cholesterol medicijnen

Laatste Update: 25 oktober 2022

Waarheid over Policosanol

Er zijn veel manieren om hoog cholesterol te verlagen. Vaak worden statines voorgeschreven, maar veel mensen krijgen ook last van de bijwerkingen (1). Het gevolg is dat er steeds meer natuurlijke alternatieven op de markt komen.

Eén daarvan is het natuurlijke middel "policosanol".  In dit artikel ga ik het hebben over policosanol en of het daadwerkelijk je cholesterol kan verlagen.

Wat is het?

Policosanol is een mix van de componenten gevonden uit suikerriet. In een dubbele blinde studie uitgevoerd door de ‘’National Center For Scientific Research’’  werd het natuurlijke middel getest op effectiviteit. In de studie namen mensen met hoog cholesterol dagelijks 20 mg van het middel en na 24 weken werden de volgende bevindingen genoteerd (*Geen verlaging cholesterol gemeten uit de placebo groep):

 • HDL cholesterol gestegen met 17%
 • LDL cholesterol gedaald met 27%
 • VLDL cholesterol (triglyceriden) gedaald met 12%
 • Totale cholesterol gedaald met 15% (2)
 

Zeggen deze verschillende termen jou niet veel?

Het is erg goed nieuws dat het HDL cholesterol stijgt door het gebruik van policosanol. HDL cholesterol speelt namelijk een belangrijke rol bij het schoon houden van de de aderen. LDL-cholesterol is het slechte cholesterol dat kan blijven plakken op beschadigde delen van de aderen. Als daar dan een HDL cholesterol deeltje langskomt neemt die het LDL cholesterol in zich op.

Op die manier wordt langzaam maar zeker het cholesterol uit de aderen opgeruimd. Doordat er steeds minder LDL cholesterol in het bloed zit wordt het totale aantal cholesteroldeeltjes ook verlaagd. Dit heeft ook te maken met het verlagen van het VLDL cholesterol.

Wil je meer weten over de verschillende soorten cholesterol? Lees dan eerst mijn artikel over LDL, HDL en VLDL cholesterol waarin ik uitleg wat de verschillende soorten cholesterol betekenen voor je gezondheid.

Lees verder: alles over LDL, HDL, VLDL

Interpretatie onderzoek

De resultaten liegen er niet om en zulke verlagingen kunnen volgens het onderzoek de kans op hart- en vaatziekten drastisch doen verlagen. Wel moet gezegd worden dat sindsdien vergelijkbare onderzoeken zijn uitgevoerd en dat die niet altijd dezelfde positieve resultaten gaven.

Dit heeft er me te maken dat alle onderzoeken uitgevoerd zijn in Cuba, en dat is ook de locatie van de suikerriet waar het supplement gemaakt wordt. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van het supplement natuurlijk af. Daarbij zijn er wereldwijd veel meer onderzoeken uitgevoerd en hebben nooit deze dezelfde resultaten gegeven.

In een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in 2006 door de Journal of the American Medical Association werden geen positieve resultaten genoteerd (3). Het kan dus zo zijn dat dit positieve resultaat waar je eigenlijk heel blij van wordt niet bestaat in onafhankelijk onderzoek.

Dosering

De aanbevolen dosering is niet goed vastgesteld in de onderzoeken. Uit onderzoeken werd onder andere een dosering van 10 mg, 20 mg en hoger geprobeerd en alleen werden resultaten gemeten uit het Cubaanse onderzoek. De meeste supplementen potten gaan uit van een dosering van 10 mg.

Als je toch overweegt om het te proberen zou ik altijd eerst starten met een lage dosering. Ik ben sowieso niet te spreken over hoge doseringen wat betreft supplementen. Vaak nemen mensen veel te hoge doseringen zoals bij multivitaminen.

Policosanol bijwerkingen

In het begin werden er weinig bijwerkingen genoteerd, maar omdat het middel veel bekendheid heeft gekregen zijn er inmiddels wel een aantal bijwerkingen bekend.

De bekendste bijwerkingen zijn problemen met de spijsvertering, huiduitslag, hoofdpijn, slaapproblemen en eventuele gewichtsverlies. Daarbij is inmiddels ook bekend dat policosanol de werking beïnvloed van bloedverdunners, knoflook, vitamines en als je overweegt het te nemen moet je zeker eerst overleggen met je arts!

bijwerkingen policosanol

Conclusie

In het begin was ik eerst erg te spreken over het middel policosanol. Echter doordat er geen concrete bewijsvoering is over de échte werking zet ik mijn kanttekening. Natuurlijk kun je het altijd proberen, maar overleg zeker eerst met je huisarts vanwege mogelijke bijwerkingen.

