Ongezonde Gewoontes

Laatste Update: 3 april 2014

De top 8 meest verkeerde voedingsgewoontes

Gezonde gewoontes

Hoewel we steeds meer weten over voeding en een optimale gezondheid lijkt het erop alsof we steeds minder met deze informatie doen. Steeds meer mensen kiezen voor iets ‘gemakkelijks’ omdat ze geen zin hebben om iets te koken. Het lijkt erop alsof we elke dag weer iets in ons lichaam stoppen zonder dat we er bij stil staan wat het precies is.

Veel dan de slechte voedingsgewoontes die vandaag de dag normaal zijn geworden zorgen voor overgewicht en voor de inname van veel kleurstoffen en conserveermiddelen. Het is gelukkig niet al te moeilijk om ervoor te zorgen dat we deze verkeerde voedingsgewoontes aanpakken. Echter, voordat je weet wat je moet aanpakken is het wel belangrijk dat je weet wat er verkeerd gaat. Vandaar dat deze special precies aankaart wat de vaakst voorkomende verkeerde voedingsgewoontes zijn.

1. Ontbijt overslaan

Er zijn mensen die gewoon s’ morgens geen honger hebben – en toch is het ontbijt overslaan een slecht idee. Een gezond ontbijt zet namelijk gelijk toon voor de rest van de dag. Een gezond ontbijt zorgt voor energie en maakt het mogelijk om helder te denken. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je de rest van de dag gezond gaat eten.

Onderzoek aan de Universiteit van El Paso in Amerika toont aan dat een goed ontbijt eten ervoor zorgt dat je de rest van de dag minder calorieën binnenkrijgt. De onderzoekers kwamen er achter dat calorieën die we binnenkrijgen wanneer we wakker worden beter vullen dan calorieën die we later op de dag binnenkrijgen.

Een goed begin zou bijvoorbeeld havermout en een kopje magere yoghurt zijn. Maar ook een stukje vers fruit met volkoren toast is een goed idee. Alles met complexe koolhydraten zorgt ervoor dat je de rest van de dag energie genoeg hebt.

2. Eten voor het slapen gaan

Als je goed wilt slapen is het niet aan te raden vlak voor het slapen te nog weer te gaan eten. Hoewel er geen direct onderzoek is dat bewijst dat eten voor het slapen gaan ervoor zorgt dat we dikker worden, het eten van te veel voedsel of scherp voedsel, vet voedsel, of iets met cafeïne ongeveer drie uur voor het slapen gaan zorgt ervoor dat we niet alleen minder snel in slaap vallen, maar ook minder goed slapen. Hierdoor zijn mensen de volgende dag vermoeid en loom.

Als we te vet eten dan zorgt het vet ervoor dat onze maag ons eten minder goed kan verwerken. Hierdoor verbrand het eten dus minder snel en dat kan voor problemen zorgen. Het eten van scherp voedsel kan voor brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen zorgen.

Als je toch erg veel honger hebt vlak voordat je naar bed gaat is het misschien een idee om een groot glas water te drinken. Vaak zorgt dit er wel voor dat mensen vol genoeg zijn om te kunnen slapen. Mocht dat niet het geval zijn, snack dan op wat fruit.

3. Schrokken

Als selderie en sla eten was waar mensen in konden schrokken dan zouden diëtisten het waarschijnlijk geen probleem vinden. Echter, schrokken gebeurt vaak met vet voedsel met veel calorieën. Denk bijvoorbeeld aan chips, pizza, of koekjes. Eén ding is zeker, als je met dat soort eten gaat bunkeren dan kom je zeker een paar kilo aan. Waarschijnlijk is het ook niet goed voor jouw zelfvertrouwen want wanneer mensen gaan schrokken dan hebben ze er later vaak spijt van.

In plaats van slechts drie grote maaltijden per dag te eten probeer het eens om vijf of zes wat kleinere maaltijden te eten. Wanneer je maar drie keer per dag eet dan is de kans groot dat je tijdens de maaltijden gaat lopen snacken. Wanneer je gezonde, kleinere maaltijden eet met complexe koolhydraten en eiwit zorgt het er niet alleen voor dat je minder last van honger hebt, maar dat gevoel dat je wilt schrokken gaat ook vrij snel voorbij.

4. Jezelf gaan uithongeren

ongezonde gewoontes zoals eten

Wanneer mensen denken dat ze gewicht moeten verliezen is het eerste wat ze doen helemaal niets meer eten. Het probleem is echter dat ons lichaam hierop reageert door zoveel mogelijk vast te kunnen houden. Hierdoor vallen mensen die zichzelf uithongeren vaak niet gelijk af en hebben ze veel te weinig energie om de dag door te komen.

Als je gewicht wilt verliezen dan is jezelf uithongeren geen oplossing. Uiteindelijk heeft ons lichaam genoeg calorieën nodig om goed te kunnen functioneren. Wat je wel gezond kunt doen is minder eten, ervoor zorgen dat jouw calorieën uit hoogwaardige voedingsbronnen komen (denk bijvoorbeeld aan mager vlees en vis). De beste manier om gewicht te verliezen is door een gezond dieet te volgen en regelmatig lichaamsbeweging te krijgen, niet door je lichaam de calorieën en voedingsstoffen die het nodig heeft om te functioneren te ontnemen.

