Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 2 mei 2017

De huid is een belangrijke factor voor een hoge bloeddruk

Huid bloeddruk

Vraag het maar eens aan een willekeurig persoon: “ik heb hoge bloeddruk, wat moet ik doen?.” 9 van de 10 zullen je melden dat je minder zout moet gaan eten en natuurlijk is dit niet geheel onjuist. Het minderen van zout kan inderdaad een grote invloed hebben.

Zout zorgt er namelijk voor dat je meer vocht in je lichaam vasthoudt, waardoor je vochtvolume in het bloed ook groter is. Hierdoor komt er eigenlijk meer spanning op je bloedvaten, net als een ballon die je opblaast.

Voor meer informatie hierover, lees het onderstaande artikel:

"Zout en hoge bloeddruk"

Maar er zijn gelukkig veel meer (ook nog veel meer belangrijke) factoren die een grote invloed hebben om de gezondheid van je bloeddruk. Zo is er onlangs een onderzoek naar voren gekomen dat je huid ook een directe factor kan zijn. Hmm, de zoutfactor kan ik wel een plaats geven, maar wat heeft je huid er nu mee te maken? In dit artikel zal ik dat duidelijk uitleggen.

Universiteit in Duitsland

Een universiteit in Berlijn heeft ontdekt dat niet alleen je huid en je immuunsysteem invloed hebben op de waarden van je bloeddruk, maar dat dit ook nog eens de regulatie kan beïnvloeden van het natrium in je lichaam.

Een belangrijke invloed op je bloeddruk is de vocht-natrium balans. Het orgaan dat dit regelt zijn je nieren. Logisch eigenlijk, omdat deze bepaalt hoeveel water je lichaam uitscheidt of opslaat. Door het onderzoek is men erachter gekomen dat niet alleen de nieren een bepalende factor zijn voor de natriumverhouding in je lichaam, maar  dat er ook nog andere organen zijn die invloed kunnen uitoefenen op de balans tussen vocht en natrium.

De huid

De huid is het grootste orgaan in ons lichaam. De onderzoekers hebben aangetoond dat natrium kan worden opgeslagen in het bindweefsel van de huid. Wanneer we wat verder denken, betekent dit dus ook dat onze huid invloed kan uitoefenen op de water-natrium balans. Niet alleen je nieren zijn verantwoordelijk.

Je lichaam wordt de hele dag gecontroleerd door je immuunsysteem. Je immuunsysteem kan het natrium in de huid herkennen. Door verschillende processen (bepaalde genen worden geactiveerd) worden er groeifactoren vrijgemaakt in de huid. Deze factoren hebben invloed op bepaalde lymfeklieren die vervolgens weer het natrium van de huid scheiden.

Als je ziekt bent, kun je ook overmatig zweten waardoor je ook minder natrium (en vocht) in je lichaam hebt.

Immuunsysteem kan bepalend zijn

Nu we het proces kennen, kunnen we concluderen dat je immuunsysteem indirect invloed kan hebben op de hoeveelheid natrium in de huid en wanneer alle processen goed verlopen zal de vocht-natrium balans goed worden hersteld.

Dit betekent dus wel dat er ongeveer 20 processen goed moeten werken voordat de balans bereikt wordt. Het begint allemaal eigenlijk bij een goed werkend immuunsysteem. Wanneer deze het natrium in het lichaam niet herkent, zullen de overige processen dus niet worden geactiveerd.

Immuunsysteem moet top zijn

Natuurlijk is het minderen van zout een bepalende factor, maar zonder een goed immuunsysteem zal je lichaam hier weinig mee kunnen. Enorm veel processen in je lichaam zijn afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Wanneer dit niet op en top is zullen hormonen, bepaalde genen en lymfeklieren niet goed aangestuurd kunnen worden, wat zal resulteren in een hogere bloeddruk dan je zou wensen.

Je kunt dus eigenlijk beter eerst het immuunsysteem eerst verbeteren voordat je meteen medicijnen gaat slikken!

Tips voor het versterken van je immuunsysteem

Om je te helpen je immuunsysteem te optimaliseren en om op die manier je bloeddruk te verlagen heb ik een aantal tips voor je bedacht.

1. Verminder je stress

Stress is niet alleen slecht voor je bloeddruk. Het is ook slecht voor je immuunsysteem. Dit komt omdat stress je immuunsysteem tijdelijk uitschakelt zodat al je energie naar je vlucht, vecht of bevries reactie kan gaan. Langdurige stress is daarom erg ongezond. Door dagelijkse stress te verminderen zorg je ervoor dat je immuunsysteem weer aangezet wordt.

2. Beweeg

Regelmatige beweging is belangrijk om je doorbloeding te bevorderen en het verlaagd ook stresshormonen in je lichaam. Hierdoor kan je immuunsysteem ook beter functioneren. Of je nu houdt van cardiotraining of krachttraining of een combinatie ervan, dat maakt niet uit. Door dagelijks een half uur te bewegen doe je al veel voor het verbeteren van je immuunsysteem.

3. Consumeer meer vitamine C

Vitamine C is een vitaminesoort die je immuunsysteem ontzettend goed ondersteunt. Daarbij slaat je lichaam vitamine C niet op, terwijl het dat wel doet met vitamine A en vitamine E die ook belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om elke dag voldoende voeding met vitamine C te eten. De volgende vruchten zijn een goede bron van vitamine C:

 • Mandarijn
 • Kiwi
 • Aardbei
 • Tomaat

Een portie kan al genoeg zijn om de minimale hoeveelheid vitamine C per dag binnen te krijgen.

Daarnaast is het eten van voldoende groente ook belangrijk voor vitamine C. Met name groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn een goede bron voor vitamine C. Daarnaast is ook broccoli erg gezond voor je immuunsysteem.

4. Drink voldoende water

Je lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Voor een goede werking van je lymfesysteem is het belangrijk dat je lichaam goed gehydrateerd is. Zorg er daarom voor dat je dagelijks minimaal 1 tot 2 liter water drinkt en als je veel beweegt of het een warme dag is, drink dan nog meer.

Tot slot...

Natrium heeft een slechte invloed op je bloeddruk. Daarom is het vaak al duidelijk dat je minder zout moet eten om je bloeddruk te verlagen en om meer kalium te eten om je nieren te stimuleren om vocht uit je lichaam te halen.

Uit recent Duits onderzoek blijkt ook dat je immuunsysteem en je huid indirect invloed hebben op de natrium-vocht verhouding in je lichaam. Daarom is het belangrijk om ook je immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden om je bloeddruk te verlagen. Je immuunsysteem ondersteun je het beste door stress te verminderen, meer te bewegen, veel vitamine C te eten en door voldoende water te drinken.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zo blij dat ik deze site aanklikt
  Plotselinge torenhoge bloeddruk. 200/99.
  Maar ook een ontsteking bij een kies.
  Na een poosje nadenken, dacht ik "die ontsteking remmen"
  Curcumine/gember rasp met warm water gemaakt en gespoeld en gedronken. 2 Dagen. Ontsteking weg en bloeddruk omlaag. Toch even het internet op en kwam bij uw site! Fantastisch. Wel ook de toegevoegde suikers nog meer in de ban.
  Vr gr Hilda.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share