Darmflora herstellen met yoghurt en wat je nog meer kunt doen + recepten
Meterslang en hol van binnen, dat zijn je darmen. Vooral in je darmen gebeurt er heel erg veel wat van invloed is op je gezondheid. Vroeger was er ook een tekenfilm op televisie waarbij kleine mensjes in een soort onderzeeër het lichaam in gingen om allerlei problemen op te lossen en dan zag je dat het in de darmen krioelde van de beestjes, die vaak ook nog eens ruzie met elkaar hadden.
Het is voor je gezondheid belangrijk dat de goede bacteriën het in je darmen winnen van de slechte bacteriën en dan heb je een goede darmflora.
Toch kan er van alles gebeuren waardoor de darmflora verstoord raakt en waardoor de slechte bacteriën, virussen en schimmels het juist winnen van de goede bacteriën. Daarom ga ik in dit artikel in op manieren om je darmflora te ondersteunen zodat de goede bacteriën winnen. Een van die manieren is door yoghurt te eten.
Belang van een goede darmflora
Je darmen zijn na je maag het tweede verdedigingsmechanisme van je lichaam om ziektes van slechte voeding of een zieke zoenpartner tegen te houden. Het maagzuur doodt al veel ongezonde bacteriën, schimmels en virussen. De rest moet in de darmen worden gestopt.
Als je een goede darmflora hebt eten je goede bacteriën de schimmels, virussen en slechte bacteriën op. Hierdoor kunnen die niet door het darmvlies komen waarna je witte-bloedcellen het virus uit je systeem moeten verwijderen.
Ziekten zoals de griep of een candida infectie worden over het algemeen in de darmen gestopt, maar soms niet en dan moet je je zorgen maken.
Een candida infectie in combinatie met de griep kan namelijk levensgevaarlijk zijn voor iemand met een zwak immuunsysteem.
Juist daarom is een goede darmflora van belang. Het ondersteunt je immuunsysteem waardoor die echt pas bij grote noodzaak in actie komt en waardoor het niet oververmoeid raakt, waardoor je niet genoeg witte bloedcellen hebt om alle bacteriën, schimmels en virussen schadeloos te maken in je cardiovasculaire systeem met alle gevolgen van dien.
Waarom kan de darmflora in onbalans raken
Er zijn meerdere redenen waarom een darmflora in onbalans kan raken. Er zijn wel twee duidelijk aanwijsbare redenen voor een ongezonde darmflora.
Een lange antibioticakuur.
Een ongezond dieet.
Een lange antibioticakuur kan je darmflora verstoren. Dit komt omdat antibiotica zowel de slechte als de goede bacteriën bestrijdt. Vooral bij een lange antibioticakuur is het daarna vrij leeg in je darmen. Hierdoor functioneren je darmen vaak niet meer naar behoren, want je darmen hebben die goede bacteriën ook nodig om voeding goed te kunnen verteren, af te breken en in zich op te nemen.
Een andere manier waarop je darmflora in onbalans kan raken is doordat je een ongezond dieet hebt. Vet en suikerrijke voeding is bijvoorbeeld niet goed voor je goede bacteriën.
Sterker nog, suiker en vet is de voeding voor de candida schimmel. Als die de overhand krijgt in je darmen heb je een probleem en een echte onbalans in je darmen. Niet alleen de candida wordt dan niet bestreden, ook andere bacteriën krijgen dan te veel ruimte om schade aan je lichaam toe te brengen.
Helpt yoghurt om je darmflora te herstellen?
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen.
Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang. De vorm en dikte van de stoelgang wordt er bijvoorbeeld door verbeterd.
Je stoelgang is een belangrijke indicator voor je darmflora. Je hebt de beste stoelgang als hij stevig en toch zacht is en een s-vorm heeft.
Uit ander onderzoek blijkt zelfs dat yoghurt niet alleen helpt om de darmflora te herstellen, maar ook om je maag gezonder te maken en om je immuunsysteem te versterken.
Welke yoghurt moet ik eten voor het herstellen van mijn darmflora?
Als je yoghurt koopt is het belangrijk dat in de yoghurt het bifidobacterium aanwezig is. Deze wordt ook vermeld op de verpakking bij de ingrediënten. Als die er niet op staat kun je die yoghurt net zo goed niet eten.
