Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 april 2017

De effecten van chronische ontstekingen op je gezondheid

ontstekingenEen ontsteking wordt door de meeste mensen niet gezien als een groot gezondheidsrisico. Ja, als de ontsteking in je gezicht zit, of als je een grote open wond hebt. Dan maken mensen zich bezorgt omdat de ontsteking littekens kan veroorzaken of omdat mensen bang zijn voor een bloedvergiftiging.

Toch zijn dit niet de gevaarlijke ontstekingen, dit zijn zichtbare ontstekingen waarvan je met het blote oog kunt vaststellen of de wond heelt of dat de situatie verergert.

Maar in grote tegenstelling tot een wond of een abces kun je de ontstekingen die in je lichaam zitten niet zien, daarom kun je ook niet zelf vaststellen of zo’n ontsteking geneest of juist erger wordt.

Ook kun je zonder hulp van een specialist nooit zeker weten of zo’n ontsteking echt helemaal genezen is, of dat er toch nog restjes geïnfecteerde cellen zitten.

Toch worden deze ontstekingen vaak afgedaan met de diagnose:  “het geneest vanzelf wel.”. En dat is onbegrijpelijk, want de ontstekingen in je lichaam zijn minstens zo gevaarlijk als een oppervlakkige zichtbare ontsteking. Deze onzichtbare ontstekingen kunnen de veroorzaker zijn van allerlei grote en kleine  gezondheidsklachten, van hoge bloeddruk tot Alzheimer en kanker aan toe!

Wat is een ontsteking

Om je een duidelijk beeld te geven van wat een ontsteking nou precies is zal ik je uitleggen wat er gebeurt met je cellen als deze ontstoken raken. Want een ontsteking is een reactie van je immuunsysteem, de ontsteking is dus een lichaamseigen mechanisme.

Ontsteking door externe factoren

Een ontsteking kan het gevolg zijn van een infectie, dus je lichaam reageert op een virus, bacterie of een lichaamsvreemde stof. Deze ziekteverwekkers richten schade aan de lichaamscellen, het gevolg is dat je immuunsysteem in actie treedt en deze ziekteverwekkers probeert op te ruimen en de schade te herstellen.

Dit herstelproces is de ontsteking, het lichaam maakt extra witte bloedcellen aan die het geïnfecteerde gebied ziektevrij proberen te maken zodat er weer een normale gezonde functie van de cellen kan plaatsvinden en er een normale celdeling plaatsvindt.

Ontsteking van binnenuit

Echter een ontsteking kan ook ontstaan door overbelasting of slijtage. Denk daarbij aan een slijmbeursontsteking of kiespijn. Hierbij zijn er geen lichaamsvreemde stoffen die de ontstekingsreactie uitlokken maar is er sprake van overbelasting of slijtage wat het lichaam probeert te repareren. En ook deze reparatie vindt plaats door middel van een ontsteking.

Wat zijn de gevolgen van een ontsteking.

De gevolgen van een ontsteking op korte termijn zijn dat je lichaamstemperatuur stijgt, omdat het lichaam keihard moet werken om zichzelf te repareren. Echter, is het lichaam niet in staat om het beschadigde weefsel fatsoenlijk te herstellen, dan kun je last krijgen van een chronische ontsteking en krijg je te maken met blijvende schade aan de cellen in je lichaam.

Doordat je lichaam niet in staat is de schade te herstellen krijg je een soort vervolgschade, de cellen die niet gerepareerd worden door je immuunsysteem kunnen gaan muteren. Daarom kan een chronische ontsteking uiteindelijk leiden tot kanker. Dit is dan gelijk het grootste doemscenario, maar er kunnen heel veel andere klachten ontstaan die ik zo zal benoemen.

Een ander gevolg van een chronische ontsteking is dat je immuunsysteem zelf overbelast raakt. Je immuunsysteem is niet gemaakt om een eeuwige strijd te voeren, je immuunsysteem is gemaakt om in een korte periode hard in te grijpen.

Op de eerste plaats kan de ontsteking zich dan uitbreiden naar de omliggende organen. Echter, doordat je immuunsysteem de ontsteking niet onder controle heeft kunnen de geïnfecteerde cellen vrij door het hele lichaam circuleren via je bloedbaan.

