Sport

Laatste Update: 18 januari 2017

Stretch-oefeningen als je dagelijkse workout

Veel mensen denken dat stretch-oefeningen enkel dienen als voorbereiding op 'echte' sport. Maar dat is verkeerd gedacht. Als je op zoek bent naar een manier om een beetje extra lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine dan is stretchen een goede oplossing.

Je kan stretch-oefeningen gemakkelijk in je huiskamer doen, je kan eraan beginnen zelfs als je in een slechte fysieke conditie bent en je kan ze makkelijk opdelen in een aantal korte oefeningen die je tussen andere activiteiten kunt inplannen.

Fitness-experts krijgen vaak vragen over hoe je best kunt stretchen, wanneer je het moet doen en hoe vaak. Ze zeggen dat veel mensen bang zijn om aan een fitness-programma te beginnen. Stretchen is volgens hen echter een goede manier om je eigen lichaam te leren kennen, om aan te voelen wat goed voelt en wat niet en om lichaam en geest met elkaar te verbinden. Een beetje zoals yoga dus.

Zeker een goede manier om met sporten te beginnen dus, ook al omdat je er niet meteen lid van een fitness-club moet worden en omdat je ze in je eigen omgeving kan uitvoeren, zonder het drukkende gevoel dat er andere mensen naar je kijken.

Er bestaan boeken en websites die je oefeningen kunnen aanbieden die je zonder speciale toestellen en op een veilige manier thuis en op kantoor kan uitoefenen. Deze oefeningen zullen je jezelf al snel energieker laten voelen en zullen, indien regelmatig uitgevoerd, langzaam je spieren weer in vorm krijgen.

Het is belangrijk oefeningen te selecteren die elke spiergroep aanpakken, zo breng je je hele lichaam in een betere conditie. Uiteraard is dit nog niet hetzelfde als 'echt' sporten. Maar het kan een goede opstap zijn.

Belangrijk is dat je voor je gaat stretchen jezelf opwarmt. Is dat dan niet hetzelfde vraag je je misschien af. Nee, dus. In tegenstelling tot wat ons lange tijd op school werd aangeleerd zijn specialisten het er ondertussen over eens dat stretch-oefeningen geen goede manier zijn om je spieren op te warmen.

Het zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn en leiden tot spierscheuren wanneer je niet-opgewarmde (en ongetrainde) spieren plotseling gaat stretchen.

Goede opwarmoefeningen zijn bijvoorbeeld: gedurende een korte tijd 'ter plaatse' hardlopen, je armen, vingers en benen losgooien door ze heen en weer te laten schudden, je armen en benen gedurende een paar minuten herhaald vouwen en weer strekken.

We schreven het hierboven al, stretchen lijkt in een aantal opzichten nogal op yoga. Iedereen die ooit aan yoga gedaan heeft zal dan ook snel meekunnen met stretch-oefeningen. Je voeten stretchen is iets waar iedereen zo mee kan beginnen. Je eigen been naar je borstkas toe vouwen zal al iets meer oefening vereisen.

Een erg leuke oefening is de zogenaamde 'blije-baby' stretch: je ligt je op je rug, met gebogen benen in de lucht en probeert je voeten naar je ellebogen te duwen. Enorm ontspannend!

Net als in yoga wordt ook met stretchen echt elke spiergroep aangesproken: er zijn zelfs oefeningen om je gezicht en je ogen te stretchen. Voor mensen die niet met yoga vertrouwd zijn kan dit vreemd klinken. Wat hebben je ogen of je gezicht met een goede conditie te maken?

Wel, het is allemaal een kwestie van het leren kennen van je eigen lichaam. Door je punt per punt te focussen op elke spiergroep zal je gehele lichaam zich ontspannen, zal je je bewust worden van je krachten en zwaktes en zal je op die manier geest en lichaam verbinden.

Het grootste gevaar is, net zoals met andere vormen van lichaamsbeweging, dat mensen vaak te snel willen gaan. Na een paar basisoefeningen willen ze al snel de meer extreme oefeningen uitproberen. Met risico op letsel maar vooral op teleurstelling tot gevolg.

Het is uitermate belangrijk langzaam op te bouwen en geen te grote stappen per keer te willen nemen. Stretchen zal je gezondheid verbeteren maar enkel als je een goed trainingsprogramma volgt.

Begin dus niet zomaar in het wilde weg met wat stretch-oefeningen die je je nog van de gymklas herinnert maar zoek een betrouwbare website of een boek om je te begeleiden bij je oefeningen. Het is niet omdat dit oefeningen zijn die je individueel kan doen dat je geen begeleiding nodig hebt.

Of een aantal stretch oefeningen die ik zelf toepas:

Ken je zelf goede oefeningen, weet je een goed boek met stretch-technieken of een website? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

23 Shares
Tweet
Pin23
Share