Cijfers tonen aan dat er een verband is tussen de stijgende leeftijd waarop vrouwen voor het eerst zwanger worden en zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die vrouwen treft die voor hun zwangerschap nooit last hadden van deze ziekte.
Ze worden geconfronteerd met een te hoge waarde aan glucose in het bloed en ervaren lichte tot matige symptomen van suikerziekte. Waarom er hoe langer hoe meer vrouwen hier last van krijgen begint stilaan duidelijk te worden. Een overzicht van wat tot nu toe bekend is ga ik in dit artikel behandelen.
Hoewel de ziekte meestal terug verdwijnt na de bevalling kan ze toch een aantal blijvende gevolgen met zich meebrengen. Vandaar dat het zo belangrijk is er aandacht aan te besteden, te proberen het te voorkomen en indien je het toch krijgt het zo goed mogelijk te behandelen.
Voor vrouwen die ermee te maken krijgen betekent het immers dat ze later in hun leven meer kans hebben 'gewone' diabetes te ontwikkelen en voor de baby kan het betekenen dat hij of zij een groter risico loopt op chronische gezondheidsproblemen.
De baby's geboren na een zwangerschap met diabetes zijn over het algemeen groter en zwaarder in hun eerste levensjaren dan andere kinderen. Eén studie toonde aan dat deze kinderen twee keer zoveel kans hadden om later overgewicht te vertonen dan kinderen van wie de moeders niet geconfronteerd werden met zwangerschapsdiabetes. Nog volgens dezelfde studie liepen de kinderen ook meer risico op geboorteafwijkingen, ADHD en autisme.
Een vroege diagnostiek en behandeling zijn cruciaal om de kans op latere problemen te voorkomen, aldus dokters. Sommigen raden vrouwen die denken aan hun eerste kind zelfs aan eerst te laten testen of ze een aanleg tot diabetes hebben. En jammer genoeg wordt door vrienden en familie vaak dan ook nog de mythe gevoed dat 'zwangere vrouwen voor twee moeten eten' Â wat het risico op diabetes juist nog meer verhoogd.
In de westerse wereld ligt het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes tussen de twee en de tien procent van alle zwangerschappen. Maar artsen geloven dat er een stijgende lijn in die aantallen zit. Ongeveer de helft van het aantal vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen zal later gewone diabetes krijgen.
Artsen waarschuwen dat voor sommige vrouwen teveel eten tijdens de zwangerschap later een levensstijl wordt, en niet bepaald een gezonde. Tijdens je zwangerschap vaker trek in iets hebben en iets meer eten kan geen kwaad, maar zorg dat het geen blijvende gewoonte wordt.
Het mechanisme achter zwangerschapsdiabetes
De hormonen die je placenta aanmaakt tijdens de zwangerschap beïnvloeden je glucose-metabolisme. Voor sommige vrouwen is dat de druppel die de emmer doet overlopen. Vrouwen worden immers tegenwoordig vaak op latere leeftijd zwanger en hebben daardoor al een zeker overgewicht voor ze de zwangerschap ingaan.
[pullquote]De laatste tien jaar zien we een stijging van 10% van het aantal vrouwen die aan overgewicht lijden voor de zwangerschap. [/pullquote]
Artsen zijn zich dan ook al een tijdje meer aan het focussen op dit probleem, en het wordt gelukkig ook vroeger gediagnosticeerd tegenwoordig. De reden is dat artsen zagen dat men vroeger in sommige gevallen misschien niet van zwangerschapsdiabetes sprak terwijl er toch geboorte-afwijkingen bij de baby's werden vastgesteld.
Vandaar dat er nu getest wordt tussen week 24 en week 28 van de zwangerschap (de periode waarin men het meeste kans heeft de ziekte te ontwikkelen) en dat men de norm om te spreken van zwangerschapsdiabetes verlaagd heeft. Hierdoor worden er dus meer vrouwen met de ziekte gediagnosticeerd wat ook de stijgende lijn in de cijfers ten dele kan verklaren.
De medische wereld raadt vrouwen dan ook aan voor maar zeker tijdens de zwangerschap goed op hun dieet te blijven letten en vooral veel beweging te nemen.[pullquote]Vrouwen met een familiegeschiedenis van diabetes, met overgewicht of boven de leeftijd van 30 jaar moeten extra opletten.[/pullquote]
Deze aanbevelingen lijken logisch maar jammer genoeg blijken veel zwangere vrouwen, en hun familie, te denken dat fysieke inspanning niet goed is tijdens de zwangerschap. Je moet jezelf uiteraard niet uitputten door marathons te gaan lopen maar dagelijks een half uurtje wandelen kan al veel verschil maken.
Wat het dieet betreft is de mythe van 'eten voor twee' dus niet waar. Vrouwen mogen tijdens de zwangerschap ongeveer 300 calorieën per dag extra consumeren. Je bent tenslotte een mensje in wording aan het voeden, geen volwassene.
Heb jij al te maken gehad met zwangerschapsdiabetes. Of ben je momenteel zwanger en let je juist extra op je voeding en beweging om het te vermijden? Reacties zijn altijd welkom!
Lees meer over diabetes op de blog: Diabetes blog
Ik heb zwangerschap diabetes gehad. Een groot kind dat ik niet op een normale manier kon baren. On all fours is ze bevrijd. Beiden beschadigd. Word weinig aandacht aan besteed. Later hield ik gezondheidsklachten. Deze werden niet serieus genomen. Na twee jaar suikerschommellingen heb ik type 1 ontwikkeld. Ik ben van mening als mensen van de statistieken waren afgestapt en naar mij als mens hadden gekeken ik veel ellende bespaard was gebleven.
Beste Debby,
Wat vervelend om te horen.
Het was inderdaad beter geweest als ze naar je geluisterd hadden, en er meteen aandacht aan hadden besteed.
Word je nu wel serieus genomen bij de huisarts?
Mocht je vragen hebben kun je ze altijd stellen.
Succes!
Hallo,
Ik heb een vliesscheur gehad met 20 weken en nu ook met 25 weken te horen gekregen dat ik zwangerschapssuiker heb. Door de vliesscheur mag ik niet veel bewegen. Nu vraag ik mij af of de suiker die zo hoog is omdat ik bijna niet beweeg. Mijn nuchtere waarde was 4.5. En na de glucosedrank was het 8.8. Ik heb geen overgewicht wel van hindoestaanse afkomt. Mijn moeder heeft diabetes type 2. Dit is mijn eerste zwangerschap.