LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De bloeddruk verlagende eigenschappen van Co-enzym Q10 (coq10)

Als je last hebt van een hoge bloeddruk kan het een hele uitdaging zijn om je bloeddruk weer naar de normale ''veilige'' waarden te brengen. Voor veel mensen betekent dit dat ze genoodzaakt zijn om levenslang medicijnen te nemen.

Echter, steeds meer onderzoek laat zien dat er ook een alternatieve methode is om de bloeddruk ''natuurlijk'' te verlagen.

Een uitstekend voorbeeld hiervan is Co-enzym Q10 en dat ga ik in dit artikel behandelen!

Wat is CoQ10 precies?

Dit toch unieke bestandsdeel in het lichaam zorgt voor de energievoorraad en energieverwerking in het lichaam. Het heeft alles te maken met de energie in je lichaam. Het is een vitamine-achtige stof die ook als enzym werkt en overal in het lichaam te vinden is.

CoQ10 heeft twee belangrijke eigenschappen:

 1. Rol in de energieproductie van mitochondrie;
 2. Enzym om de stofwisseling te bevorderen.


De stofwisseling van een mens kun je heel goed vergelijken met de motor van een auto. Er is brandstof nodig voor de verbranding zodat het voertuig kan rijden. Deze verbranding vindt in de cellen plaats. Mitochondrie, die diep in de cellen zit, ondersteunt de verbranding en zorgt ervoor dat we energie (ATP – energie brandstof van de cellen) hebben.

Wanneer iemand een antibioticakuur ondergaat, heeft dit een negatieve invloed op de werking van de mitochondrie. Met name de energieproductie zal vertragen. Dit heb ik zelf ook ondervonden na een lastige infectie aan mijn vinger en ik tijdens de kuur vrijwel geen energie had.

CoQ10 & ATP?

CoQ10 heeft een belangrijke rol om de energieproductie van het lichaam te bevorderen. Dit is de essentie van enzymen. Zonder enzymen is er geen stofwisseling mogelijk, omdat de temperatuur van het lichaam te laag is voor een goede verbranding. Enzymen werken dan als katalysatoren om het verbrandingsproces te bevorderen.

Net zoals cholesterol wordt CoQ10 voornamelijk gemaakt door het lichaam zelf. Echter helpen bepaalde vitamines, zoals B6, B12, en C, het lichaam om aminozuren om te zetten in CoQ10. Dit belangrijke stofje komt overal in het lichaam voor.

Het hoogste aandeel CoQ10 tref je aan in het hart, de nieren en de lever.

Hoge bloeddruk

Dit maakt CoQ10 extra belangrijk bij hoge bloeddruk en hoog cholesterol! Studies hebben aangetoond dat mensen met hart- en vaatziekten een lager niveau van CoQ10 in onder andere hun hartspiercellen hebben (1). Aangezien CoQ10 de energieproductie van het lichaam versterken kan dit symptomen, zoals oververmoeidheid, verklaren.

[pullquote]Daarbij lijkt er een positief verband te zijn tussen het goed functioneren van het hart en de hoeveelheid CoQ10.[/pullquote]

Naast het bevorderen van het hart heeft CoQ10 ook invloed op het oxidatieproces in het lichaam (2). Hoog cholesterol is met name gevaarlijk voor de gezondheid wanneer er oxidatie is in de aderen. Dit betekent dat de kwaliteit van de aderen achteruit gaat waardoor hart- en vaatziekten kunnen optreden.

Door oxidatie kunnen er beschadigingen optreden aan de binnenkant van de aderen. Deze kleine scheurtjes kunnen plekken zijn waar cholesterol zich ophoopt. Daarbij wordt die plaats ook vaak dikker als het lichaam die repareert. Hierdoor wordt de doorgang voor het bloed nauwer en wordt de ader minder flexibel. Hierdoor kan je bloeddruk stijgen. CoQ10 kan die beschadigingen voorkomen waardoor je voorkomt dat je een hoge bloeddruk krijgt vanwege verdikte aderen.

CoQ10 is een sterke antioxidant om oxidatie en vrije radicalen tegen te gaan en daarom kan het zelfs helpen tegen veroudering.

Hieronder een schema met een aantal van de gezondheidsclaims waarvoor CoQ10 zou werken:

coq10 gezondheidsclaims

Het meeste onderzoek is gedaan naar hoge bloeddruk en CoQ10.

Tekort aan CoQ10

Normaal gesproken wordt CoQ10 geproduceerd door het lichaam zelf. Echter, een tekort kan optreden bij bepaalde gezondheidsaandoeningen.

Ook een slecht voedingspatroon kan een rol hebben bij een tekort of juist bij te veel CoQ10. Vandaar dat supplementen effectief kunnen zijn om een tekort op te vangen, maar juist niet handig zijn als je wel voldoende CoQ10 hebt.

Dosering CoQ10

Een typische dosering ligt tussen de 30 en 90 mg per dag. Het is belangrijk om CoQ10 altijd eerst te bespreken met een professional vanwege het feit dat CoQ10 het overal in het lichaam aanwezig is. Te veel aan CoQ10 kan eenvoudig optreden bij over-supplementatie. Dit komt omdat CoQ10 een vet oplosbare vitamine is waardoor te veel in het lichaam blijft zitten. Daarom wordt aangeraden om CoQ10 te nemen bij een goede maaltijd om de absorptie te bevorderen.

Overleg altijd met je arts voor het gebruik van CoQ10 tegen een hoge bloeddruk.

Voorlopige conclusie

Er is al veel geschreven in de medische hoek over de werking van CoQ10 op het lichaam. Het is een erg sterke antioxidant en is met name effectief voor een gezond hart. Dit maakt het ook extra belangrijk wanneer er sprake is van hoge bloeddruk. Omdat er een vergroot risico is op hart- en vaatziekten.

Momenteel lijkt CoQ10 vooral te werken bij hoge bloeddruk! 

Verder is er een verband tussen het nemen van statines en een verminderde hoeveelheid CoQ10 in het lichaam, maar dit verband is nog niet significant er is dus meer onderzoek voor nodig om tot deze conclusie te kunnen komen.

Ook helpt Q10 in samenwerking met meer lichaamsbeweging om je bloeddruk te verlagen. Het nemen van CoQ10 op zich wordt niet aangeraden om de bloeddruk te verlagen, maar als je deze supplementen neemt en ook andere stappen neemt om de bloeddruk te verlagen, zoals extra lichaamsbeweging, kan het een significant verschil maken in de tijd die nodig is om je bloeddruk te verlagen.

In voeding (vooral vleesproducten) zit een klein beetje CoQ10, maar het meeste wordt door het lichaam zelf gemaakt. Daarbij is het niet aan te bevelen om meer vlees te eten vanwege de grote hoeveelheid verzadigde vetten en natrium.

De manier om CoQ10 te verhogen is door middel van supplementen. Belangrijk hierbij is:

 • a. eerst overleggen met een specialist
 • b. goede kwaliteit supplementen
 • c. oppassen met de dosering
 • d. de gezondheidsclaims van fabrikanten kritisch bekijken.

Kortom, er zijn veel gezondheidsclaims over CoQ10 en inmiddels zelf te vinden in zalven. Of CoQ10 supplementen daadwerkelijk helpen tegen hoge bloeddruk moet nog blijken. Echter, een veelbelovend middel is het zeker.

Voor het onderzoek neem een kijkje op de volgende pagina:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Co-enzym_Q10

Heb je zelf ervaring met CoQ10? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! 

Bronnen:

http://europepmc.org/abstract/med/25369277

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287847

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29330704

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6486033/

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Het gezonde dieet bij hoge bloeddruk

Het gezonde dieet bij hoge bloeddruk

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Er is inderdaad nog geen doorslaggevende wetenschappelijke onderbouwing. Echter de resultaten tot nu toe zijn zeker veelbelovend.

   Volgens wikipedia:
   ''De onderzoeksgroep concludeerde dat Q10 het potentieel heeft bij hypertensieve patiënten de systolische bloeddruk met 17 mm Hg en de diastolische bloeddruk met 10 mm Hg te verlagen zonder noemenswaardige neveneffecten.''

   Deze verlaging alleen kan de kans op hart- en vaatziekten drastisch verlagen!

   Bedankt voor de reactie!

 1. Goedenmorgen.
  Ik ben deze week begonnen met Q10 30mg.met maretak en meidoorn caps.
  Gebruik verder vitamine D, groene thee,chiazaad.abrikozen eko.pure chocolade 2 stukjes.
  Maar mijn bovendruk is net een jojo ik hoop dat ik het nu onder controle kan krijgen.
  Ik hou je op de hoogte.Veronica

 2. Er wordt ontzettend veel geschreven over hoge bloeddruk en remedies. Maar je leest nergens iets over lage bloeddruk (hypotensie), waar ik zelf last van heb. Ja, je kunt er wel over lezen, maar er schijnen geen oplossingen voor te zijn. Erg frustrerend, want het maakt je leven vrijwel onmogelijk om te leven. Voor je het weet lig je op de grond door de duizeligheid. Het is een nare aandoening. Weet je hier toevallig niet wat meer over Jack?

  1. Misschien helpt een beetje extra zout. Dit kreeg mijn dochter van de dokter te horen als ze wat duizelig was als gevolg van lage bloeddruk en te snel opstaan na b.v. hurken of zo. Een dropje of stukje kaas/worst/chips.

 3. Mijn huisarts zegt dat ik mijn dosering moet verdubbelen (van 100 naar 200 mg) maar op de beschrijving van q10 staat dat je de aanbevolen dosering niet moet overschrijden. Wat nu te doen? Dit zou helpen tegen aanhoudende spierpijn.

  1. Ik zou dit dan nog even aankaarten bij je huisarts, het is altijd verstandig om kritisch te zijn en dingen goed door te spreken! Nu ben ik zelf geen arts en kan daar geen uitspraak over doen over de dosering. Echter, het is verstandig om deze vraag bij je behandeld arts te leggen.

   Succes!

 4. Mijn moeder heeft al een hele poos een te hoge bloeddruk. Ze krijgt elke keer weer andere medicijnen voorgeschreven maar ze heeft alleen maar last van de bijwerkingen en de bloeddruk wordt er niet beter van. Dus willen we het eens met natuurlijke middelen proberen. Wat volgens mij altijd de beste oplossing is maar oké. Nu vraag ik mij af wat ze het beste kan nemen, coq10 of visolie of toch iets anders? Alvast bedankt.

 5. Hoi,

  Ik ben blij dat ik deze side ontdekt heb ,zeer boeiend .
  Ik gebruikte al jaren q 10 voor gevoelige tandhalzen ,als ik er mee stopte merkte ik dat snel .
  Tegenwoordig gebruik ik ubiquinol ,zou beter opneembaar zijn .Ik neem 50 mg van Now of Best .
  Heb jij een advies over q10 en ubiquinol .ik slik geen bètablokker meer ,had 5 mg bisoprolol.
  Was voor een kleine ingreep bij de huisarts ,ze wil mijn bloeddruk weer eens opnemen ,ben benieuwd .Volgens mij heb ik alleen te hoge als ik gestresst ben .Daarom meet ik het maar niet zelf vind ik te spannend .
  Ik neem ook 90 mg k2 supplement en 3-6-9 (lijnzaad ,teunisbloem en nog iets ) van Now . . Sorry voor mijn lange verhaal .p.s ik word volgende maand 68

  1. Goedemiddag, ik ben ruim 1,5 jaar ICD drager wegens chronisch hartfalen. Toen ik er achter kwam dat ik ziek was heb zelf veel opgezocht via internet en kwam zo al snel uit bij o.a. Q 10. Hoewel in Nederland de artsen niets over dit ( of welk ander supplement dan ook ) zeggen weet ik nu dat in Canada en in Frankrijk Q 10 voorgeschreven wordt aan patiënten met mijn soort klachten. Het is echter wel belangrijk om onderscheid te maken tussen de diverse soorten Q 10. Ubiquinol is de vorm die je wilt hebben. Andere vormen neemt je lichaam niet of veel slechter op. UbiquinoN bijvoorbeeld is een vorm die veel verkocht word maar 8x slechter wordt opgenomen.
   Naast Q 10 slik ik ook een goede, zuivere visolie een multi en vitamine D.
   Voor sommige mensen lijkt dit misschien wat veel maar sinds 3 maanden slik ik geen beta blokkers, ACE remmers en cholesterol remmers meer! Ik kan weer sporten en waarschijnlijk ook weer werken! Uiteraard sta ik nog steeds onder controle en enkele weken terug waren hartfunctie, cholesterolgehalte en bloeddruk prima. Mijn advies aan iedereen is dus, luister naar je arts maar ook naar je lichaam en je eigen gezonde verstand. Co

 6. hallo beste mensen,waarom is de q-10 in Nederland zo duur?, ik zelf haal mijn co q-10 in Amerika bij puritain´s pride en betaal ik omgerekend ca. € 6,50 voor 60 capsules met 100mg. q-10 incl.verzending dit is incl.douane handling en btw ,het enige nadeel is dat het ca.4 tot 6 weken duurt voordat het aankomt ,hoop dat u hier wat aan hebt gr. Jan

  1. Waarom wordt er niet meer Loo Salt gebruikt. Dit zout bevat maar 33% natrium, de rest is kalium. Dit lijkt me veel gezonder.
   Wij gebruiken dit al jaren.
   Aalt Selles

 7. Swanson Ubiquinol 100 mg gebruik ik tegen Essentiële Tremor, 400 mg/dag . Gekocht op internet. Meegenomen is dan de bloeddrukverlaging van 140 naar 125 bovendruk en van 87 naar 77 onderdruk meting s morgens. Leeftijd 77 jaar. Ik gebruik geen enkel medicijn.

 8. Ben 79 jaar, altijd een zwak manneken geweest.
  elke middag en avond verschrikkelijk moe en ijl in hoofd (licht draaierig)

  neem al jaren quatro cardio van WHC onlangs nam ik nog 100 mg nutroquinol bij.

  bij mijn laatste bloedcontrole teveel coenzyme 4431 waar de max norm 1560 is..

  ben onmiddellijk gestopt met quatro cardio en nutriquinol.

  mijn vraag : wanneer kan ik herbeginnen met die supplementen met andere woorden hoelang blijft dit verhoogd coenzyme nog in mijn bloed ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
2 Shares
Tweet
Pin2
Share