• dieettrends 2018

Dieet trends voor 2018

2017-12-31T15:21:11+00:00januari 1st, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Elk jaar veranderen sommige trends de manier waarop we eten en hoe we onze maaltijden plannen. Het dieet verandert en trends vallen nooit bij iedereen in de smaak maar er is meestal wel iets bij dat mensen willen ontdekken of iets dat ze wel kunnen gebruiken. Het draait allemaal om afwisseling. Je moet om dingen fris en spannend te houden zo af en toe wat veranderingen aanbrengen in wat je eet. Het is nu het goede moment om eens te bedenken wat een aantal voedseltrends in 2018 zouden kunnen zijn. Het is door de huidige trends te volgen en te zien waar nieuwe voedselontdekkingen ons naar toe leiden mogelijk om al een ​​aantal voorspellingen te doen.

Hieronder vind je informatie over alle belangrijke trends en veranderingen waarvan je op de hoogte moet zijn op het gebied van eten en uit eten gaan. Naast informatie over de nieuwste voedingsmiddelen en ingrediënten, die mensen enthousiast maken, leer je ook wat de trends zijn die mensen volgend jaar zullen volgen qua gezond eten en gewichtsverlies. We zullen ook kijken welke restaurants een nieuwe weg zullen inslaan en de trends gaan toepassen. Begin nu snel met lezen van dit artikel om meer hierover te ontdekken.

Gezonde eettrends in 2018

Laten we eerst eens kijken naar welke gezonde eettrends 2018 waarschijnlijk zullen gaan domineren. Er zullen omdat er altijd mensen zullen zijn, die op zoek zijn naar een gezonder dieet, gezonde eettrends zijn. Ze blijven net zo belangrijk als altijd en we lijken er meer dan ooit aan te willen meedoen.

Snacks met weinig suiker en weinig koolhydraten

De twee belangrijkste boosdoeners in onze voeding zijn suiker en koolhydraten. Tenminste, dit is de conclusie die steeds meer mensen beginnen te trekken. Snacks zijn vaak verradelijk en dat komt vooral omdat 99% van de snacks die je in de schappen van supermarkten aantreft, boordevol suiker en koolhydraten zitten. Maar er komen ook trends naar voren die in de tegenovergestelde richting wijzen. Zo zullen snacks zoals zoete aardappel en geroosterde groenten alleen maar in populariteit blijven toenemen. Ze kunnen je een verzadigd gevoel geven zonder de enorme koolhydraten- en suikerboost, die je krijgt van de overgrote meerderheid van de snacks die er momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Rauw voedsel

Steeds meer mensen kiezen voor voedselproducten die helemaal niet gegaard zijn. Het is nu zelfs mogelijk om snacks in supermarkten te vinden die, zonder verhit te zijn, zijn klaargemaakt. Dit is een trend die nog niet zo heel wijd verspreid is, maar veel mensen verwachten dat dit het komende jaar wel zal gebeuren. Het is een manier van eten die te maken heeft met reinheid en het heeft net zoveel te maken met productie als met de gezondheidsvoordelen die ermee gepaard gaan. Maar dit soort voedsel is absoluut gezond en geen van de voedselvoordelen zal verloren gaan tijdens het kookproces omdat er namelijk helemaal geen kookproces is. Een uitstekend voorbeeld van een rauw voedselgerecht dat steeds populairder wordt is sashimi, een Japans gerecht met verse vis. Kefir en rauwe appeltaart zijn ook goede voorbeelden.

Meer eiwit- en voedselvervangende drankjes

Eiwitdranken of proteïnedrankjes zijn vooral onder fitnessliefhebbers en sporters zeer populair. Maar ze zijn nog niet echt omarmd door mensen die gewoon hun gezondheid willen verbeteren of ze willen gebruiken als voedselvervanger. Dit gaat komend jaar wel veranderen. Een aantal nieuwe gezonde voedingsbedrijven brengen gebruiksvriendelijke, eiwitrijke en vezelrijke dranken op de markt, die zich richten op mensen die veel onderweg zijn. Aankomend jaar zou dit een echte grote trend kunnen worden. Er is overigens wel veel discussie gaande of dit een gezonde trend is, of niet. Maar dat is voor nu even een heel ander verhaal.