5. Eten terwijl je iets anders aan het doen bent

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we andere dingen doen terwijl we aan het eten zijn, we minder snel het gevoel hebben ‘vol te zijn’. Dit zorgt ervoor dat we veel meer eten dan we nodig hebben, en het gevolg is dan vaak gewichtstoename. Wanneer je aan het computeren bent, televisie aan het kijken bent, of iets aan het lezen bent en dan gaat eten dan kunnen de hersenen zich niet richten op het hongergevoel. In plaats van dat je aan het eten bent om geen honger te hebben en jouw lichaam te voeden ben je gewoon bezig met een automatisme.

Probeer je op één ding tegelijk te richten. Naar de keuken gaan terwijl je bezig bent met WhatsApp is bijvoorbeeld een slecht idee. Je eet dan enkel om jouw mond en handen bezig te houden. Zorg ervoor dat je alleen eet wanneer je honger hebt en wanneer je eet zorg ervoor dat jij je hierop richt.

6. Te snel eten

Dit komt bijna op hetzelfde neer als het vorige voorbeeld. Laten we het niet hebben over het idee dat je moet ‘genieten’ van jouw eten. Het duurt echter ongeveer 20 minuten voordat onze hersenen het doorhebben dat we iets gegeten hebben. Als we dus iets langzamer eten geven we het lichaam de kans om zich aan te passen aan wat we binnen krijgen. Als we dit niet doen dan is de kans groot dat we constant teveel calorieën naar binnen werken.

Maar wat gebeurt er als we het druk hebben? Als we geen tijd hebben om stil te zitten en te gaan eten? Als je geen tijd hebt om veel te eten, zorg er dan voor dat je een kleinere maaltijd neemt. Dit zorgt ervoor dat jij je toch een beetje voller voelt maar is niet gelijk genoeg om extra calorieën binnen te krijgen.

7.     Niet genoeg water drinken

Het is geen geheim dat water noodzakelijk is voor het optimaal functioneren van alle levensvormen op aarde, inclusief de mens. Wat misschien voor sommige mensen wel verrassend is is het feit dat niet voldoende water gedurende de dag drinken de stofwisseling kan vertragen. Hierdoor is gewichtstoename mogelijk, gewoon omdat we niet genoeg water drinken. Water is noodzakelijk voor alle metabolische functies, inclusief onze calorieverbranding.

Tenzij je door de Sahara loopt is voor de meeste Nederlanders water gemakkelijk beschikbaar. Het is dan ook een goed idee om meer water te drinken. Probeer ongeveer 8 tot 10 glazen per dag te drinken, en als je regelmatig in de sportschool te vinden bent is het belangrijk nog meer te drinken. Het is ook verstandig om water te drinken bij de maaltijd in plaats van sap of frisdrank. Sap of frisdrank zorgen misschien voor een iets vullender gevoel, maar bevatten veel lege calorieën.

8. Boodschappen doen als je honger hebt

Hoewel dit misschien geen verkeerde voedingsgewoonte is zorgt het wel vaak voor slechte keuzes. Wanneer je honger hebt is het natuurlijk dat je gelijk iets hebben wilt. Vaak denken we dan minder aan gezond, maar meer aan ‘lekker’. We richten ons op de dingen waar we trek in hebben. Wanneer we dus de supermarkt in lopen wanneer onze maag knort dan is de kans op een verstandige keuze vrij klein.

Voordat je naar de supermarkt gaat moet je proberen iets te eten. Boodschappen doen op een lege maag zal alleen maar leiden tot impulsaankopen zoals chocoladerepen, druivensap en party-mixen. Geen van deze opties zorgt voor een adequaat ontbijt, lunch of diner. Pak een appel, een handvol noten of maak snel een volkoren boterham klaar voordat je naar de winkel gaat. De kans is dan veel groter dat je terug komt met voedingsmiddelen die daadwerkelijk meetellen bij een evenwichtige maaltijd.

Conclusie

In tegenstelling tot onze voorouders vereist ons moderne leven dat we een fulltime baan hebben en niet enkel op zoek hoeven naar voedsel. Echter, alleen omdat we het druk hebben betekend nog niet dat we slechte keuzes hoeven te maken als het om onze voeding gaat. Het is vrij gemakkelijk een goede maaltijd te plannen als je er maar even de tijd voor neemt. Wanneer je deze verkeerde voedingsgewoontes aanpakt merk je al snel dat je minder ongezond eten zult binnenkrijgen

Bronnen

http://www.elpasotimes.com/ci_23708949/skipping-breakfast-may-increase-heart-attack-risk

http://www.health.harvard.edu/blog/distracted-eating-may-add-to-weight-gain-201303296037

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Onder 1 lees ik dat het slecht is om het ontbijt over te slaan. Maar onder 5 lees ik dat je alleen moet eten als je honger hebt.
  In de praktijk krijg ik -als ik niet ontbijt- honger tegen lunchtijd, en ik heb dat opgelost door het ontbijt over te slaan; ik wil best een paar kilo verliezen en alleen eten als je lijf erom vraagt lijkt me logisch. Maar het blijft de vraag of het nou zo slecht is om het ontbijt over te slaan; op internet kom ik ongeveer even vaak tegen dat het geen kwaad kan, als dat het slecht is.

  1. Hallo Bart,

   Het ontbijt is ten eerste een belangrijk seintje aan je lichaam dat deze wakker moet worden. Je spijsvertering gaat weer aan het werk. Daarnaast heb je natuurlijk energie nodig om de dag te beginnen, en om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel té dramatisch gaat dalen in de loop van de ochtend.
   En natuurlijk moet je eten als je honger hebt, maar in feite ben je dan al een beetje te laat. Dat hongergevoel moet je eigenlijk voor zijn door regelmatig gedurende de dag te eten.

   Fijne dag,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share