Probiotica

Laatste Update: 7 april 2017

Probiotica special deel 5: De beste probiotica producten

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Probiotica special deel 4: Verstoorde darmflora en gezondheidsklachten

1. Yoghurt

Yoghurt is een populair zuivel product gemaakt van koe-, geiten-of schapenmelk, en bevat nuttige bacteriën voor het lichaam die je nu beter kent als probiotica. Een gekweekte yoghurt moet minstens een probioticum cultuur hebben om de natuurlijk voorkomende suiker lactose die in de melk zit te doorbreken.

Deze yoghurt wordt vaak verkocht als gezonde voeding voor mensen die natuurlijk de zuivel wel kunnen tolereren. Van yoghurt is aangetoond dat het de spijsvertering helpt bevorderen en bescherming biedt tegen een aantal ziekten.

Zuivel-vrije versies van yoghurt bestaan wel en worden gemaakt met behulp van toegevoegde suiker om de natuurlijke zuivel suiker te vervangen. Bij een zuivelvrije versie wordt de extra suiker gefermenteerd met de cultuur van de yoghurt.

Hoe begint yoghurt?

Alle zuivel yoghurt begint met melk, omdat deze melk een suiker bevat die bekend staat als lactose. Deze breekt af als een reactie met toegevoegde culturen of probiotica. Wanneer culturen worden toegevoegd aan de melk en de suiker reageert, gaat de melk gisten en wordt het uiteindelijk een dikke, romige yoghurt.

Tijdens de fermentatie periode van gekweekte yoghurt, die vaak tussen de 12 tot 24 uur duurt, beginnen de probiotica zich te vermenigvuldigen en binnen de yoghurt te groeien. Sommige yoghurt fabrikanten voegen nog meer heilzame bacterie toe aan de yoghurt om de probiotica te verhogen.

Yoghurt en de effecten op het spijsverteringsstelsel

Onderzoek gedaan met gekweekte yoghurt heeft de gunstige effecten op het spijsverteringsstelsel aangetoond.Dit komt omdat de goede bacteriën die in de yoghurt zitten nuttig kunnen zijn bij de afbraak van voedsel in het lichaam.

Hoewel mensen met een lactose-intolerantie pure zuivel niet kunnen verdragen als gevolg van de lactose, zijn er wel een klein aantal mensen die gekweekte yoghurt goed kunnen verdragen.

Van de probiotica in yoghurt is ook aangetoond dat ze het immuunsysteem versterken. En veel voedingsdeskundigen raden yoghurt vaak aan bij personen die last hebben van een slechte spijsvertering.

Yoghurt voor mensen die niet tegen zuivel kunnen

Degenen die veganistisch of allergisch zijn voor de traditionele yoghurt in welke vorm dan ook kunnen zuivelvrij gekweekte yoghurt, gemaakt van soja-, amandel- of kokosmelk eten. Omdat deze melk lactose mist, dat een essentieel suiker is waarmee de cultuur en bacteriën zich voeden, wordt een kleine hoeveelheid suiker vaak toegevoegd aan de zuivelvrije melk.

[pullquote]Bacteriën zoals Lactobacillus bulgaricus en acidophilus worden toegevoegd aan de suiker en om het fermentatieproces te helpen.[/pullquote]

Lees het etiket bij yoghurt goed door

Om er zeker van te zijn dat jouw yoghurt actieve culturen bevat, controleer dan eerst het etiket. De meeste merken hebben een afbeelding die zegt: "levende en actieve culturen." Als je wilt weten welke specifieke actieve culturen die yoghurt bevat, kijk dan opnieuw naar het etiket. Onder de lijst van ingrediënten staat bij veel merken een lijst van de specifieke actieve culturen.

Van verschillende culturen wordt gedacht dat ze verschillende voordelen hebben.

Nog twee tips om meer yoghurt te gebruiken:

Maak een smoothie romig en dik door yoghurt toe te voegen in plaats van ijs of melk. Kopje voor kopje is yoghurt lichter, magerder en er zitten meer eiwitten en calcium in dan zelfs bij ‘light’ ijs. Het is meestal ook lager in vet, verzadigd vet en calorieën.

Yoghurt werkt als een vervangend ingrediënt in allerlei recepten. Gewone yoghurt kan de plaats innemen van zure room als je geen zure room hebt. Je kunt ook proberen een keer mayonaise in recepten te vervangen door yoghurt. Het werkt misschien niet altijd, maar wel vaak!

2. Kefir

kefirKefir is een gefermenteerd melk drankje. Van het woord kefir wordt gezegd dat dit vanuit het Turkse woord "Keif" komt dat letterlijk "goed gevoel" betekent. Kefir gaat vele eeuwen terug naar de herders van het Kaukasus gebergte die hun melk opsloegen in leren zakjes, hierdoor begon de melk te fermenteren tot koolzuurhoudende zure yoghurt.

Elie Metchnikoff, een Nobelprijs winnende bioloog aan het Pasteur Instituut, was die eerste persoon die zei dat lactobacillen de rottende effecten van het gastro-intestinale metabolisme tegen zou kunnen gaan, hij deed dit al in 1908.

Hij dacht dat het feit dat de mensen van de Kaukasus gebergte lang en gezond leefden kwam vanwege om hun consumptie van zure melk. Vandaag de dag is er veel belangstelling voor en wordt er veel onderzoek gedaan naar probiotica en de gezondheid bevorderende eigenschappen van gefermenteerde melk zoals kefir.

