Zuurbranden

Laatste Update: 30 november 2016

De beste tips tegen brandend maagzuur, zuurbranden en oprispingen

Als je last hebt van brandend maagzuur ben je zeker niet alleen. Sterker nog, 1 op de 5 van de mensen hebben regelmatig last van een brandend gevoel achter de borstbeen, oprispingen of verstoppingen.  Dat is 20% van de gehele populatie en bij 44% van de mensen komen de klachten wekelijks terug. Bij 23% van de mensen met zuurbranden komen de klachten dagelijks voor.

Ik merk dit ook aan de reacties die ik op de blog regelmatig krijg: ‘’ik heb brandend maagzuur, wat moet ik doen?’’. Het lijkt erop dat maag- en darmklachten waaronder brandend maagzuur, prikkelbare darm of een gastro oesofageale reflux (GORZ) steeds vaker voorkomt.

Maar hoe kan dit? Er zijn talloze medicatie beschikbaar tegen deze klachten. Toch blijven veel mensen zitten met terugkerende klachten.

Ik kan je nu al direct zeggen dat brandend maagzuur heel goed (natuurlijk) op te lossen is. Maar daar gaan we het zo meteen over hebben.

Epidemie: brandend maagzuur

Het grote probleem van brandend maagzuur, GORZ en gerelateerde maagklachten is dat het je eten betreft. We moeten een bepaald minimum aan calorieën en voedingsstoffen per dag binnenkrijgen. Dit is niet iets wat je kunt vermijden, we hebben voedsel nodig. En juist na het eten beginnen veel mensen klachten te ervaren. Veel mensen denken dan ook dat zuurbranden eenmaal het gevolg is van eten, ik ben hier om je te vertellen dat het niet zo hoeft te zijn.

Wat is brandend maagzuur (zure reflux) precies?

In een eerder artikel heb ik al gehad over wat het precies is. Ik zal het hier nog even kort herhalen: als je er last van hebt weet je natuurlijk waar ik het over heb. Plotseling een brandend gevoel in je keel door maagzuur. En dit maagzuur voelt alsof alles brand en is natuurlijk erg pijnlijk. Het maagzuur heeft als functie dan ook om de spijsvertering te ondersteunen.

Normaal gesproken blijft het maagzuur dan ook in de maag. Maar soms schiet het omhoog in de slokdarm (oesophagus), dit wordt ook wel de zure reflux genoemd en treedt bij veel mensen op één uur na het nuttigen van een maaltijd, maar kan ook direct na het eten optreden.

Het gevolg is dat eten niet langer een moment is van plezier. De angst dat je plotseling te kampen krijgt met zuurbranden of oprispingen maakt het een zeer hinderlijke aandoening. Om het nog erger te maken kan chronische zure reflux ook nog de slokdarm beschadigen waardoor voedingsstoffen niet goed de maag kan bereiken, met alle gevolgen van dien.

Wie krijgt last van brandend maagzuur?

Zuurbranden kan iedereen krijgen, vaak beginnen de eerste klachten op te komen door een ongezond voedingspatroon. Wanneer dit blijft aanhouden kan ontwikkelen in chronische zure reflux. Echter, onderzoek toont aan dat mensen boven de 50 het meest last hebben van brandend maagzuur. Onderzoekers denken dat dit door het verouderingseffect komt: ons lichaam wordt minder effectief waardoor maag- en darmklachten eerder optreden. Dit wordt veroorzaakt door bepaalde gewoontes aangeleerd eerder in het leven. Denk dan aan ongezonde eet- en drinkgewoontes wat eerder nog getolereerd kon worden door een jonger lichaam.

Daarnaast is er een directe link tussen overgewicht en brandend maagzuur. Brandend maagzuur en GORZ komt steeds vaker voor om 2 redenen:

 1. Overgewicht neemt toe
 2. Mensen worden steeds ouder waardoor relatief meer mensen last krijgen

De eerste symptomen

Het klopt dat veel senioren last krijgen van brandend maagzuur. Maar ook jongeren hebben meer en meer te kampen met regelmatige zuurbranden. Dit komt grotendeels door ongezonde eetgewoontes. Dit effect wordt versterkt door de misconceptie dat je op jonge leeftijd het net zo bont kunt maken als je wilt. Helaas betaal je de rekening wat later en brandend maagzuur kan daar één van zijn.

