Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 21 september 2023

Soja producten en supplementen tegen hoge bloeddruk

Je hebt misschien al gehoord van het "Portfolio Diet", waarin het klinisch aanvaard is dat het verhogen van de inname van soja-gebaseerde voedingsmiddelen het niveau van LDL-cholesterol verlaagt (1).

Nu lijkt het er op dat soja ook een andere heilzame kwaliteit heeft: het vermindert ook de bloeddruk.

Soja producten zijn gemeengoed in de Aziatische diëten sinds eeuwen en sojabonen, evenals de daarvan afgeleide producten, zijn al lange tijd verkrijgbaar in onze lokale gezondheidswinkels en supermarkten.

BELANGRIJK: niet alle soja producten zijn gezond. Alleen gefermenteerde soja producten zoals tempeh, miso, en natto hebben gezonde eigenschappen. Oppassen dus met soja proteïnen, tofu en verborgen soja in veel bewerkte voedingsmiddelen!

Lees verder: gevaren van soja producten. 

Tofu en soja verlagen kans op hart- en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat voedingsmiddelen zoals tofu en sojamelk de cholesterol verlagen en het risico's op kanker, hart- en vaatziekten en osteoporose verkleinen (2). Gefermenteerde sojaproducten hebben de mogelijkheid om hoge bloeddruk, ziekten en aandoeningen te bestrijden, dan hebben we gewoon een super ziektekiller binnen handbereik (3).

Let op wat je eet

Als je bloeddruk te hoog is en je wilt hem naar beneden krijgen, kun je kijken naar wat je eet. Dit doe je bijvoorbeeld door in de supermarkt de etiketten van de producten te lezen. Daarnaast kun je een eetdagboek bijhouden waarin je noteert wat je wanneer eet.

Vermijd voedingsmiddelen met verzadigde vetten en transvetten. Eet meer van de voedingsmiddelen die de neiging hebben om je bloeddruk te verlagen! Dus geen transvetten en toegevoegde suikers en wel voeding vol mineralen en vitaminen.

Als je een verandering en verbetering van je gezondheid wilt, is het misschien nu tijd om te beginnen met het maken van een aantal wijzigingen in je dieet. Gooi er 40 minuten lichaamsbeweging tegenaan, doe dit vier keer per week en je hoge bloeddruk zal echt een duik nemen.

Soja het supervoedingsmiddel?

Soja wordt beschouwd als een supervoedingsmiddel, daar het veel plantaardige hormonen bevat en het een uitstekende vervanger voor vlees is.

Vrouwen hebben een extra reden voor het eten van soja; dit voedingsmiddel is bekend voor het creëren van hormonaal evenwicht. Soja is een waardevolle oplossing en kan gebruikt worden in oneindig veel recepten.

LET OP! Alleen gefermenteerde soja producten. Normale soja producten kunnen zelfs de kans op borstkanker verhogen door te veel hormonen in het stofje!

Vitaminen en mineralen

Soja is rijk aan vitaminen en mineralen, maar wat het zo uniek maakt is de hoeveelheid eiwitten die het bevat. Ongeveer veertig procent van soja bestaat uit eiwitten, waardoor het een smaakvolle groente is met eigenschappen die gelijk zijn aan die van vlees.

Bovendien verhoogt soja je cholesterolgehalte niet en het heeft maar een kleine hoeveelheid verzadigde vetten, wat ideaal is voor diegenen die fit willen blijven en alle soorten van hart-en vaatziekten willen voorkomen.

Bloeddruk verlagen met soja

Al in 1999 werd het duidelijk dat het toevoegen van soja producten aan het dieet de bloeddruk kan verlagen en ook het cholesterol verlaagt. In dit onderzoek moesten vrouwen zes weken lang elke dag 20 gram sojasupplementen nemen. Na deze zes weken was de bloeddruk verlaagd en ook het cholesterol was verbeterd (4).

Een meta-onderzoek dat is uitgevoerd in 2010 laat ook zien dat het gebruik van sojaproducten de bloeddruk verlaagt. Het is ook goed om te weten dat de verlaging alleen plaatsvindt als je een te hoge bloeddruk hebt. Je kunt door de soja dus geen te lage bloeddruk krijgen. Dit betekent dat je er wat betreft je bloeddruk niet te veel van kunt eten (5).

Het is dus mogelijk om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen. En dit kan worden gedaan zonder het gebruik van dure medicijnen of een bezoek aan een arts.

Door het volgen van een paar eenvoudige veranderingen in je levensstijl is het al mogelijk. Kijk dus eerst en vooral naar wat je eet. Vermijd voedsel dat de neiging heeft jouw bloeddruk te verhogen. Verwijder gefabriceerde producten en fastfood, zoals frieten, hamburgers en pizza’s uit je voedingsschema. Vooral als die zijn bereid in oliën met een hoog vetgehalte.

Voeg vooral meer soja toe aan je dieet en natuurlijk andere natuurlijke voedingsmiddelen.

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

Eet meer natuurlijke voedingsmiddelen

Eet meer natuurlijke voedingsmiddelen. Aardappelen zijn goed in het verminderen van hoge bloeddruk; kook ze en bak ze niet. Door ze te koken zullen ze nog veel meer van hun goede eigenschappen behouden.

Van soja is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, voorbeelden zijn soja-eiwitten en soja-isoflavonen. Eet meer natuurlijke voedingsmiddelen, dat wil ook zeggen: groenten, fruit en magere melk. Bezuinig ook op je inname van alcohol en je inname van cafeïne.

Misschien wel “de” oplossing

Degenen die al cholesterolproblemen hebben wordt aanbevolen om soja te eten op een dagelijkse basis, aangezien deze plant het cholesterolgehalte verlaagt en je bloedsomloop beschermt voor allerlei aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en ga zo maar door. Ook is het bewezen dat gefermenteerde soja de insuline in het bloed stabiliseert, het voorkomt ook onevenwichtigheden in de voedingswaarde. Als je gezond wilt leven en net zoveel wil wegen als je zelf wil, zal je merken dat gefermenteerde soja een eenvoudige oplossing is waar je misschien al je hele leven naar op zoek was.

Tot slot...

Gefermenteerde sojaproducten zijn te gebruiken als natuurlijke bloeddrukverlagers en soja kan ook je cholesterol verlagen als dit nodig is. Sojaproducten zijn daarom erg goed om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Het is wel belangrijk dat je dit doet met gefermenteerde sojaproducten omdat de hormonen die er anders inzitten de kans op borstkanker weer vergroten.

Naast het eten van sojaproducten voor het verlagen van je bloeddruk is het belangrijk om transvetten en toegevoegde suikers te laten staan. In plaats daarvan probeer je zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen te eten. Die zijn ook een goede bron van kalium dat ook helpt om de bloeddruk te verlagen.

Door erbij te bewegen doe je jouw lichaam en bloeddruk  echt een plezier. Succes met het toevoegen van gefermenteerde soja aan je dieet.

Bronnen:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29807048/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409663/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/
  4. https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/1999/06010/Effect_of_Soy_Protein_Supplementation_on_Serum.4.aspx
  5. https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(10)00218-8/fulltext

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share