• brandend maagzuur en keelpijn

Brandend maagzuur en keelpijn: wat te doen?

2017-06-26T08:25:44+01:00juni 26th, 2017|Brandend Maagzuur|0 Reacties

Laatste update: door

Brandend maagzuur, ook wel bekend als zure reflux, is één van de belangrijkste kenmerken van de gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). GERD is een aandoening waarbij de spier aan het uiteinde van de slokdarm te los is of niet goed sluit, waardoor er zuur (en voedseldeeltjes) uit de maag kunnen oprispen ​​in de slokdarm. Heel veel mensen hebben tenminste eenmaal per maand problemen met maagzuur

Naast het veelvoorkomend brandende gevoel kan het zuur ook de slokdarm beschadigen. Dit kan bij mensen die aan GERD lijden ook leiden tot symptomen die de keel beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld keelpijn.

Wat is brandend maagzuur?

Zure reflux is het laatste beetje maaginhoud in de slokdarm. Reflux wordt veroorzaakt door een verzwakking van de onderste oesofageale sfincter (LES), wat een ringvormige spierband aan de onderzijde van de slokdarm is.

De LES is een klep die opent om voedsel door te laten naar je maag en die daarna weer sluit om te voorkomen dat het voedsel of het maagzuur weer terug kan lopen. Een zwakke LES zal ervoor zorgen dat dit niet goed zal sluiten. Dit zorgt ervoor dat maagzuren door de oesofagus terug naar boven lopen waardoor je keel uiteindelijk beschadigt en wat ook die brandende sensatie veroorzaakt.

De effecten van brandend maagzuur op je keel

Of je nu medicijnen of lifestyle strategieën (of beide) gebruikt, het is belangrijk om je GERD-symptomen goed te beheren. Chronische, onbeheerde zure reflux kan bijdragen tot keelpijn en kan ook leiden tot ernstige complicaties. Mogelijke complicaties van zure reflux op de keel omvatten:

  • Oesofagitis: de irritatie van de weefsels die de keel bevochtigen en dit is te wijten aan de krachtige werking van maag- en slokdarmzuren.
  • De keel steeds schrapen: sommige mensen met GERD voelen de noodzaak om hun keel dikwijls te schrapen waardoor ze pijn en heesheid kunnen ervaren.
  • Dysphagia: dit maakt het moeilijk om te slikken omdat er doo