Ik moet dan ook bekennen dat ik zelf regelmatig last had van maag- en darmklachten toen ik student was. In het begin kunnen  de symptomen erg mild zijn. Denk dan aan een wat zure smaak in je mond, of een beetje pijn in de maag. Regelmatige zuurbranden kan zelfs de oorzaak zijn van tandproblemen om het zuur de tanden aantast. Maar ook serieuze klachten zoals een maagzweer en regelmatige maag- en darmklachten.  Echter, het kan ook voorkomen dat je de zuurbranden helemaal niet voelt, maar toch last hebt van brandend maagzuur.

De juiste diagnose is dan ook van essentieel belang. Omdat anders de betreffende persoon jarenlang rond kan lopen met zuurbranden.

Maar hoe weet je dan zeker of je last hebt van brandend maagzuur of zelfs GORZ?

Hieronder een lijst met mogelijke symptomen:

 • regelmatige zuurbranden
 • problemen met je stem
 • astma symptomen
 • regelmatig moeten hoesten
 • brok in de keel
 • opgeblazen gevoel
 • problemen met slikken
 • moeite met slapen
 • boeren en zeker keel
 • heftige oprispingen na het eten

Zoals je kunt lezen zijn er aardig wat symptomen. Niet iedereen heeft last van dezelfde klachten. Echter, wanneer je deze symptomenlijst doorleest en een aantal zijn  herkenbaar. Dan is het belangrijk om vast te laten stellen of je (chronische) brandend maagzuur hebt.

Probleem met reguliere behandeling

Tijdens mijn onderzoek naar deze toch wel epidemische aandoening ben ik tot de conclusie gekomen dat zowel brandend maagzuur als gastro oesofageale reflux niet altijd goed behandeld wordt met reguliere behandelingen. Sterker nog, veel mensen zoeken niet eens  professionele hulp en doen aan zelfmedicatie. Hier schuilt dan ook direct het gevaar, zelf diagnose gaat zelden goed!

Wanneer je de reguliere behandelingen bekijkt valt het volgende op:

 1. Maagzuurremmers zijn alleen maar geschikt om maximaal 2 weken te nemen. Indien je het medicijn op lange termijn moet nemen is het noodzakelijk om dit in goed overleg met een arts te doen. Echter, veel mensen nemen maagzuurremmers alsnog voor langere periodes waardoor er een vergroot risico is op bijwerkingen.
 2. Het kan goed zijn dat het maagzuur dat verminderd wordt door medicatie helemaal niet de oorzaak van je klachten is. Er zijn zeker tegenstrijdige berichten of maagzuur veroorzaakt wordt door te veel of zelfs te weinig maagzuur!
 3. Het verminderen van maagzuur heeft het risico dat er bacteriële overgroei gemakkelijker kan plaatsvinden. Het is niet voor niets dat maagzuur essentieel is om bacteriën te doden of onschadelijk te maken. Bijkomende symptomen van een verminderde maagzuurproductie is gastritis, bepaalde kankers, maagzweer en zelfs ontstekingen!
 4. Tegenstrijdig advies wat betreft je leefstijl. Vaak krijg je te horen dat je minder alcohol moet drinken en minder vet moet eten. Echter, als je kijkt naar de ervaringen van mensen met brandend maagzuur valt op dat in gedoseerde hoeveelheid alcohol en vet zelfs goed is voor de maag.  Wel moet gezegd worden dat te veel transvetten, geraffineerde suikers één van de onderliggende oorzaken van brandend maagzuur is.
 5. Brandend maagzuur kan een bijwerking zijn van andere medicatie. Dit wordt vaak niet behandeld, maar cholesterolverlagende medicatie zoals statines kunnen maagzuurklachten veroorzaken.
 6. Het nemen van medicatie om de pijn te verlichten kan op lange termijn voor meer klachten zorgen. Het is niet zo dat geneesmiddelen niet werken, het probleem is dat middelen zoals maagzuurremmers niet geschikt is voor lange termijn gebruik. Evenals middelen op basis van calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat bieden maar voor een korte tijd verlichting van klachten.
 7. Er zijn natuurlijke oplossingen, voedingsaanpassingen en supplementen wat de onderliggende oorzaak van brandend maagzuur kan wegnemen.

Vergeet niet:

Wanneer je denkt last te hebben van brandend maagzuur of GORZ is het eerst essentieel om de correcte diagnose te krijgen. Pas bij de juiste diagnose kun je starten met een effectieve behandeling. Indien je al weet dat je last hebt van brandend maagzuur, kijk dan kritisch naar je voedingspatroon en probeer daar gerichte aanpassingen in aan te brengen.

