Brandend Maagzuur

Laatste Update: 26 juni 2017

Brandend maagzuur en keelpijn: wat te doen?

Brandend maagzuur, ook wel bekend als zure reflux, is één van de belangrijkste kenmerken van de gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). GERD is een aandoening waarbij de spier aan het uiteinde van de slokdarm te los is of niet goed sluit, waardoor er zuur (en voedseldeeltjes) uit de maag kunnen oprispen ​​in de slokdarm. Heel veel mensen hebben tenminste eenmaal per maand problemen met maagzuur

Naast het veelvoorkomend brandende gevoel kan het zuur ook de slokdarm beschadigen. Dit kan bij mensen die aan GERD lijden ook leiden tot symptomen die de keel beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld keelpijn.

Wat is brandend maagzuur?

Zure reflux is het laatste beetje maaginhoud in de slokdarm. Reflux wordt veroorzaakt door een verzwakking van de onderste oesofageale sfincter (LES), wat een ringvormige spierband aan de onderzijde van de slokdarm is.

De LES is een klep die opent om voedsel door te laten naar je maag en die daarna weer sluit om te voorkomen dat het voedsel of het maagzuur weer terug kan lopen. Een zwakke LES zal ervoor zorgen dat dit niet goed zal sluiten. Dit zorgt ervoor dat maagzuren door de oesofagus terug naar boven lopen waardoor je keel uiteindelijk beschadigt en wat ook die brandende sensatie veroorzaakt.

De effecten van brandend maagzuur op je keel

Of je nu medicijnen of lifestyle strategieën (of beide) gebruikt, het is belangrijk om je GERD-symptomen goed te beheren. Chronische, onbeheerde zure reflux kan bijdragen tot keelpijn en kan ook leiden tot ernstige complicaties. Mogelijke complicaties van zure reflux op de keel omvatten:

 • Oesofagitis: de irritatie van de weefsels die de keel bevochtigen en dit is te wijten aan de krachtige werking van maag- en slokdarmzuren.
 • De keel steeds schrapen: sommige mensen met GERD voelen de noodzaak om hun keel dikwijls te schrapen waardoor ze pijn en heesheid kunnen ervaren.
 • Dysphagia: dit maakt het moeilijk om te slikken omdat er door GERD littekenweefsel in de slokdarmvoering ontstaat. Vergroting van de slokdarm kan ook leiden tot pijn in de keel en dysfagie.
 • Hoesten: chronisch hoesten kan een zere keel en ontsteking veroorzaken.

Naast een zere keel, kan chronische en ernstige zure reflux die niet wordt behandeld, leiden tot een zeldzame maar ernstige aandoening, Barrett slokdarm genaamd. Dit gebeurt wanneer de voering van de slokdarm qua samenstelling verandert en gaat lijken op de voering van de darm.

1,6% tot 6,8% van de volwassenen in Europa ontwikkelen de aandoening Barrett slokdarm. Mensen met een Barrett slokdarm hebben een iets groter risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Symptomen van een Barrett slokdarm zijn mogelijk:

 • Maagzuur (brandend op de borst en keelpijn)
 • Pijn
 • Dysfagie
 • Hoesten
 • Pijn op de borst

Hoe kun je op een natuurlijke manier van brandend maagzuur afkomen?

Zijn er voedingsmiddelen die zure reflux kunnen voorkomen? De meeste huisremedies voor zure reflux omvatten het eten van de juiste voedingsmiddelen om zo de symptomen en de tekenen van deze aandoening te verminderen.

Kauwgom

Het moet wel suikervrije kauwgom zijn. Degenen die 30 minuten kauwgom zonder suiker kauwen hebben minder snel last van deze aandoening.

Een van de redenen dat je ​​suikervrije kauwgom moet kauwen als middel voor het behandelen van zure reflux-symptomen is omdat het de productie van speeksel stimuleert, waardoor de stroom van voedsel naar de maag wordt verhoogd. Als er zuur aanwezig is in de slokdarm wordt dit ook weggespoeld door de darmen, wat resulteert in een verbetering van de symptomen.

