Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 21 september 2021

Top 10 super tips tegen eczeem

Wanneer je plotseling last krijgt van eczeem of regelmatig een eczeem uitbarsting hebt, heb je ongetwijfeld een verscheidenheid aan oplossingen geprobeerd. De waarheid is dat het niet gehele duidelijk is waardoor eczeem exact veroorzaakt wordt. Er zijn aanwijzingen dat genetische factoren, voedingspatroon en allergieën een uitbarsting kunnen veroorzaken.

Bij de behandeling van eczeem zul je veel zalven en crèmes aantreffen, maar ook hormoonzalven worden regelmatig gebruikt. Helaas moeten deze zalven constant gebruikt worden voor minimaal resultaat. Uiteindelijk draait het bij eczeem meer om de huidaandoening onder controle te krijgen dan om eczeem te genezen.

Bij atopisch eczeem (komt het meeste voor) heeft de persoon erg last van een droge huid met jeukende plekken. Deze jeukende plekken kunnen verspreid zijn over het hele lichaam.

Hoe kun je het beste eczeem onder controle krijgen? Dat en meer zul je ontdekken in dit artikel!

Tip 1# ontdek de veroorzaker van eczeem

Allereerst is het belangrijk om te weten waardoor een eczeem uitbarsting veroorzaakt wordt. Het kan een nieuwe shampoo zijn, douchegel, voedingsmiddelen etc. Vandaar dat het verstandig is om je te laten testen voor bekende allergieën, nu hoeven allergenen niet een directe veroorzaker zijn, maar het maakt eczeem wel velen malen erger.

Een goede tip is om een eczeem dagboek bij te houden, hierbij noteer je wat je die dag gegeten hebt, maar ook omgevingsfactoren zoals pollen, huisdieren, mijt en bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, gluten en zelfs te veel geraffineerde suikers kunnen een bijdrage leveren om last te krijgen van eczeem.

Tip #2: houd je huid vochtig en gehydrateerd

huid vochtig hebben
huid vochtig hebben

Eczeem gaat gepaard met een droge huid, vandaar dat je ten aller tijden er goed voor moeten zorgen dat je huid niet uitdroogt. Het is algemeen bekend dat shampoos en zepen de huid uitdrogen. Daarom is het beter om niet te vaak te douchen of in bad gaan omdat het onnodig je huid kan uitdrogen en eczeem kan prikkelen.

Tevens vermijdt producten waar geurstoffen aan zijn toegevoegd, ook goed oppassen met hand zeep omdat deze je huid kunnen uitdrogen. Een goede tip is om te gaan zwemmen in een zout bad, maar wees wel voorzichtig, wat bij de een kan werken kan bij jou eczeem erger maken. Momenteel heb ik goede ervaringen gelezen over de producten van Graham’s huidverzorgingsproducten tegen eczeem.

Tip #3: niet krabben

Ik heb zelf ook weleens last gehad van eczeem en kan mij voorstellen hoe moeilijk het is om niet te krabben. Toch is het van groot belang om niet de plekken aan te raken en helemaal niet open te krabben, hierdoor kunnen huidinfecties ontstaan waardoor eczeem alleen maar erger wordt. Een goede tip is om je nagels zeer kort te knippen zodat je ook niet goed kunt krabben, voorbereiding is de sleutel tot succes!

Tip #4: probeer zalven gebaseerd op olie

Zelf gebruik ik momenteel vitaoil van rosaceacare, deze olie is gemaakt voor rosacea / eczeem en houdt de huid erg soepel. Daarom is het proberen waard om een zalf te proberen op basis van een olie. Dit wordt over het algemeen beter verdragen en veel dermatologen schrijven dit ook voor. Eventueel kun je vaseline proberen om de huid soepel te houden.

Tip #5: infecties voorkomen

Bij eczeem neemt de kans op een huidinfectie enorm toe. Wanneer je last hebt van een eczeem uitbraak is het een goede tip om af en toe een zalf aan te brengen dat infecties tegengaat. Deze kun je krijgen via je dermatoloog of huisarts. Wees wel bewust dat het niet verstandig is om antibiotica om lange termijn te nemen vanwege mogelijke schimmelinfecties of resistentie.

Tip #6: Nadat je een bad of douche neemt, per direct insmeren met een goede vocht inbrengende zalf.

Het probleem van een bad of douche nemen wanneer je eczeem hebt is dat het de huid uitdroogt. Om dit te voorkomen zul je per direct je huid moeten insmeren met een goede vocht inbrengende zalf of zalf op basis van olie. Op deze manier droogt je huid niet uit en krijg je minder snel last van eczeem uitbraken.