Maaltijden met veel kurkuma

Kurkuma is een specerij dat veel in de Indiase keuken, met name in bepaalde soorten curry’s, wordt gebruikt. Maar het is eigenlijk veel meer dan slechts een ingrediënt voor het maken van curry. Het helpt omdat het biologisch actieve verbindingen bevat namelijk ook je spijsverteringsstelsel gezond te houden. Steeds meer mensen bedenken louter vanwege de voordelen voor de gezondheid nieuwe recepten en maaltijdideeën waarin kurkuma is verwerkt. Dit is een duidelijke trend en we zullen er de komende tijd zeker meer van gaan zien. Zorg ervoor, als je voorop wilt lopen, dat je er gebruik van gaat maken. Het is een veelzijdige specerij, die veel kan bieden.

Afvaltrends in 2018

Weer andere mensen zijn minder bezig met het geleidelijk verbeteren van hun dieet om gezonder te worden en zijn meer geïnteresseerd in het verliezen van dat overgewicht. En daarom zijn er ook in 2018 weer trends als het gaat om gewichtsverlies. Er zweven al enkele interessante ideeën rond en hier zijn de trends, die volgend jaar zeker gezien zullen gaan worden.

Gedroogd fruit en gedroogde snacks

Gedroogd fruit en gedroogde snacks beginnen weer een beetje terug te komen. Alle soorten fruit, van appels tot abrikozen, kunnen worden gedroogd. Ze kunnen dan worden verkocht als spiesjes met gedroogde vruchten. Maar het is niet alleen fruit waarop deze truc kan worden toegepast. Er zijn ook snacks van rundvlees en kip die zo worden klaargemaakt en worden verkocht aan klanten, die op zoek zijn naar een manier om gezondere snacks te eten. Ze stellen mensen in staat om op een eenvoudige en gemakkelijke manier meer fruit in hun dieet op te nemen. En de op vlees gebaseerde opties bevatten weinig koolhydraten. Dat is waarom ze zo goed kunnen worden gegeten door mensen die op zoek zijn naar gewichtsverlies.

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerd voedsel klinkt misschien een beetje vreemd, maar dit is een trend die in de nabije toekomst een grote impact zal hebben. Gefermenteerde voedingsmiddelen staan ​​bekend om het geven van een energieboost en ze kunnen je spijsvertering verbeteren. Ze zijn erg gezond en het feit dat ze je een boost van energie geven, kan zeker iedereen die op zoek is naar meer beweging en op die manier gezond wil worden helpen. Het is ook het overwegen waard als je beter in vorm wilt komen en het gezondst mogelijke voedsel, dat er is, wilt consumeren. Miso (gebruikt voor de heerlijke miso soep) is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en groeit in populariteit. Tempeh, natto en kimchi zijn ook geweldige voorbeelden van gefermenteerd voedsel.

Voedingsmiddelen die de goede darmbacteriën bevorderen

Darmbacteriën zijn zo ontzettend belangrijk. Er zijn zoveel voedingsmiddelen die kunnen helpen om de goede darmbacteriën te bevorderen. En wanneer je darmen gezonder zijn, zal het gemakkelijker voor je zijn om in vorm te blijven. Een goed functionerend darmkanaal is essentieel om het beste te halen uit het goede voedsel dat je eet en je binnenkant schoon en gezond te houden. Voedingsmiddelen zoals yoghurt bevatten probiotica die echt kunnen helpen met het verhogen van de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen. En er zijn veel groenten en fruit die hetzelfde kunnen doen.

Voedseltrends in restaurants in 2018

Wie houdt er niet van uit eten gaan? Nu de trends steeds sneller komen en gaan, is het belangrijk om kennis te nemen van welke trends op het punt staan ​​om de restaurantindustrie te veroveren. Er zijn bepaalde voedingstrends en soorten gerechten die steeds belangrijker en invloedrijker worden naarmate we richting 2018 gaan.