Hoe gebruik je het als huisremedie?

 • Zorg voor een voorraadje suikervrije kauwgom
 • Neem een kauwgompje na elke maaltijd en kauw er 30 minuten op

Het maakt niet uit welk type kauwgom je gebruikt zolang deze maar suikervrij is.

Havermout

In plaats van elke ochtend een donut te eten, kun je eens havermout voor het ontbijt proberen. Het is één van die voedingsmiddelen die maagzuur kunnen tegengaan.

Havermout zal niet alleen je risico op hartziekten verminderen maar het zal ook helpen bij het verminderen van de pijn, die door deze aandoening wordt veroorzaakt.

Het hoge vezelgehalte van dit voedingsmiddel maakt het gunstig tegen zure reflux. Daarnaast geeft het je een verzadigd gevoel waardoor je hongergevoel vermindert. Dit betekent dat je te veel eten kunt vermijden.

Maar er is nog meer. Havermout kan je ook helpen om je gewichtsverliesdoel te behalen. Vergeet niet dat het verliezen van gewicht ook sterk wordt aanbevolen wanneer je deze aandoening hebt.

Hoe kun je havermout als huisremedie tegen zure reflux gebruiken?

 • Kies voor havermout zonder kunstmatige zoetstoffen
 • Voeg wat gedroogde veenbessen en vetvrije melk toe
 • Voeg eventueel ook een gesneden banaan toe. Dit fruit helpt ook om op een natuurlijke manier maagzuur tegen te gaan.

Appel

Dit is één van de remedies die gemakkelijk beschikbaar zijn.

Appel kan voorkomen dat het maagzuur terug naar de slokdarm loopt. Het helpt ook bij het behandelen van oesofageale sfincter irritatie.

Maar zorg er wel voor dat je biologische appels eet.

Wat het zo’n effectief voedsel tegen zure reflux maakt, is dat het alkaline in je maag creëert. Dit neutraliseert dus al het extra zuur in de maag en het helpt ook bij de spijsvertering.

Hoe kun je appel als huisremedie tegen zure reflux gebruiken?

 • Eet na elke maaltijd een in plakjes gesneden appel.
 • Drink appelsap. Gebruik een sapcentrifuge of een blender om verse appelsap te maken. De sappen van appel neutraliseren de zuurgraad in je maag en dit helpt bij het alkaliniseren van het lichaam.

Banaan

Deze smakelijke en gezonde vrucht is ook een van de voedingsmiddelen die je moet eten om zure reflux tegen te gaan. In plaats van maagzuurremmers in te nemen, kun je gewoon dit fruit eten.

Waarom kun je banaan eigenlijk als huisremedie tegen zure reflux eten?

Het is hoog in kalium waardoor het de zuurgraad van de maag vermindert. Je mag alleen een rijpe banaan consumeren en dus niet de groene. Dit komt omdat onrijpe bananen kaliumnitraat bevatten, wat de pijn die wordt veroorzaakt door zure reflux kan verergeren.

Banaan bevat ook een chemische stof, die de voering van de maag beschermt. Dit is een van de redenen waarom banaan wordt aanbevolen aan patiënten met maagzweren.

Daarnaast bevat het ook een hoge hoeveelheid vezels. Daardoor kan het de spijsvertering versnellen. Het vermindert ook de productie van maagzuur, waardoor overmatig zuur dat voor de zure reflux symptomen zorgt kan worden vermeden.

Hoe kun je banaan gebruiken om de tekenen van zure reflux te verlichten?

 • Eet na elke maaltijd een banaan.
 • Eet elke keer als je voelt dat je maagzuur krijgt een banaan.

Je kunt ook banaan in je smoothies of salades verwerken. Zorg dat ze in overvloed aanwezig zijn om de voordelen ervan te kunnen maximaliseren.