Hierdoor ontstaan allergische reacties en ontstekingen op plaatsen waarvan je de link tussen de originele plek van ontsteking en de nieuwe ontsteking helemaal niet zou leggen.

Waarom worden ontstekingen vaak over het hoofd gezien of niet goed behandeld?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland worden in Nederland een heleboel markers die duiden op een ontsteking of kanker, zogenaamde tumormarkers niet gemeten. Dit beleid wordt gevoerd omdat veel van deze markers vals alarm zijn, een kleine ontsteking kan ervoor zorgen dat deze tumormarkers verhoogd zijn.

Het nadeel hiervan is dat je ook veel ontstekingen ook over het hoofd ziet, immers al die valse alarmen die die tumormarkers afgeven zijn in negen van de tien gevallen een ontsteking.

Daarnaast kun je ontsteking ook vaststellen door middel van ontstekingswaarden meten in het bloed. Ook hierbij geeft zo’n verhoogde waarde geen duidelijke indicatie. Als jij griep hebt zijn deze waarden flink hoog, dus ook hier is het beleid weer zo ingericht dat bij een ontstekingswaarde tot 10 eigenlijk geen actie wordt ondernomen.

Er wordt kort door de bocht gewoonweg niet heel veel onderzocht tijdens een bloedonderzoek omdat een ontsteking meestal vanzelf wel geneest, een nauwkeurigere screening op ontstekingen kost meer tijd en geld, dit zou beteken dat de premies omhoog moeten en daaruit is de afweging gekomen kosten onderzoek versus kosten gevolgen van chronische ontstekingen.

In bijvoorbeeld Duitsland is het beleid meer gericht op preventie, daardoor kan een Duitse arts gewoon veel meer zaken laten meten dan in een bloedonderzoek in Nederland mogelijk is.

Je ziet ook recent in het nieuws hoeveel discussie ontstaat over onderzoeken van bepaalde tumormarkers.

De combinatie van het beleid dat gericht is op genezen als er eenmaal klachten zijn, met het feit dat de klachten van een interne ontsteking heel breed en vaag zijn. Een ontsteking aan je darm geeft bij wijze van spreken pijnklachten in je nek. De plek waar jij pijn voelt hoeft zeker niet de plek te zijn waar de ontsteking zit.

Dit maakt het voor een arts heel lastig om een chronische ontsteking vast te stellen.  Hij moet op basis van deze vage klachten een inschatting maken van wanneer vervolgonderzoek noodzakelijk is. Hij zal zich op de eerste plaats richten op je medische verleden. Dus je moet al een flinke tijd met klachten rondlopen voordat dat vervolgonderzoek wordt gestart.

Welke ziektebeelden kunnen veroorzaakt worden door een onderliggende ontsteking?

De lijst met ziektes die hun oorsprong vinden in een chronische ontsteking is heel erg lang.

Op de eerste plaats heb je de hart- en vaatziekten. Een chronische ontsteking zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten op lange termijn aangetast raken. Dus je loopt extra risico op hoge bloeddruk, een beroerte en je loopt grotere kans op een hartaanval.

Daarnaast kan een chronische ontsteking ook ervoor zorgen dat je hersencellen aangetast raken, het gevolg is Alzheimer. Andere organen die aangetast kunnen raken door een chronische ontsteking zijn je galblaas, je alvleesklier en je nieren.

Het gevolg kan diabetes zijn, maar deze organen kunnen zelf ook ontstoken raken en dan heb je een serieus probleem.

Ook kan een chronische ontsteking ervoor zorgen dat je immuunsysteem op hol slaat en er allerlei allergische reacties ontstaan. Je twee grootste organen, je huid en je darmen, ondervinden de meeste klachten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn, GERD en PDS.

De meest voorkomende  huidklachten  die het gevolg zijn van een chronische ontsteking zijn huidallergieën, eczeem en psoriasis. Daarnaast kun je problemen krijgen zoals astma, fibromyalgie en Multiple Sclerose.