Heb je nog goede aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/brandend-maagzuur-introductie.mp4" width="478" height="360" description="alles over brandend maagzuur" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Waarschijnlijk is er TE WEINIG MAAGZUUR. Simpel op te lossen met Sole.
  Het mag niet zouter zijn dan de smaak van zeewater. Ook kan er appelazijn in de sole worden gedaan. Keltkisch zeezout 1 op 3 verdunnen. 1 eetlepel zout en drie lepels water.
  Als het water verzadigd is blijft er wat zout op de bodem achter. Dit is goed. De verdunning in een bekertje water doen en opdrinken.

 2. Hoi Jack,

  Goed artikel en zeer duidelijk! Ik heb alleen wel een vraagje: redelijk wat informatie (bijv. over de directe link met ongezond eten) komt uit onderzoeken. Maar welke onderzoeken zijn dat precies? Of komt het van vanuit overheidsinstanties?

  Gr.

 3. hoi,
  Ben zelf maar aan het uitvogelen geslagen,slikte ruim 7 maanden Omeprazol 20 mg per dag,op advies huisarts en ziekenhuis specialist,dit beviel me niet,voelde me met de dag slechter,opgeblazen buik veel minder energie,zwaar asmatisch ademen,diarree,werd er zelfs een beetje depri van,huisarts wil wel een andere maagzuur remmer voorschrijven dit wil ik niet ben bang voor anders bijwerkingen.
  Ben nu een week gestopt en slik nu Bataine capsule,s elke ochtend bij het ontbijt,er ging een nieuwe wereld voor me open,veel meer lucht,betere stem,voelde fitter,geen diarree meer.
  Maar na een week toch weer zuur oprispen na het ontbijt en avond eten,na een slokje appelazijn worden de klachten minder,ik wil eigenlijk weer terug naar me normale leven.
  Wie heeft er nog een tip,ik ga nooit meer aan die Omeprazol zooi dat vind ik een langzame moordenaar zo voelde het.

  1. Wij hebben vorig jaar een dieet gevolgd met alleen groenten, fruit en wit vlees. Heeft blijvend geholpen. Als er toch een keer maagzuur ontstaat gebruiken we capsules gember.
   Ook hebben we de koffie geschrapt. We drinken nu Pasha koffie uit de gezondheidswinkel.
   Succes.

  2. Hallo,

   Zelfde problemen ,slokdarm ontstoken van medicatie ,erg veel last al een 2 maanden.vooral na middag en avondeten.

   Gastroscopie gehad maar heel pover advies gekregen van docters...

   PANTOPRAZOL 40 mg s morgens en raniditine s avonds

   En gaviscon en vitamines en probiotica ,
   Niets helpt echt...

   Graag advies aub

 4. Heb meer dan een jaar last gehad van behoorlijk zuurbranden (65+). Heb geprobeerd uit te vinden waar het van kwam. Meer zuur eten minder zuur. Medicijnen, minder eten en ander eten niets hielp. Totdat ik een artikel tegenkwam over havermout. Ik neem nu elke morgen en voor naar bed gaan een eetlepel droge havermout. Werk het weg met een slokje water. Binnen drie dagen waren de klachten verdwenen. Hoop dat er mensen zijn die wat aan hebben.

 5. Brandend maagzuur komt bij mijn cliënten vaak voor als een reactie op een glutenintolerantie. Glutenvrij eten en het is over.

 6. Ik krijg juist last van brandend zuur als ik te laat eet
  Te lang zonder eten zit.
  Ik gebruik altijd Calcium Carbonaat, maar begrijp dat ik daar mee moet stoppen.

 7. Ik heb maagzuur agv een middenrifbreuk. Aangetoond door een oesophagusscopie. Enige jare pantaprozol 40 mg gebruikt met uitstekend resultaat. Sinds 2 maanden heb ik deze tabletten niet meer nodig. Mogelijke redenen 13 kg afgevallen.2. Dagelijks opdrukken 25 keer. Zeer tevreden.

 8. Ik maak chronisch teveel maagzuur aan. Slik al jaren ranitidine. Veel water drinken, suikers maken het nog erger. Ok vaak pijn in mijn maag. Soms wordt ik er wel eens moedeloos van.

 9. Slik al jaren esomeprazol 40mg. Als het eeger wordt mag ik savonds nog 1 van 20mg met daarbij sucralfaat .
  Nu misselijk en vreselijk brandend maagzuur. Problemen met name smiddags en smorgens vroeg. Neem dan nog een droge witte boterham(geen bruin wegens nikkelallergie). Niks helpt meer.
  Iemand nog idee?