Gember

Dit is een geweldig alternatief voor medicatie tegen maagzuur die je zelf zonder recept kunt kopen. Gember is zelfs effectiever dan de voorgeschreven medicijnen, die de symptomen van maagzuur verlichten.

Dit kruid biedt geneeskrachtige eigenschappen, die al duizenden jaren door verschillende culturen worden gebruikt. Het kan meer dan 100 condities behandelen waardoor het een veelzijdig voedsel of kruid is.

In tegenstelling tot de voorgeschreven medicijnen tegen overmatige productie van maagzuur, beschermt dit kruid de voering van de maag, terwijl het absorberen van mineralen en voedingsstoffen ook wordt bevorderd.

Naast zure reflux wordt gember ook gebruikt om andere maagproblemen te behandelen. Vandaar dat het gewoon een eeuwenoude huisremedie is voor verschillende problemen met de maag.

Hoe kun je gember gebruiken?

 • Neem 2 tot 4 gram gember
 • Laat het trekken in heet water om een ​​heerlijke, gezonde thee tegen zure reflux te maken.

Een andere manier om dit kruid te gebruiken is om op een ​​stukje te kauwen. Dit is geweldig als je de smaak kunt weerstaan en anders kun je het toevoegen aan sapjes.

Je kunt het ook vermengen met sap uit pakken. Om de smaak te verbeteren kun je honing toevoegen, maar absoluut geen suiker. Je kunt ook proberen om, als je kookt, wat vaker gember aan je gerechten toe te voegen.

Is het ook prima om een ​​gembersupplement te nemen?

Het is zeker een betere keuze dan voorgeschreven medicijnen tegen maagzuur. Als je echter de mogelijkheid hebt om gember in zijn natuurlijke vorm te consumeren, kun je beter daarvoor kiezen. Dit komt omdat zijn hele natuurlijke vorm alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt om de zure reflux en andere maagproblemen te behandelen.

Kidneybonen

Veel gezondheidsdeskundigen en artsen raden het eten van kidneybonen aan om je te helpen helpen bij zure reflux. Zij zullen namelijk je slokdarmspieren niet irriteren.

Omdat ze laag in vet en niet zuur zijn, zijn ze een perfecte behandeling tegen zure reflux.

Je mag echter alleen kidneybonen gebruiken die in water gekookt en afgespoeld zijn. Vermijd het eten van recepten met kidneybonen die andere kruiden bevatten, die juist zure reflux kunnen veroorzaken.

Bakpoeder

Het nemen van een theelepel van deze alkalische stof kan je zure reflux meteen stoppen. Natriumbicarbonaat of bakpoeder heeft een pH van 7 wat het maagzuur neutraliseert.

Hoewel het een effectieve huisremedie is, mag je het niet gebruiken als je nierproblemen hebt.

Hoe kun je dit gebruiken?

 • Doe een theelepel bakpoeder in een glas warm water
 • Roer de bakpoeder goed door het water
 • Drink het mengsel

Je kunt dit gedurende 1 week dagelijks drinken. Gebruik het niet langer dan een week achter elkaar. Dit komt omdat bakpoeder redelijk hoog is in zout, wat zwelling en misselijkheid kan veroorzaken. Het kan bij overmatig gebruik ook schadelijk voor je nieren zijn.

Het is het beste om het in de ochtend op een nuchtere maag in te nemen. Drink het mengsel dan in één keer op. Dit neutraliseert de zuurgraad in de maag, waardoor de symptomen worden verlicht.

Aloë vera sap

Aloë vera is niet alleen nuttig bij het behandelen van brandwonden en schaafwonden, het is ook geweldig voor het behandelen van maagzuur of zure reflux.

brandend maagzuur en keelpijn

Hoe maak je het klaar?