De ‘van de wortel tot het blad’ benaderingen

Naarmate steeds meer restaurants het verspillingprobleem inzien, zien we ​​in veel restaurantkeukens de 'root to leaf’ of de ‘van de wortel tot het blad' benadering ontstaan. Dit betekent dat restaurants proberen om het afval te beperken en gebruik te maken van elk onderdeel van de ingrediënten die ze gebruiken. Dit betekent ook dat nieuwe en creatieve soorten gerechten tevoorschijn komen, die delen van ingrediënten bevatten die normaal niet op onze borden zouden belanden. Dit is een trend die ongetwijfeld steeds groter zal worden naarmate meer mensen er in 2018 over te weten komen. Alles kan worden gebruikt; zo worden bijvoorbeeld worteltoppen nu al gebruikt om pesto van te maken.

Altijd en overal ontbijt

De ontbijtideeën zullen volgend jaar veel nader worden bekeken. We beginnen nu al restaurants te zien die op interessante wijze gebruikmaken van ontbijtideeën. Ik heb het niet alleen over verkooppunten die alleen ontbijtgranen serveren, hoewel dat ook een interessante ontwikkeling is om op te merken. Als koks een groter gebruik van eieren en varkensvlees omarmen, is het logisch om dat ontbijtthema ook gedurende de dag voort te zetten. Dit is een ander ding dat kan worden gekoppeld aan de wens van mensen om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen en restaurants zullen hier meer dan ooit op inspelen.

Koreaans geïnspireerde keuken

Koreaans eten is al een tijdje in opkomst. Maar Koreaans geïnspireerde gerechten zul je ​​volgend jaar op grote schaal en overal vinden. En dan bedoel ik niet slechts het herhalen van dezelfde ideeën en recepten die mensen al hebben ervaren. In plaats daarvan zullen restaurants een nieuwe draai geven aan de oude klassiekers en een algemene invloed uitoefenen op de Koreaans geïnspireerde keuken.

dieet trends 2018

Voor iedereen die fan is van Aziatisch eten maar nog niet veel Koreaans eten heeft gegeten, is dit een zeer welkome verandering. Het valt nog te bezien wat voor soort creatieve dingen er kunnen worden gedaan met Koreaans eten. Zeewier en tofu-soep is een recept dat veel restaurants beginnen uit te proberen en hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld salade van gegrilde inktvis.

Dieettrends voor 2018

Ketogeen dieet

Je kunt het Ketogeen dieet zien als een koolhydraatarme versie van een reeds bestaand koolhydraatarm dieet, maar dit dieet is zo arm aan koolhydraten dat de meeste variaties van het dieet slechts ongeveer 5% calorieën uit koolhydraten halen - dus rond de 25 gram als er ongeveer 2.000 calorieën worden gegeten. Het doel van dit dieet is om het lichaam in staat van ketose te brengen. Er wordt namelijk gedacht dat dan de afbraak van de vetvoorraden door het lichaam, vanwege het ontbreken van glucose uit koolhydraten, kan worden verhoogd. De maaltijden bestaan uit vlees, gevogelte, vis, eieren, vetarme zuivelproducten (zoals boter, kaas en room), gezonde vetten (zoals oliën, noten, zaden en avocado's) en groenten met weinig koolhydraten (zoals groene groenten, tomaten, uien, pompoen, paprika's etc.). Alle zetmeelrijke groenten, granen, fruit, zuivelproducten zoals melk en yoghurt, natuurlijke en geraffineerde suikers en zoetstoffen - of iets dat de koolhydraatconsumptie zou verhogen tot meer dan 5% van de calorieën - moeten worden vermeden.