Controleer daarom altijd het etiket voordat je de yoghurt in je mandje stopt dan weet je zeker dat je de yoghurt je helpt om je darmen weer op orde te krijgen.
Hoeveel van deze yoghurt moet ik eten voor het herstellen van mijn darmflora?
Er wordt aangeraden om tijdens een antibioticakuur 1 portie yoghurt 2 uur na het nemen van de antibiotica te eten om je darmflora te beschermen.
Om je darmflora te herstellen na een antibioticakuur is het nodig om zelfs 2 tot 3 keer zoveel yoghurt per dag te eten gedurende 2 weken lang.
Om je darmflora te herstellen kun je dus het beste 2 tot 3 schaaltjes yoghurt per dag eten voor minimaal 10 dagen en in een ernstig geval 14 dagen.
Daarna kun je weer op normale hoeveelheden yoghurt overgaan, zoals de yoghurt als toetje.
Andere manieren om de darmflora te herstellen
Naast het eten van yoghurt zijn er ook andere manieren om je darmflora te herstellen als die in onbalans is geraakt.
Karnemelk drinken
Karnemelk is net als yoghurt gemaakt van melk en gemaakt met behulp van bacteriën. Hierdoor helpt karnemelk vaak ook om je darmflora te herstellen. Let wel op als je last hebt van lactose-intolerantie, dan is yoghurt toch beter omdat de bacteriën in karnemelk niet alle lactose in de melk afbreken, zoals dat wel voor een groot deel wordt gedaan bij yoghurt.
Zuurkool
Zuurkool heeft die zure smaak, vergelijkbaar met yoghurt, doordat het ook gefermenteerd is. Hierdoor heeft het ook probiotische eigenschappen die de werking van de goede bacteriën in je darmen ondersteunen.
Let wel op dat je rauwe zuurkool of ongepasteuriseerde zuurkool koopt. Dit staat meestal op de verpakking.
Aardpeer
De aardpeer is niet een zeer bekende groente, maar hij is wel erg gezond voor je darmen. Dit komt omdat er vezels in zitten die het bifidobacterium helpen met groeien. Deze vezels hebben daardoor een ondersteunende werking in het verbeteren van je darmflora.
Je kunt ze rauw en gekookt eten, net zoals de zoete aardappel.
Amandelen
Amandelen helpen ook om je goede bacteriën te laten groeien. Dit werkt volgens onderzoek alleen als de vetten nog in de amandelen zitten. Wetenschappers denken daarom dat de goede bacteriën de lipiden gebruiken om te groeien.
Daarbij helpen amandelen ook om je te beschermen tegen verkoudheid of griep. Iets waarvoor je kwetsbaarder bent als je een antibioticakuur hebt gehad.
Vezels
Zoals te merken bij de aardpeer helpen vezels ook om je darmflora te herstellen. Het eten van meer vezelrijke voeding is niet alleen daarom een goed idee. Een ander voordeel van vezelrijke voeding is dat schimmels, zoals candida, daar niets van kunnen eten waardoor ze als het ware uithongeren. Dit is alleen maar beter voor je darmflora.
Suikers en vette voeding vermijden
Daarnaast kun je ook nog een aantal dingen laten om je darmflora te helpen. Als je suikerrijke voeding en vette voeding zoveel mogelijk laat staan zal je darm je daar ook dankbaar voor zijn.
Suiker en vet is namelijk wat de “slechte” bacteriën en schimmels lekker vinden. Hiermee verzwak je juist je darmen.
Laat koekjes, chocolade met minder dan 70% cacao, patat en pizza daarom even staan totdat je darmen weer naar behoren functioneren.
Recepten met yoghurt die goed zijn voor je darmen
Om je te helpen om meer yoghurt te eten om je darmflora te herstellen heb ik een aantal recepten bedacht om yoghurt interessant te houden. Variatie van spijs doet eten.
Een groene smoothie met yoghurt heeft meerdere voordelen voor je darmen. Als je het goed doet heb je namelijk ook nog de vezels van de bladgroenten die je erin doet en daarbij krijg je ook allerlei vitaminen en mineralen binnen die je immuunsysteem versterken.