 • Maak een glas Aloe vera sap. Het moet wel vers zijn om het effectief te kunnen laten werken.
 • Snijd het verse aloë vera-blad in stukjes.
 • Knijp het uit totdat de sap uit de bladeren loopt. Schep ook de gel uit het blad.
 • Doe de sap en de gel in de blender en meng het met water of vruchtensap.
 • Plaats de overgebleven sap in de koelkast.
 • Drink deze sap voor de maaltijd.

Opmerking: Aloë Vera heeft een mild lakserend ffect. Als je het geen probleem vindt om vaak naar het toilet te gaan dan kun je het zo vaak drinken als je wilt.

Meloenen

Meloenen kunnen een pH van 6,1 hebben en ze kunnen ook goed zijn voor het behandelen van zure reflux. Hoewel meloenen laag zijn in vet, bevatten ze grote hoeveelheden magnesium, die kunnen helpen tegen de tekenen van zure reflux.

De verscheidenheid aan meloenen, die je voor dit doel kunt proberen, omvatten onder andere watermeloen, honingmeloen en cantaloupe. Elk soort meloen is prima, zolang het maar organisch is.

Zorg ervoor dat de meloen wel rijp genoeg is, omdat ze de zuurgraad van je maag dan niet zullen veranderen.

Je kunt ervoor kiezen om meloenen standaard in huis te hebben, zodat je elke dag, als je last hebt van maagzuur, wat kunt eten. Er zijn verschillende manieren om meloen te bereiden.

 • Snijd de meloen in blokjes. Bewaar het dan in een bakje in de koelkast. Wanneer je last van maagzuur hebt, kun je wat meloen eten. Je kunt ook elke uur een stukje eten. Hoeveel je eet, kun je laten afhangen van het ongemak dat je voelt.
 • Doe de schijfjes meloen in een blender om een ​​verfrissend drankje te maken. Je kunt het ook invriezen en dan samen met andere vruchten, die ook kunnen helpen bij zure reflux zoals bananen en appels, blenden.
 • Zorg ervoor dat de meloen die je gebruikt wel vers is.
 • Eet meloen altijd rauw als je het wilt gebruiken als behandeling tegen maagzuur.

Komkommer

Dit is eigenlijk geen groente maar een vrucht. Hoe je het ook wilt noemen komkommer is een zeer goede huisremedie tegen zure reflux. Voor de meeste patiënten is het eten van deze vrucht effectiever dan de pillen die ze zelf in de drogist kunnen kopen.

Dan moet alleen de komkommer wel vers zijn. Dat wil zeggen, de schil moet donkergroen zijn en mag geen zwarte vlekjes hebben.

Eet minstens om de 2 tot 3 uur 2 plakjes van deze vrucht om te helpen bij het terugdringen van zure reflux. Afhankelijk van hoe ernstig je zure reflux symptomen zijn, mag je natuurlijk ook meer dan 2 plakken eten.

Moet je de zaden en de schil verwijderen?

Gezondheidsdeskundigen raden aan om de schil en zaden niet te verwijderen. Dit is om de versheid van de vrucht te behouden. Maar er is meer, de schil en zaden bevatten ook voedingsstoffen en vezels, die het effectiever maken om de tekenen van zure reflux te behandelen.

Net als meloen kun je komkommer combineren met andere voedingsmiddelen die kunnen helpen tegen zure reflux. Maar als je het aan je salade wilt toevoegen, zorg er dan voor dat je niet teveel azijn in je dressing doet.

Er zijn ook andere manieren om komkommer als behandeling tegen zure reflux te bereiden

 • Blend het tot een sap. Meng deze sap eventueel met wortelen om een ​​krachtige remedie tegen zure reflux te maken.

Peterselie

Dit is een veel gebruikte groente die je aan je salade en andere gerechten toevoegt.

Peterselie is geweldig tegen zure reflux en het kan ook voorkomen dat deze aandoening voor een zere keel zal zorgen.