Tip #7: Gezond voedingspatroon

groenteDe exacte oorzaak van eczeem is niet geheel duidelijk, toch lijkt er een verband te zijn tussen een ongezond voedingspatroon en eczeem uitbraken. Zo heb ik onlangs een reactie gekregen waarbij de grote eczeem prikkel ‘’cola’’ was. Om er voor te zorgen dat je voedingspatroon niet onnodig voor eczeem zorgt, eet dan zo gezond, vers en biologisch mogelijk.

Veel verse groente, niet te veel vlees, bakken in olijfolie, regelmatig vis, af en toe wat fruit en vooral volkoren of speltproducten. Vervang frisdrank met water en groene thee en je zet een grote stap naar een gezond voedingspatroon.

Tip #8: Oppassen met hoge temperaturen

Schommelingen in de temperatuur thuis en luchtvochtigheid kan voor een eczeem uitbarsting zorgen. Natuurlijk heb je geen invloed op het weer, maar door thuis de nodige maatregelen te treffen dat de temperatuur en luchtvochtigheid stabiel blijft voorkom je onnodige uitbarstingen. Bij lage temperaturen is het de investering waard om een luchtvochtiger aan te schaffen, bij hoge temperaturen een airconditioning.

Tip #9: Niet te veel sporten

Lichaamsbeweging is natuurlijk gezond. Maar als je een droge huid hebt zul je zweten moeten voorkomen. Vandaar dat cardio training niet altijd aan te raden is, of met goed geventileerde kleding zodat er geen zweet op de huid blijft. Een goede tip is om krachttraining of pilates te doen, bij deze activiteiten zweet je niet overmatig veel. Evenals direct een douche nemen (en hydrateren daarna) na het sporten!

Tip #10: indien niks werkt

Het kan voorkomen wanneer je alle tips opvolgt nog steeds last hebt van eczeem. Dan is het verstandig om in overleg met je dermatoloog een zalf te nemen waardoor eczeem minder wordt. De meest voorgeschreven medicatie is een hormoonzalf of corticoïden zalf.

Belangrijk is om in goed overleg met je dermatoloog de juiste dosering vast te stellen. Vervolgens in combinatie met de bovenstaande tips je eczeem onder controle te houden en er achter te komen waardoor bij jou eczeem veroorzaakt wordt.

Eczeem is niet altijd even gemakkelijk te behandelen. De oorzaken zijn niet geheel duidelijk waardoor het even zoeken is voordat je weet wat bij jou eczeem veroorzaakt. Het aanleggen van een eczeem dagboek is zeker nuttig, tevens je laten testen op algemene allergieën. Echter, met de bovenstaande tips zet je een grote stap om eczeem onder controle te houden.

Heb je zelf nog handige tips om eczeem onder controle te houden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/eczeem-uitbarstingen-voorkomen.mp4" width="478" height="360" description="eczeem uitbarstingen voorkomen" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat kan helpen bij het niet krabben is het jeukende lichaamsdeel af te spoelen met koud water of met een washandje met koud water te deppen. Dit werkt ook goed bij jeukende ogen bij hooikoorts.

  PS: Ik wens geen reclame of andere berichten te ontvangen op mijn e-mailadres.

  Vriendelijke groet,

  Monique

  1. Ik heb zelf ook eczeem en ik heb wel eems geprobeerd om met koude washandjesnof met talkpoeder in slaap te komen en dat hielp heel erg! Dus goede tip!

  2. water is funest voor eczeem! ook koud water vermijden, zodra ik in contact kom met water warm of koud meteen een droge jeukende huid erna. op het moment is het heerlijk zo'n koud washandje maar de gevolgen zijn minder prettig

 2. Onmiddellijk smeren na het douchen is mij door de dermatoloog juist afgeraden omdat de huid van het douchen onrustig wordt en een half uurtje de tijd nodig heeft om te kalmeren, pas daarna smeren. bij hele droge huid werkt olijfolie beter dan de duurste cremes was het advies en ik moet zeggen dat dat geweldig werkt

 3. Met natte doekjes de huid koelen en jeuk stoppen lijkt een goed idee. Het water droogt echter de huid weer uit. Koelen met Koelelementen is dus veel beter.