Tips bij het nemen van supplementen

Tip 1: Als je gebruik wilt maken van policosanol is het in eerste instantie belangrijk om je eigen resultaten te monitoren doordat de wetenschappelijke onderzoeken niet allemaal dezelfde resultaten laat zien. Overleg daarom met je arts en laat een bloedonderzoek afnemen voor een goed beeld aan het begin van het nemen van supplementen. Dan kun je bij het volgende bloedonderzoek controleren of het nemen van policosanol voor jou het gewenste effect heeft gehad.

Tip 2: Een supplement is nooit een vervanging voor gezond eten. Als je je dieet en levensstijl niet ook aanpast zal het supplement in de meeste gevallen geen effect hebben. Volg daarom een dieet met zo min mogelijk verzadigde vetten en suikers om je cholesterol vermindering ook op die manier te helpen. Daarbij heeft een gezond dieet als voordeel dat je sneller kunt stoppen met het nemen van medicijnen of supplementen.

Tip 3: Houd de bijwerkingen in de gaten. Omdat policosanol bijwerkingen kan hebben is het belangrijk om dat goed in de gaten te houden. Houd een dagboek bij voordat je begint met de policosanol en ook tijdens het gebruik. Als je dan toch verschil merkt in het slapen of in de werking van andere medicijnen kun je sneller aan de bel trekken en ermee stoppen. Als je juist nergens last van hebt is dat ook prettig om zeker te weten.

Tot slot..

Policosanol is een supplement waarover de meningen verdeeld zijn. Positieve uitslagen van onderzoeken kunnen zijn beïnvloed door het land waar het onderzoek is uitgevoerd en daarom kan je daar vraagtekens bij zetten. Als je toch gebruik wilt maken van een supplement is het belangrijk om dit met je arts te overleggen omdat supplementen in sommige gevallen de werking van medicijnen kan beïnvloeden. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te leunen op supplementen voor het verlagen van je cholesterol, maar om de werking van de supplementen te ondersteunen met een goed dieet en een actieve levensstijl.

Het is beter om natuurlijke supplementen te nemen die bewezen werken en voedingstips tegen cholesterol. Mijn eigen methode kan je hierbij stap voor stap helpen. Voor meer informatie, kijk dan op de cholesterol omlaag methode pagina.

Zijn er mogelijkheden om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bron

 1. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cds/2009/00000004/00000003/art00009
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21739240/
 3. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/202869

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb na een bezoek aan de dokter waar was gebleken dat mijn bloeddruk veels te hoog ander medicijn gekregen en ook policosanol besteld voor een lagere cholestorol ,maar mijn suikerspiegel is plotseling verhoogd de laatste dagen en een vreemd gevoel in mijn hoofd,kan dit door policosanol komen.

  1. Dit zou zomaar kunnen. Wellicht moet je met je arts overleggen om de dosis te verlagen, en rustig aan weer op te bouwen. Op deze manier kan je lichaam beter wennen aan de Policosanol.

   Succes,
   Jack

 2. Moest ook a/d Statines..geweigerd..mijn Apotheker ging op tilt..soort..ging direct mijn huisarts bellen...
  Ik heb nu Rode rijstcapsules en als deze niet voldoende werken...geef ik dat door en dan wordt een sterkere gehaald met Coënzym Q10 erin...uit Griekenland.
  Begin februari bloedonderzoek...en dan weet ik het....
  Wat er ook gebeurd....Statines neem ik niet!

  1. Ik zou het erg op prijs stellen als je ons zo nu en dan even op de hoogte wilt houden over je gebruik van de rijstcapsules. Ik ben daar heel erg benieuwd naar!

 3. Rode rijsttabletten werken wel, maar door Monacoline K 10 mg. opnieuw spierpijn ( net als bij Simvastine) , obstipatie en winderigheid. Opnieuw op zoek naar een ander middel. Mogelijk Q10 of vitamine D-B? Moet ik nog even uitzoeken.
  Arts is redelijk nonchalant , zou meer leverwaarden moeten meten.

 4. Ook rode rijst genomen en sindsdien ook veel spierkrampen. Sindsdien ook andere bloedwaarden o.a. Anti-lichamen: mitosen sterk verhoogd. Kan dit te maken hebben met monacoline K ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share