Ook kunnen chronische ontstekingen bijdragen aan ziektes die je neurologisch stelsel aanpakken, of schade aanrichten aan je spieren en gewrichten.

Een heel groot deel van de klachten uit zich in je spijsverteringsstelsel, dit is ook logisch, je huid is echt een barrière die je moet beschermen tegen vreemde stoffen. Je hele spijsvertering heeft een veel moeilijkere taak, daar worden stoffen van buitenaf omgezet in voedingsstoffen voor je lichaam.

Dus hier vindt een transformatie plaats van lichaamsvreemd naar lichaamseigen. En hier kan een chronische ontsteking, oftewel een overbelast immuunsysteem, het makkelijkste de mist in gaan.

Daarom uit een chronische ontsteking zich vaak in de darmen. Je immuunsysteem gaat voedingsstoffen beschouwen als ziektekiemen waardoor je darmen ontstoken raken. Je lichaam probeert iets te herstellen wat niet hersteld hoeft te worden.

Welke voedingsmiddelen verergeren chronische ontstekingen

Om de kans op ontstekingen zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk dat je op de eerste plaats zorgt voor een stabiele suikerspiegel.

Dus stap 1 in het voorkomen van chronische ontstekingen is je inname van suiker te verminderen.

Daarnaast moet je oppassen met de inname van alcohol, bewerkte voeding, gluten en zuivel. Dit zijn de voedingsmiddelen waar een geïrriteerde darm het meest heftig op reageert.

Ontstekingen voorkomen door je immuunsysteem te helpen

Je kunt je immuunsysteem tegenwerken met veel stress, ongezonde voeding en een onregelmatig leven. Je kunt je immuunsysteem ook sterker maken. Een sterk immuunsysteem hangt nauw samen met een gezonde spijsvertering. Je spijsvertering kun je het beste ondersteunen door gezonde voeding. Dus elke dag groente, fruit wat nootjes en wat mager vlees of vis. Ook verbeter je je darmfunctie door voldoende te bewegen.

Een half uur per dag lopen is niet zozeer belangrijk voor een ideaal figuur of een goede conditie, uiteindelijk is de grootste winst van voldoende beweging onzichtbaar, je versterkt je immuunsysteem.

Daarnaast is stress, al dan niet in combinatie met een slechte nachtrust, funest voor je immuunsysteem. Als jij beter met stress leert omgaan zet je de eerste stap naar een domino effect in het verbeteren van je gezondheid: je leert beter met stress omgaan, daardoor slaap je beter, je hebt minder stress dus je reageert ook minder geïrriteerd naar je omgeving en daardoor reageert jou omgeving weer vriendelijker terug, en zo krijg je steeds minder stress.

Ik weet het, het klinkt een beetje te mooi om waar te zijn maar geloof me, zorg ervoor dat je stress aanpakt, het zal je goed doen!

Tot slot…

Nog een keer kort samengevat wat je moet doen om chronische ontsteking te voorkomen of tegen te gaan. Want iedereen zal wel een keer ziek worden, een virus of bacterie oplopen. Het is de kunst om vooral het chronische te voorkomen. Want het grootste probleem van een chronische ontsteking is dat je niet snel deze diagnose krijgt, maar er vaak maanden of zelfs jaren mee doorsukkelt totdat je dokter het probleem heeft vastgesteld.

Onthoudt daarom het volgende:

 • Als je denkt dat je last heb van chronische ontstekingen is de eerste stap je huisarts of specialist zover krijgen dat hij bij jou wel dat vervolgonderzoek doet zodat chronische ontstekingen bevestigd of uitgesloten kunnen worden.
 • De behandeling zelf: Als medicijnen niet werken kan het zijn dat de ontsteking operatief verwijderd moet worden. Wees niet bang, laat je niet afwimpelen.
 • Zorg ervoor dat je immuunsysteem alle kansen krijgt om zelf het lichaam te herstellen, dan verdwijnt de ontsteking ook.
 • Gezond en gevarieerd eten. Groente, fruit, nootjes, vis, mager vlees. Niet roken, pas op met alcohol, eet zomin mogelijk eenvoudige koolhydraten. Als je al een chronische ontsteking hebt wees extra voorzichtig met bewerkte voeding, gluten en zuivel.
 • Leef gezond. Zorg dat stress niet jouw leven domineert, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, zorg voor voldoende nachtrust.