  1. Ik heb jarenlang esomeprazol gebruikt en dit afgebouwd. Ten eerste omdat ik niet de rest van mijn leven medicijnen wil gebruiken en van de apotheker hoorde dat je afhankelijk wordt van dit medicijn. Ben nu sinds 1 jaar zonder en gebruik baking soda. Ik ben er zeer tevreden over.
   Ik ben ouder dan 60 jaar, de dosering is dan als volgt : 3 x per dag een halve theelepel natriumbicarbonaat oplossen in half glas water en opdrinken.
   Verkrijgbaar bij Jumbo onder de naam baking soda van Arm and Hammer. Succes.

   1. Natrium is een zout, mijn zus die op de dialyse afdeling werkt vertelde dat zomaar meer natriumbicarbonaat nemen heel slecht voor je is, dat mensen dergelijke dingen doen zonder het besef daarvan. Slecht voor je nieren maar ook voor de totaalbalans. Ik zou daar dus voorzichtig mee zijn.

   2. Hoi Janna, even terugkomend op de baking soda..... Mag je, als dit hebt ingenomen, eigenlijk binnen 10 minuten koffie drinken?

 10. Ik heb geregeld last van een vreselijke stekende pijn in mijn maag (vaak dan 's nachts).
  Inmiddels is het redelijk verklaarbaar.... Alcohol (drink ik vrijwel nooit meer), koffie, knoflook, chocola, scherpe kruiden...en meestal een combi hiervan.
  Vanmorgen dronk ik water met gember, munt, en limoen. Vervolgens kreeg ik weer last.....
  Kan ik de conclusie trekken dat ik een maagzuur overschot heb en dat de limoen dit aantoont?

  1. Dat lijkt me geen verkeerde conclusie, Tino.
   Het is dus zaak voor jou om de limoen te vermijden.

 11. Heb al een jaar last van brandende gevoel bovenkant keel. Heb al diverse medicatie geprobeerd. Het is niet constant. Iemand idee wat ik nog kan proberen

 12. Ik ben nu 4 maanden bezig met een ,,dieet,,tegen te hoge colesterol.Ben volledig omgeslagen naar geheel andere eetgewoonte,zoals plots,na 55 jaar,beginnen fruit eten,zogoed als geen varkensvlees,rood vlees,vleessauzen,nooit geen bakboter meer maar rijstolie,droog volkorenbrood ipv wit met boter,massa s bosbessen,kersen,veel vis,nooit geen bier meer,dronk 4 trappisten per dag,gedurende 25 jaar al,wel nog rode wijn,en dit alles resulteerde dat ik plots besefte nooit meer brandend maagzuur te hebben,ik slikte zo goed als dagelijks rennie,ook gedurende jaren al.Hoe het nu met de cholesterol zit weet ik niet,maar van dat brandend maagzuur ben ik mooi af.Ik moet wel bekennen dat dat branderige gevoel(soms tegen de pijngrens)wel n uurtje na de koffie begon maar dit heb ik nu verholpen door de koffie zonder suiker te drinken,want de combinatie van deze twee lijkt me niet ok!

 13. hallo
  even een vraagje ik heb een vreselijk brandend pijn op de borst en rug,slik ranitidine maar helpt niet,ik weet niet meer wat de toen,
  ik slik veel medicatie voor verschillende kwalen,maar dit, wie kan mij raad geven word er erg moedeloos van ik hou het soms niet
  uit van de pijn.

 14. Wat met tijdens de slaap wakker worden alsof je geen adem meer hebt en het gevoel heb dat je. Aan het stikken bent door maagzuur dat naar boven komt. Dit is gebeurd al twee keer tijdens enkele maanden. Dit is een zeer vreselijk gevoel. Wat is dit en wat kan je eraan doen?

 15. Jarenlang heb ik Pantomed 40mg ingenomen. Toen de dokter mij een 6de keer Pantomed voorschreef vroeg hij of ik een gastroscopie wou late doen, hij heeft mij toen ook Pantomed 20mg voorgeschreven omdat ikzelf aangaf dat ik eerst wou proberen te stoppen. Na 2 doosjes van 56 (en een serieuze aanpassing van mijn voedingsgewoonten (dronk echt liters frisdrank iedere dag en at echt vreselijk slecht (vooral take-away dus :p)) begon het stilaan te beteren en tegen de tijd dat mijn pilletjes op waren was ik van alle miserie verlost. Voor degenen die nog steeds problemen hebben is echt 1 van de belangrijkste oplossingen om je eet-drink gewoonten aan te passen. Geen koolzuurhoudende dranken (mag wel, maar met mate), geen pikant eten (1 keer hier en daar kan ook weer geen kwaad), vermijd teveel sauzen (vooral op basis van tomaten). Normaal zou je lichaam alles zelf wel weer moeten kunnen beginnen regelen (en je valt er ook van af natuurlijk 🙂

 16. Sinds enige tijd heb ik last van maag-, gal-, en nierproblemen.
  Mijn idee is dat dit in eerste instantie te maken heeft met het sinds jaren niet uiten van irritatie en teleurstelling.
  De oorzaak van deze emoties ligt in het feit dat ik nogal hoge verwachtingen koester van de wereld waarin ik leef.

