• probiotica producten

Probiotica special deel 5: De beste probiotica producten

2017-04-07T10:23:20+01:00november 20th, 2012|Probiotica|4 Reacties

Laatste update: door

Probiotica special deel 5: De beste probiotica producten

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Probiotica special deel 4: Verstoorde darmflora en gezondheidsklachten

1. Yoghurt

Yoghurt is een populair zuivel product gemaakt van koe-, geiten-of schapenmelk, en bevat nuttige bacteriën voor het lichaam die je nu beter kent als probiotica. Een gekweekte yoghurt moet minstens een probioticum cultuur hebben om de natuurlijk voorkomende suiker lactose die in de melk zit te doorbreken.

Deze yoghurt wordt vaak verkocht als gezonde voeding voor mensen die natuurlijk de zuivel wel kunnen tolereren. Van yoghurt is aangetoond dat het de spijsvertering helpt bevorderen en bescherming biedt tegen een aantal ziekten.

Zuivel-vrije versies van yoghurt bestaan wel en worden gemaakt met behulp van toegevoegde suiker om de natuurlijke zuivel suiker te vervangen. Bij een zuivelvrije versie wordt de extra suiker gefermenteerd met de cultuur van de yoghurt.

Hoe begint yoghurt?

Alle zuivel yoghurt begint met melk, omdat deze melk een suiker bevat die bekend staat als lactose. Deze breekt af als een reactie met toegevoegde culturen of probiotica. Wanneer culturen worden toegevoegd aan de melk en de suiker reageert, gaat de melk gisten en wordt het uiteindelijk een dikke, romige yoghurt.

Tijdens de fermentatie periode van gekweekte yoghurt, die vaak tussen de 12 tot 24 uur duurt, beginnen de probiotica zich te vermenigvuldigen en binnen de yoghurt te groeien. Sommige yoghurt fabrikanten voegen nog meer heilzame bacterie toe aan de yoghurt om de probiotica te verhogen.

Yoghurt en de effecten op het spijsverteringsstelsel

Onderzoek gedaan met gekweekte yoghurt heeft de gunstige effecten op het spijsverteringsstelsel aangetoond.Dit komt omdat de goede bacteriën die in de yoghurt zitten nuttig kunnen zijn bij de afbraak van voedsel in het lichaam.

Hoewel mensen met een lactose-intolerantie pure zuivel niet kunnen verdragen als gevolg van de lactose, zijn er wel een klein aantal mensen die gekweekte yoghurt goed kunnen verdragen.

Van de probiotica in yoghurt is ook aangetoond dat ze het immuunsysteem versterken. En veel voedingsdeskundigen raden yoghurt vaak aan bij personen die last hebben van een slechte spijsvertering.

Yoghurt voor mensen die niet tegen zuivel kunnen

Degenen die veganistisch of allergisch zijn voor de traditionele yoghurt in welke vorm dan ook kunnen zuivelvrij gekweekte yoghurt, gemaakt van soja-, amandel- of kokosmelk eten. Omdat deze melk lactose mist, dat een essentieel suiker is waarmee de cultuur en bacteriën zich voeden, wordt een kleine hoeveelheid suiker vaak toegevoegd aan de zuivelvrije melk.

[pullquote]