Het Raw food dieet

Het Raw food dieet, waarbij je alleen maar rauwe voeding eet, heeft als uitgangspunt dat het koken van voedsel de voedingsstoffen, evenals de enzymen die in elk voedsel worden gevonden en die nodig zijn voor de spijsvertering en ziektepreventie, vernietigt. Voor een optimale gezondheid moeten alle (of bijna alle) voedingsmiddelen rauw of onder de 40°C worden geconsumeerd. Sommige volgers van het Raw food dieet zijn veganisten die alleen plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, noten, zaden, granen en peulvruchten eten, terwijl anderen wel een paar dierlijke producten, zoals ongepasteuriseerde melk en kaas, rauwe vis en wat rauw vlees aan hun dieet toevoegen. Alles wat gekookt, bewerkt, gepasteuriseerd, bestraald of met andere woorden, niet in zijn "natuurlijke staat" is, wordt in dit dieet vermeden.

Het Alkalisch dieet

Maak je klaar om terug te gaan naar de scheikundeles op de middelbare school omdat het uitgangspunt van het alkalische dieet is dat voedingsmiddelen het interne pH-niveau van het lichaam beïnvloeden en dat het vervangen van zure voedingsmiddelen door meer alkalische stoffen de gezondheid verbetert en mogelijk ziekten zoals kanker voorkomt. (Als snelle opfriscursus varieert de pH-schaal van 0 tot 14, hoe zuurder een stof, hoe lager de pH-waarde en hoe basischer een stof, hoe hoger de waarde.) Dit dieet richt zich vooral op het eten van voedingsmiddelen die hoog in alkaline zijn, waaronder fruit, groenten, bonen, noten en zaden en het elimineren van zuurbevorderende voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren, granen en alcohol.

Het Dukan dieet

Het Dukan dieet is een populair koolhydraatarm, eiwitrijk eetplan dat snel gewichtsverlies veroorzaakt en geen koolhydraten telt. Het eetplan is verdeeld in vier fasen, waarbij de eerste twee voor het gewichtsverlies zorgen en de laatste twee gericht zijn op het onderhoud. Fase 1 duurt 2 tot 5 dagen en hierin mag je alleen "natuurlijke pure proteïnevoeding", samen met 1½ eetlepel haverzemelen en veel water consumeren. In fase 2 voeg je wat koolhydraatarme groenten toe aan je eiwitrijke voedsel. Zodra het gewenste gewicht is bereikt, voeg je in fase 3 en 4 langzaam minimale hoeveelheden fruit, zetmeelrijke groenten en kaas toe. Het eiwitrijke voedsel dat je kunt eten omvat mager vlees, mager varkensvlees, gevogelte zonder vel, vis, magere zuivelproducten, eieren en soja-eiwitten zoals tofu.

Whole30

Whole30 kun je eigenlijk zien als een reset van een maand lang waarbij je je concentreert op het eten van alleen volledig onbewerkt voedsel en waarbij je alle toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, alcohol, granen, de meeste peulvruchten en erwten, sojaproducten, zuivelproducten en bewerkte voedingsmiddelen met bepaalde additieven uit gerechten weglaat. Het Whole30 concept is gebaseerd op het uitgangspunt dat onze zeer bewerkte, moderne diëten ontstekingen, hormonale disbalans en subtiele voedselintoleranties veroorzaken die een trapsgewijs effect op de gezondheid, evenals op de eetlust en de voedselkeuzes hebben. Door 30 dagen "schoon" te eten, kan een persoon vervolgens beoordelen welk voedsel ze echt missen en kan het potentiële effecten van voedsel op het lichaam wanneer ze deze opnieuw toevoegen identificeren. De voedingsmiddelen die je gedurende de 30 dagen kunt eten omvatten alle groenten, fruit, noten en zaden (inclusief notenmelk en notenpasta), eieren, vis, vlees, gevogelte en sommige oliën en vetten.

De beste nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten van 2018

Er zijn altijd bepaalde soorten voedsel en bepaalde ingrediënten die elk jaar op de voorgrond treden. Dus, welke daarvan gaan we in 2018 zeker zien? De vijf ingrediënten die hieronder worden genoemd, bieden allemaal iets unieks en spannends en daarom zullen meer mensen ze binnenkort gaan proberen en gebruiken.