Een hele belangrijke stap in het voorkomen van chronische ontstekingen is goed voor je tanden zorgen. Poets je tanden twee keer per dag. Daarnaast moet je regelmatig naar de tandarts gaan. Ga minimaal twee keer per jaar voor controle naar de tandarts, ook al is een bezoekje aan de tandarts niet leuk. Een slecht onderhouden gebit is een hele grote veroorzaker van chronische ontstekingen.

Bronnen:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/07/inflammation-triggers-disease-symptoms.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25741579

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303878

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een punt van aandacht is juist dat vaak door wortelkanaalbehandelingen permanente ontstekingen ontstaan die het immuunsysteem overbelasten .... Hier is bij de tandarts geen begrip voor.
  Idem bij bijvoorbeeld candida, daar kan een huisarts weer niets mee.

   1. Jazeker! Ik had al jaren pijn bij 2 kiezen bovenin. Zijn uiteindelijk getrokken omdat de wortels verdwenen. Ook elk jaar een heftige keelontsteking met daarna weer antibiotica. Daar kreeg ik dan weer kiespijn van. Uiteindelijk kiezen laten trekken, implantaten laten plaatsen. Maar te weinig bot, dat is getransplanteerd en vlak daarna kreeg ik een grote afte vlak boven mn implantaten. Werd weggestuurd door de implantoloog, had hij nog nooit van gehoord! Afijn, pijn bleef, ik wilde de implantaten er uit. Huilen bij de tandarts die me uiteindelijk doorverwees naar de kaakchirurg, Die heeft mij geopereerd. Bleek een tunnel te zijn vanuit mijn kaak naar mijn sinus. Vandaar elk jaar die keelontsteking, er was dus een open verbinding! Bacterie van mn kies, naar mn amandelen vice versa. Hij zei dat dit er zeker 10 jaar over gedaan heeft om zo`n tunnel te worden. Oo al die jaren hoge bloeddruk! Nu weer last omdat er een kies is getrokken die naast de implantaten zat, maar ik heb goede hoop dat t toch snel beter gaat. Binnenkort mn bloeddruk weer eens laten meten

 2. En weer een heel goed artikel!! Ik heb auto imuumziektes. Bloedwaarden van ontstekingen zijn verhoogd.al jaren.. Net vandaag weer de uitslag gezien. Er wordt niks mee gedaan. Ook lijkt dit niet goed voor je lichaam. In dit artikel staat dat het belangrijk is je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Die is verre van stabiel bij mij.
  Allemaal weer dingen die ik mee neem naar de arts!

  1. Een bloedsuikerspiegel die op en neer vliegt is nooit goed voor je lijf, en moet weer in balans gebracht worden.
   Succes met je verhaal bij je behandelend arts!
   Hou je me op de hoogte?

 3. Hallo, ik lees dit met extra interesse, want mijn lichaam doet dingen waar nog geen verklaring voor is gevonden. Beetje lang verhaal, maar ik kan alle hulp nu heel hard gebruiken.

  Ik was heel lang erg angstig voor naalden. Zo erg dat ik liever zonder verdoving een wortelkanaal behandeling liet uitvoeren, dan een verdoving via een naald te nemen. Toen moesten mijn verstandkiezen eruit! Ik wist niet hoe ik dat moest doen, en heb uiteindelijk jaren doorgelopen met 1 verstandkies die elke keer weer begon te ontsteken.

  De climax daarvan kwam toen mijn tandarts me niet meer wou (kon) helpen vanwege de ontstekingen. Ik heb dit aangegeven bij mijn huisarts, maar de huisarts geloofde niet dat ik een ontsteking had, dus ik kreeg geen anti biotica. Ik wist dat het behoorlijk fout zat, maar kreeg nergens hulp, tot het in een paar dagen enorm misging, Ik kreeg bovenop de kaakontsteking, in een paar dagen tijd, ook keelontsteking, oorontsteking en dag 3 longontsteking, en had bloedvergiftiging,

  Toen geloofde mijn huisarts me wel! Ik kreeg anti biotica en knapte sne weer op. niet lang daarna heb ik de verstandkiezen eruit laten trekken. Ik vraag me nu af of de ontsteking in mijn kaak ooit helemaal weg is geweest. De afgelopen 3 jaar ging er achter elkaar van alles mis.

