SMART-doelen als goede voornemens
Wanneer je een plan creëert om je goede voornemens te bereiken, is het van cruciaal belang dat je je doelen SMART formuleert.
Hierdoor zul je jezelf dwingen na te denken over hoe het zal zijn als je je doel daadwerkelijk bereikt, en het zal ook helpen om te bepalen wat je wilt bereiken.
Maak je goede voornemens SMART
Het "SMART"-model voor het stellen van doelen is eenvoudig en krachtig. Het is een heel simpel kader voor het creëren van doelen, en wordt om die reden helaas ook vaak over het hoofd gezien.
In de realiteit is dit kader echter een van de meest krachtige technieken die je kunt gebruiken om je vage goede voornemens om te zetten in doelen waar je een plan voor kunt creëren.
Nu is het een goed moment om pen en papier erbij te pakken.
Het SMART-model specificeert dat je pas een goed doel hebt wanneer het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden is. Vandaar dus in het kort: SMART.
Voordat we nu verder gaan, wil ik deze kans even benutten om terug te komen op het vorige artikel. Hier heb je namelijk als het goed is het eerste lijstje van goede voornemens opgezet.
Aan de hand van de volgende paragrafen, waar ik het SMART-model stapsgewijs met je ga doornemen, kun je nu bekijken of elk van je goede voornemens die je hebt opgeschreven, ook voldoet aan de volgende vereisten van het model.
Laten we beginnen...
Specifiek
Je doel moet zo specifiek mogelijk zijn. Dat betekent dat je goede voornemens het volgende moeten bevatten:
- Wat je wilt bereiken, zo gedetailleerd mogelijk, evenals hoe het eindresultaat eruit zal zien
- Wie je moet betrekken om je doel te bereiken (wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, is het handig om op de steun van je partner te kunnen rekenen)
- Waar je het doel wilt bereiken
- Waarom je het doel wilt bereiken, en welke investeringen (zie dit artikel) nodig zijn om je doel te bereiken
Hoe specifieker je je doel opschrijft, des te effectiever je plan, omdat je precies weet wat je wilt bereiken.
In plaats van bijvoorbeeld het goede voornemen op te schrijven om gewicht te verliezen, maak je je doel zo specifiek mogelijk.
Bijvoorbeeld: "Ik ga 10 kg kwijtraken met een koolhydraatarm dieet, en door na het werk elke maandag, woensdag en vrijdag naar de sportschool te gaan, en ik wil dit doel bereiken zodat ik er geweldig kan uitzien op vakantie in drie maanden.
Deze aanpak kost me vier uur per week, en aardig wat wilskracht totdat ik er een gewoonte van heb gemaakt om naar de sportschool te gaan, maar het zal de moeite waard zijn."
Meetbaar
Vervolgens bepaal je precies hoe je je voortgang zult meten in het bereiken van je doel, en zorg ervoor dat de criteria die je gebruikt ook echt meetbaar is.
Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je je als doel stellen dat je 10 kg wilt afvallen. Dit kun je meten door je weegschaal te gebruiken.
Je kunt je vooruitgang op dit gebied echter ook meten in cm. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je 10 cm wilt afvallen om je middel. Ook dit is duidelijk meetbaar.
Immers, als je je vooruitgang niet precies meet, zal het onmogelijk zijn om erachter te komen of je daadwerkelijke op weg bent om dit te bereiken.
In je plan van aanpak is het dus van belang dat je precies opschrijft hoe je je vooruitgang zal meten, en hoe vaak je je vooruitgang meet (bijv. door jezelf te wegen voor het ontbijt elke ochtend).
Acceptabel
Dit is een hele belangrijke stap in het proces – misschien wel de allerbelangrijkste - en bepalen hoe haalbaar je doelen in realiteit echt zijn vereist behoorlijk wat inzicht.
Zijn de goede voornemens die je tot nu toe hebt gedefinieerd haalbaar door jou?
Zijn er dingen die je nodig hebt maar op dit moment niet beschikbaar zijn om je doel te bereiken? Heb je genoeg energie / focus / tijd om je doel te bereiken?
Of een doel acceptabel is, is afhankelijk van jou, en of je de focus, energie, tijd, en motivatie hebt om dit te bereiken.
Realistisch
Een doel dat realistisch is, is diep verbonden met jouw waarden en prioriteiten (die je al gedefinieerd hebt in het eerste deel als je deze serie hebt gevolgd).
Realistisch kan ook verwijzen naar de vraag of het de juiste tijd is om dit doel te willen bereiken. Sommige goede voornemens zijn het misschien waard om later in het jaar achteraan te gaan (bijvoorbeeld trainen voor een marathon later in het jaar wanneer het weer warmer is).
Tijdgebonden
Tijd creëert urgentie, en je doelstellingen moeten tijdgebonden zijn als je wilt dat ze een kans hebben van slagen. Bijvoorbeeld, in plaats van jezelf ten doel te stellen om 10 kg te verliezen, kun je je ten doel stellen om gedurende 4 maanden 2,5 kg af te vallen.
Het is ook belangrijk om kleine mijlpalen te bepalen die je bereikt op de weg naar je grote doel, en wanneer precies je van plan bent om deze mijlpalen te bereiken.
Omdat je al hebt gedefinieerd dat je doelen meetbaar en haalbaar zijn, zul je in staat zijn om echte vooruitgang te boeken in de richting van je mijlpalen nadat je je plan hebt opgesteld.
Het is vaak geen gemakkelijk proces om mijlpalen te definiëren voor een bepaald doel, maar ik garandeer dat wanneer je meetbare mijlpalen bepaalt op weg naar je doel, dat je goede voornemens voor dit jaar een stuk minder vaag en veel begrijpelijker en realistisch zullen zijn.
Het creëren van doelen die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn, is één van de meest krachtige strategieën die ik ken om je doelen daadwerkelijk te behalen.
Tot slot...
Hoewel het proces verre van eenvoudig is en ook daadwerkelijk flink wat tijd kost, bespaar je in vergelijking toch enorm veel tijd omdat je geen aandacht hoeft te besteden aan doelen die niet in je leven passen en dus eigenlijk ook niet de moeite waard zijn om je tijd aan te verkwissen.
In de vorige artikelen en dit artikel heb je dus een stap-voor-stap methode geleerd om de juiste goede voornemens (en doelen in het algemeen) te definieren en deze zo te plannen dat je precies weet wat je moet doen.
Maar er mist nog een puzzelstukje. Je doelen SMART formuleren is al de grootste stap naar het bereiken van je doel, maar het is niet alles. Je wilt je doelen namelijk ook klein en uitdagend maken.
Dat en nog meer tips in het volgende artikel!
Bronnen:
http://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/
http://www.apa.org/helpcenter/resolution.aspx
http://proactivechange.com/resolutions/statistics.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2980864
http://www.apa.org/helpcenter/willpower.aspx