Cholesterol

Laatste Update: 15 februari 2021

10 tips om je cholesterol te verlagen!

Op de website over cholesterol kun je erg veel lezen over dit onderwerp. De oorzaken, de symptomen, en alle andere cholesterol gerelateerde factoren. Het belangrijkste om te weten is dat je eigen lichaam cholesterol aanmaakt. Daardoor heb je weinig extra vet nodig om voldoende cholesterol te krijgen. Door middel van het juiste dieet en regelmatige beweging kun je cholesterol en alle nadelige gevolgen van te veel slecht cholesterol voorkomen.

Wat de website nog mist is een top 10 van tips om cholesterol te verlagen. Hieronder geef ik je een top 10 met de beste tips om je cholesterol zelfstandig te verlagen. De onderstaande tips staan op willekeurige volgorde!

1.       Uit eten? Doe dit verstandig
Uit eten gaan is heerlijk, echter niet altijd even goed voor je cholesterol gehalte. Wanneer je in heen restaurant zit, heb je geen zin om je te laten beperken! Altijd maar salades eten kan saai worden, en een lekkere vette jus bij een goed stuk vlees is ook niet makkelijk af te slaan!

Sommige restaurants geven ook voedingsinformatie, zoals hoeveel calorieën je eet per maaltijd(1).

Probeer de beperking te minimaliseren en kies uit de volgende beperkingen slechts 1:

  • Of geen alcohol
  • Of geen orgaanvlees
  • Of wel een salade

3.       Porties verminderen
Kleinere porties eten in plaats van 1 grote hebt bij het verteringsproces en daarnaast houdt jij je gewicht op het zelfde niveau. Door kleinere porties te eten, kun je gedurende de dag wel weer porties eten.

Een manier om je porties te verkleinen is door van kleinere borden te eten. Gebruik bijvoorbeeld voor het avondeten een ontbijt bord. Daar past veel minder op en dan heb je al automatisch je portie verminderd.

4.       Geen gewichtsschommelingen
Enorme gewichtsschommelingen kunnen invloed hebben op het dichtslibben van je aderen doordat de vaatwanden beschadigd raken! Het jo-jo effect kennen we allemaal en dit is niet goed voor je lichaam, laat staan je cholesterolgehalte. Hou je gewicht goed is de gaten, door wekelijks even op de weegschaal te staan. Ook het eten van méér kleinere porties kan je helpen op op een goed gewicht te blijven.

Vind je het lastig om op het juiste gewicht te blijven? Kijk dan eens naar de hoeveelheid beweging per dag. Met micro-oefeningen kun je al veel doen als je al van alles aan je dieet hebt gedaan.

5.       Koffie liefhebber?
Niets is zo heerlijk als een lekker als een kopje koffie om 10 uur in in de middag! Het compleet laten vallen van koffie is niet altijd een mogelijkheid. In plaats van te stoppen met het drinken van koffie, probeer dan het aantal kopje per dag te minderen, of gebruik geen suiker/melk meer!

In koffie zitten namelijk vetten die je LDL cholesterol verhogen(2). Neem je altijd oploskoffie? Stap dan in ieder geval over op gefilterde koffie zodat een groot deel van de vetten niet in je lichaam en bloed terecht komt.

6.       Roken
Door te roken worden de vaatwanden beschadigd. Hierdoor kan het LDL cholesterol vast blijven zitten aan de beschadigde vaatwanden(3). Ophopingen van het LDL cholesterol in de bloedvaten zorgt voor een hogere bloeddruk. Door te stoppen met roken is de kans op beschadigde bloedvaten kleiner, dus ook de kans op dichtslibbende bloedvaten.

Meer info: Beschadigde vaatwanden en cholesterol

7.       Fitness liefhebber?
Sporten is heerlijk maar het moet niet te overdreven worden! Je teveel sport kan voor gewichtsschommelingen zorgen waardoor je hierdoor negatief kan reageren! Probeer daarom regelmatig te sporten en dit vol te houden in plaats van om de drie maand of om het half jaar 1 maand fanatiek te gaan sporten. Dagelijks een wandeling kan ook al wonderen doen.

8.       Volg het fitness schema!
Ben je net klaar met werken en ben je net thuis, dan is het logisch dat je liever op de bank zit, dan dat je gaat sporten! Jezelf ertoe zetten om te gaan sporten is moeilijker dan je denk! Een fitness schema opstellen kan je helpen om gericht en op vaste tijdstippen te gaan trainen. Door regelmatig en op vaste tijden te gaan sporten kan je lichaam zich ontwikkelen, je hartspier wordt sterker en de kans op beschadigde vaatwanden wordt kleiner.

9.       Medicatie
Chronische hoge waarden kan in de familie zitten. Simpelweg wat minder suiker eten of stoppen met roken is dan vaak niet voldoende! De medicatie van tegenwoordig kan daadwerkelijk een goede bijdrage leveren aan het verlagen van je cholesterol waarde.

Wel moet er overwogen worden of de bijwerkingen acceptabel zijn. Er is niet 1 medicijn die geen bijwerkingen met zich mee brengt. Lees altijd de bijsluiter of laat je informeren bij de huisarts

10.     Don’t Quit!
Je cholesterol waarden verlagen doe je niet binnen 24 uur. Het heeft ook jaren geduurd voordat je hoge waarden hebt. Heb geduld, en onderneem stappen waardoor je zelfstandig je cholesterol niveau onder controle kunt houden. In het begin willen we zo snel mogelijk resultaat zien, dit kan echter niet! Op langer termijn (weken) zul je het verschil pas merken.

"De aanhouder wint, ALTIJD"

Soms lukt het even niet om je aan alle goede tips te houden. Dat is geen reden om maar helemaal te stoppen. Morgen is er weer een dag en kun je de gezonde gewoontes gewoon weer oppakken. Het gaat erom dat je het blijft proberen ook als het een dagje misgaat.

Tot slot...

Het belangrijkste is dat je niet te veel vet en suiker eet. Vet zorgt namelijk voor een verhoging van je cholesterolgehalte en suiker werkt ontstekingen in de hand waardoor je last kunt kragen van aderverkalking. Gezonde voeding is dus belangrijk.

Daarnaast is het ook goed om gezond te drinken. Dus niet te veel koffie en dan het liefst gefilterde koffie. Water werkt ook goed omdat water vooral goed is voor je vochtbalans en nierfunctie. Het heeft geen nare bijwerkingen, zoals een glas frisdrank dat vol suiker zit.

Regelmatig bewegen werkt ook goed om in vorm te blijven en zo min mogelijk cholesterol te hebben.

Als dit een dagje mis gaat is er niets aan de hand, de volgende dag doe je gewoon weer dubbel je best.

.

Bronnen:

  1. https://search.proquest.com/openview/e5bdbd15222d4f9e6154e98c7d8e60d5/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y
  2. https://heart.bmj.com/content/104/Suppl_7/A25.2.abstract
  3. https://www.mdpi.com/2077-0383/7/4/76

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share