Peterselie richt zich niet direct op de zuurgraad in je maag maar helpt eerder bij een goede vertering. Houd er rekening mee dat een goede indigestie kan bijdragen aan de vermindering van deze aandoening.

Sommige mensen denken dat peterselie vanwege de muntsmaak juist zure reflux kan veroorzaken. Maar deze groente is eigenlijk een goed gezond alternatief voor kruiden en groenten met muntaroma's.

Een andere reden dat peterselie geweldig is tegen zure reflux is dat het door het aminozuur glutamine anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat peterselie het vermogen heeft om een darmontsteking te verlichten en dat het de symptomen van zure reflux kan verminderen.

Het werkt ook prima in combinatie met andere voedingsmiddelen tegen zure reflux omdat het zuren kan neutraliseren, waardoor de alkalische balans in het voedsel op peil blijft en het brandend maagzuur kan voorkomen.

Hoe kun je het eten?

 • Voeg het toe aan je salade
 • Eet het in zijn geheel
 • Blend het en meng het met andere groenten en fruit tot een smoothie

Kamille

Kamille staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen waardoor het een gunstig kruid is voor het behandelen van het ongemak. Zorg er voor dat de thee die je koopt biologisch is. Dit is om de kwaliteit en de veiligheid van de thee te kunnen waarborgen.

Kamille bevat oliën, flavonoïden en mucilages. Al deze bestandsdelen kunnen de voering van de slokdarm verzachten. Daarnaast kan het ook de productie van zuren in het maagdarmkanaal verminderen. Daarmee word je dus eigenlijk beschermd tegen de effecten van maagzuur.

Hoe bereid je het?

 • Kook 240 ml water
 • Voeg 1 theelepel kamillekruid toe
 • Laat het minstens 15 minuten trekken
 • Verwijder de kruiden
 • Zeef het
 • Drink maximaal 4 kopjes per dag

Als je voor deze huisremedie kiest, moet je wel eerst je arts raadplegen. Dit kruid kan interageren met anticoagulanten en andere geneesmiddelen.

Appelcider azijn

Je zult misschien denken dat het een vergissing is dat dit voedingsmiddel is opgenomen op de lijst met remedies tegen zure reflux. De zuurgraad van appelcider azijn is echter zwak.

Het helpt van nature bij een goede vertering, waardoor de vetten uit het voedsel gemakkelijk kunnen worden afgebroken.

Het azijnzuurgehalte in appelcider azijn is een zwak zuur, zodat het kan helpen bij het uitbalanceren van de productie van maagzuur. Met andere woorden, het kan het zuurgraadniveau dus weer in balans brengen.

Hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is, hebben veel mensen die last hebben van maagzuur en zure reflux laten weten dat de azijn hun effectief heeft geholpen bij het behandelen van hun symptomen.

Hoe zou je de azijn kunnen innemen?

 • Meng 1 eetlepel appelcider azijn met een kleine hoeveelheid honing. Je kunt ook water toevoegen om het smakelijker te maken.
 • Probeer het met een groentesalade te mengen. Zorg ervoor dat de salade geen voedsel bevat die zure reflux kan veroorzaken.
 • Voeg het toe aan je drankje of smoothie.

Voordat je dit middel begint te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je de ongepasteuriseerde soort gebruikt. Dit komt omdat haar natuurlijke enzymen dan nog steeds intact zijn. Je kunt deze vorm heel gemakkelijk vinden in een gezondheidswinkel.

Selderij

Selderij neutraliseert door zijn alkaliniteit het maagzuur. Deze groente bevat een hoge hoeveelheid water en vezels, waardoor het een effectieve natuurlijke behandeling tegen zure reflux is.

Daarnaast onderdrukt het ook je eetlust, zodat je niet teveel zult eten, waardoor het maagzuur niet terug kan stromen naar de slokdarm.

Vanwege de water- en vezelinhoud kan je lichaam het voedsel dat je eet ook gemakkelijker verteren en naar de darm vervoeren voor absorptie en eliminatie.