  Het meest last van brandend maagzuur heb ik als ik bij voorbeeld chocolade heb gegeten of als de maaltijd te zwaar is geweest en ik daarbij ook te weinig beweging heb gehad.

  In alle eerdere berichten ben ik nog niet tegengekomen het middel 'Bij zuur' van Ayurveda Health BV.
  Voor mij is dit middel een uitstekende hulp bij brandend maagzuur.
  Bovendien lijkt het bij mij de spijsvertering te bevorderen na een te zware maaltijd.
  Het middel kan onbeperkt 3 maal daags worden gebruikt.
  Voor mij niet anders dan positieve ervaring betreffende dit voedingsupplement.

 17. ik heb sinds een aantal weken last van brandend maagzuur niet na het eten maar als ik me buk en ga liggen, ik ben 66 jaar, enig idee waar dit van komt? ik ben 1.73 mtr en 70 kg

 18. Als ik heel goed kauw gaat het goed! als ik last krijg neem ik een wortel en na 3 minuten ben ik er vanaf!!! Bij mijn broer werkt 't ook! heeft zijn medicijnen niet meer nodig!!!! maar werkt niet bij iedereen!

  Groet Cor.

 19. Mieke, juli 2018
  Had ook last van brandend maagzuur met prikkelende hoest. Van huisarts kreeg ik omneprazole maar het hielp niet echt. Afsluitklep was ok.
  Toen las ik dat dezelfde symptomen kunnen voorkomen bij te weinig maagzuur bij senioren. Sindsdien neem ik betaïne HCL om de 2 dagen 1 tablet en dit is voor mij optimaal. Deze dosis mag ook verhoogd worden naargelang de klachten.
  Uiteraard is een gezonde voeding de eerste vereiste!

 20. Ik ben nu 38 jaar na 17jaar
  Werken kom ik veel pijn tegen
  Chronische pijn zeg een huisarts
  Sowieso ben ik thuis ik fiets
  Maar ik word wel dik van 80kl
  Naar 100 in een jaar last kerst eet
  Ik mijn last spek lap
  Is mij last ook
  Volgende dag voel ik op geblazen
  Pijn in mij maag tot nu als ik eet
  Mij kil heb zo een zuur smaak
  Als niet eet zak dit deeltje
  Maar ik drink geen alcohol
  Geen drugs ja wiet
  Voor pijn
  Maar ik denk is tog temaken met
  Bewegen en eten
  Ik slik geen medische
  Ben ik allergisch voor
  Bepaalde stoffen

 21. Ik heb vooral te maken met zure oprispingen als ik veel alcohol heb gedronken. Ook af en toe tijdens de slaap een golf zuur die naar boven komt en een heel benauwd gevoel geeft. Daarnaast heb ik al jaren last van structurele hoest (tot irritatie van mijn omgeving). Continu schraap ik mijn keel. Zou hier een verband zijn en wat kan ik dan het beste doen? Ik heb enig overgewicht (104 kg, 1.87m, man).

 22. Mensen ik wil jullie even waarschuwen dat brandend maagzuur zeer vervelende gevolgen kan hebben. Het is veruit de grootste oorzaak van slokdarmkanker (adenocarcinoom) welke 1 van de meest gevaarlijke type kankers is met zeer slechte prognoses omdat die vaak pas laat wordt ondekt. Het is tevens de snelst groeiende kanker kwa incidentie in de westerse wereld.

 23. Ik heb al jaren last van maagzuur. Neem de laatste vijf jaar pantoprazol. De laatste maanden heb ik veel last bij inademen en hartkloppingen en een licht gevoel in mijn hoofd.... en veeeel stress.
  Kan dit van zuurbranden zijn?

 24. Hallo,

  Ik heb ruim 2 maanden last van zuurbranden. Nooit eerder gehad.

  Mijn vraag is kunt u mij reflux dieet geven het, en welke supletie werkt echt tegen de refluxklachten en de sluitspier te versterken c.q. beter functioneren hiervan.

  Met vriendelijke groeten,
  A. Dimadis.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share