Avocado is daarbij ook nog een vrucht die erg vezelrijk is, net als de banaan.
Ingrediënten:
Yoghurt
Avocado
Spinazie
Banaan
Kopje water
Bereiding:
Pak een blender of smoothiemaker en doe daar een klein kopje water in. Voeg een hand spinaziebladeren eraan toe. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dat in de smoothiemaker of blender. Pel de banaan en snijd die in stukjes. Doe die stukjes ook in de smoothiemaker of blender.
Zet het apparaat aan en zet hem weer uit als alles goed gemengd is, maar je nog wel stukjes spinazieblad ziet. Die heb je nodig voor de vezels.
Drink smakelijk!
Yoghurt met peer
Een andere gezonde manier om je darmen te versterken is door yoghurt te combineren met stukjes peer. Peer is namelijk een vrucht waar ontzettend veel vezels in zitten, bijna 2 keer zoveel als in een appel! Hierdoor herstel je jouw darmen op 2 manieren.
Daarbij heeft de peer ook een zoetige smaak waardoor de yoghurt ook iets zoeter smaakt.
Ingrediënten:
Yoghurt
1 peer
Bereiding:
Doe de yoghurt in een schaaltje of kom. Was de peer goed en snijd deze in stukken. Snijd ze zo klein dat je het prettig vindt om door de yoghurt te roeren. Voeg de stukjes toe en roer alles goed door elkaar.
Eet smakelijk!
Yoghurt met blauwe bessen
Een ander heerlijk recept om yoghurt gevarieerd te kunnen eten is door yoghurt te combineren met een handje blauwe bessen. In blauwe bessen zitten natuurlijk veel vezels, maar bijna nog belangrijker: Er zitten ook veel antioxidanten in. Deze helpen wellicht niet direct met je darmflora, maar zorgen er wel voor dat je meer energie krijgt en dat je immuunsysteem nog sterker wordt.
Ingrediënten:
Yoghurt
Blauwe bessen
Bereiding:
De de yoghurt in een schaaltje of een kom. Was de blauwe bessen en voeg er een handje van aan de yoghurt toe. Roer alles goed door elkaar en eet smakelijk!
Tot slot…
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Het is verstandig om 2 schaaltjes yoghurt per dag te eten voor ongeveer 10 tot 14 dagen om je darmflora te herstellen. Al helemaal als je net een antibioticakuur hebt gehad.
Daarnaast kun je ook nog andere dingen eten om je darmflora te ondersteunen, zoals zuurkool, aardpeer, amandelen, en vezelrijke voeding. Karnemelk drinken kan ook je goede bacteriën in de darmen ondersteunen.
Het laten staan van suiker en vet eten, in ieder geval tijdelijk, is ook verstandig om ervoor te zorgen dat schimmels geen voeding krijgen en daardoor verzwakt raken.
Heb je last van een onbalans door candida? Dan kun je ook dit gratis e-book downloaden voor nog meer tips om je darmen hiertegen te beschermen. 95% van de lezers is erg tevreden over de tips die erin staan.
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
dank voor deze waardevolle info. Ikzelf heb veel baat gehad, en nog steeds, van de symbion forte. Dat is een probioticum met ook nog extra enzymen erin om je darmflora te herstellen en ook je spijsvertering te ondersteunen. Sindsdien nooit meer last gehad van pds klachten en ook geen opgeblazen buik meer. Heel fijn!!!
Ik welke winkel kan ik yoghurt halen met het Bifidobacterium?
Bij de meeste winkels kun je dat gewoon krijgen, Jeanne.
Bij AH bijvoorbeeld:
https://www.ah.nl/producten/product/wi60063/ah-biologisch-milde-yoghurt
Heel bijzonder deze gegevens te lezen.
dank voor deze waardevolle info. Ikzelf heb veel baat gehad, en nog steeds, van de symbion forte. Dat is een probioticum met ook nog extra enzymen erin om je darmflora te herstellen en ook je spijsvertering te ondersteunen. Sindsdien nooit meer last gehad van pds klachten en ook geen opgeblazen buik meer. Heel fijn!!!