  Ik kreeg een liesbreuk (aan geopereerd), navel breuk (2 x aan geopereerd), Een bot breuk in mijn voet (grote teen links) die maanden lang helemaal niet heelde (mijn voet is nu nog dik en zeer pijnlijk). Toen ik werd geopereerd aan een pees in mijn hand, en ik al preventief aan de anti biotica ging, is mijn hand alsnog heel heftig gaan ontsteken (ik kreeg ook ammoxiciline, wat op mijn nog weinig effect heeft).

  2 weken geleden hoorde ik bij de dokter dat alle 5 mijn tenen ontstoken zijn, diezelfde week nam de tandarts foto's en die waren verschrikkelijk (daar zit ik zo mee): bijna elke wortel (kanaal) is ontstoken. Hij wou onder alles eruit trekken voor een kunstgebit. Dit terwijl ik nog al mijn tanden en kiezen heb (behalve mijn verstandkiezen). Vorige week kreeg ik bloedonderzoek, (en een 24 uurs meting van mijn bloeddruk) en er is geen ontsteking te vinden in mijn bloed!

  Ik ben de afgelopen weken wel 5 kg afgevallen, Heb overigens de afgelopen 3 jaar ook de volgende diagnoses gehad: Artrose, slijmbeursontsteking, hoge bloeddruk en ik heb last van diabetes symptomen (maar uiteraard, is dit van de afgelopen 3 keer bloedonderzoek, maar 1 keer uit mijn bloed waarden gebleken).

  De huisarts weet het niet meer. ik vermoed toch al een tijd een verwaarloosde ontsteking, Wat denken julllie

 4. mijn vriend heeft diabetes en weet sinds kort dat hij de ziekte van crohn heeft, elke keer heeft hij ergens anders weer een onsteking ondanks prednison en anti-biotica's
  de artsen willen de ontsteking in zijn darmen niet weghalen met een operatie juist omdat hij onstekingen heeft. wij weten het niet meer.
  hij wordt zieker en zieker.
  war nu?

 5. Wel leuk om te lezen, een andere uitleg die veel dokters en ziekenhuizen niet meegeven maar wel veel meer verklaard en laat zien welke dingen in verband kunnen gebracht worden. Ik ben spijtig genoeg ziek gevallen, bacterieel infectie en is er na een halfjaar gezegd geweest dat ik PDS heb. Al van kinds af aan altijd ziekte kind geweest, bovedien nog is HSP zoals ze het tegenwoordig labelen en heb ook nog eens paradontitis bij gekregen. Ik zoek al jaren wat er mis met mij is omdat ik altijd last heb gehad van onstekingen zelfs op de domste plaatsen, 4x griep op een jaar, enz.. ook pijn die vele mensen niet willen snappen of niet begrijpen. Mentaal brengt dit enorm veel problemen mee soms. Dus ik denk dat ik niet meer verder moet zoeken wat de oorzaak is want dokters en specialisten vinden nooit niks duidelijk. Stress kan inderdaad enorm veel voor problemen zorgen maar het is onvermijdbaar geworden. Ik zie meer pijn en leed dan dat je nog geluk ziet op de wereld. En ik jaag me er continu in op hoe en wat ik ook heb geprobeerd om te leren ontstressen. Dus enige is nog blijven geloven in het goede en hopen dat het ooit vanzelf betert allemaal.

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen en voor jouw aanvullingen, Sammy! Wordt heel erg op prijs gesteld!

