• SMART-doelen als goede voornemens

SMART-doelen als goede voornemens

2016-01-04T20:16:51+01:00januari 4th, 2016|Goede Voornemens|0 Reacties

Laatste update: door

SMART-doelen als goede voornemensgoede voornemens

Wanneer je een plan creëert om je goede voornemens te bereiken, is het van cruciaal belang dat je je doelen SMART formuleert.

Hierdoor zul je jezelf dwingen na te denken over hoe het zal zijn als je je doel daadwerkelijk bereikt, en het zal ook helpen om te bepalen wat je wilt bereiken.

Maak je goede voornemens SMART

Het "SMART"-model voor het stellen van doelen is eenvoudig en krachtig. Het is een heel simpel kader voor het creëren van doelen, en wordt om die reden helaas ook vaak over het hoofd gezien.

In de realiteit is dit kader echter een van de meest krachtige technieken die je kunt gebruiken om je vage goede voornemens om te zetten in doelen waar je een plan voor kunt creëren.

Nu is het een goed moment om pen en papier erbij te pakken.

Het SMART-model specificeert dat je pas een goed doel hebt wanneer het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden is. Vandaar dus in het kort: SMART.

Voordat we nu verder gaan, wil ik deze kans even benutten om terug te komen op het vorige artikel. Hier heb je namelijk als het goed is het eerste lijstje van goede voornemens opgezet.

Aan de hand van de volgende paragrafen, waar ik het SMART-model stapsgewijs met je ga doornemen, kun je nu bekijken of elk van je goede voornemens die je hebt opgeschreven, ook voldoet aan de volgende vereisten van het model.

Laten we beginnen...

Specifiek

Je doel moet zo specifiek mogelijk zijn. Dat betekent dat je goede voornemens het volgende moeten bevatten:

  • Wat je wilt bereiken, zo gedetailleerd mogelijk, evenals hoe het eindresultaat eruit zal zien
  • Wie je moet betrekken om je doel te bereiken (wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, is het handig om op de steun van je partner te kunnen rekenen)
  • Waar je het doel wilt bereiken
  • Waarom je het doel wilt bereiken, en welke investeringen (zie dit artikel) nodig zijn om je doel te bereiken

Hoe specifieker je je doel opschrijft, des te effectiever je plan, omdat je