 4. ik heb ontdekt dat als je dampoo op de juikende plek smeert dat dan de jeuk als sneeuw voor de zon verdwijnt. De menthol is hier de positieve factor.

  succes

  1. Menthol is inderdaad een stof wat een rustgevend werking heeft op de huid.
   Bedankt voor deze tip, Stefan! Wordt erg op prijs gesteld!

 5. Dank voor dit heldere artikel!
  Momenteel gebruik ik voor mijn jongste twee kinderen rooibosthee als basis voor fles en drinken. Dus bijv voor mijn dochtertje van 6mnd rooibosthee en daarin de schepjes melkpoeder en voor ons zoontje van 2jr afgekoelde rooibosthee met siroop.

  1. Dankjewel voor deze informatie, Maria!

   Zijn er meer mensen die dit toepassen? Graag reacties....

 6. Wat jammer dat bij het eczeem weg programma , na een zeer goede uitleg , te koop is met een klok met tijdslimiet, dat geeft een onvertrouwd gevoel. Ook van Robert Jan. Dit doen sites met rommel ook. Hoe weet je nu of dit OK is?

  1. Dat weet je alleen door het te proberen, Roelie.

   Best goed dat je een 30 dagen niet goed-geld terug garantie hebt: Als het niet aan je verwachtingen voldoet, dan krijg je de volledige aankoopsom terug, zonder vragen!
   Dus heb je niks te verliezen.

   Als je verder nog vragen hebt, dan hoor ik het graag van je.

   Fijne dag!

 7. Hallo,

  Mijn hele leven al eczeem (gehad). Na jaren van jeuk, jeuk, nog eens jeuk en veel verdriet, is mijn huid nu een stuk beter, door van alles uit te proberen. Hieronder wat tips van mij:

  - Natuurlijk eten is het beste. Zo ben ik gestopt met het eten van brood, eieren en zuivel. Mijn huid werd gelijk stukken beter.
  Nu eet ik voornamelijk 2x per dag warm eten, groentesoep, salades en/of veel groene groentes.
  - Eczeem op handen: Ik heb tijden lang erge eczeem op de handen gehad en nu nog steeds een gevoelige plek.
  Tips van mij: gebruik een houten aardappelschilmes. Laat daarnaast iemand anders de kiwi's en sinaasappels snijden (geeft snel jeuk). Raak zo min mogelijk je mobiel aan (op de plekken waar ik mijn mobiel vast hou, heb ik ook meer eczeem..
  - Veel slapen. Zorg dat je goed uitgerust bent en zorg voor een regelmatig leven (23.00 uur er in, 8.00 uur er uit bijv.).
  - Zorg voor veel buitenlucht. Ga er op uit en maak zo vaak je kunt, een lange wandeling.
  - Douchen: Douche kort en zonder shampoo. Eerst even wennen, je haar wordt wat vettig. Maar na een maand ziet het er mooi uit. Is goedkoper, beter voor het milieu en ziet er nog schoon uit ook.

  Hoop dat ik jullie hier wat bij kan helpen. Sterkte en succes!

 8. De huid hydrateert uitstekend HENNEPZALF. Het voorkomt schilferen en kalmeert de huid. Het is heel goed.

 9. Wat ook goed helpt tegen jeuk is aloe vera gel met minstens 90% aloe vera. Deze gel trekt snel in, maar houdt je huid ook een beetje vettig. Er zijn verschillende soorten gel maar ook zelfs potten met een soort bodylotion. Het beschermd je huid zelfs tegen het uitdrogende effect van water, want je spoelt het niet makkelijk van de huid af.

 10. Tijdens verlof in de Emiraten werd me aangeraden om sulfer op de huid te smeren. Volgens hun uitleg zou de sulfer heel fijn geraspt moeten worden, gemengd met een goede body lotion en dan op de huid uitsmeren. Ik kocht een stuk sulfer maar had graag geweten of er iemand ervaring heeft met dit middel.
  Volgens wat ik op internet kon vinden is sulfer wel blijkbaar goed voor de huid - nagels - haren, maar ik had de indruk dat het enkel over pillen slikken ging, nergens iets gevonden van een zalf met sulfer.

 11. 4x per week sporten!
  Alles geprobeerd qua dieet geen suikers geen zuivelproducten of brood. Zelfs paardenmelk of een bessen kuur.
  Mijn handen lagen in de zomer helemaal open van het blaasjes eczeem.
  Als ik sport nergens last van

 12. Voor de jeuk maak ik gebruik van verse aloe Vera Gel. Gewoon de jeukende plekken insmeren! Het werkt geweldig voor mij.

  Vriendelijke groeten,

  Njarlie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share