De twee verschillende soorten

Er zijn twee soorten kefir: water kefir - kleine transparante korrels die fermenteren in gezoet water en melk kefir - wit of crème gekleurde korrels die een beetje lijken op bloemkoolroosjes. Deze fermenteren melk.

Kefir is een levende cultuur, een complexe symbiose van meer dan 30 microflora die korrels of bloemkoolachtige structuren (ook wel planten genoemd) vormt in de melk. Terwijl de cultuur de melk fermenteert groeien tijdens het proces aan deze structuren nieuwe korrels. Echte kefir afkomstig van een levende cultuur is een eindeloos proces.

Wat kefir voor ons kan doen

Kefir heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het heeft antibiotische en schimmelwerende eigenschappen. Het wordt gebruikt in de behandeling van een aantal aandoeningen, waaronder metabolische stoornissen, atherosclerose, allergieën, tuberculose, slechte spijsvertering, candidiasis, osteoporose, hypertensie, en hartziekten.

Misschien klinkt het vreemd dat een drankje met gisten goed zou zijn voor de behandeling van candidiasis, maar het is nuttig bij veel mensen, zowel door het herstel van een beter evenwicht bij de darmflora en omdat sommige elementen van de microflora Candida albicans doden. Niet alle gisten zijn schadelijk voor ons lichaam.

Er zit nog veel meer in kefir

Naast heilzame bacteriën en gist, bevat kefir veel vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen. Bijzonder calcium, fosfor, magnesium, B2 en B12, vitamine K, vitamine A en vitamine D. Tryptofaan is een van de essentiële aminozuren overvloedig in kefir, deze staat bekend vanwege de ontspannende werking op het zenuwstelsel.

Omdat kefir ook een overvloed heeft aan calcium en magnesium, ook belangrijke mineralen voor een gezond zenuwstelsel, kan kefir in het dieet een bijzonder kalmerend effect op de zenuwen hebben.

De overvloed van enzymen brengt meer voordelen voor de gezondheid,vooral voor mensen die lactose intolerant zijn. Veel mensen kunnen wel kefir drinken zolang de kefir rauw is en niet gekookt (koken vernietigt de enzymen).

3. Donkere chocolade

donkere chocolade als probioticaDonkere chocolade is een gezonder alternatief dan melkchocolade snacks en chocoladerepen. De grote hoeveelheden antioxidanten, fytochemicaliën, en flavonoïden kunnen voordelen bieden voor de spijsvertering van het lichaam en de omliggende organen.

Donkere chocolade is chocolade in zijn oorspronkelijke vorm, voordat er melkbestanddelen aan worden toegevoegd. Volgens de “American Diabetes Association”, is pure chocolade in verband gebracht met een verscheidenheid van voordelen voor de gezondheid, zoals een betere werking van de hersenen en een verlaagd cholesterolniveau en lagere bloeddruk.

De antioxiderende eigenschappen alleen al maken van donkere chocolade een gunstig voedingsmiddel voor het verminderen van de effecten van vrije radicalen in het lichaam.Deze vrije radicalen worden gekoppeld aan een verscheidenheid van aandoeningen, zoals artritis, de ziekte van Alzheimer, hartaandoeningen, galstenen en bepaalde vormen van kanker.

De inheemse volkeren van Midden-Amerika gebruikten cacao om veel intestinale aandoeningen, waaronder diarree, te behandelen. Onlangs is tijdens een in vitro studie is aangetoond aan dat cacao extracten het transporteiwit remmen in de darm die wordt geactiveerd tijdens E. coli en cholera-geïnduceerde diarree.

[pullquote]Met andere woorden, het eten van donkere chocolade biedt prebiotische voordelen die onze spijsvertering kunnen verbeteren.[/pullquote]

Bovendien wordt cacao samengesteld uit vezels en polyfenolische verbindingen die niet gemakkelijk worden verteerd of geabsorbeerd.

Daarom kunnen deze verbindingen de darmen binnendringen waardoor ze kunnen werken als probiotica voor onze darmflora. Zo hebben recente wetenschappelijke testen aangetoond dat een cacao verrijkt dieet de groei van gunstige microben bij zowel ratten als mensen ondersteunt. Bovendien is bij de consumptie van donkere chocolade aangetoond dat het ons microbe metabolisme kan verhogen.

Een studie gepubliceerd in een 2011 nummer van "The American Journal of Clinical Nutrition”suggereert dat de flavanolrijke verbindingen van donkere chocolade en rauwe cacao producten een duidelijk voordeel hebben op de groei van geselecteerde microflora in de maag en darmen.

Klik hieronder om deel 6 te lezen:

Probiotica special: Probiotica supplementen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Jack een nieuwe ontwikkeling ten aanzien van probiotica of zw werkelijk werken.

    prescript assist is dubbelblind gerandomiseerd onderzocht en werkt snel en is houdbaar buiten de koelkast. Kijk er nog eens naar ik hoef geen erkenning maar het product verdient het

  2. Hallo Jack,

    allemaal goede inhoud maar bij Yakult haak ik af. Daar zit suiker in die net zoveel kwaad doet als de bacterie goed.

    groetjes

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share