Poke

Poke is de naam die wordt gegeven aan een bepaald soort rauwe vissalade. Het is bij de meeste mensen nog niet algemeen bekend. Maar de belangstelling voor deze salade is zeker in opkomst. En tegen de tijd dat 2018 zal aanbreken, is het misschien wel de belangrijkste trend. Er zijn veel restauranteigenaars en foodfanatici die er al over jubelen en dat kan maar één ding betekenen: het wordt binnenkort erg populair. Het is een Hawaïaans gerecht en dat is waar het het beste wordt geserveerd. Dus, de volgende keer dat je op een Hawaïaans eiland bent, moet je het zeker eens proberen.

Cassave- of maniokmeel

Als je op zoek bent naar een nieuwe en gezondere soort bloem of meel om te gebruiken bij het koken en het bakken, overweeg dan eens maniokmeel. Het wordt in sommige delen van Azië en Zuid-Amerika veel gebruikt. Het is perfect voor mensen die glutenvrije ingrediënten nodig hebben en het is ook graanvrij. Zelfs als je geen allergie hebt, is dit een supergezond ingrediënt en eentje dat veel mensen in 2018 meer zullen gebruiken. Het is een bron van koolhydraten en het bevat ook geen noten.

Zeewier

Zeewier is een fantastisch voedsel voor iedereen die eiwitten wil binnenkrijgen zonder te veel vlees te eten. Het is een soort voedsel dat al heel lang populair is bij vegetariërs. En er is geen reden waarom andere mensen het ook niet zullen beginnen te eten. De gezondheidskenmerken zijn verbluffend en er zijn geen negatieve eigenschappen. Het kan op allerlei manieren worden bereid; kijk gewoon wat de Japanners ermee doen. Het is een enorm belangrijk voedsel in Japan en dat is een land met een van de hoogste levensverwachting ter wereld, dus ze zullen echt wel weten waar ze het over hebben.

Chaga paddestoelen

Chaga paddenstoelen zullen waarschijnlijk het belangrijkste superfood van 2018 worden. Ze beginnen, naarmate meer mensen over hen en hun vitale eigenschappen leren, al meer aandacht te krijgen dan voorheen. Het grootste voordeel van deze paddestoelen is hun ondersteunende eigenschappen voor het immuunsysteem. Ze zijn ook erg goed in het bestrijden van irritaties die zich in je spijsverteringsstelsel voordoen. Ze kalmeren je en helpen je om een ​​goed evenwicht in je spijsvertering te behouden, wat erg belangrijk kan zijn. Bovendien zijn ze behoorlijk veelzijdig en kunnen ze op veel verschillende manieren worden gebruikt. Misschien is het tijd dat je ze ook eens uitprobeert.

Insecten

Insecten lijken misschien niet het meest aangename voedsel dat op het menu kan worden gezet, maar er zijn echt enkele echte voordelen aan het eten ervan. Ze bevatten veel eiwitten en het nuttigen ervan heeft geen negatieve invloed op de planeet waarop we leven. Het bewerken van insecten is in tegenstelling tot de manier waarop de rundvee-, varkens- en kippenhouderijen te werk gaan, niet schadelijk voor het milieu. Insecten zijn er ook al van nature in overvloed. Sommige mensen hebben het al een tijdje over het eten van insecten, maar het is nog niet echt bij het grote publiek doorgebroken. Voorstanders van het eten van insecten denken dat alles dat in 2018 zou kunnen veranderen. Laten we eens kijken of ze gelijk hebben.

Tot slot...

Nu je alles weet over over de grote en minder belangrijke voedingstrends die waarschijnlijk in 2018 van kracht worden, kun je de menigte misschien voorblijven, toch? Niets weerhoudt je nog ervan om gebruik te gaan maken van de hierboven besproken ingrediënten en maaltijdideeën.

Bronnen

www.cnbc.com/2017/12/27/6-foods-you-will-be-eating-in-2018.html

www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/7-nutrition-trends-youll-see-in-2018/2017/12/18/5dbb9276-c3d1-11e7-afe9-4f60b5a6c4a0_story.html?utm_term=.50a45c395876

www.businessinsider.fr/uk/the-10-things-everyone-will-be-eating-and-drinking-in-2018-according-to-whole-foods-2017-12/

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: