Fibromyalgie

Laatste Update: 21 september 2022

Fibromyalgie Pijn Management

Als gezondheidscoach heb ik veel onderzoek gedaan naar de aandoening fibromyalgie en veel geleerd over de pijn en symptomen van mensen. Officieel heb je fibromyalgie als je pijn ervaart in de zogenaamde tenderpoints waardoor diagnose moeilijk en te lang kan duren (1).

Het behandelen van de chronische pijn bij fibromyalgie is essentieel om de spieren te kunnen versterken en de kwaliteit van het leven. Maar fibromyalgie behandelen is zeker niet eenvoudig, gelukkig kan een pijn specialist je hierbij helpen om de exacte oorsprong van pijn vast te stellen en vervolgens te starten met een behandelplan.

Fibromyalgie Pijn

Fibromyalgie pijn klachten is moeilijk te beschrijven, maar voor velen is het een ‘’totaal pijn’’ verspreid over het gehele lichaam (2). Daarbij kun je extra veel klachten hebben in de zogenaamde trigger punt gebieden. Je spieren hebben het gevoel alsof ze een hele dag keihard gewerkt hebben en dat terwijl je niet veel lichamelijke inspanningen hebt verricht.

Soms heb je het gevoel van een branderige pijn, een diepe pijn of een stekende pijn of allemaal. Daarbij kun je ook last hebben van een totale stijfheid in de nek, schouders, rug of andere gebieden. Zeker niet eenvoudig en heeft invloed op je hele leven.

Oorzaak pijn klachten

De exacte oorzaak van de pijn klachten bij fibromyalgie wordt nog steeds veel over gediscussieerd. Maar het lijkt erop dat mensen met fibromyalgie pijn anders ervaren dan iemand anders. De intensiteit van pijn is velen malen sterker dan normaal. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen acute en chronische pijn klachten.

Fibromyalgie is chronisch wat betekent dat de pijn altijd aanwezig is en vrijwel nooit afneemt. Acute pijn klachten komen ook voor, maar neemt na verloop van tijd weer af.

Als je op dit moment nog niet zeker weet of je fibromyalgie hebt is het belangrijk om direct een correcte diagnose te laten uitvoeren.

Lees meer: Fibromyalgie Test

Pijn specialist tegen fibromyalgie

Gelukkig is er ook veel te doen om de pijn te verlichten. Naast een gezonde leefstijl om klachten te verminderen en het lichaam te helpen genezen (3) kan een specialist op het gebied van pijn ook jouw helpen.

Een pijn specialist is een expert of het gebied van chronische pijn en heeft een medische achtergrond met een specialisatie in een specifiek onderdeel gerelateerd aan pijn klachten.

Denk aan anesthesisten, neurologen, neurochirurgen en psychologen gespecialiseerd in een specifiek onderdeel komen in aanmerking. De klachten die behandeld worden zijn o.a. rugpijn, pijn in de nek, armen, zenuwschade en neurologische pijn klachten.

Vind een goede specialist

Fibromyalgie is zeker niet eenvoudig te behandelen en helaas weten nog te veel experts te weinig over de chronische aandoening waardoor het te snel in een hoekje wordt geschoven. Een expert vinden met ervaring bij het behandelen van fibromyalgie is erg belangrijk!

[pullquote]Hierdoor duurt het minder lang om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen en vervolgens te behandelen.[/pullquote]

Wees kritisch

Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het vinden van een expert. Het kan zijn dat je een aantal keren wordt doorverwezen voordat je op de juiste plaats bent gekomen. Indien je niemand kan vinden kun je het beste een afspraak maken bij een expert zoals een neuroloog om vervolgens samen een pijn specialist te vinden.

Voor meer tips en adviezen bij de behandeling van fibromyalgie. Neem dan een kijkje op mijn fibromyalgie blog.

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/nrdp201522
  2. https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/AITC202003030
  3. https://www.hindawi.com/journals/prm/2008/959036/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share