Pijn in de borst door oprispingen

2017-01-18T07:16:18+01:00augustus 26th, 2013|Zuurbranden|14 Reacties

Laatste update: door

Pijn in de borst door oprispingen

Ondanks de naam heeft brandend maagzuur veel meer symptomen dan alleen een onprettig, branderig gevoel in de maag. Sommige van de symptomen van deze oprispingen zijn zelfs vergelijkbaar met de symptomen van een hartaanval of hartziekte. zure oprispingen is een irritatie van de slokdarm die wordt veroorzaakt door maagzuur. Dit kan een brandende pijn in de bovenbuik of onder het borstbeen veroorzaken.

Met de hulp van de zwaartekracht zorgt een sterke klep genaamd de onderste slokdarmsfincter (LES) ervoor dat het maagzuur in de maag blijft er nergens anders heen gaat. De LES ligt waar de slokdarm op de maag aansluit – net onder de ribben en vanaf het midden net iets meer naar links. Normaal gesproken opent de LES zich om voedsel naar de maag te laten of om een boer te laten, daarna sluit deze spier zich vanzelf weer. Maar als de LES zich te vaak opent of niet strak genoeg sluit dan kan het maagzuur in de slokdarm komen, hierdoor ontstaat dat vervelende branderige gevoel.

Af en toe last van oprispingen/brandend maagzuur is niet gevaarlijk en eigenlijk alleen maar vervelend. Maar chronisch brandend maagzuur of gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) kan soms leiden tot ernstige problemen. Ongeveer 20% van Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur en het komt ook veel voor bij zwangere vrouwen.

Iets meer over de oorzaak van brandend maagzuur

De hoofdoorzaak van brandend maagzuur is dus de onderste slokdarmsfincter of LES, niet sluit zoals het hoort. Er zijn twee verschillende redenen dat dit een probleem wordt: te veel voedsel in de maag (wanneer iemand veel te veel eet) of wanneer er teveel druk op de maag staat (vaak komt dit door overgewicht, zwangerschap, of obstipatie).

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de LES ontspannen, waardoor er dus een probleem kan ontstaan met brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, citrusvruchten, knoflook, uien, chocolade, koffie, alcohol, cafeïnehoudende producten en pepermunt.

Maaltijden die