 6. Hallo
  Bij mij hebben ze wel ontstekings waarde gevonden in me bloed van me gal nier en lever het meest....
  Kreeg er niks voor en werd wel 4dagen achter elkaar geprikt om te kijken of het stijgde of zakte... Bij mij zakte het inderdaad vanzelf....
  Het gekke ervan is dat ik nooit last had van die plekken maar al 9 dagen met koorts liep en diarree en zelfs donker rood bloed in ontlasting plassen deed pijn zo erg dat het glas leek en de pijn zat bij mij in me darmen maar daar zagen ze niks van in me bloed... Ik heb vaker last gehad van me darmen het zijn ook geen krampen maar echt steken ik krijg zo'n aanval 20 tot 50 keer per dag en ze doen er niks aan omdat me bloed er niks over verteld en ze denken dat het een maagzweer is maar ik weet echt wel het verschil tussen pijn in me boven buik of rond om me navel en net iets erboven
  Weet iemand misschien wat het kan zijn en wat ik heb? Iemand heeft me verteld dat het de ziekte van chroom is omdat zij precies het zelfde heb mee gemaakt als mij en ook niet goed gelijk werd behandeld ermee

 7. Ik heb sinds een jaar acute spierreuma opgenomen in het ziekenhuis bloedbezinking heel hoog Prednisolon
  waar ik me niet lekker bij voel nu een jaar later eerst bloed waarde lager twee maanden later
  weer hoog 31 volgende week dokter bellen weer voor de uitslag .denk moet dan toch een ontsteking zitten.
  Ben gaan uitzoeken op internet en denk dat ik nu Van Vita-Reform celzouten dat zijn mineraalzouten bij mijn prednisolon ga gebruiken .
  .

 8. Lieve mensen,
  Ga aub allemaal aan de gember!!! Is de beste ontstekingremmer die er is!! Het beste is dagelijks een shot met de juicer. Wanneer ik een ontsteking heb bv pijn in mijn hand dan maak ik een kompres van gember met de rasp en doe ik het met verband op de pijnlijke plek. En stop met chemische pillen en vooral met antibiotica dat verzwakt je eigen immuunsysteem heel erg!!

  1. Helemaal met je eens, Brenda. Gember is een wondermiddeltje wat écht werkt voor heel veel verschillende aandoeningen.
   En preventief houd het je lijf in topconditie!

  2. Lieve mensen,

   Robert Jan en Brenda hebben helemaal gelijk.

   In 1996 ben ik geopereerd aan mijn hart (aangeboren hartafwijking), veel antibiotica gekregen en daarna begonnen de problemen.
   Benauwd in mijn longen en luchtwegen (astma), ontstekingen in mijn neusholtes (in 2001 en 2010 aan geopereerd) en ontstekingen in mijn longen (42% longinhoud in 2013).

   Vanaf 1996 t/m 2013 bij verschillende artsen voor deze problemen geweest, maar in 2013 was ik er wel klaar mee en heb mijn voedingspatroon en leefstijl compleet omgegooid.

   Geen tot bijna geen suiker meer, elke ochtend start ik met een groente / fruit smoothie en een stukje advocado, roomboter i.p.v. margarine, en geen koek, snoep en chips meer, en dus veel kruiden (gember, kurkuma zijn natuurlijke ontstekingsremmers)

   Klinkt misschien als een heel saai leven 🙂 maar ik heb echt met tranen in mijn ogen in mijn bed gelegen. Ik wist het niet meer, medicijnen hielpen niet en gewoon thuis de trap oplopen was al een heel dingetje. Ik was toen 40 jaar oud.

   Nu ruim 5 jaar verder komt langzamerhand mijn reuk weer terug, loop met twee treden tegelijk de trap op :-), mijn medicijn gebruik is met 2/3 afgenomen en volgens mij ben ik thuis een stuk gezelliger (partner van en vader van twee jongens)

   Leer meer van Robert Jan maar ook van Richard de Leth. Richard is arts die schrijft over leefstijl.

   Heel veel ziekten hangen namelijk samen met chronische of laaggradige ontstekingen.

   Heel veel succes!

   Groet, Ron

 9. Natuurlijk kan je ook nog er vol voor gaan en een veganistische levensstijl gaan leiden, het is uiteraard geheel aan ieder zelf hoe ver ze in hun gezondheid willen gaan.
  Dierlijke producten zijn gewoon niet nodig om te leven, en vaak een aanslag op je lichaam.

 10. L.s.

  Met interesse heb ik bovenstaande gelezen over chronische ontstekingen.
  Mijn fysiotherapeut bracht mij aan het denken hierover.
  Hij vertelde dat ontstekingscellen kunnen muteren!?
  Nl. Ik heb 2 jaar geleden 2x longontsteking gehad; behandeld met antibiotica.
  Half jaar geleden 3x blaasontsteking; behandeld met antibiotica.
  Sinds 1 maand slijmbeursontsteking in mijn heup. Ontstekingsremmers gehad welke niet hebben gewerkt.
  Fysiotherapie.
  Nogsteeds veel pijn van mijn heup. En opnieuw ontstekingsremmers en pijnstillers gekregen.
  Helaas nog geen verbetering. Krijg last van mijn darmen, buikpijn en diarree.
  Denk dat ik binnenkort weer naar de huisarts terugga en vraag om bloedonderzoek om onstekingswaarden te onderzoeken.

  Of heeft u of iemand ander advies voor mij?

  Bijvoorbaat dank,
  Lia

 11. Zie hem nu!

  Ook wil ik aanvullen dat bij mij ruim 30 jaar geleden fybromialgie is vastgesteld.
  en dat ik regelmatig voorhoofdsholte ontstekingheb.
  grt.
  Lia

 12. Vraag aan. Brenda? Hoe maakt u de gember? Raspen enmet water mengen en dan opdrinken? En hoeveel per dag? Alvast bedankt. Mvg.

 13. Ik heb bactroban gekregen tegen mijn chronische ontstekingen die echt overal in mijn lichaam ineens opdoken. Ergens op internet een artikel gelezen dat dit komt (kan) door een bacterie die via je neus binnen komt. Mijn huisarts laten lezen en kon zich hier helemaal in vinden. Simpele oplossing; neuszalf. En jawel... sindsdien geen ontstekingen meer gehad....

 14. April 2017 twee MRI op drie maanden , twee infiltraties gehad, waarbij heel veel pijn in mijn rug, uitslag was ontstekingen aan de tussen wervels helse pijnen, specialist kon niets meer doen voor mij,weeral een schok, omdat ik al 10 jaar infiltratie kreeg en goed mee was, nu stuurde hij mij door om fysio te doen, 8 weken gedaan en kleine verbetering, daarna ontstekingen op mijn voeten bovenkant en tenen, teug medicatie , daarna terug op mijn rug, ondertussen ook op kaakbeen, ben het beu om constant met pijn te lopen en constant na dokters te gaan , ondertussen aant vechten tegen depressie

 15. dit is misschien ook interesant, op you tube is er meer over te vinden, bv the grounded documentaire, dat ook een heleboel ontstekingen bij mensen gingen ontstaan door isolatie van de aarde die nul volt is maar door rubberen zolen dus isolatie, en de toenamen van kunststoffen, ook in huizen, en de toename van electromagnetische velden, het stroomnet, antennes gsm, wifi, en natuurlijk ook natuurlijke achtergrond fenomenen.
  er op mensen hun lichamen nu constant een elektrisch veld van vooral wisselspanning, en wat gelijkspanning is komen te staan, welke dus niet afvoeren, want er is geen nul potentiaal, om dit veld op af te voeren in de buurt. die is er wel de aarde maar daar staan we niet in contact mee.

  het lichaam op cel niveau een gezonde cel ongeveer - 0.25 volt zou moeten zijn, en bij reperatie - 0.50 volt, wat natuurlijk niet gaat als er constant een plus veld op je lichaam staat, ik mete thuis in de woonkamer + 2.45 volt, en op mijn waterbed + 41 volt ac is wisselspanning, en wanneer de stekker van het verwarmingselement verkeerd om gepoold in het stopcontact zat zelfs + 82 volt, op het lichaam.
  nu denken veel mensen misschien gelukkig geen waterbed, maar een metalen bed frame, waar evt ook stroomdraden tegenaan liggen of verstelbaar met een motertje, bokspring met stalen veren die als een antenne funtioneren magnetisch geladen raken, elektrisch dekkentje, wekker radio.
  zullen natuurlijk ook niet veel goeds doen, of achter de muur bij je hoofd, een koelkast draaistroom moter, enz en wat nog meer mogelijk is.