Er zijn veel manieren om selderij te consumeren. Je kunt het in zijn geheel eten of toevoegen aan je groentesalade. Sommige gebruikers kiezen ervoor om het samen met andere zure reflux-vriendelijke groenten te eten.

Papaja

De enzymen in Papaya kunnen voorkomen dat de symptomen van zure reflux optreden, wat dit fruit een geweldige manier maakt om zure reflux te behandelen. Het heeft geen direct invloed op de zuurgraad in de maag. Het helpt echter wel bij een ​​goede vertering van het voedsel in je lichaam.

Het bezit bovendien anti-inflammatoire eigenschappen en bevat een hoge hoeveelheid antioxidanten. Met deze componenten kan papaya een goede aanvulling zijn op je lijst met voedingsmiddelen, die je kunnen helpen bij het verlichten van de tekenen en symptomen van zure reflux en brandend maagzuur.

Je kunt papaya ook gemakkelijk toevoegen aan je groente- of fruitsalade. Als je ervan houdt om te experimenteren kun je dit ​​fruit blenden en er een smoothie van maken. Vergeet niet om dan ook andere vruchten die vriendelijk zijn voor je maag toe te voegen.

Andere natuurlijke huisremedies tegen brandend maagzuur

Naast de bovengenoemde voedingsmiddelen zijn er ook nog andere manieren om deze aandoening te behandelen.

Zo kun je bijvoorbeeld overeten vermijden door te stoppen met eten als je het gevoel hebt dat je vol zit. Je kunt ook kiezen voor voedsel dat langzaam wordt verteerd en door rustig te kauwen zul je langer een verzadigd gevoel hebben.

Naast langzaam eten, moet je ook overwegen om minder alcohol en dranken die cafaïne bevatten te drinken. Deze dranken verhogen de zuurproductie in je maag. Als je het moeilijk vindt om de cafeïnehoudende dranken te laten staan, probeer het dan te beperken tot 1 kopje per dag. Als je chronische zure reflux hebt, moet je ervoor zorgen dat je deze dranken helemaal elimineert.

Dan kun je nog gewicht verliezen. Overgewicht kan bijdragen aan het ontwikkelen van brandend maagzuur of zure reflux. Houd er rekening mee dat de meeste zwaarlijvige personen waarschijnlijk last hebben van de symptomen en tekenen van zure reflux.

Waarom? Dit komt doordat het extra gewicht de druk op de maag kan verhogen waardoor de spieren in de maag kunnen ontspannen en waardoor de inhoud kan terugstromen. Een ander ding is de rol van het lichaamsvet bij het laten vrijkomen van chemicaliën die je zuurgraad verstoren.Je hoeft niet dramatisch af te vallen want het verliezen van een paar kilo kan al gunstig zijn bij het verminderen van de symptomen van zure reflux.

Tot slot...

Als deze huisremedies de symptomen niet verlichten, moet je echt contact met je arts opnemen. Je arts zal je dan naar een diëtist doorverwijzen om je te helpen bij het samenstellen van het juiste maaltijdplan voor deze aandoening. Naast het maaltijdplan word je dan waarschijnlijk ook geadviseerd om te stoppen met het eten van voedingsmiddelen die zuurreflux veroorzaken en te beginnen met het eten van voedsel dat de symptomen kan verminderen zoals het voedsel dat we hierboven hebben genoemd.

Geen zin om met brandend maagzuur naar een arts te gaan? Geef je de voorkeur aan een natuurlijke oplossing?

Download dan mijn GRATIS eBook over brandend maagzuur. Inclusief 101 heerlijke en gezonde recepten die je definitief afhelpen van brandend maagzuur!

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt het GRATIS eBook over brandend maagzuur hier downloaden! >>>

Bronnen

www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/reflux-disease-gerd-1#1

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/basics/definition/con-20025201

en.wikipedia.org/wiki/Gastroesophageal_reflux_disease

www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share