Een term wat de laatste paar jaren "in" is geworden is fermenteerbaarheid van de vezels. Hier zal ik later verder op in gaan.

Zoals we nu weten helpen voedingsvezels indirect de darmen te ondersteunen. Maar wat nu wanneer je geen extra vezels kan verdragen? Wat nu als je er alleen buikkrampen aan overhoudt?

In dit artikel probeer ik hierop antwoord te geven.

Wat kan ik doen?

Het is de simpel om te melden dat je simpelweg minder vezels moet nemen. Juist mensen die veel last hebben de darmen kunnen de extra ondersteunen in de darmen goed gebruiken. Wanneer je bij een arts bent geweest en het blijkt dat je last hebt van PDS is vaak de eerst opmerking dat je meer vezels moet eten en deze halen uit volkoren producten of bijvoorbeeld fruit.

De ene persoon kan er heel erg goed tegen en de andere persoon weer net niet. Het is dus een hele persoonsgebonden aandoeningen die onderling erg verschilt. Dit betekent dus ook dat er niet 1 grote oplossing is dat voor iedereen zal werken.

Wat is dan wel de oplossing?

De oplossing is misschien wat kinderachtig gezocht, maar toch is dit de meest effectieve manier voor de meeste mensen om dit probleem op te lossen: ik heb het over een bijhouden van een dagboekje waarin je vermeld wat je eet en of je er problemen van ondervindt.

Dit klinkt misschien niet direct als een oplossing, maar omdat het dus een aandoening is die zich bij iedereen anders manifesteert is dit vrijwel de enige echt oplossing die er is. Er zijn voldoende "gezonde" voedingsmiddelen, maar dit betekent niet direct dat iedereen met PDS dit kan eten aan gezien het een individuele aandoening is.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Stukje gelezen over de vezels, buikkrampen en uw dagboek maar de enige mogelijke oplossing die u hierover aandraagt en waar u zo vol over bent geeft u niet aan.... Waarom niet? komt er nog een ander deel ??? betaalsite???

  Groet L.Bergsma

  1. Hallo,

   Bedankt voor je reactie,
   Omdat het met PDS voor iedereen verschillend is, is het belangrijk om eerst te weten waar het probleem ligt.
   Vandaar dat ik het advice geef om een eet dagboek bij te houden, zodat je eerst kijkt waar nou de oorzaak ligt, als je weet waar de oorzaak ligt is het makkelijker om tot een oplossing te komen.

   Groetjes,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share