  ik woon drie hoog achter midden in de stad dus om nou even een aardpen in de straat te laten slaan is niet echt een optie, maar indien er randaarde is in huis, of het waterleiding systeem, indien niet van kunststof, dan is er een nul potentiaal die ook de aarde bereikt hetzij via de waterleiding of ook naar over het algemeen een aardpen, drie aansluiting vormen in nederland, van randaarde.
  ben ik hier helemaal blij mee met deze optie nee ivm met een evt kortsluiting van een apparaat op randaarde, bliksem inslag, of juist nog meer straling op het lichaam omdat het stroomnet ook als een antenne functioneert, plus data apparaten en andere storing die de groen gele aarde lijn kan laden met spanningen en of storingen, maar over het algemeen de weg van de minste weerstand zullen lopen, naar de aardpen.
  en niet naar een hoog ohmig voorwerp, ons lichaam, op een doodlopende lijn, die niet laag impedant is.

  ik heb twee roestvrij stalen matjes gemaakt 1 voor op de bank met een lapje stof er op, en 1 voor op het waterbed tussen 2 moltons.
  in de woonkamer ben ik nou ongeveer +0.3 volt en op het waterbed + 0.8 volt zou ik rechtsteeks op het rvs liggen of zitten zonder stof er tussen dan wordt ik 0 volt, maar ja dat zit of ligt nou ook niet echt lekker.

  ik heb ook al heel lang last van mijn onderrug, wat natuurlijk ook wat versleten is, maar ook denk ik niet hersteld omdat het er chronisch ontsteekt, volgens de documantaire duurd dit herstel proces ongeveer drie maanden, mijn proef is nu ongeveer 1 maand en ik heb het idee dat het aan het verbeteren is, in de docu levert een vrouw haar aarding set in want het ging zo goed dat ze bang was dat ze haar arbeidsongeschiktheid uitkering zou kwijt raken 🙂

  het idee van het ontsteken zou zijn dat, witte bloed lichamen, telkens een zuurstof deeltje pikken, van een gezonde cel, om er een ongezonde cel mee op te ruimen, dat een te veel aan + elektrisch geladen deeltjes op en in het lichaam, maar ook in de lucht die we inademen een chronisch tekort van koppeling van zuurstofdeeltjes in ons lichaam creeert, en hens een ontstekingsprocess in gang zet.

  want ook de lucht die we inademen, kent dit probleem, productieve zuurstof o2 kan telkens een zuurstof deeltje afstaan, o.a. voor ons lichaam om er 1 op de nemen, maar niet door de fijnstof, chemicalien, enz dat we vooral in steden veel o1 waardeloze zuurstof inademen, althans dat is wat ik er ooit over gelezen heb, wat dus evt kan worden opgelost met een ozon vrije ionisator, die zijn wat duurder, voor in het huis.

  nou misschien is dit ook interresant, om wat over op te zoeken, en na te denken, met zijn allen word het plaatje misschien compleet.

  groetje remi.

 16. Mijn vriend heeft een ongeluk gehad waarbij zijn gebit ernstig beschadigde. Door zijn situatie tien heeft hij pas jaren later kunnen saneren boven,
  Maar 7 jaar geleden voor het saneren kreeg hij een ernstige diepe keel ontsteking, oorzaak totaal o bekend. Nooit weggegaan.
  4 jaar geleden is hij geopereerdaan hamer tenen. Bij een teen ontstond ontsteking dus geamputeerd wond in 2 weken dicht.
  Zijn suiker bleef echter schommelen sinds dien enzijn keel bleef irriteren en ontstekingen in zijn voeten komen en gaan.
  De doktoren willen niet verder kijken dan je hebt suiker. Maar zijn suiker correspondeert met de ontstekingen. En het lijkt eerder dat de ontstekingen de suiker triggered.
  Nu ligt hij weer in ziekenhuis met niet kunnen slikken. Maar de dokters kijken nu alleen naar de suiker. Niet naar het verleden, niet naar dat hij rottende tandresten heeft, en het met die tanden en keel begonnen is. Ook niet naar dat hij vaak niks kan eten.
  Wie heeft er tips.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share